Udvalget for forskning, innovation og uddannelse mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Drøftelsessag: Status på arbejdet med forskningsanlæggene ESS og MAX IV
  2. Beslutningssag: Udmøntning af midler for 2020 til projekter under den regionale udviklingsstrategi (RUS)
  3. Beslutningssag: Konvertering af midler fra VM i idrætsgymnastik til EM i TeamGym
  4. Beslutningssag: Udmøntning af pulje til kulturfremme 2020
  5. Beslutningssag: Fremtidens digitale og tekniske kompetencer - Udmøntning af budgetmidler
  6. Eventuelt

Medlemmer

1. Drøftelsessag: Status på arbejdet med forskningsanlæggene ESS og MAX IV

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning, innovation og uddannelse,

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 29. september 2020:

 

Drøftet

 

Marie Gudme (A) og Per Roswall (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Med reformen af det offentlige erhvervsfremmesystem er Region Hovedstadens fokus på ESS og MAX IV ændret. Tidligere er der igangsat en række aktiviteter med henblik på at skabe vækst og beskæftigelse som følge af ESS og MAX IV, men nu er fokus primært rettet mod sundhedsvæsenet og Life Science sektoren – med udgangspunkt i Region Hovedstadens Forskningsstrategi for Sundhedsforskning, der blandt andet har fokus på at koble ESS og MAX IV tættere på den (præ)kliniske forskning - den forskning, som ikke direkte involverer patienter - og hele sundheds- og Life Science området.

 

De nuværende aktiviteter, som beskrives nedenfor, løber tør for finansiering i løbet af 2021, så der er en opgave i at sætte en retning for de fremadrettede ESS- og MAX IV aktiviteter.

 

Bo Smith, chefforhandler for den danske ESS-strategi, vil på mødet fortælle om status for den nationale ESS-indsats. 

 

Tim Dyrby fra Hvidovre Hospital vil på et senere møde fortælle om potentialerne for den (præ)kliniske anvendelse af ESS og MAX IV.

 

SAGSFREMSTILLING

ESS og MAX IV er to avancerede forskningsanlæg i Lund i Sverige, som populært kaldes for ”verdens kraftigste mikroskoper”. Det ene anlæg (ESS) kan gennemlyse materialer med neutroner, mens det andet (MAX IV) populært sagt gør det usynlige synligt med verdens kraftigste røntgenlys. De to anlæg har et samlet konstruktionsbudget på ca. 18 mia. kr. Den danske stat bidrager med ca. 3 mia. kr. til ESS.

Det forventes, at de nye materialeløsninger, som vil fremkomme af resultaterne fra forskningen på ESS og MAX IV, vil have afgørende samfundsmæssig betydning for udfordringer i relation til energi, klima og sundhed. Som eksempler på løsninger, der er udviklet på anlæg som ESS og MAX IV, kan nævnes HIV-medicin, vindmøller, batterier til el-biler mv. De to anlæg har et enormt potentiale for forskningen på universiteter, hospitaler og virksomheder. ESS og MAX IV styrker forskningsinfrastrukturen og vil på længere sigt bidrage til en styrket patientbehandling. Der er en forventning om, at forskningsresultater på ESS og MAX IV inden for de kommende 10 år vil føre til en eller flere nobelpriser. Der er endnu ikke en udviklet tradition for at anvende ESS og MAX IV blandt Life Science virksomheder og hospitaler. Der ligger derfor en indsats i at hjælpe dette i gang.

 

Nuværende aktiviteter - tættere kobling mellem Sundheds- og Life Science området og ESS og MAX IV

Region Hovedstaden har en naturlig ambition om at koble hele sundheds- og Life Science området tættere på ESS og MAX IV. Derfor arrangerede Region Hovedstaden et stormøde på Rigshospitalet den 8. oktober 2019 med fokus på potentialerne for den (præ)kliniske forsknings anvendelse af ESS og MAX IV, samt hvordan forskere i klinikken  kommer i gang. Der deltog ca. 30 personer og der blev vist stor interesse. Mødet blev blandt andet gennemført med opbakning fra Region Hovedstadens Strategiske Forskningsråd, der forud for mødet var præsenteret for en række case-studier om den (præ)kliniske anvendelse af MAX IV. Som et resultat af mødet er der igangsat 4 konkrete projekter, hvor forskere i klinikken hjælpes i gang i brugen af ESS og MAX IV. Det er ambitionen at afholde endnu et stormøde for den kliniske forskning, når den nuværende corona-situation tillader det og generelt sætte yderligere fokus herpå.

 

Andre nuværende projekter med fokus på ESS og MAX IV, hvor Region Hovedstaden spiller en fremtrædende rolle:

 

ReVUS-fyrtårnsprojekt: ”Greater Copenhagen som udviklingshub for bæredygtige materialeløsninger”

Projektet blev godkendt af Regionsrådet den 16. maj 2017. DTU, KU, Lund Universitet og MAX IV er gået sammen om et fælles MAX IV datacenter, hvor dele af MAX IV databehandlingen placeres på dansk grund. Region Hovedstaden medfinansierer projektet med 9 mio. kr. ud af et samlet budget på ca. 80 mio. kr. Datacenteret vil udvikle algoritmer og løsninger, som vil være relevante at implementere på sundhedsområdet – blandt andet vurderes det, at det kan bidrage til at styrke softwaren ifm røntgenundersøgelser på hospitalerne og dermed bidrage til en styrket diagnosticering og patientbehandling. Indenfor projektet udvikles også løsninger, som vil have et potentiale for arbejdet med kunstig intelligens. Forskere i dette projekt har forpligtet sig til at stå til rådighed overfor potentielle kliniske forskere, som ønsker at anvende ESS og MAX IV. Region Hovedstadens medfinansiering udløber med udgangen af 2021 og derefter vil DTU, KU, Lund Universitet og MAX IV fortsætte projektet.

 

MAX4Imagers – med støtte fra Region Hovedstadens Forskningsfond (4,5 mio. kr.) til Sundhedsforskning kører et pilotprojekt med (præ)kliniske studier på MAX IV. Projektet ledes af Hvidovre Hospital og arbejder med eksempler som tandproteser, fertilitet og muskelbiopsier. Projektet har vist lovende resultater og fungerede som inspiration på det afholdte stormøde på Riget og vil fungere som inspiration på kommende informationsmøder.

 

Interreg-projektet Hanseatic League of Science (HALOS) – har et budget på ca. 27 mio. kr., 15 partnere i Norden og Hamborg og løber i perioden 1. februar 2019 – 31. januar 2022. Projektet ledes af Lund Universitet og har primært til formål at uddanne flere unge forskere på universiteter i Norden og Hamborg til at udnytte storskalanlæggene ESS og MAX IV i Lund og Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) og XFEL i Hamborg. I projektet deltager Region Hovedstaden sammen med Region Skåne og Hamburg Stadt i en mindre arbejdspakke med fokus på regional udvikling.

 

Interreg-projektet Commercial Analytical Research Organisations Transnational Strategy (CAROTS) – har et budget på ca. 16 mio. kr. og 11 partnere i Norden, Tyskland, de baltiske lande og Rusland. Projektet løber i perioden 1. januar 2019 – 30. juni 2021. Projektet ledes af DESY i Hamborg og har til formål at skabe bedre betingelser for at være en CAROT - en virksomhed eller organisation, der hjælper Life Science virksomheder med at anvende storskalaanlæg som ESS og MAX IV. Region Hovedstaden er sammen med Teknologisk Institut de to danske parter i projektet og er i fællesskab ansvarlige for en arbejdspakke der har til formål at opbygge et europæisk netværk af CAROTS.

