Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Godkendt.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Sus Hartung, jordemoder på Rigshospitalet, tillidsrepræsentant og kredsforkvinde i Jordemoderforeningen i Region Hovedstaden har søgt om foretræde for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023.
Såfremt udvalget godkender anmodningen om foretrædet, vil Sus Hartung få 10 minutter til at præsentere sit input for udvalget. Udvalgets ordinære møde begynder herefter.
Sus Hartung ønsker konkret at supplere udvalgets behandling af punktet på dagsordenen om vikarstop på plejeområdet men ønsker ligeledes at komme med generelle betragtninger, fra jordemoderfaget, til udvalgets ressort. Sus Hartungs henvendelse er vedlagt som bilag 1 og 2.
Administrationen bemærker, at der i henhold til forretningsordenen for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget 2022-2025 af § 12, stk. 1 fremgår, at det er muligt for enkeltpersoner eller grupper at få foretræde for udvalget, såfremt det er inden for udvalgets ressortområde.
Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget tiltræder indstillingen, er anmodningen om foretræde fra Sus Hartung imødekommet.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne
22061985
Bilag 2: Oplæg – Her & nu beslutninger i forhold til vikarstoppet på jordemoderområdet
Godkendt.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Drøftet.
Administrationen reviderer udkastet til uddannelsesstrategien på baggrund af input fra udvalgets drøftelse.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 23. maj 2022, at der som led i planen ’Det handler om arbejdsliv’ skulle udarbejdes en fælles uddannelsesstrategi for Region Hovedstaden. Strategien skal fokusere på den del af uddannelsesopgaven, som handler om uddannelse og kompetenceudvikling af regionens medarbejdere.
Den 23. november 2022 godkendte udvalget de temaer, som strategien skal bygges op omkring.
Udkastet til strategien drøftes, så administrationen har mulighed for en justering forud for udvalgets behandling på næstkommende møde.
Uddannelsesstrategien ’Det bedste sted at lære’ skal bidrage til at sætte fokus på uddannelse som en nødvendig vej til at sikre kompetente medarbejdere til regionens hospitaler og i det samlede sundhedsvæsen i regionen (bilag 1).
Samtidig skal strategien sætte retningen for, hvordan Region Hovedstaden tilbyder gode arbejdsliv og karriereveje med udviklingsmuligheder for alle.
Uddannelsesstrategien har følgende hovedformål:
Temaer/strategiske målsætninger i Uddannelsesstrategien
Administrationen har ud fra tidligere drøftelser i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget arbejdet videre med temaerne i strategien. Temaerne er i den videre konkretisering blevet omformuleret til strategiske målsætninger, som i højere grad bliver handlingsorienterede.
Vi skal skabe gode rammer for, at ledere og medarbejdere kan løfte uddannelsesopgaven – også i en presset hverdag.
Vi skal sikre, at vores studerende, elever og lærlinge får en praksisnær uddannelse af højeste kvalitet.
Vi skal give vores medarbejdere gode udviklingsmuligheder og styrke de kompetencer, der er mest brug for.
Vi skal løbende forbedre vores læringstilbud gennem faglig, didaktisk og teknologisk nytænkning.
Administrationen har ud over drøftelser og paneldebatter i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget indhentet input fra regionens hospitaler på både ledelses- og medarbejderniveau. Derudover har det regionale medarbejderudvalg og regionens koncerncentre haft mulighed for at komme med input.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets drøftelser indgår i det samlede oplæg til uddannelsesstrategien ’Det bedste sted at lære’, som udvalget vil anbefale ved udvalgets møde den 23. maj 2023.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023. 2. udkast til fælles regional uddannelsesstrategi forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023, forretningsudvalget den 13. juni 2023 og regionsrådet den 20. juni 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/Charlotte Hess
2301785
Bilag 1: Region Hovedstadens uddannelsesstrategi (udkast)
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
I budget 2023 blev der samlet afsat 10 mio. kr. om året i 2023 til og med 2025 til initiativer, der skal understøtte fastholdelse og rekruttering inden for fem områder. På mødet den 23. november 2022 besluttede fastholdelses- og rekrutteringsudvalget hvordan midlerne fordelses, hvoraf 2 mio. kr. årligt i perioden 2023-2025 skal gå til Robotic Process Automation (RPA).
Med denne sag introduceres fastholdelses- og rekrutteringsudvalget til arbejdet med RPA. Til behandlingen af punktet vil enhedschef i Koncernregnskab Birgitte Loranzen fra Center for Økonomi vise et konkret eksempel på hvordan en RPA-robot kan arbejde.
