Godkendt.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Indstillingspunkt 1 og 2 blev godkendt.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Med Region Hovedstadens Budget 2023 blev det aftalt at udarbejde en ny psykiatriplan, der tager udgangspunkt i den nationale 10-årsplan. På social- og psykiatriudvalgets møde den 31. oktober 2022 besluttede udvalget at arbejde videre med en regional psykiatriplan med udgangspunkt i den nationale 10-årsplans to prioriterede områder om henholdsvis børn og unge og svær psykisk sygdom. Efterfølgende på møde den 23. marts 2023 godkendte udvalget, at der skulle nedsættes et advisory board og afholdes et fagligt seminar blandt andet med det formål at komme med input og kvalificere arbejdet med den regionale psykiatriplan. Med denne sag foreslås ramme til udvidet møde i advisory board i form af en workshop i marts 2024.
Baggrund
For at udarbejde en langtidsholdbar regional psykiatriplan er det vigtigt at inddrage de interessenter, som ved mest om området, herunder brugerne og dem der behandler/hjælper patienterne. Social- og psykiatriudvalget godkendte derfor den 23. marts 2023 en interessent- og aktivitetsplan for den kommende regionale psykiatriplan, hvor relevante samarbejdspartnere inddrages undervejs, og hvor der arbejdes på tværs af social- og psykiatriudvalget og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.
Der blev i den forbindelse besluttet at nedsætte et advisory board, der består af deltagere med særlige kompetencer og viden på psykiatriområdet, fagorganisationer og civilsamfundsorganisationer. Formålet er at sikre nytænkning og bred inspiration, faglig sparring, input og vidensdeling. Hovedformålet er levering af input til regionens arbejde med den regionale psykiatriplan samt kvalificere og drøfte forslag til den regionale psykiatriplan.
Derudover blev det blandt andet besluttet, at regionsrådsformanden inviterer til et fagligt seminar mhp. en midtvejsstatus. Formålet skal være kvalitetssikring og drøftelse af relevansen af det foreliggende arbejde samt udveksling af viden, ideer og perspektiver mellem relevante interessenter og regionsrådet.
Det blev ligeledes besluttet, at nedsætte en referencegruppe, bestående af psykiatrien og andre somatiske specialer mhp. inspiration og læring i forhold til, hvordan der er blevet arbejdet systematisk med at styrke de øvrige specialer fx gennem tværfaglighed, forskning, forløbsprogrammer og kræftpakker mv. Da der både tværregionalt og nationalt pågår et arbejde med at løfte psykiatrien med inspiration fra bl.a. kræftområdet, foreslår administrationen, at der ikke oprettes en referencegruppe i forbindelse med arbejdet med den regionale psykiatriplan.
Allerede holdte og kommende arrangementer med interessenter og samarbejdspartnere mv.
Foruden ovenstående er der den 27. november 2023 holdt dialogmøde med Psykiatriforeningernes Fællesråd, hvor den kommende regionale psykiatriplans to fokusområder om "børn og unge" og "svær psykisk sygdom" blev drøftet, og hvor der blev givet input til det indholdsmæssige. Formandskabet for social- og psykiatriudvalget har desuden mødtes med Psykiatrifællesskabet, der udgøres af faglige repræsentanter for forskellige faggrupper, den 28. november 2023.
Derudover holdes der den 30. januar 2024 et fællesmøde mellem social- og psykiatriudvalget og udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, hvor udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen vil blive orienteret om det pågående arbejde med den regionale psykiatriplan, og hvor den regionale psykiatriplan vil blive drøftet inden for udvalgte temaer .
Region Hovedstadens Psykiatris medarbejdere vil løbende blive orienteret om arbejdet med den regionale psykiatriplan gennem Region Hovedstadens Psykiatris Virksomheds Med-udvalg (VMU). Som en del af høringsprocessen vil der til september 2024 envidere blive holdt et temamøde mellem Region Hovedstadens Psykiatris medarbejdere og politikerne i Region Hovedstaden.
Møder i advisory board
Første møde i advisory board blev holdt den 21. august 2023. Der var en god og konstruktiv dialog, videndeling og sparring på mødet. Boardet drøftede hovedudfordringer/hovedønsker og løsningsforslag i forhold til den kommende regionale psykiatriplans to prioriterede områder ”børn og unge” og ”svær psykisk sygdom". Næste skridt i forhold til advisory board er at give input til regionens arbejde med den regionale psykiatriplan blandt andet via en kvalificering og drøftelse af forslag til den regionale psykiatriplan.
Formålet er således overlappende med formålet for det aftalte 'faglige seminar' (jf. ovenfor), hvor formålet netop er kvalitetssikring og drøftelse af relevansen af det foreliggende arbejde samt udveksling af viden, ideer og perspektiver mellem relevante interessenter og regionsrådet. Deltagerkredsen til advisory board og det faglige seminar vil også i vid udstrækning være overlappende.