De fremadrettede ESS-aktiviteter

 

Fælles for ovenstående aktiviteter er, at de alle løber tør for finansiering i 2021. Der ligger derfor en opgave i at sætte en retning for og finde finansiering til de fremadrettede ESS- og MAX IV aktiviteter. Der foreslås to spor:

 

Fokus på STEM-kompetencer - Praktikpladser på ESS – indsatsen handler om, at koble særlige uddannelsesretninger på erhvervsskolerne til de kompetencebehov, der stilles til teknikere på ESS og MAX IV ift. konstruktions- og driftsopgaver på de to anlæg. Denne type specialiserede kompetencer også vil være relevante for øvrige typer af højteknologiske virksomheder/universiteter/hospitaler i Danmark og Sverige. Udover at løse et konkret kompetencebehov i Greater Copenhagen kan koblingen til de højteknologiske fyrtårne også bidrage til at brande erhvervsskolerne og tiltrække flere elever fremover. Projektet vil dertil kunne anvendes som en case ift at nedbryde barrierer, så der kan skabes et tættere og mere sammenhængende arbejdsmarked på tværs af Øresund. Der er en positiv dialog med Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet i EU-Interreg som mulig finansieringskilde til et kommende projekt. Der kan arbejdes mod at indgive projektansøgning i 2021.

 

Øget fokus på den kliniske anvendelse af ESS og MAX IV – med udgangspunkt i det ovenfor beskrevne MAX4Imagers –som har vist lovende kliniske resultater er der en ambition om at øge den kliniske anvendelse af ESS og MAX IV. Dette kan bl.a. ske gennem en ansøgning om et EU-Interreg-projekt, hvor der uddannes klinikere i hele Norden i anvendelsen af ESS og MAX IV. Der er ligeledes her en positiv dialog med Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet i EU-Interreg som mulig finansieringskilde til et kommende projekt. Der kan ligeledes arbejdes med at indgive en projektansøgning i 2021.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen drøftes de foreslåede fremadrettede indsatser på ESS og MAX IV-arbejdet.

KOMMUNIKATION

Information om stormøder om potentialerne for den (præ)kliniske anvendelse af ESS og MAX IV vil formidles på samtlige af Region Hovedstadens Intranet og i Enheden for Forskning og Innovations nyhedsbrev.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og udddannelse den 29. september 2020

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen / Jakob Øster

JOURNALNUMMER

20019299

Bilag

Bilag 1: Bo smith oplæg

2. Beslutningssag: Udmøntning af midler for 2020 til projekter under den regionale udviklingsstrategi (RUS)

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning, innovation og uddannelse,

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 29. september 2020:

 

Udvalget for forskning, innovation og uddannelse anbefaler overfor forretningsudvalget og regionsrådet at godkende scenarie 1, der prioriterer alle 8 indstillet forslag til pulje til den regionale udviklingsstrategi til i alt 12,25 mio. kr.  

 

Marie Gudme (A) og Per Roswall (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet vedtog den 23. juni 2020 den regionale udviklingsstrategi (RUS) samt handlingsplanen 2020-2021 for den regionale udviklingsstrategi. Handlingsplanen sætter den indholdsmæssige ramme for udmøntningen af de på budgettet afsatte midler til regionalt udviklingsarbejde (RUS-puljen). I 2020 drejer det sig om 12,7 mio. kr fratrukket 0,45 mio. kr., som blev disponeret af regionsrådet på møde den 10. marts 2020 til DK2020. Den resterende pulje til udmøntning i 2020 er således 12,25 mio. kr. 

 

Miljø- og klimaudvalget, trafikudvalget og udvalget for forskning, innovation og uddannelse har på udvalgsmøder den 25. august 2020 anbefalet en prioriteret liste af projektforslag på op til 6 mio. kr. inden for eget ressort og inden for rammerne i handlingsplanen 2020-2021.

Som ansvarligt udvalg for RUS skal udvalget for forskning, innovation og uddannelse på møde den 29. september - på baggrund af de prioriterede indstillinger fra fagudvalgene - foretage en samlet vurdering af alle projektforslag med udgangspunkt i de af regionsrådet vedtagne vurderingskriterier og beslutte hvilke, der skal indstilles til bevilling i regionsrådet. Udvalget for forskning, innovation og uddannelse er dog ikke forpligtet til at følge udvalgenes anbefalinger.

 

SAGSFREMSTILLING

Trafikudvalget, miljø- og klimaudvalget samt udvalget for forskning og innovation har hver især indstillet en liste af prioriterede forslag til udvalget for forskning, innovation og uddannelse. Projekterne udgør første skridt i implementeringen af den regionale udviklingsstrategi. Administrationen har vurderet, at alle projekterne lever op til målsætningerne i den regionale udviklingsstrategi, FN's verdensmål samt de fire vurderingskriterier (partnerskaber, innovation, udbredelse og gearing), som blev godkendt på møde i regionsrådet den 23. juni 2020 (se evt. bilag). Nogle af projekter er allerede langt i planlægningfasen med en bred samarbejdskreds med involvering af kommunale og statslige parter, men andre har karakter af at være mindre projekter tidligere i planlægningsfasen, der skal afprøve nye forretningsområder eller kan opskaleres og udbredes.

 

For at give udvalget for forskning, innovation og uddannelse et samlet overblik over de indstillede projekter har administrationen udarbejdet et hjælpe- og sammenligningsværktøj i form af en pointgivning af vurderingskriterierne fra skalaen 1-5 ( 1= meget mangelfuld, 2 = væsentlige mangler, 3 = fornuftigt men nogle mangler, 4 = godt med enkelte forbehold, 5 = godt og  uden væsentlige forbehold) (se tabel i bilag 1).

 

Samlet set har udvalgene således indstillet otte projekter til en samlet volumen af 16,8 mio. kr., som skal nedjusteres til mindst 12,25 mio. kr.

 

Beskrivelse af projekterne

1. Cirkulær økonomi med lavt klimaaftryk

Projektet samler en lang række offentlige og private aktører om at accelerere omstillingen af regionen og Danmark til en cirkulær økonomi, hvor ressourcer og materialer forbliver i kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt i stedet for at ende som affald. Det bidrager væsentligt til udviklingen hen mod et CO2-neutralt samfund, da 45 % af de globale CO2-udledninger skyldes materialeforbrug. Projektet bygger ovenpå viden og værktøjer fra andre cirkulære projekter, så der både udbredes eksisterende løsninger og udvikles nye best practices for cirkulære indkøb/udbud, forretningsmodeller og partnerskaber for hele værdikæden. Der arbejdes samtidig med en proces hvor det politiske niveau bringes i direkte dialog med værdikædens parter og borgerne om barrierer, udvikling af rammebetingelser og politisk handling. Der fokuseres på følgende materialestrømme: Plast, byggematerialer, bioressourcer, tekstiler og elektronik. Indsatsen søges gearet med LIFE IP-midler, og med et samlet projektbudget på 135 mio. kr. er dette en mulighed for en meget høj gearing af de regionale udviklingsmidler (se bilag 3).

 

2. Helhedsorienteret bæredygtig grundvandsbeskyttelse

Projektet understøtter udviklingen af en fremtidig bæredygtig vandforsyning på tværs af administrative og forsyningsmæssige grænser. Projektet etablerer et fælles overblik over grundvands- og vandforsyningsforhold, som betyder, at beslutninger om investeringer hos de involverede parter kan tages på det bedste mulige grundlag og dermed reduceres risikoen for fejlinvesteringer. For regionen gælder det investeringer i undersøgelser og oprydning af forurenede grunde. For kommunerne gælder det investeringer i grundvandsbeskyttende tiltag, f.eks. aftaler om sprøjtefri beskyttelseszoner og for vandværkerne gælder det investeringer i nye vandværker, boringer m.v. (se bilag 4)

 

3. Copenhagen Skills

Copenhagen Skills handler om at sætte erhvervsuddannelser på dagsordenen og gøre unge fra grundskole til voksenliv klogere på erhvervsuddannelserne. 8. klasse-elever, der skal forholde sig til, hvilken uddannelsesvej de skal vælge efter grundskolen, elever på den nye FGU (Forberedende Grunduddannelse) og de ’voksne unge’ 18år+, som ikke er kommet videre i uddannelse, er alle målgrupper for indsatserne under Copenhagen Skills. Partnerskabet bag indsatsen bygger på et stærkt fundament, som siden 2015 har udviklet sig gennem fortsat inddragelse af nye parter og tilbud om indsatser. Formålet med Copenhagen Skills er udvikle og udbyde indsatser, som understøtter de politiske målsætninger om, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, og at det skal være attraktivt for en bred gruppe af unge at vælge en erhvervsuddannelse. Det handler om at sikre fremtidens faglærte arbejdskraft. Målet er at sikre, at parterne gennem det tværgående samarbejde får udviklet indsatser, der virker og er koordinerede, så flere unge får de faglærte kompetencer, som efterspørges i fremtiden (se bilag 5).

