Trafikudvalget - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Drøftelsessag: Sparekatalog i forbindelse med trafikbestilling 2021
  2. Eventuelt

Medlemmer

1. Drøftelsessag: Sparekatalog i forbindelse med trafikbestilling 2021

INDSTILLING

Administrationen indstiller over for trafikudvalget:

  1. at  sparekatalog med forslag til besparelser på den regionale kollektive trafik drøftes med henblik på den videre forberedelse af trafikbestillingen for 2021 

POLITISK BEHANDLING

Drøftet. 

BAGGRUND

Center for Regional Udvikling har i 2021 en økonomisk udfordring med at skabe balance i budgettet. Det skyldes, bl.a.  at udgifterne til kollektiv trafik er stigende, bl.a. på grund af anlægsudgifter til letbanen, generelt faldende passagerindtægter i den kollektive trafik og øget trængsel, der øger omkostninger ved busdriften. I den forbindelse blev trafikudvalget på mødet den 14. januar 2020 orienteret om, at udgiftsniveauet til Movia i 2021 forventes at ligge 20,5 mio. kr. højere end angivet i Movias 1. behandling af budget 2020 og regionens eget vedtagne budget.  

 

Forretningsudvalget fik på deres møde den 3. marts 2020 forelagt en sag om det regionale udviklingsbudget, herunder fordelingen mellem områderne. Sagen indeholdt blandt andet tre mulige scenarier for omfanget af besparelser på den kollektive trafik. Sagen blev udsat til mødet den 14. april 2020.

 

Regionsrådet afholdt trafikseminar den 4. februar 2020, hvor regionsrådet drøftede mulige retninger for eventuelle besparelser i den kollektive trafik. Trafikudvalget samlede op på trafikseminaret på mødet den 25. februar 2020. Med udgangspunkt i dette har Movia udarbejdet vedhæftede sparekatalog (bilag 1). 

 

Administrationen indleder sagen med et kort oplæg. 

SAGSFREMSTILLING

Budgettet til regional udvikling i 2021 er under pres, og der er en økonomisk udfordring med at skabe balance i budgettet. Rammen til kollektiv trafik udgør en betydelig andel af det regionale udviklingsbudget, og det kan derfor forventes, at der bliver behov for at gennemføre besparelser på området. Administrationen har derfor bedt Movia regne på en række forslag til besparelser i den kollektive trafik, som eventuelt vil kunne indgå i den kommende trafikbestilling. Det har resulteret i vedhæftede sparekatalog.

 

Tiltagene i sparekataloget er inddelt i tre grupper med en samlet økonomisk effekt på hhv. 10, 15 og 20 mio. kr. Tiltagene er udvalgt ud fra følgende kriterier: 

Derudover er der i arbejdet lagt vægt på de regionale principper (sammenhængende hovednet, direkte forbindelser mellem knudepunkter, strategisk placering og opgradering af skiftemuligheder), som trafikudvalget har drøftet ultimo 2018/primo 2019, sammenhængen til Trafik- og Mobilitetsplanen samt hensynet til driftserfaringerne i Nyt Bynet. Overblik over passagertal og tilskudsbehov for alle regionens linjer er vedhæftet som bilag.

 

Normalt afgives regionens trafikbestilling i oktober på baggrund af budgetforhandlingerne for det kommende år. Det vil dog være en fordel med en tidligere beslutning om trafikbestilling for 2021 af tre hensyn: 

  1. Hensynet til kommunernes planlægning: Reduktion og eventuelt nedlæggelse af regionale linjer vil påvirke sammenhængen i transportsystemerne i og imellem kommunerne. Kommunerne har brug for at vide, hvilket udgangspunkt de har for budgetforhandlinger og trafikbestillinger for 2021, der normalt afgives i oktober. Tidligere administrativ og politisk dialog mellem regionen og kommunerne vil understøtte kommunale beslutninger, hvor kommuner evt. kan overtage driften fra regionen eller omlægge kommunale buslinjer, så de tilpasses eventuelle ændringer i de regionale buslinjer 

 

  1. Hensynet til handlerum: Omfanget af busdrift er bundet i kontrakter med operatørerne og bindinger heri begrænser handlerummet. I teorien er nedlæggelse af buslinjer kun muligt i forbindelse med genudbud af buskontrakterne. En tidlig beslutning vil give mulighed for forhandlinger med operatørerne, som kan muliggøre gennemførsel af politisk prioriterede tiltag frem for alene de kontraktuelt mulige tiltag. Omvendt vil en beslutning i oktober medføre et mindre handlerum for ændringer med virkning fra 2021. 

 

  1. Hensynet til den økonomiske effekt: Ændringer bestilt ved trafikbestilling 2021 træder som udgangspunkt i kraft i juli 2021. Der vil derfor kun opnås halv økonomisk effekt i 2021. Med en tidlig beslutning vil det ved nogle tiltag være muligt at gennemføre ændringen allerede fra starten af 2021 og dermed opnå en større økonomisk effekt i 2021. I praksis vil en besparelse på fx 15 mio. kr. med større sandsynlighed kunne effektueres med virkning fra 2021, hvis beslutningen træffes i foråret, mens der kan være behov for at gennemføre større trafikbesparelser ved beslutning i oktober for at opnå en besparelse på 15 mio. kr. i 2021.  