Administrationen foreslår på den baggrund, at de to møder slås sammen og erstattes af et udvidet advisory board møde i form af en 3-4 timers workshop til marts 2024. Her vil deltagerne i mindre, dynamiske og interaktive grupper få mulighed for at kvalificere, drøfte, udfordre og komme med input til det forliggende materiale. Workshoppen bliver dermed et længere møde med en varighed svarende til halvanden til to advisory board møder.
Den påtænkte deltagerkreds til det faglige seminar vil også blive inviteret til det udvidede møde i advisory board. Repræsentanter fra fysioterapeuterne og socialpædagogerne vil være blandt de inviterede. Med denne model vil workshoppen blive holdt i stedet for de to tidligere planlagte advisory board møder i hhv. januar 2024 og februar 2024 (som ikke har været mulige at få kalendersat) samt det faglige seminar i marts 2024.
Der er løbende dialog med interessenter, og det planlægges, som noget nyt, at formandskabet for social- og psykiatriudvalget holder bilaterale møder med bl.a. den kommunale repræsentant og repræsentanten fra Dansk Sygeplejeråd fra advisory board i januar/februar måned.
Ramme for workshoppen:
Indholdsmæssigt foreslår administrationen, at der til workshoppen udarbejdes en kort skitse/katalog over de temaer, som der vil indgå i drøftelserne på workshoppen. Skitsen vil indeholde de tematikker, som social- og psykiatriudvalget har drøftet og er blevet præsenteret for i forbindelse med arbejdet med den regionale psykiatriplans to prioriterede fokusområder om henholdsvis "børn og unge" og "svær psykisk sygdom" suppleret med tværgående udfordringer, problematikker og udviklingsperspektiver. Formålet er, at tematikkerne på den workshoppen vil blive drøftet, kvalificeret og udfordret. Mødet tilrettelægges, så der udarbejdes konkrete forslag, der går videre i social- og psykiatriudvalgets arbejde med den regionale psykiatriplan.
Foreløbig tidsplan og videre proces. Møder der fremgår med rødt udgår, og mødet der fremgår med grønt er nyt:
|
Ved tiltrædelse af indstillingerne vil ramme til et udvidet møde i advisory board og tilrettet tidsplan være godkendt.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024.
Charlotte Hosbond/ Carine Bududu Heltberg
23038948
Administrationen indstiller, at SPU overfor FU og RR anbefaler:
Udvalget anbefalede sagen, idet udvalget desuden ønsker, at Red Barnet og Muhabet tilbydes plads som faste medlemmer af Udsatterådet.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Af kommissorium for Udsatterådet i Region Hovedstaden fremgår det, at "En gang i hver regionsrådsperiode revurderes kommissoriet af administrationen med inddragelse af rådet. I den forbindelse vurderer administrationen også, om der er behov for ændringer i rådets sammensætning."
Administrationen fremlægger med denne sag forslag til et revideret kommissorium, herunder forslag til få ændringer i rådets sammensætning. Forslag til revideret kommissorium med synlige ændringer er vedlagt som bilag 1.
Administrationen foreslår, at kommissorium for Udsatterådet i Region Hovedstaden revideres, så
Udsatterådet har på deres møde den 14. november 2023 drøftet input fra rådet til administrationen vedr. ændringer af det nuværende kommissorium, herunder til rådets sammensætning. I den forbindelse drøftede Udsatterådet, at rådet fremover ønsker i højere grad også at have børneperspektivet repræsenteret i rådet. På den baggrund har administrationen bedt om en forhåndstilkendegivelse fra organisationen Børns Vilkår på, om de ville være interesserede i at indtræde i rådet. Børns Vilkår har takket nej til at være fast repræsenteret i Udsatterådet, da de ikke har kapacitet til det, og derudover vurderer at det primært er dagsordener ift. voksne social udsatte, der vil blive arbejdet med i rådet. De vil gerne deltage ad hoc i rådets møder, hvis der er særlige emner på dagsordenen, hvor der er behov for et børneperspektiv. Administrationen vurderer, at det vil være vanskeligt at finde en anden organisation, der vil kunne repræsentere børneperspektivet i rådet, og som har kapacitet til at indgå i rådets arbejde.
Om Udsatterådet
Regionsrådet besluttede i 2018 at nedsætte et udsatteråd med det formål at sikre, at viden om socialt udsatte borgeres særlige behov inddrages i politiske og administrative processer og beslutninger.
Udsatterådet har blandt andet til opgave at planlægge et årligt møde med deltagelse af repræsentanter fra forskellige brugergrupper samt regionsrådets politiske udvalg med henblik på dialog om udvalgte emner.
Rådet er aktuelt sammensat af repræsentanter for følgende 15 brugerorganisationer, frivillige organisationer og regionale aktører, der repræsenterer og arbejder med socialt udsatte borgere, og hvis virke er forankret i Region Hovedstaden:
Rådet vælger sin forperson blandt medlemmerne på det første møde i den fireårige udpegningsperiode. Aktuelt er forpersonen Ole Abildgaard Mikkelsen, der er direktør i WeShelter.