 

4. Bedre mobilitet til ungdomsuddannelse

Projektet har til formål at samle centrale parter om at afprøve og implementere løsninger med henblik på at forbedre mobiliteten og sikre bedre optag og fastholdelse af elever på ungdomsuddannelsesinstitutionerne. Projektet bygger på et allerede eksisterende samarbejde mellem Region Hovedstaden, Frederikssund Kommune og Movia, som vil blive skaleret til at omfatte flere kommuner og institutioner i regionen - både almene gymnasier og EUD. Eksempler på løsninger fra indsatsen omkring Campus Frederikssund er forbedrede stoppestedsforhold, etablering af opsamlingssteder for samkørsel og bedre kommunikation af bredere vifte af mobilitetsformer. Indsatsen har haft fokus på god og tidlig dialog samt involvering af de studerende og deres forældre (se bilag 6).

 

5 Grøn bølge til busserne

Projektet har til formål at teste nye løsninger, som kan skabe grønne bølger for busserne, så kollektiv trafik aldrig hænger fast i trængsel eller skal vente i lyskryds. Med nyudviklet teknisk løsning til busprioritering vil man kunne prioritere busser, alt efter antal passagerer, vejret, den generelle trafiksituation, konkrete forsinkelser af bussen og meget mere. Med projektet Grøn bølge til busserne vil der være mulighed for at igangsætte en stor samlet indsats for fremkommelighed, eftersom der i regionens budgetforlig for 2021 netop er blevet afsat i alt 3,1 mio. kr. til fremkommelighedstiltag og busprioritering (se bilag 7).

 

6. Koncept for kombinationsrejsetiltag langs Supercykelstierne/cykelparkering

Supercykelstisekretariatet, som Region Hovedstaden medfinansierer med ca. 3 mio. kr. årligt siden 2010, har på baggrund af dialogen omkring den statslige pulje til fremme af cykelparkering i kombination med kollektiv transport - nedsat en arbejdsgruppe med formål at udvikle et koncept/retningslinjer for god cykelparkering og -tilgængelighed ved knudepunkter langs Supercykelstierne. Projektets formål er at skabe bedre sammenhæng og ensartethed for cykelparkeringen i kombination med kollektiv trafik til glæde for brugerne samt at være bedre rustet til fremtidige statslige puljer til fremme af cykelparkering i kombination med kollektiv trafik. Til at understøtte arbejdsgruppen søges der om RUS-midler, der giver mulighed for udvikling af forskellige koncepter og afprøvning af disse på knudepunkter i arbejdsgruppens partnerkommuner (se bilag 8).

 

7. Interaktivt cykelregnskab

Region Hovedstaden udarbejder hvert tredje år et regionalt cykelregnskab, som illustrerer cykeludviklingen. Dette projektforslag går ud på at videreudvikle på det traditionelle regionale cykelregnskab og skabe og implementere Danmarks første online interaktive cykelregnskab. Cykelregnskabet vil fungere som et værktøj, der giver overblik og mulighed for sammenligning af cykeldata på tværs af geografier. Værktøjet gør cykeldata mere overskueligt og tilgængeligt for både planlæggere og brugere. Med det interaktive cykelregnskab kan disse data blive opstillet på en nem, overskuelig og brugervenlig måde og derved være lettere for kommunerne og andre at bruge aktivt i arbejdet med at fremme cyklen som transportmiddel (se bilag 9).

 

8. Nye forretningsmodeller for tredjepartssalg af billetter

Med ny lovgivning i Danmark åbnes der for at tredjepartssalg af billetter til den kollektive transport. Loven er endnu mest en rammelov, hvor der må forventes nærmere udmeldinger og reguleringsinitiativer – disse kan Region Hovedstaden være med til at udfylde - ved at komme med eksempler på mulige forretningsmodeller. For tredjepartsaktører er det væsentligt at der skabes fair rammevilkår for at bidrage til at sælge flere billetter til den kollektive trafik. I modsætning til flytrafik er der det på landjorden op til brugeren at finde ud af, hvordan man benytter og betaler for kollektiv trafik. Ideen med billettering som en service og Mobilitet som en service er at fungere som brugerens agent til at finde den bedste vej og pris ved at anvende kollektive og eller delte transportmetoder. Projektet har til formål at undersøge, om private aktører kan virke som ”digitale rejsebureauer for delemobilitet” og dermed give flere passagerer til den kollektive trafik. Hvis ja, hvordan kan den kollektive trafik så bedst stimulere til, at markedet udvikles? Projektet hænger sammen med regionens udvikling inden for Mobility as a Service og den viden, der tilvejebringes gennem det RUS-finansierede projekt "NOMAD Mobility" (se bilag 10).

 

Administrationen har udarbejdet to forslag til, hvordan midlerne kan fordeles. Der er dog mulighed for, at der kan skrues op og ned på fordelingen af midler til flere projekter, så scenarierne kan se anderledes ud. Dog vurderer administrationen, at der til Copenhagen Skills bør afsættes mindst 3 mio. kr. i 2020 for at kunne igangsætte de nødvendige aktiviteter.

 

I begge scenarier fordeles midlerne til projekterne Cirkulær økonomi med lavt klimaaftryk og Copenhagen Skills over to år.

 

I scenarie 1 bliver alle otte projektforslag imødekommet; dog beskæres koncept for kombinationstiltag langs Supercykelstierne med halvdelen til 1 mio. kr. Til Cirkulær økonomi afsættes 3,75 mio. kr. i 2020. Det betyder en samlet reservering af 2021-midlerne på 4,45 (3,55 mio. kr. + 0,9 mio. kr, som allerede er bevilget til DK2020).

 

I scenarie 2 udskydes færrest forpligtelser til 2021. Projektet med kombinationsrejsetiltag samt de to mindre trafikprojekter bliver fravalgt. Dermed udmøntes der udelukkende midler til de to højest prioriterede trafikprojekter. Det medfører en samlet reservering af 2021-midlerne på 2,95 (2,05 mio. kr. + 0,9 mio. kr, som allerede er bevilget til DK2020).

 

Indsatsområde i RUSAnsøgt beløb

Scenarie 1

2020 

Scenarie 1
Brug af RUS-
midler 2021
Scenarie 2 
2020
Scenarie 2 2021
Brug af RUS-
midler 2021
DK2020 (Reduktion af klimaforandringer) 0,450,90,450,9
Cirkulær økonomi med lavt klimaaftryk4,303,750,553,251,05
Helhedsorienteret bæredygtig grundvands-
beskyttelse
1,501,50 1,50 
Copenhagen Skills6,003,003,005,001,00
Bedre mobilitet til og fra ungdomsuddannelser1,001,00 1,00 
Grøn bølge til busserne1,501,50 1,50 
Koncept for kombinationsrejsetiltag langs
Supercykelstier
2,001,00 0,00 
Interaktivt cykelregnskab 0,300,30 0,00 
Nye forretningsmodeller for tredjepartssalg af
billetter
0,200,20 0,00 
I alt16,8012,704,4512,702,95

KONSEKVENSER

Ved en tiltrædelse af sagen indstiller udvalget til forretningsudvalget og regionsrådet at udmønte 12,25 mio. kr. af RUS-midlerne.

RISIKOVURDERING

Der er ingen garanti for, at de projektforslag, udvalget vælger at anbefale videre til udvalget for forskning, innovation og uddannelse, ender med en bevilling i sidste ende. Det er udvalget for forskning, innovation og uddannelse, der indstiller projektforsalg til regionsrådet ud fra en samlet vurdering af alle projektforslag fra hhv. miljø- og klimaudvalget, trafikudvalget og udvalget for forskning, innovation og uddannelse. Vurderingen foretages på baggrund af de vurderingskriterier, som regionsrådet vedtog i forbindelse med handlingsplanen i juni 2020.

 

Ligeledes kan der være risiko for, at projektforslag som opnår midler ifm. udmøntningen i regionsrådet i oktober, af forskellige årsager ikke kan gennemføres. Fx hvis det ikke lykkes at tilvejebringe tilstrækkelig finansiering fra eksterne parter eller fonde, eller hvis et igangsat projekt stopper undervejs. I så fald vil midlerne kunne anvendes til andre formål.