Udvikling og anvendelse af RPA i Region Hovedstaden, er en vigtig del af arbejdet med at fastholde og rekruttere medarbejdere. Der er stort potentiale i at udvikle RPA-løsninger, og der er derfor afsat 2 mio. kr./år i 2023-2025 til dette arbejde. Det store potentiale, der er i nye teknologiske løsninger, indgår også i økonomiaftalen for regionerne for 2023. Det fremgår, at nye teknologiske og digitale løsninger er et centralt element i håndtering af arbejdskraftudfordringen. Derudover fremgår det, at der er et stort potentiale for at få endnu mere ud af teknologiske løsninger som fx robotteknologi, og at det er ambitionen, at dette skal frigøre resurser svarende til 10.000 årsværk over 10 år.
RPA er en anerkendt teknologi, der benyttes til automatiseret løsning af rutineprægede repetitive administrative opgaver. Det kan fx være at lukke sager, der ikke bruges i regionens elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem, eller at gennemsøge medarbejderes mails og computerdrev for, om der gemmer sig dokumenter med cpr-numre, så disse kan blive slettet. Softwarerobotten løser dermed tidskrævende opgaver, hvorved der frigøres tid til andre opgaver hos medarbejderne. Samtidig løser robotten opgaven med stor sikkerhed og i høj kvalitet.
Fordelene ved RPA kan kort oplistes som:
Anvendelsen af RPA har yderligere den fordel, at mange af de opgaver softwarerobotten løser, er manuelle opgaver, som regionens medarbejdere måske ikke finder mest motiverende. Når robotten klarer de mere rutineprægede opgaver med mange gentagelser, skaber det mulighed for, at medarbejderne kan løse andre opgaver, som de finder mere interessante og udviklende. Dette er en vigtig del af arbejdet med at fastholde dygtige medarbejdere i regionen.
RPA i koncerncentrene
Der er hidtil primært arbejdet med RPA i administrationen i koncerncentrene og ikke i så høj grad på hospitalerne. Af eksempler på RPA-løsninger i administrationen kan nævnes:
RPA på hospitalerne
Fremadrettet er det ambitionen, at RPA også skal anvendes til administrative arbejdsopgaver på hospitalerne. De nye midler til RPA anvendes derfor til at ansætte flere medarbejdere, der kan udvikle RPA løsninger i regionen.
Indledningsvist er der behov for dialog med hospitalerne om RPA for at gøre medarbejderne bevidste om, at mange daglige administrative arbejdsopgaver, med fordel kan løses via en softwarerobot.
Forudsætningen for at starte denne dialog er, at der åbnes for udvikling af softwarerobotter i det kliniske miljø. Der i øjeblikket udfordringer med – via Center for IT og Medicoteknologi - at få adgang til Sundhedsplatformens test- og produktionsmiljø. Der er dialog med CIMT om løsninger, hvilket er en forudsætning for arbejdet med RPA på hospitalerne.
Der har været stor interesse fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals Akutmodtagelse for en løsning, der kan sortere prøvesvar og dermed frigive tid i den meget travle afdeling. Andre hospitaler, blandt andet Nordsjællands Hospital har også vist interesse for RPA-løsninger.
På nuværende tidspunkt er opgaven for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital beskrevet og klar til at blive udviklet i testmiljøet i Sundhedsplatformen, som det endnu ikke har været muligt at få adgang til, hvilket er en forudsætning for at kunne arbejde med RPA i det kliniske miljø.
Notat med illustrative scenarier over anvendelse af RPA-løsninger
Vedlagt sagen er et notat med gennemgang af en række illustrative scenarier over, hvordan RPA-løsninger kan komme til udtryk i Region Hovedstaden (bilag 1). Tilknyttet disse eksempler er en beskrivelse af potentialet.
Godkendes indstillingen, tages orienteringen om administrationens arbejde med RPA til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023.
Jens Buch Nielsen/Birgitte Lorenzen
23013722
Bilag 1: Eksempler på RPA som arbejdskraftsbesparende værktøj
Administration indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Drøftet.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget ønsker, at administrationen udarbejder et programudkast og budgetoverslag for en studietur til Wales.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet godkendte på mødet den 21. juni 2022 rammerne for afholdelse af studietur for politiske udvalg for valgperioden 2022-2025. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget drøftede studietur på mødet den 21. marts 2023. Her ønskede udvalget, at administrationen skulle kvalificere destinationerne yderligere før udvalget træffer beslutning. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget skal derfor, med udgangspunkt i bilag 1 tilkendegive, hvor udvalget ønsker at tage på studietur.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget har med en studietur mulighed for at hente inspiration og viden til brug for arbejdet i udvalget.