Udtalelse fra Udsatterådet
Udsatterådet har fået tilsendt administrationens forslag til et revideret kommissorium og har i den forbindelse følgende kommentarer:
Udsatterådet bakker overordnet op om administrationens indstilling.
Rådet udtrykker ærgrelse over, at de det sidste år ikke har set noget til Gadejuristen og takker for de mange værdifulde input, organisationen har bidraget med i rådet. Udsatterådet ser frem til igen at få en organisation med særlig kompetence inden for juridisk rådgivning med på rådets møder.
Udsatterådet havde gerne set, at der kom en organisation med børneperspektiv som fast medlem af rådet, men er glade for at Børns Vilkår vil deltage ad hoc på rådets møder, når der er behov for at have børneperspektivet repræsenteret. Rådet ser herudover generelt frem til at styrke inddragelsen af andre organisationer, der ikke er fast repræsenteret i rådet.
Udsatterådet vil med stor glæde udtale sig i sager fra de stående udvalg.
Hvis indstillingen tiltrædes, vil forslag til revideret kommissorium for Udsatterådet være godkendt. Administrationen vil efterfølgende kontakte de organisationer, der er berørt af den ændrede sammensætning af rådet.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024, forretningsudvalget den 23. januar 2024 og regionsrådet den 30. januar 2024.
Charlotte Hosbond/Anja Methling
18043860
Bilag 1: Forslag til revideret kommissorium for Udsatterådet i Region Hovedstaden_december 2023
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Indstillingspunkt 1 og 2 blev taget til efterretning.
Indstillingspunkt 3 blev godkendt.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget godkendte den 28. august 2023, at udvalget afholder et temamøde om sikkerheden og trygheden med medarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri, der kan spille ind i arbejdet med en handleplan.
Denne sag giver en status på udarbejdelse af handleplanen og specificerer format for afholdelsen af temamødet.
Status
Som opfølgning på den ulykkelige hændelse på retspsykiatrisk ambulatorium på Brøndbyøstervej i sommer, hvor en medarbejder mistede livet, og to andre blev sårede af et knivangreb fra en patient, har regionen iværksat to større indsatser.
For det første er udarbejdet en patientsikkerhedsanalyse af den konkrete hændelse. For det andet udarbejdes en handleplan til styrkelse af sikkerhed og tryghed i psykiatrien med inddragelse af eksterne repræsentanter. Til udarbejdelse af handleplanen er der etableret en styregruppe med både regionale og eksterne repræsentanter som bl.a. Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Arbejdstilsynet, Kriminalforsorgen, Politiet og patientrepræsentanter fra Psykiatriforeningernes Fællesråd. Som bilag er vedlagt kommissoriet for udarbejdelse af handleplanen. Administrationen har i processen endvidere haft møder med repræsentanter fra bl.a. kommunerne, PLO-Hovedstaden og Den Sociale Virksomhed.
Handleplanen skal beskrive konkrete tiltag til at styrke sikkerheden og trygheden, herunder i forhold til fysiske rammer, bemanding, kompetencer og organisering mv.
Handleplanen udarbejdes med omfattende medarbejderinvolvering. Umiddelbart efter hændelsen udsendte Region Hovedstadens Psykiatri en spørgeskemaundersøgelse, hvor alle afsnit blev bedt om at bidrage med forslag til, hvad der kan styrke sikkerheden og trygheden. Formålet var at få medarbejderes og lederes bud på mulige indsatser, der fremadrettet kan styrke sikkerheden og trygheden i Region Hovedstaden Psykiatri. Spørgeskemaet var opdelt i fem temaer:
Der er indkommet 236 besvarelser, som tilsammen indeholdt omkring 1.450 forslag. Alle centre har drøftet egne besvarelser i de lokale MED-udvalg, og har efterfølgende sendt en opsamling med deres opmærksomhedspunkter efter drøftelserne. For at få kvalificeret og prioriteret de mange forslag blev der i november holdt to workshops med en uges mellemrum. De psykiatriske centre blev bedt om at udpege medarbejdere og ledere på baggrund af en fordelingsnøgle, så alle afsnit og personalegrupper blev repræsenteret på tværs af hospitalet. Formålet med første workshop var at få prioriteret i de mange forslag for henholdsvis akutmodtagelser, sengeafsnit og ambulatorier. På de to workshops deltog ca.100 personer fra forskellige psykiatriske centre og afsnitstyper. Deltagerkredsen talte medarbejdere fra forskellige faggrupper samt ledere på både center- og afsnitsniveau. Derudover deltog to patienter. Endvidere deltog repræsentanterne fra styregruppen, herunder eksterne repræsentanter, i den anden workshop.
Administrationen har på baggrund af drøftelserne på de to workshops udarbejdet et første udkast til handleplan, som blev drøftet på møde i styregruppen den 13. december 2023. Styregruppen havde en række forslag til kvalificering af handleplanen, som danner grundlag for det videre arbejde med handleplanen. Dette med henblik på, at styregruppens udkast til handleplan planlægges at foreligge i januar 2024.