ØKONOMI

Ved en tiltrædelse af sagen indstiller udvalget til forretningsudvalget og regionsrådet at udmønte 12,25 mio. kr. af RUS-midlerne,

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

På møde den 29. september vurderer udvalget for forskning, innovation og uddannelse alle projektforslag til RUS-puljen i forhold til de af regionsrådet besluttede vurderingskriterier og beslutter som ansvarligt udvalg for RUS, hvilke forslag der skal anbefales til bevilling overfor regionsrådet. Den samlede sag om udmøntning af RUS-puljen 2020 forelægges efterfølgende forretningsudvalget hhv. den 6. oktober og regionsrådet den 20. oktober 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen / Birgitte Leolnar 

JOURNALNUMMER

20038279

Bilag

Bilag 1: Vurderingskriterier og pointgivning

Bilag 2: Oversigt over pointgivning Indstillede projekter

Bilag 3: Cirkulær økonomi

Bilag 4: Sikring af grundvandet

Bilag 5: Copenhagen Skills

Bilag 6: Grønt bølge til busserne

Bilag 7: Bedre mobilitet til ungdomsuddannelser

Bilag 8: Koncept for kombinationsrejsetiltag langs Supercykelstierne

Bilag 9: Interaktivt cykelregnskab

Bilag 10: Mobilitet tredjepartssalg

3. Beslutningssag: Konvertering af midler fra VM i idrætsgymnastik til EM i TeamGym

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning, innovation og uddannelse at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 29. september 2020:

 

Anbefalet

 

Marie Gudme (A) og Per Roswall (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet gav den 17. april 2018 tilsagn om tilskud på 5,5 mio. kr. til gennemførelse af VM i Idrætsgymnastik. Grundet udbruddet af Covid-19 og flytningen af OL i Toyko til 2021, har GymDanmark valgt at trække sig som vært for VM i Idrætsgymnastik 2021. Der er i alt udbetalt 1 mio. Administrationen foreslår, at støttetilsagnet konverteres til at rette sig mod gennemførsel af EM i TeamGym, således at der stadig gennemføres en større idrætsbegivenhed i Region Hovedstaden i 2021.

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet i Region Hovedstaden ønsker at styrke adgangen til kulturelle oplevelser, hvor mangfoldigheden og fællesskabet kan blomstre, ligesom kulturen skal bidrage til aktive og sunde borgere, der trives både fysisk og mentalt.

 

Administrationen har været i dialog med GymDanmark om konverteringen af udbetalte midler fra VM i IdrætsGymnastik 2020 til gennemførelsen af EM i Teamgym 2021. TeamGym er en sportsgren i stor udvikling internationalt – en udvikling Danmark har og ønsker at være en del af og tage et ansvar for. Der er i alt tale om en konvertering af 1 mio. kroner, hvorfor de resterende 4,5 mio. kroner der er givet tilsagn om tilbageføres til Region Hovedstaden ved regnskabsaflæggelsen af projektet relateret til VM i Idrætsgymnastik. Regionsrådet har i forbindelse med budget 2021 besluttet, at der afsættes 4 mio. kroner af restmidlerne fra VM i Idrætsgymnastik til en kulturpulje for 2021.

 

EM i TeamGym bliver en gymnastikoplevelse for dedikerede frivillige, fans og gymnaster. TeamGym er en holdsport for mænd og kvinder, børn som voksne, hvor der konkurreres indenfor spring og rytme. Med en ambition om at gøre TeamGym bredt attraktiv, bliver dette EM det første åbne mesterskab med deltagelse udenfor Europa. Der deltager mere end 1.000 atleter, trænere, officials og pressefolk i EM i TeamGym. For regionens borgere vil EM i TeamGym være et spændende internationalt event. Der vil være aktiviteter såsom en træningsinspirationspakke, skolesamarbejder og deltagelse på Ballerup Musikfestival. Der vil være god tv-dækning i Danmark og Europa, ligesom det forventes, at Danmarks Radio som minimum viser finaledagene.

 

Konvertering af midlerne fra VM i Idrætsgymnastik til EM i Teamgym gør, at Hovedstadens borgere stadig vil få mulighed for at besøge og følge med i et dansk gymnastikevent med international bevågenhed på trods af aflysningen af VM i idrætsgymnastik. Endvidere er det administrationens vurdering, at konverteringen af midlerne vil sikre den bedst mulige anvendelse af regionsrådets kulturmidler, hvis der ses på de tildelingskriterier der er opstillet for puljen til kulturfremme, ligesom det vil være i overensstemmelse med den oprindelige beslutning om at støtte VM i Idrætsgymnastik og til glæde for regionens borgere, at der fortsat sikres et større idrætsevent i regionen.

 

Ved vurdering af, om et projekt kan opnå støtte fra puljen til kulturfremme tages afsæt i følgende kriterier:

EM i Teamgym skulle have været afholdt i uge 42 i 2020, men er grundet Covid-19 restriktioner blevet flyttet til april 2021. EM i Teamgym afholdes i Ballerup Super Arena. Udover GymDanmark deltager i projektet også Sport Event Danmark, der bidrager med 1 mio. kroner og Ballerup Kommune der bidrager med 2 mio. kroner.  Det samlede udgiftsbudget for EM i TeamGym 2021 beløber sig dags dato til 10,5 mio. kr. og indtægtsbudgettet til 8,5 mio. kr. Dette giver en manko på 2 mio. kr. hvilket skyldes to covid-19-relaterede hovedposter.

1. En stigning i projektlederudgifterne på grund af udsættelsen af eventet fra oktober 2020 til april 2021.

2. Usikkerheden om billetindtægterne, idet det ikke vides, hvor mange tilskuere der må lukkes ind i Ballerup Super Arena.

 

Det er GymDanmarks vurdering, at en en konvertering af de 1 mio. kr. fra VM til EM, vil være en betydelig økonomisk håndsrækning til gennemførelsen af EM i Teamgym på dansk grund. Administrationen har forinden den politiske behandling af sagen været i dialog med GymDanmark om projektets budget. Administrationen har meddelt GymDanmark, at såfremt regionsrådet vælger at konvertere midlerne til EM i TeamGym, så vil støtten være betinget af, at GymDanmark inden årets udgang fremsender et revideret budget i balance. Såfremt det ikke viser sig at være muligt for GymDanmark at fremsende et budget i balance, vil administrationen tilbagekalde midlerne.

 

GymDanmark har indsendt en risikovurdering af, hvordan man vil håndtere eventuelle ændringer medført af Covid-19 restriktioner. Det er administrationens vurdering, at GymDanmark med indsendte risikovurdering har forsøgt at tage højde for de risici, der er forbundet med konvertering af midlerne, samt gennemførelse af EM i Teamgym. Det skal nævnes, at der er en risiko for at begivenheden enten udskydes eller aflyses som følge af covid-19 restriktioner. I tilfælde heraf vil administrationen påtage sig dialogen med GymDanmark, herunder også i forhold til en eventuel tilbagebetaling af de tildelte midler.

 

Det skal i forbindelse med behandlingen af sagen understreges, at regionsrådet alternativt kan beslutte, at administrationen skal tilbagesøge den allerede til GymDanmark udbetalte støtte til det aflyste VM i Idrætsgymnastik på 1 mio. kr. Midlerne vil f.eks. kunne tildeles til andre kulturevents i forbindelse med en beslutning om udmøntning af puljen til kulturfremme.

KONSEKVENSER

Hvis regionsrådet tiltræder indstillingen, vil de midler, der er udbetalt til gennemførelse af VM i idrætsgymnastik, blive tildelt gennemførelse af EM i Teamgym. Det drejer sig om 1 mio. kroner, der skal tildeles. De resterende 4,5 mio. tilbageføres til Region Hovedstadens budget. Regionsrådet har i forbindelse med budget 2021 besluttet, at der afsættes 4 mio. kroner af restmidlerne fra VM i Idrætsgymnastik til en kulturpulje for 2021.