En studietur forudsætter, at den ønskede viden ikke kan opnås på anden vis. Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget ønsker at gennemføre en studietur, skal dette forelægges regionsrådet til beslutning.
Når studieturen planlægges, tages der højde for den CO2-udledning, som transportformen skaber.
Efter studieturen udarbejdes en rapport og et regnskab for turen, som skal godkendes i regionsrådet og offentliggøres på Region Hovedstadens hjemmeside. De konkrete regler for gennemførsel af studieture kan læses i bilag 2.
Regionsrådet har besluttet, at stående udvalg - herunder fastholdelses- og rekrutteringsudvalget - kan afholde studieture i valgperioden for 20.000 kr. pr. medlem.
Administrationen har udarbejdet et katalog med to bud på studieture, hvor udvalget kan hente inspiration. Der er for hvert rejsemål beskrevet mulige elementer i en studietur. Oversigten er ikke udtømmende og den konkrete sammensætning af studieturen vil bero på, hvad der konkret viser sig muligt, når rejsemål og dato for turen er fastlagt.
Administrationen vurderer, at en studietur ligger bedst placeret i efteråret 2023 eller foråret 2024. På den måde kan udvalget nå at handle på den inspiration, som udvalget tager med sig fra studieturen.
Ved tiltrædelse af indstillingen beslutter udvalget, hvilken destination administrationen skal arbejde videre med.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/Jon Rantzau Harne
22061607
Bilag 1: Studietur for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget
Bilag 2: Notat om studieture i ind- og udland
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Anne Ehrenreich (UFP), Jesper Hammer (D) og Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte den 7. marts 2023, at de stående udvalg, herunder fastholdelses- og rekrutteringsudvalget, drøfter bidrag til budgetprocessen på deres udvalgsmøder i maj og juni. Forud for drøftelserne forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget denne sag, som skitserer tidsplanen for udvalgets opgaver. Bilag 1 beskriver processen nærmere.
Forud for budgetforhandlingerne i august/september skal alle stående udvalg drøfte og prioritere forslag til nye budgetinitiativer. Udvalgene må maksimalt indstille fem initiativer, som videregives til budgetforhandlingerne. Initiativer, som er besparende, tæller dog ikke med i de fem, og kan således indstilles herudover.
1. drøftelse af budgetinitiativer
Den 23. maj 2023 skal fastholdelses- og rekrutteringsudvalget drøfte de indkomne forslag til budgetinitiativer. Alle forslag til budgetinitiativer skal være stillet inden mødet. Udvalget skal på mødet prioritere op til 10 forslag, som udvalget ønsker at få beskrevet med henblik på, at udvalget kan prioritere 5 endelige budgetinitiativer på et kvalificeret grundlag. Budgetinitiativer skal være i beskrevet i den vedlagte skabelon (bilag 2).
I tiden frem mod udvalgets 2. drøftelse vil administrationen i dialog med forslagsstillerne bidrage til en kvalificering af forslagene. Administrationen vil blandt andet lave en vurdering af initiativets økonomiske konsekvenser, samt hvorvidt initiativet bidrager til FN's verdensmål positivt og/eller negativt.
Fristen for at stille forslag til budgetinitiativer til 1. drøftelse er den 3. maj. 2023.
2. drøftelse af budgetinitiativer
Den 12. juni 2023 skal udvalget drøfte og vælge maksimalt 5 budgetinitiativer (+ eventuelt besparende initiativer), som udvalget vil fremsende til budgetforhandlingerne i august/september.
Udvalgsformanden præsenterer udvalgets initiativer på budgetseminaret for regionsrådet i august måned.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget er med introduktionen orienteret om den kommende budgetproces.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 24. april 2023. Udvalget har første drøftelse af budgetinitiativer den 23. maj 2023 og sidste drøftelse af budgetinitiativer den 12. juni 2023. Udvalget forslag til budgetinitiativer vil indgå i et samlet katalog, som der kan tages udgangspunkt i ved forhandlingerne om budget 2024.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Jon Rantzau Harne
22072521
Bilag 1: De stående udvalgs rolle
Bilag 2: Skabeloner til forslag til budgetinitiativer til 1. udvalgsdrøftelse - Budget 2024-2027
Punkter til eventuelt.