Politisk proces
Temamødet med social- og psykiatriudvalget foreslås afholdt som en del af det ordinære udvalgsmøde den 6. februar 2024 med henblik på en temadrøftelse af tiltag til at styrke sikkerheden og trygheden i psykiatrien. På mødet forelægges udvalget udkast til handleplan. Til drøftelsen i udvalget inviteres ledelsesrepræsentanter og medarbejderrepræsentanter for forskellige faggrupper. For at sikre en kvalificeret temadrøftelse, hvor der er tid og rum til at medarbejderrepræsentanter, ledelsesrepræsentanter og udvalget i fællesskab kan drøfte tiltag til at styrke sikker og tryghed i psykiatrien, foreslås det, at temadrøftelsen varer 2 timer. Dette vil betyde at udvalgsmødet den 6. februar, der er berammet til 2 timer, vil blive udvidet med en time, så mødet slutter kl. 20.00.
Efter færdiggørelse af handleplanen er den videre proces, at den forelægges til godkendelse i regionens forretningsudvalg.
Såfremt indstillingerne tiltrædes, vil status for udarbejdelse af handleplanen og format for temamødet være taget til efterretning og udvalgsmødet den 6. februar vil blive udvidet med en time.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024.
Charlotte Hosbond / Thomas Pihl
23056976
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Drøftet, idet udvalget ønsker, at der i kommende statussager på området indgår opdaterede tal for udskrivningsaftaler, samt status på samarbejdet med kommunerne om forebyggelse af tvangsindlæggelser og genindlæggelser.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
På møde i social- og psykiatriudvalget den 22. juni 2022 drøftede udvalget forebyggelse og nedbringelse af tvang samt recovery-orienterede indsatser. Udvalget konkluderede på mødet, at udvalget fremadrettet ønskede at følge forebyggelse og anvendelse af tvang i psykiatrien kvartalsvist med udgangspunkt i data fra Sundhedsstyrelsens halvårlige monitorering samt indsatser til at nedbringe og forebygge tvang. Første kvartalsvise drøftelse var den 7. februar 2023. På mødet blev det besluttet, at udvalget kun skulle modtage opgørelser halvårligt.
Region Hovedstaden har som den eneste region sammen med Region Sjælland lykkedes med at opnå målsætningen om halvering af andelen af indlagte personer, der bæltefikseres, med 7,1 % ved baseline til 2,9 % i 2022-2023 (dog med et års forsinkelse). Tvang i psykiatrien berører nogle af de mest grundlæggende menneskerettigheder, nemlig retten til frihed og respekt for den fysiske og psykiske integritet. Psykiatrilovens mindstemiddelsprincip fastlægger, at tvang ikke må benyttes, før der er gjort, hvad der er muligt for at opnå patientens frivillige medvirken. Derudover skal anvendelse af tvang stå i rimeligt forhold til det, som søges opnået. Realisering af det nationale fælles mål om halvering af anvendelsen af bæltefikseringer skal gennemføres, uden at der sker en uhensigtsmæssig substitution mellem forskellige tvangsforanstaltninger, således at den samlede anvendelse af tvang i psykiatrien reduceres.
Sundhedsministeriet indgik i 2014 en aftale med Danske Regioner om at nedbringe tvangsanvendelsen i psykiatrien inden udgangen af 2020. Hver af de fem regioner indgik efterfølgende forpligtende partnerskabsaftaler med Sundhedsministeriet. Sundhedsstyrelsen har efterfølgende hvert halve år offentliggjort en monitorering vedr. udviklingen i anvendelsen af tvang i psykiatrien ift. baseline fra 2011-2013. Partnerskabsaftalen udløb ved udgangen af 2020. Den nuværende monitoreringsmodel fortsætter indtil en ny model foreligger. I den brede politiske aftale " En bedre psykiatri" fra 24. november 2023 fremgår det, at aftalepartierne er enige om, at der er behov for at anskue tvang på nye måder. Der skal være et stort fokus på det relationelle arbejde mellem patienter og personale, så patienternes ønsker inddrages i videst muligt omfang for at forebygge tvang, men også når tvang er nødvendig, så der tages højde for den enkeltes opfattelse af indgrebet. Aftaleparterne er enige om en ny overordnet målsætning for mindre tvang i psykiatrien, som indebærer, at anvendelsen af de tvangsformer, der opleves mest indgribende og opstår i akutte situationer (bæltefiksering, fastholdelse og akut beroligende medicin med tvang) nedbringes frem mod 2030 med op mod 40 pct. og ikke under 30 pct., og at der er særligt fokus på børn og unge. Indenrigs- og sundhedsministeren forhandler den konkrete målsætning med Danske Regioner som led i indgåelse af nyt partnerskab.
Udvikling af tvangsanvendelse i psykiatrien i perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2023:
Regionsrådet modtog den 20.november 2023 en orientering om anvendelsen af tvang i psykiatrien i perioden 1. januar 2022–30. juni 2023. Nedenstående er en uddybende gennemgang af udviklingen i perioden.