RISIKOVURDERING

Der er en risiko forbundet med at tildele midlerne fra VM i idrætsgymnastik til EM i Teamgym i og med, at det vil være uklart, hvorvidt der kan afholdes et internationalt gymnastikevent i april 2021. Risikoen består i, at begivenheden enten aflyses eller udskydes, som det har været tilfældet med flere af regionsrådets støttede kulturbegivenheder. I tilfælde heraf vil administrationen påtage sig dialogen med GymDanmark, herunder også i forhold til en eventuel tilbagebetaling af de tildelte midler.

ØKONOMI

Ved tiltrædelse af indstilling vil 1 mio. kroner, som er udbetalt til VM GymDanmark, tildeles EM i TeamGym. De resterende 4,5 mio. tilbageføres til Region Hovedstaden og indgår i den samlede finansiering af initiativer i budgetaftalen for 2021.

KOMMUNIKATION

Administrationen foreslår at dette punkt følger kommunikationen for næste sag vedr. udmøntning af puljen til kulturfremme 2020.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 29. september 2020, forretningsudvalget den 6. oktober 2020 og regionsrådet d. 20. oktober 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen/Per Egedal Iskov

JOURNALNUMMER

18011803

Bilag

Bilag 1: Ansøgning Region Hovedstaden_EM TeamGym

Bilag 2: Budgetoverblik EM TeamGym

Bilag 3: Effektkaede EM TeamGym

Bilag 4: Event-evalueringsskema

Bilag 5: Hovedaktivitetsplan EM TeamGym

Bilag 6: Partnererklæring SEDK til RH EM TeamGym 2021

Bilag 7: Partnerskabserklæring Ballerup Kommune

Bilag 8: Risikovurdering EM TeamGym

4. Beslutningssag: Udmøntning af pulje til kulturfremme 2020

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning-, innovation- og uddannelse,

 

 

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 29. september 2020:

 

Udvalget anbefaler overfor forretningsudvalget og regionsrådet at godkende scenarie 1, der prioriterer ansøgning 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  og imødekommer de ansøgte tilskudsbeløb til kulturpuljen på i alt 6 mio. kr.  

 

Marie Gudme (A) og Per Roswall (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Region Hovedstaden ønsker at fremme et mangfoldigt og varieret kulturudbud, der ligeledes skal bidrage til aktive og sunde borgere i fysisk og mental trivsel. Derfor annoncerede regionen i marts 2020 en pulje på seks mio. kr. til støtte af store og mellemstore, kulturelle begivenheder. Udvalget for forskning, innovation og uddannelse anbefalede tildelingskriterier for ansøgningsrunden på sit møde den 25. februar 2020, som derefter blev behandlet af forretningsudvalget den 3. marts 2020 og godkendt af regionsrådet den 10. marts 2020. De indkomne ansøgninger skal nu behandles af udvalget for forskning, innovation og uddannelse, således regionsrådet kan træffe beslutning om fordeling af puljens midler på sit møde den 20. oktober 2020.

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstadens pulje til kulturfremme på seks mio. kr. har modtaget 10 ansøgninger, som søger om støtte på i alt 9,6 mio. kr. Udvalget for forskning, innovation og uddannelse skal derfor foretage en prioritering blandt de ti ansøgninger og samtidig justere tilskudsbeløb i forhold til det ansøgte, således det samlede tilskud svarer til rammen på seks mio. kr. Prioriteringen skal hvile på de fem udmeldte tildelingskriterier (der udover satte regionsrådet som betingelse, at ansøgte beløb skulle være på mindst 0,5 mio. kr. og at dette beløb ikke måtte udgøre mere end 25 pct. af det samlede projektbudget. Alle 10 ansøgninger overholder disse to betingelser).

 

Tildelingskriterier

Projekterne bliver vurderet ud fra følgende fem tildelingskriterier:

De 10 ansøgninger

De ti ansøgninger præsenteres herunder i helt kort form og i øvrigt i den rækkefølge, som administrationen har scoret dem ift. tildelingskriterierne. Det skal pointeres, at scoren ikke er en facitliste:

  1. 'Lad Legene Begynde' med Experimentarium som leadpartner. Om krop og idræt med/uden handicap. Med mange aktiviteter over 50 dage i OL- og para-OL By på Experimentariums tagterrasse, København.
    Søger om 1,2 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    Score: 19 point.
  2. 'Copenhagen Gaming Week' med BC Hospitality Group som leadpartner. Ny, internationalt event om gaming/e-sport. Med mange aktiviteter (turneringer, LAN, konference, ud i byen) i en uge. I bl.a. Bella Center og rundt om i København.
    Søger om 1,0 mio. kr. (udgør 10 pct. af totalbudget) .
    Score: 19 point.
  3. 'Ungdommens Folkemøde' med fonden Ungdomsbureauet som leadpartner. For unge om demokrati og samfund. Med mange aktiviteter i fx tematelte over to dage i Valbyparken, København.
    Søger om 1,0 mio. kr. (udgør 14 pct. af totalbudget).
    Score: 15 point.
  4. ' #Me too - også mig' med Teater Solaris som leadpartner. Eksperimenternede og involverende teater om tabuer i kønsdebatten. Tourné med 20 forestillinger og side-begivenheder over flere uger i Hvalsø og i fire kulturhuse i København.
    Søger om 0,5 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    Score: 15 point.
  5. 'Sound Dues' med foreningen Sound Dues som leadpartner. Ny international jazz-festival (over 40 koncerter) med gastronomi og livsstil over flere dage og på nye steder i Helsingør. 
    Søger om 0,5 mio. kr. (udgør 24 pct. af totalbudget).
    Score: 14 point.
  6. 'ActionHygge' med NusNus aps som leadpartner. Integreret del af gadefesten Distortion med andre aktiviteter end høj musik (kunst, sport, børn musik) over fem dage i København (samt Kulturvæftet i Helsingør).
    Søger om 1,2 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    Score: 13 point.
  7. 'COPENHELL Con' med Live Nation Danmark som leadpartner. Ny, international messe om rollespil, fantacy oa. i B&W-hal i København, integreret i musik-festivalen COPENHELL.
    Søger om 0,7 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    Score: 13 point.
  8. 'Digitalisering af Copenhagen Pride og Winter Pride' med foreningen Copenhagen Pride som leadpartner. Vil fuldende digitalisering af foreningens aktiviteter, så de er tilgængelige for flere uafhængig af fx tid, sted og epidemier.
    Søger om 1,5 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    Score: 10 point.
  9. 'Copenhagen Opera Festival' med Cph Opera festival som leadpartner. Eksisterende, international operafestival rundt om i København på nye måder, på nye steder og rettet mod et nyt publikum, fx børn.
    Søger om 1,5 mio. kr. (udgør 4 pct. af totalbudget).
    Score: 10 point.
  10. 'Værtsskabsaktivering i fm. megaevents' med Wonderful Copenhagen som leadpartner. WoCo har udviklet et værktøj til at udfolde megaevents til også at rumme lokale side-events sammen med Københavns Kommune. Testes fx ved EM i fodbold i 2021. WoCo tilbyder med ansøgningen også at anvende værktøjet ved fremtidige megaevents i regionen udenfor København. Ansøgningen er således ikke en kulturbegivenhed i sig selv, men et værktøj til kultur-, erhvervs- og turismefremme til særligt WoCo i samarbejde med event-arrangører. 
    Søger om 0,5 mio. kr. (udgør 25 pct. af totalbudget).
    -Score: 10 point.   

Se uddybet præsentation i bilag 1-11 med samlet oversigtsskema og særskilte bilag pr. projekt med vurdering i forhold til tildelingskriterierne. De komplette ansøgninger kan rekvireres hos administrationen.

 

Administrationens bemærkninger til ansøgningen 'Værtsskabsaktivering i fm. megaevents' med Wonderful Copenhagen som leadpartner
Administrationen vurderer, ansøgningen ’Værtsskabsaktivering ifm. megaevents’ fra Wonderful Copenhagen bør overvejes fravalgt. Ansøgningen adskiller sig fra de øvrige ved ikke at vedrøre en bestemt kulturbegivenhed, men i stedet at udgøre et værktøj for arrangører af ikke nærmere beskrevne, fremtidige mega-events udenfor København. Ansøgningen vurderes lavt på tildelingskriterierne, bl.a. fordi værktøjet allerede er udviklet og nu tilbydes udbredt udenfor København, og fordi ansøgningen ikke beskriver de mulige, kommende megaevents og samarbejdspartnere og interessenter rundt om i regionen, der tænkes inviteret til at benytte værktøjet. Det kan bemærkes, at Wonderful Copenhagen indgår i partnerkredsen i flere af de andre ansøgninger.    