Den økonomiske effekt af de tre scenarier præsenteret i sparekataloget ved beslutning i maj vs. oktober fremgår af nedenstående tabel:

 

 

Ændret tilskudsbehov

(mio. kr.) i 2021

(ved beslutning i maj 2020)

Ændret tilskudsbehov

(mio. kr.) i 2021

(ved beslutning i oktober 2020)

Ændret tilskudsbehov

(mio. kr.) fra 2022 og frem
Scenarie 1-6,45-4,35-11,1
Scenarie 2-10,35-6,3-15
Scenarie 3-15,8-7,65-35,5

 

Som det fremgår af tabellen, er det ikke for nogen af scenarierne muligt at opnå den fulde økonomiske effekt fra 2021. Effekten er dog større, hvis der træffes beslutning i maj fremfor i oktober. For at opnå den ønskede økonomiske effekt i 2021, skal der enten tilføres engangsmidler eller beslutttes flere tiltag og dermed 'overspares' i forhold til de efterfølgende år. 

Som et alternativ til en tidlig trafikbestilling kan der foretages en delvis tidlig trafikbestilling, hvor der alene træffes beslutning om tiltag, som ellers ikke vil være mulige at gennemføre i 2021. Den øvrige del af trafikbestillingen kan herefter besluttes i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret. Denne model imødekommer dog kun i begrænset omfang hensynet til den kommunale planlægning. 

 

Med udgangspunkt i ovenstående, herunder den manglende afklaring af størrelsesorden for besparelsernes omfang og muligheden for politisk dialog med kommunerne, ser den kommende proces for regionens trafikbestilling 2021 således ud.

Dato31. marts14. april22. april5.maj/12. maj/19. maj

September

2020

December 2020 / Juli 2021
Aktivitet

AFLYST

Dialogmøde mellem trafikudvalget og kommunale tekniske udvalg  

Forretnings-udvalgsmødeDigitalt dialogmøde mellem trafikudvalget og kommunale tekniske udvalg

Trafikud-valgsmøde

 

Forretnings-udvalgsmøde

 

Regionråds-møde

Budgetfor-hand​​​​​ling

Ændringer i bus- og togdrift træder i kraft 
Indhold

AFLYST

Dialog med kommunerne om bl.a. trafikbestilling

Beslutning om fordeling af de regionale udviklings-midler Dialog med kommunerne om bl.a. trafikbestilling

Beslutning om trafikbestilling 2021 og evt. besparelser i

den kollektive trafik

Trafikbestilling 2021 indgår helt eller

delvist som en fast komponent i budgetforhand

-lingerne  

Bus- og togdrift tilpasses som besluttet i trafikbestilling 2021

KONSEKVENSER

Drøftelserne på mødet og forretningsudvalgets behandling af økonomien for regional udvikling for 2021 den 14. april 2020 danner grundlag for det beslutningsoplæg til trafikbestilling 2021, der fremlægges trafikudvalget den 5. maj 2020.  

RISIKOVURDERING

Sparekataloget giver anledning til usikkerhed for kommuner og borgere, omkring fortsat drift og ændringer af de konkrete bus- og toglinjer.

ØKONOMI

Det forventede udgiftsniveau er baseret på et skøn. Frem mod Movias 1. behandling af budgettet for 2021 i juni, justerer Movia det forventede tilskudsbehov ud fra forventninger til indtægter og udgifter. Tilsvarende udestår regionernes økonomiaftale med staten.

Det forventede indtægtstab grundet Corona-situationen vil blive opgjort i forbindelse med regnskabet for 2020 og først påvirke budgettet fra 2022. Der udestår endnu afklaring af størrelsesomfang og evt. kompensation fra staten.

Ændringer besluttet i forbindelse med trafikbestilling 2021 vil have varig økonomisk effekt. En tidlig beslutning vil for nogle tiltag kunne give en større økonomisk effekt i 2021 end en beslutning i efteråret. Den varige effekt er uafhængig af bestillingstidspunkt.

KOMMUNIKATION

Trafikudvalget har inviteret tekniske udvalg fra kommuner i regionen til dialogmøder, hvor mobilitet i regionen drøftes. Der er arrangeret et digitalt dialogmøde mellem kommunerne og trafikudvalget den 22. april.

Administrationen er løbende i dialog med Movia og kommunerne om regionens trafikbestilling. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges trafikudvalget den 15. april 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic/Birgitte Leolnar

JOURNALNUMMER

19078835

Bilag

Bilag 1: Bilag Notat med tre scenarier for tilpasninger i den kollektive trafik i Region Hovedstaden

Bilag 2: Passagertal og tilskud for regionale linjer 2020

Bilag 3: Spørgsmål og svar til trafiktal

Bilag 4: Oplæg til trafikudvalget d. 15. april 2020

Bilag 5: Henvendelser vedr. trafikbestilling 2021 - til trafikudvalget 15. april 2020

Bilag 6: Geografisk fordeling af besparelser og investeringer i den kollektive trafik i Region Hovedstaden fra 2016

2. Eventuelt

Eventuelt

Tomt indhold