Tabel 1: udviklingen i brugen af tvang for udvalgte tvangsformer fra baseline til 2022-2023
Børn og unge
Antallet af børn og unge, berørt af en eller flere tvangsforanstaltninger, er steget 13 % (svarende til 16 personer) fra (baseline 2015-2016) til 2022 –2023, men faldet med 13 % (svarende til 18 personer) i perioden 2021-2022 til 2022-2023. Det er oplevelsen, at patienterne typisk er mere syge sammenlignet med tidligere. Derfor har Region Hovedstadens Psykiatri fokus på, hvordan det kan undgås at bruge tvang overfor de tungeste patienter jf. afsnittet nedenfor om nedbringelse og forebyggelse af tvang for en mere detaljeret beskrivelse af indsatser.
Bæltefikseringer
Det er lykkedes Region Hovedstaden at nå målet (dog med et års forsinkelse) i partnerskabsaftalen om en halvering af andelen af indlagte personer, der bæltefikseres, sammenholdt med baseline. Andelen af personer, der bæltefikseres ud af antal indlagte, er reduceret fra 7,1 % til 2,9 %. Antallet personer, der bæltefikseres per 100.000 borgere er reduceret med 63 % (svarende til 25 personer fra baseline til 2022-2023 og der er sket en reduktion på 12 % (svarende til 2 personer) fra 2021-2022 til 2022-2023. Der er sket en stigning på 10 % (svarende til 1.061timer) i summen af bæltefikseringstimer for fikseringer på over 48 timer fra 2021-2022 til 2022-2023. Der har dog været et fald siden baseline 53 % (svarende til 13.015 timer).
Fastholdelser og akut beroligende medicin med tvang
Region Hovedstadens Psykiatri arbejder målrettet med at undgå uhensigtsmæssig substitution fra bælter til anden tvang. Region Hovedstadens Psykiatri har derfor stor opmærksomhed på fx udviklingen i anvendelsen af fastholdelser og anvendelsen af akutberoligende medicin. Andelen af antal patienter, der fastholdes, er steget fra 3,7 % ved baseline til 4,6 % i 2022-2023. Andelen af personer af antal indlagte, der får akutberoligende medicin med tvang, er ligeledes steget fra 9 % ved baseline i 2011- 2013 til 10,1 % i 2022-2023. Data viser, at der har været en stigning i anvendelsen af fastholdelser og akutberoligende medicin i samme perioder, som der har været fald i anvendelsen af bæltefikseringer og omvendt. Der tegner sig således ikke et entydigt billede af en 1:1 sammenhæng.
Voksne berørt af en eller flere tvangsforanstaltninger
Der ses en mindre stigning i andelen af voksne berørt af en eller flere tvangsforanstaltninger 23,1 % ved baseline i 2011-2013 til 23,8 % i 2022- 2023, og er derfor stort set uændret. Der sket en stigning fra 2021-2022 til 2022-2023 fra 22,6 % til 23,8 %.
Arbejdet med nedbringelse og forebyggelse af tvang
I Region Hovedstadens Psykiatri arbejdes der aktivt med Sundhedsstyrelsens vejledninger til psykiatriloven. Der er ambitiøse mål og klare rammer for, hvordan hospitalet gennem bl.a. årsaftaler, handleplaner og systematisk målstyrings- og forbedringsarbejde sikrer ledelsesfokus, prioritering og organisering af det tvangsforebyggende arbejde. I Region Hovedstadens Psykiatris forbedringsarbejde er der fokus på at lære af hinandens succeser og understøtte og implementere de nødvendige forbedringer.
Forebyggende tiltag
Region Hovedstadens Psykiatri er fortsat i gang med at intensivere og styrke det tværsektorielle samarbejde jf. afsnit nedenfor og øge opmærksomheden på den ambulante behandlingsdel og kontakten mellem ambulatorierne og døgnafsnittene. I F-ACT (Flexible Assertive Community Treatment) teams er der eksempelvis mulighed for at intensivere behandlingen i en ustabil fase, så kontakten kan være på daglig basis, og medicin kan justeres før patienten destabiliseres yderligere. I de ambulante forløb kan personalet i en mere rolig fase følge op på tvangsforanstaltninger og tale med patienten om, hvad en anden strategi fremadrettet kunne være for at forebygge en situation, hvor anvendelse af tvang kommer i spil.
Den psykiatriske indsats ift. patienter på botilbud og herberger er blevet styrket i de seneste år. Der er i fx i 2023 igangsat et nyt projekt mhp. på at udvikle en fælles samarbejdsmodel mellem bosteder og botilbudsteams, som forventes yderligere at styrke samarbejdet og forebygge tvangs- og genindlæggelser. Gadeplansteams varetager udredning og behandling af de socialt udsatte patienter – herunder afklaring af og igangsættelse af kommunale støttefunktioner, bolig og relevant ambulant opfølgning. Dertil er socialoverlæger og socialsygeplejersker i psykiatrien med til at understøtte, at socialt udsatte patienter får et bedre forløb under indlæggelse og ved udskrivning.