 

Administrationens forslag til to scenarier for systematisk tilgang til prioritering

Der skal som nævnt foretages en prioritering blandt ansøgningerne. I bilaget med samlet overblik over ansøgningerne viser administrationens bud på to alternative scenarier med forslag til en systematisk tilgang til prioritering. I begge alternativer er ansøgningen ’Værtsskabsaktivering ifm. megaevents’ fra

Wonderful Copenhagen foreslået fravalgt.

 

Scenarie 1 ’7 tilsagn, der ikke reduceres – de tre med den laveste score på kriterier fravælges’. I dette scenarie tildeles de syv ansøgere med højest score på administrationens liste hver især det fulde beløb, der er ansøgt om. I scenarie 1 er der ikke plads til:

Scenarie 2 ’9 tilsagn, hvor alle reduceres til 2/3 af det ansøgte beløb.’ De ni ansøgninger søger om i alt 9,1 mio. kr. De vil alle kunne opnå støtte, hvis de alle reduceres til 2/3 af det ansøgte beløb. Et argument for dette scenarie er, at ansøgningerne, som indikeret ved det lille spænd i scoren, ligger tæt og alle vurderes kvalificerede. Endvidere supplerer de hinanden godt uden overlap i ft. kulturområde.

 

Se i øvrigt i bilaget 'Samlet oversigtsskema', hvor administrationen bl.a. præsenterer de to scenarier.

 

KONSEKVENSER

Denne sag går videre til forretningsudvalget og regionsrådet, hvor den bliver en bevillingssag.

RISIKOVURDERING

Såfremt Kulturpuljens fulde ramme på seks mio. kr. ikke udmøntes nu, vurderes der at være en risiko for, at budgetmidlerne for 2020 går tabt. Pga. budgetloven kan midlerne ikke videreføres til 2021 og anvendes til andre projekter. Skal midlerne anvendes til andre projekter, end de indstillede, kræver det, at der inden ultimo oktober 2020 udvikles nye projekter og findes nye samarbejdspartnere.

 

I tilfælde af at Covid-19 forhindrer aktiviteter i de indstillede projekter fx aktiviteter med mange tilstedeværende, vil administrationen gå konstruktivt ind i forhandlinger med projekterne om at ændre eller udsætte planlagte aktiviteter. Ved væsentlige ændringer vil udvalget blive orienteret.

ØKONOMI

Udgifter afholdes af puljen til kulturfremme. Det er midler fra bevillingsområdet Øvrig regional udvikling. Midlerne tilsagnsbudgetteres, så hele udgiften, i henhold til budgetreglerne, bogføres i 2020. Såfremt udvalget for forskning, innovation og uddannelse, forretningsudvalget og regionsrådet imødekommer administrationens indstilling, vil samtlige midler til kulturfremme være bevilget for budgetåret 2020.  

KOMMUNIKATION

Der vil blive udarbejdet fælles kommunikation ifm. udmøntning. Til hvert projekt kræves, at modtager efter tilsagn udarbejder en kommunikationsplan, hvor Region Hovedstadens rolle defineres og tydeliggøres.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 29. september 2020, som indstiller prioriteter af projekter til behandling i forretningsudvalget den 6. oktober 2020 og til godkendelse i regionsrådet d. 20. oktober 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen / Per Egedal Iskov

JOURNALNUMMER

20055610

Bilag

Bilag 1: 1. Lad Legene Begynder v Experimentarium

Bilag 2: 2. Copenhagen Gaming Week v BC Hospitality Group

Bilag 3: 3. Ungdommens Folkemøde 2021 v Fonden Ungdomsbureauet

Bilag 4: 4. Me too - også mig v Teater Solaris

Bilag 5: 5. Sound Dues v Foreningen Sound Dues

Bilag 6: 6. ActionHygge Distortion v NusNus aps

Bilag 7: 7. Copenhell Con v Live Nation Danmark

Bilag 8: 8. Digitalisering af Copenhagen Pride v Cph Pride

Bilag 9: 9. Copenhagen Opera Festival v COF

Bilag 10: 10. Værtsskabsaktivering ifm megaevents v Wonderful Cph

Bilag 11: 0. Samlet overblik over 10 ansøgninger

Bilag 12: Præsentation kulturpulje FIU 29 sept 2020

5. Beslutningssag: Fremtidens digitale og tekniske kompetencer - Udmøntning af budgetmidler

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for forskning, innovation og uddannelse,

 

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for forskning, innovation og uddannelses beslutning den 29. september 2020:

 

Udvalget for forskning, innovation og uddannelse godkendte, at Christine Dal Jensen (V) erklærede sig inhabil og Christine Dal Jensen (V) forlod lokalet under sagens behandling.

 

Scenarie a) anbefales videre til forretningsudvalget og regionsrådet.

 

Marie Gudme (A) og Per Roswall (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

I 2025 vil der i Region Hovedstaden være et udækket behov for 17.000 personer med naturvidenskabelige, tekniske og digitale kompetencer, de såkaldte STEM kompetencer  (science, technology, engineering og mathematics), heraf 14.000 personer med en videregående STEM-uddannelse (tal fra rapporten "STEM kompetencer i Region Hovedstaden", 2018, Højbjerre, Brauer og Schultz). Kompetencerne skal bl.a. medvirke til, at Region Hovedstaden kan sikre den grønne omstilling og bidrage til at indfri Danmarks ambitioner for klima og miljø. Udvalget for forskning, innovation og uddannelse vedtog derfor i starten af 2019 rammepapiret "Fremtidens STEM kompetencer i hovedstadsområdet 2019 - 2022", hvor i udfordringerne og målsætningerne for arbejde med STEM kompetencer i Region Hovedstaden blev skitseret. Der er efterfølgende bevilliget budgetmidler på 4 mio. kr. årligt i 2020 - 2023 (samlet 16 mio. kr.) til et særligt fokus på STEM-fremmende aktiviteter på regionens ungdomsuddannelser.

 

Udvalget blev på deres møde i juni orienteret om processen for udmøntning af budgetmidler til STEM-fremmende aktiviteter på ungdomsuddannelserne. Herunder muligheden for også at uddele midler til projekter, som omhandler bæredygtighed.

SAGSFREMSTILLING

Budgetmidlerne til STEM-fremmende aktiviteter har været offentligt annonceret til alle relevante uddannelsesinstitutioner. Der er på baggrund heraf indkommet 11 endelige ansøgninger for i alt 20 mio. kr. Rammen for udmøntning er 16 mio. kr., men administrationen anbefaler, at der i denne runde udmøntes projekter for maksimalt 8 mio. kr., hvilket svarer til budgettet for 2020 og 2021, så der også er mulighed for at annoncere midler på et senere tidspunkt. Da der er indkommet flere projektforslag, end der kan udmøntes midler til, har administrationen udarbejdet et scenarier for udmøntning. Scenariet er udviklet med henblik på at dække målsætninger i rammeaftalen bedst muligt.

 

Vurderingskriterier for udmøntning af budgetmidler til STEM-fremmende aktiviteter

Det er en forudsætning for udmøntning af midler til et projekt, at det bidrager til realisering af ambitionerne i rammeaftalen "Fremtidens STEM kompetencer i hovedstadsområdet 2019- 2022" ("Flere skal vælge en STEM uddannelse", "Flere faglærte med STEM kompetencer" og "Flere kvinder i STEM") samt i den Regionale Udviklingsstrategi. Herudover er der lagt op til, at projekterne også bidrager til at give de unge kompetencer til et bæredygtigt samfund. Projektforslagene er blevet vurderet på en skala fra 1-4 ud fra følgende kriterier:

 

Regional udvikling

Afhængighed af tilskud og ekstern funding

Mulighed for skalering

Bredt partnerskab

Nyskabende

Indkomne projektansøgninger

De indkomne projekter fordeler sig over 15 ungdomsuddannelser, herunder 4 erhvervsskoler, 11 gymnasier, og 1 HF-center. Projekterne fordeler sig således over et godt udsnit af regionens ungdomsuddannelser, samt en bred målgruppe af unge. Herudover er der et bredt udsnit af interessante organisationer og offentlige aktører, som indgår som partnere og interessenter i flere af projekterne. Projekterne fordeler sig både over rene STEM-projekter, og projekter som også omhandler bæredytighed. Se bilag 0 for oversigt over alle indkomne projektansøgninger.