Børne- og ungeområdet
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center har tre uddannede specialinstruktører, der underviser i forebyggelse af vold og trusler, samt deeskalering. Desuden har hvert afsnit vedligeholdelsesinstruktører, der er særligt uddannet i at træne og vejlede kolleger i, hvordan vi undgår brug af tvang. Disse kan også gå på tværs af afsnit, når der er brug for sparring i særlige komplekse patientforløb med gentagne tvangsepisoder. I 2022 havde Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center haft fokus på at nedbringe tvang i behandlingen af de mest syge patienter – særligt patienter med selvskade eller selvmordstruede patienter. Fx har Team for Selvskade udviklet et obligatorisk undervisningsforløb og e-læringsprogram for medarbejdere, der skal bidrage til bedre behandling og forebyggelse af tvang.
Derudover er der indført F-ACT til unge patienter i alle tre ungdomsambulatorier. Der er etableret OPUS-behandling til unge med debuterende psykose og senest et Døgninstitutionsteam til de unge, der bor på udvalgte store specialiserede døgninstitutioner, hvor mange af beboerne indlægges. Det er alle tiltag, som Region Hovedstadens Psykiatri forventer vil have en tvangsforebyggende effekt.
De interne data viser samtidig, at der sidste 12 måneder har været en faldende tendens ift. såvel antallet af episoder samt antallet af børn og unge, som udsættes for de mest indgribende tvangsformer (bæltefikseringer, fastholdelser og akut beroligende medicin med tvang). Det bemærkes, at det i ”Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien fremgår, at børn og unge, som er en særlig sårbar patientgruppe, skal være i fokus i forbindelse med arbejdet med nedbringelse af tvang.
Samværet mellem patienter og personalet er centralt i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center. Patienterne kan have behov for forskellige former for tiltag. Kreative aktivitetstilbud, aktiviteter ud af huset, spil eller andet, kan være med til at aflede dem, når de har det svært. Det er tvangsforebyggende og motivationen for bedring øges hos patienterne.
Alternative behandlingsformer til forebyggelse af tvang
Der arbejdes med forskellige sanseintegrerende tilbud til patienter både inde og ude i Region Hovedstadens Psykiatri. Der er på nuværende tidspunkt etableret 43 sanserum, og en række sansevogne. Der er desuden udført forskellige tiltag med døgnrytmelys, speciallys og kunst mv. Udendørs er en lang række haver blevet indhegnet, således at de kan anvendes af patienterne, som på denne måde kan få bedre udendørs oplevelser og aktiviteter. Undervisning i sansemodulation er en del af kursusprogrammerne i forbindelse med konflikthåndtering og uddannelse af nyt personale. Region Hovedstadens Psykiatri har gennem en årrække haft et projekt: ”Øget og bedre brug af sanserum i Region Hovedstadens Psykiatri”. Derudover er der udviklet film om brugen af sanserum og sanseredskaber.
Vidensdeling mellem afdelinger/centre i psykiatrien ift. indsatser om forebyggelse af tvang
Løbende målstyrings- og forbedringsarbejde er en del af det løbende arbejde med fælles tvangsforebyggende indsatser på tværs af Region Hovedstadens Psykiatri. Centrene arbejder også lokalt med tvangsforebyggende indsatser, som matcher deres lokale forhold og udfordringer. Der kan som eksempler nævnes, de indsatser, der er målrettet de patientgrupper, som centeret oplever, gentagne gange bliver underlagt tvang eller patientgrupper, som generelt udgør en høj andel af tvangsstatistikken, herunder fx patienter med selvskadende adfærd; patienter med misbrugsproblematik eller patienter, der på tværs af diagnoser er blevet fikseret inden for de første 24 timer af deres indlæggelse.
Hvordan man – i samarbejde med kommuner og praksissektor – arbejder med at forebygge og nedbringe tvang i forløbet op til en indlæggelse.
Region Hovedstadens Psykiatri arbejder kontinuerligt på at skabe et tæt samarbejde mellem sektorer, så indsatserne bliver sammenhængende. Der er udviklet redskaber i et partnerskab mellem sundhedsprofessionelle og patienter og pårørende, der kan understøtte overgange:
Region Hovedstadens Psykiatri har en særskilt opmærksomhed på, hvordan samarbejdet med kommune m.fl. om den enkelte patient kan koordineres og planlægges, bl.a. ved hjælp af afholdelse af tværsektorielle netværksmøder. Arbejdet hermed er blandt andet koordineret med de lokale samordningsudvalg. Region Hovedstadens Psykiatri har i 2023 ligeledes haft fokus på at øge antallet af registrerede udskrivningsaftaler/koordinationsplaner, og antallet er herefter øget betragteligt. Region Hovedstadens Psykiatri er dog fortsat ikke i mål. Derfor vil Region Hovedstadens Psykiatri i 2024 have forsat skærpet ledelsesfokus på indsatserne omkring udskrivningsaftaler/koordinationsplaner.