 

1. "Feedback i STEM-fagene" - v. Københavns Åbne Gymnasium (bilag 1)

I samarbejde med U/Nord og Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier (Aarhus Universitet). 2-årigt projekt. Udvikling af modeller til en feedbackkultur i STEM-fagene.

Totalt budget 850.000 kr., heraf regionale midler: 637.000 kr.

 

2. "Du kan godt - matematik" - v. Gefion Gymnasium (bilag 2)

I samarbejde med HF-Centret Efterslægten og NEXT Vibenhus Gymnasium. 3-årigt projekt. Udvikling af forløb til fagligt løft af elever i matematik.

Totalt budget 1.673.660 kr., heraf regionale midler: 1.244.172 kr.

 

3. "Fremtidens grønne STEM iværksættere" - v. NEXT uddannelse København (bilag 3)

I samarbejde med Fonden for Entreprenørskab og Fonden Teknologirådet. 2-årigt projekt. Udvikling af undervisningsforløb med fokus på entreprenørskab, innovation og grøn omstilling.

Totalt budget 1.500.000 kr., heraf regionale midler: 1.125.000 kr.

 

4. "Nye STEM-kompetencer til grøn omstilling - i matematik og naturgeografi" - v. Rødovre Gymnasium (bilag 4)

I samarbejde med DTU diplom, Tænketanken Demokratisk Erhverv, Albertslund Kommune, HOFOR, COOP, DTU Transport, Carl H. Nielsen, Byggros A/S, Geografilærerforeningen i Gymnasiet, Sct. Annæ Gymnasium, Det fri Gymnasium og Høje Tåstrup Gymnasium og HF. 3-årigt projekt. Udvikling af undervisningsforløb, som skal forbedre gymnasieelevers viden og kompetencer inden for bæredygtighed, klimatilpasning og grøn omstilling.

Totalt budget 1.209.140 kr., heraf regionale midler: 877.155 kr.

 

5. "Gastro Lab" - v. Hotel- og Restaurantskolen (bilag 5)

2,5-årigt projekt. Udvikling af gastronomisk laboratorium og forløb til nytænkende, bæredygtig og innovativ undervisning, som skal gøre eleverne klogere på, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling.

Totalt budget 1.825.000 kr, heraf regionale midler: 1.368.750 kr.

 

6. "Bæredygtige Ungdomsuddannelser i Region Hovedstaden" - v. U/Nord (bilag 6)

I samarbejde med TEC, NEXT Uddannelse København, Hotel- og Restaurantskolen, Gate 21, CHORA 2030 og Ungdomsbyen. 3-årigt projekt. Et koordineret projekt med selvstændige forløb og aktiviteter om bæredygtighed og STEM på de fire erhvervsskoler.

Totalt budget 13.656.100 kr., heraf regionale midler: 10.242.075 kr.


Note: Der er indgået aftale med ansøgerne om yderligere projektmodning, herunder øget fundriasing, da det ansøgte beløb fra regionen på nuværende tidspunkt er for højt. Parterne ansøger i stedet om et forprojekt på 200.000 kr. + egenfinansiering 25% til projektmodning og fundraising. Såfremt der fundraises minimum 50% af finansiering, kan der genansøges ved Region Hovedstaden til næste ansøgningsrunde. Lead ligger nu hos Hotel- og Restaurantskolen.

 

7. "Efterslægtens Klimaambassadører/klimaklassen - et pilotprojekt" - v. HF-Centret Efterslægten (bilag 7)

I samarbejde med Klimaambassaden/Concito, Tårnby Gymnasium og HF, Astra, FaberV, Engineer the Future, DTU, Vestforbrændingen, Biofos/KloakLab, Dyrenes Beskyttelse, NOAH, GrønSkole/Friluftsrådet, Utterslev Skole, Royal Greenland, Siemens Greenland, Kommuneqarfik Sermersooq/Nuuk Kommune. 1,5 årigt projekt. Udvikling og gennemførsel af et koncept for en klimaklasse, som skal uddanne 28 kursister til klimaambassadører.

Totalt budget 430.023 kr., heraf regionale midler: 298.950 kr.

 

8. "Bæredygtighedsfestival" - v. Egedal Gymnasium (bilag 8)

I samarbejde med GRØN S/I - Fonden for bæredygtig udvikling, Egedal Rotary Klub, lokale folkeskoler, lokale virksomheder (bl.a. Egedal Fjernvarme, Stenløse Vandværk), Egedal Kommune, lokale foreninger og eksterne parter (bl.a. NOVO Nordisk, Københavns Universitet, RISØ, Concito, DTU, Frilandsmuseet, Landbrug og Fødevarer). 1-årigt projekt. Udvikling og afholdelse af en bæredygtighedsfestival for hele skolen, samt undervisningsforløb op til.

Totalt budget 634.450, heraf regionale midler: 475.838 kr.

 

9. "Flere mod STEM - Motivation af gymnasieelever for STEM gennem karrierelæring og engineering" v. Hvidovre Gymnasium og HF (bilag 9)

I samarbejde med Engineer the Future og 2 gymnasier mere (kommer på senere). 2-årigt projekt. Udvikling og afholdelse af tre aktiviteter: Karrierelæringsspil, Science & Engineering Cup og Samtaleguide.

Totalt budget 2.129.797 kr., heraf regionale midler: 1.070.912 kr.

 

10. "Tekcases i Region Hovedstaden: Problemmaserede virksomhedsforløb i gymnasierne" - v. Virum Gymnasium (bilag 10)

I samarbejde med Naturvidenskabernes Hus. 2,5-årigt projekt. Samarbejde mellem virksomheder og gymnasier i Region Hovedstaden, med udvikling af problembaserede projektforløb med udgangspunkt i en autentisk virksomhedscase.

Totalt budget 2.600.000 kr., heraf regionale midler: 1.900.000 kr.

 

11. "Bæredygtighed på tværs" - v. Tårnby Gymnasium og HF (bilag 11)

I samarbejde med Konfront, lokale folkeskoler i Tårnby og Dragør Kommune, Concito, Engineer the Future, Verdens bedste nyheder og HF-Centret Efterslægten. 1-årigt projekt. Udvikling og afvikling af bæredygtighedsfestival med undervisningsforløb og aktiviteter op til for hele skolen.

Totalt budget 1.100.000 kr., heraf regionale midler: 825.000 kr.

 

Administrationens scenarie for udmøntning af midler

Administrationen har med udgangspunkt i rammen på de maksimalt otte mio. kr. samt tildelingskriterier og målsætninger for STEM og bæredygtighed udarbejdet et scenarie for udmøntning af midler, som udvalget kan vælge at gå videre med. For detaljeret beskrivelse af scenariet se bilag 12.

 

Muligt scenarie

Der udmøntes midler til projekt nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6 (forprojekt til 200.000 kr.), 7, 8 og 11, total regionale midler 7.051.865 kr.

Begrundelse: Alle indkomne projektforslag vurderes berettigede til støtte ud fra valgte kriterier. Regionen støttede Engineer the Future og Naturvidenskabernes Hus med samlet 4,7 mio. kr. i 2019, og ønsker derfor i denne udmøntning af satse på mere lokale projekter ude på skolerne. Projekterne hos Engineer the Future og Naturvidenskabernes Hus er desuden i mindre grad afhængige af tilskuddet fra Region Hovedstaden.

I denne model er vi dækket ind mht. spredning af uddannelser (STX, HF og erhvervsuddannelser) og dækker også målsætningerne for rammeaftalen vedr. STEM-kompetencer.

Konsekvens: Der vil foregå mindre udvikling på projekterne fra Engineer the Future og Naturvidenskabernes Hus i Region Hovedstaden, aktiviteterne vil dog stadigvæk blive afholdt.