Derudover kan det oplyses, at socialsygeplejersker har et stort fokus på samarbejdet mellem psykiatrien, kommuner, bosteder, herberger og væresteder. Socialsygeplejerskerne understøtter de psykiatriske afsnit i at forebygge genindlæggelser via fokus og hjælp til bl.a. motiverende samtaler med patienten og kontakter til eksterne samarbejdspartnere, som kan hjælpe patienten efter udskrivelse.
Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil status på forebyggelse og nedbringelse af tvang i psykiatrien være drøftet.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024. Social- og psykiatriudvalget vil få en status på forebyggelse og nedbringelse af tvang igen om et halvt år, når opdaterede tal fra Sundhedsstyrelsen foreligger.
Charlotte Hosbond/Carine Bududu Heltberg
08005956
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget.
Der blev ikke præsenteret noget yderligere fra administrationen.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Der vil fremadrettet på social- og psykiatriudvalgets møder være et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.
Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.
Såfremt udvalget ønsker yderligere behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024.
Charlotte Hosbond / Jens Christian Reventlov Petersen
24000082
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning, idet udvalget ønsker at blive orienteret om eventuelt fremtidige sengelukninger i psykiatrien, såfremt de måtte foreligge, på et kommende møde.
Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget blev på mødet den 21. november 2023 forelagt en meddelelse om håndtering af bemandingsudfordringer på Psykiatrisk Center København i Gentofte. Enhedslisten (Ø) ønskede i den forbindelse meddelelsen løftet op på dagsordenen med henblik på drøftelse på et kommende møde.
Med denne sag orienteres social- og psykiatriudvalget om håndtering af bemandingsudfordringer på Psykiatrisk Center København i Gentofte. Det bemærkes, at sagen derudover er opdateret med en beskrivelse af håndtering af bemandingsudfordringer på Psykiatrisk Center Glostrup, hvilket fremgår i kursiv i sagen.
Håndtering af bemandingsudfordringer på Psykiatrisk Center København i Gentofte
Psykiatrisk Center København har aktuelt store problemer med hensyn til at opretholde fuld sengekapacitet på centrets matrikel i Gentofte.
Centeret har fire sengeafsnit i Gentofte hhv. to åbne afsnit (afsnit 19.0 og 19.3) med hver 16 senge og to intensive afsnit (afsnit 19.1 og 19.2) med hver 11 senge. Hvert afsnit ledes af en afsnitsansvarlig overlæge og en oversygeplejerske. Det har gennem flere år været vanskeligt at opretholde bemandingen på særligt de intensive afsnit på Psykiatrisk Center København i Gentofte, bl.a. på grund af meget dårlige fysiske rammer. Udfordringerne er skærpet yderligere i den seneste tid.
De to intensive sengeafsnit har gennem de sidste fire måneder været sammenlagt og sengekapaciteten nedlukket på skift pga. sanering for skimmelsvamp. De to intensive afsnit skal på fuld drift hurtigst muligt.
Der er imidlertid stor mangel på plejepersonale, både på de to intensive afsnit og på det åbne sengeafsnit 19.0. På 19.0 er der kun seks medarbejdere tilbage, og ingen oversygeplejerske. Det er ikke tilstrækkeligt til at holde afsnittet åbent, og det står derfor over for lukning.
Hertil kommer, at der fra 1. januar 2024 ikke er nogen speciallæger tilbage til at betjene de fire sengeafsnit. Dette er yderst kritisk, både i forhold til patientbehandlingen og i forhold til supervision og andre opgaver i relation til de yngre læger.
I forbindelse med at de to intensive afsnit skal på fuld drift vil der være behov for en betydelig rekruttering af plejepersonale til afsnittene. Det er imidlertid ikke realistisk samtidig at kunne nybemande både afsnit 19.0 og de to intensive afsnit.
Derfor står valget i realiteten om, hvilke senge man ønsker at opretholde på kort og lang sigt, og ikke om hvorvidt alle senge kan være i drift inden for kort tid.
Psykiatrisk Center København har planlagt, hvordan man kan opretholde flest mulige senge, herunder at sikre, at der ikke lukkes intensive senge, som er dét, centreret har mest brug for. Konkret indebærer det en nedlukning af det åbne sengeafsnit 19.0, som i dag har 16 senge og omplacering af afsnittets tilbageværende personale. Heraf vil 9 senge blive etableret på andre sengeafsnit og på centerets matrikel på Frederiksberg, så der samlet set vil blive nedlagt 7 senge i et åbent sengeafsnit ud af centerets nuværende 253 senge. De 7 senge udgør under 3 % af centerets samlede sengekapacitet. Derudover er der lagt op til, at ændringen gennemføres som en permanent løsning. Dels set i lyset af de alvorlige rekrutteringsproblemer, som man kender fra hele psykiatrien, dels set i lyset af, at afsnitsstrukturen i forslaget (tre afsnit mod fire i dag) vil matche den, der vil være gældende, når sengene skal flytte til Ny Psykiatri Bispebjerg i 2026.