 

KONSEKVENSER

Ved regionsrådets tiltrædelse af indstillingen udmøntes maksimalt 8 mio. kr. til godkendte projektforslag. 

RISIKOVURDERING

Såfremt indstillingen ikke tiltrædes, og der udvælges projekter for minimum 4 mio. kr., vurderes der at være en risiko for, at budgetmidlerne for 2020 går tabt. Pga. budgetloven kan midlerne ikke videreføres til 2021 og anvendes til andre projekter. Skal midlerne anvendes til andre projekter, end de indstillede, kræver det, at der inden ultimo oktober 2020 udvikles nye projekter og findes nye samarbejdspartnere.

 

I tilfælde af, at Covid-19 forhindrer aktiviteter i de indstillede projekter, fx aktiviteter med mange tilstedeværende, vil administrationen gå konstruktivt ind i forhandlinger med projekterne om at ændre eller udsætte planlagte aktiviteter. Ved væsentlige ændringer vil udvalget blive orienteret.

ØKONOMI

Ved tiltrædelse af indstilling udmøntes maksimalt otte mio. kr. ud af den samlede ramme på 16 mio. kr. fordelt over 4 år

KOMMUNIKATION

Der vil blive udarbejdet en fælles kommunikation ifm. udmøntning. Til hvert projekt under STEM-midlerne kræves kommunikationsplan, hvor Region Hovedstadens rolle defineres og tydeliggøres.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for forskning, innovation og uddannelse den 29. september 2020, som indstiller prioriteter af projekter til behandling i forretningsudvalget den 6. oktober 2020 og til godkendelse i regionsrådet d. 20. oktober 2020.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Diana Arsovic Nielsen / Nina Bjerre Toft

JOURNALNUMMER

20030787

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 Københavns Åbne Gymnasium

Bilag 2: Bilag 2 Gefion Gymnasium

Bilag 3: Bilag 3 NEXT uddannelse København

Bilag 4: Bilag 4 Rødovre Gymnasium

Bilag 5: Bilag 5 Hotel- og Restaurantskolen

Bilag 6: Bilag 6 U Nord (NEXT, TEC, HRS)

Bilag 7: Bilag 7 HF-Centret Efterslægten

Bilag 8: Bilag 8 Egedal Gymnasium og HF

Bilag 9: Bilag 9 Hvidovre Gymnasium

Bilag 10: Bilag 10 Virum Gymnasium

Bilag 11: Bilag 11 Tårnby Gymnasium og HF

Bilag 12: Bilag 12 Scenarie for udmøntning af STEM

Bilag 13: Bilag 0 Oversigt og rating

Bilag 14: Oplæg til FIU møde STEM

6. Eventuelt

Eventuelt

Tomt indhold

Udvalget for forskning, innovation og uddannelse meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelser - Afslutning på faglært til vækstprogrammet - ny dato og webinar
  2. Meddelelser - Årsplan 2020

Medlemmer

1. Meddelelser - Afslutning på faglært til vækstprogrammet - ny dato og webinar

Meddelelser

Udvalget inviteres til konferencen "Faglært til vækst - hvad nu?"

Mandag d. 5. oktober kl. 09.00 - 12.00

 

Tilmelding via hjemmesiden: https://www.tilmeld.dk/faglaerttilvaekst0510/conference

 

Grundet Covid-19 er den tidligere planlagte konference ”Faglært til Vækst – Hvad nu?” lavet om til et webinar, som bliver afholdt mandag d. 5. oktober 2020 kl. 09.00 - 12.00.

 

Med udgangen af 2020 afsluttes programmet Faglært til vækst, hvor Region Hovedstaden sammen med erhvervsskoler, foreninger, kommuner, brancheorganisationer, arbejdstager – og arbejdsgiverorganisationer og mange andre aktører indgik en rundbordsaftale om flere faglærte i regionen. 

 

Rundbordsaftalen førte til konkret handling i form af flere projekter, der alle har bidraget til at sikre flere faglærte i vores region. Projekterne har bidraget til at sikre bedre overgange fra grundskole til erhvervsuddannelse, et bedre udbud af erhvervsuddannelser, et bedre match mellem virksomheder og elever og bedre opkvalificering af arbejdsstyrken.

 

Fokus for webinaret vil fortsat være på, hvordan projekterne på hver deres måde har bidraget til flere faglærte, og hvordan deres erfaringer, viden og resultater kan komme i spil i nye initiativer og projekter med udgangspunkt i de udfordringer, som vi ser i hovedstadsområdet i fremtiden.

 

Af hensyn til webinarformatet, vil den første del af programmet med projekternes vigtigste erfaringer og resultater og hvordan de kan bruges i praksis fremover, blive udsendt som korte videoer ca. 7 dage inden webinaret. På den måde, kan du som deltager, selv vælge at se præsentationer af de projekter, som er relevant for dig.

 

I webinarets anden del vil der være tre parallelle faciliterede workshops med fokus på udvikling af nye indsatser, projekter eller samarbejder indenfor temaerne:

Særligt skal flere piger og kvinder få interesse for og vælge de tekniske og digitale erhvervsuddannelser

Flere skal komme godt igennem overgangene mellem grundforløb og hovedforløb på erhvervsuddannelserne og sikres en praktikplads

Flere skal have papir på deres kompetencer og flere ufaglærte studenter skal blive faglærte

 

Program:

9.00: Velkomst v. vært

9.10: Velkomst v. Lars Gaardhøj

9.20: Fremtidens arbejdsmarked med særligt fokus på de faglærte v. Anne Skare

10.00: Pause

10.10: Workshops, tre parallelle workshops med vidensoplæg og facilieteret ideoplæg til nye projekter, indsatser eller samarbejder i Region Hovedstaden

 

Workshop 1: Flere skal vælge en erhvervsuddannelse - særligt skal flere piger/kvinder vælge en teknisk eller digital erhvervsuddannelse

Oplæg ved Sidse Frich Thygesen, programleder for ungdomsuddannelserne hos tænketanken DEA

Oplægget omhandler de unges valg af ungdomsuddannelse – hvorfor vælger de unge, som de gør, og hvad kan vi gøre?

 

Workshop 2: Flere skal gennemføre en erhvervsuddannelse - Flere skal godt igennem overgangene og flere skal sikres en

praktikplads

Oplæg ved Pernille Brems, programchef hos ROCKWOOL Fondens interventionsenhed

Hvordan sikrer man, at alle elever fra dag ét oplever, at de hører til på en erhvervsskole og bliver inviteret ind i det faglige fællesskab? Hvordan giver vi eleverne reelle og virkelighedsnære erfaringer med det fag, de er startet på?  Kan disse erfaringer gøre de unge klogere på, hvilke muligheder faget rummer for dem? Vil det gøre, at flere vælger at gennemføre uddannelsen? ROCKWOOL Fondens Intervnetionsenhed har gennem en årrække arbejdet på at finde svar på disse spørgsmål i et tæt samarbejde med en række erhvervsskoler, elever og virksomheder.

I dette oplæg præsenteres de centrale indsigter, vi har fået gennem samtaler med elever på erhvervsskoler. Vi har været nysgerrige på at lære om elevernes oplevelser, erfaringer, ønsker og behov, når de går på en erhvervsskole. Yderligere præsenterer vi viden fra forskning og analyser af administrative data fra erhvervsskoler, som vi har brugt som inspiration til at udvikle en ny indsats, som vi vil præsentere hovedelementerne af.

 

Workshop 3: Flere skal gå fra ufaglært til faglært - Flere skal have papir på deres kompetencer og flere ufaglærte studenter skal blive faglærte

Oplæg ved Michael Andersen, chefkonsulent hos Danmarks Evalueringsinstitut EVA

Oplægget omhandler om de største udfordringer ved at gå fra ufaglært til faglært set fra de ufaglærte, jobcentrenes, skolernes og arbejdsgivernes perspektiv.

 

11.30: Afrunding og tak for i dag

Journalnummer

20013144

2. Meddelelser - Årsplan 2020

Meddelelser

Årsplanen for emner til FIU's kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen.

Journalnummer

19053440

Bilag

Bilag 1: FIU årsplan 2020_sep._okt._nov.