Pr. den 8. november 2023 er 9 patienter indlagt på det åbne sengeafsnit 19.0, som planlægges nedlukket. Det er på nuværende tidspunkt dog endnu ikke afklaret, hvornår en evt. nedlukning vil træde i kraft. Psykiatrisk Center København i Gentofte har ikke overbelægningsproblemer på de åbne sengeafsnit, hvilket betyder, at de berørte patienter kan - i det omfang det viser sig nødvendigt - overflyttes til andre åbne sengeafsnit. Det bemærkes, at der således ikke vil blive tale om, at patienter bliver udskrevet på baggrund af nedlukning af senge på det åbne sengeafsnit.
Midlertidig nedlukning af sengepladser i perioden januar til marts 2024 på Psykiatrisk Center Glostrup
Der er på Psykiatrisk Center Glostrup behov for midlertidigt at nedlukke 5 sengepladser på det intensive sengeafsnit 801 på matriklen på Brøndbyøstervej. Lukningen foretages i perioden 1. januar – 31. marts 2024.
Den midlertidige nedlukning af 5 sengepladser sker som følge af at der på det pågældende sengeafsnit aktuelt er store rekrutteringsvanskeligheder.
Intensivt sengeafsnit 801 er et forholdsvis ny-etableret sengeafsnit, hvor der primært har været ansat nyuddannede medarbejdere. Afsnittet har kørt udmærket i en længere periode. Helt overordnet har det dog været vanskeligt at udvikle personalekompetencerne tilstrækkeligt hurtigt, når der er så mange nyuddannede. Hertil kommer at flere medarbejdere er gået på barsel.
Derudover har det siden sommeren 2023 været vanskeligt at rekruttere tilstrækkeligt med personale til afsnittet. Afsnittet har oplevet at mængden af ansøgninger til stillinger er faldet siden sommeren.
Af ovenstående årsager er afsnittet desværre i løbet af den seneste tid kommet i knæ personalemæssigt. Det vurderes, at såfremt man fortsætter uændret vil man risikere at miste flere dygtige og kvalificerede medarbejdere.
Som følge heraf har centret behov for at lukke 5 af afsnittets 13 sengepladser i en kortere periode (januar – marts 2024). Formålet med den midlertidige reduktion i sengepladser er at forebygge et dårligt arbejdsmiljø med stigende arbejdspres på det tilbageværende plejepersonale, mange aften-, natte- og weekendvagter, mange vikarer og mange som ikke er introduceret tilstrækkeligt til arbejdet og sikkerheden på afsnittet. Reduktionen i sengepladser vil give mulighed for at gå ned i nødvendigt personalefremmøde og således lette personalesituationen.
Fra april 2024 er det forventningen, at man har genetableret personalebemandingen og dermed kan åbne sengene igen.
Den foreslåede midlertidige reduktion af 5 sengepladser svarer til knap 3 % af centrets i alt 175 sengepladser.
Der har gennem hele 2023 været omtrent fuld belægning på afsnittet. På de fleste øvrige intensive sengeafsnit har belægningen også været høj, men der vil dog være mulighed for at flytte patienter fra de midlertidigt lukkede sengepladser til andre afsnit.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil orienteringen om håndtering af bemandingsudfordringer på Psykiatrisk Center København i Gentofte og Psykiatrisk Center Glostrup være taget til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 9. januar 2024.
Charlotte Hosbond / Camilla Grønbæk
23074877
Vagtfunktionen på matriklen Brøndbyøstervej blev iværksat umiddelbart efter den ulykkelige hændelse den 21. juli 2023, fordi der var behov for hurtigt at genetablere trygheden på matriklen for medarbejdere, patienter og pårørende
Vagtfunktionen blev etableret som en midlertidig indsats i perioden, hvor sikkerheden på matrikel blev undersøgt, jf. også mundtlig orientering til forretningsudvalget den 15. august 2023.
Regionsrådsformanden og formanden for social- og psykiatriudvalget blev den 22. september 2023 orienteret om, at vagtfunktionen ophørte, da Psykiatrisk Center Glostrup og Psykiatrisk Center Sct. Hans samlet set havde vurderet, at trygheden var genetableret på matriklen.
Fra administrationens side blev det vurderet, at denne orientering ville være tilstrækkeligt ud fra den betragtning, at ordningen var midlertidig, og at der var fuld opbakning også fra MED-organisationen hertil. Administrationen beklager, at regionsrådet ikke blev orienteret om ophør af vagtfunktionen samtidigt.
Regionsrådet modtog den 13. december 2023 en orientering om ovenstående.
Udover vagtfunktionen blev der efter hændelsen den 21. juli 2023 etableret følgende fysiske sikkerhedstiltag:
Endvidere er de foreliggende sikkerhedsinstrukser i Retspsykiatrisk Ambulatorium efter hændelsen blevet genbesøgt, ligesom der flere gange er blevet gennemført undervisning i forebyggelse og håndtering af konflikter og træning ift. akutte situationer.
Endelig er der efter hændelsen blevet iværksat et større arbejde med at se på, hvordan man generelt kan styrke tryghed og sikkerhed i Region Hovedstadens Psykiatri, som bl.a. indebærer, at der udarbejdes en handleplan på området.
23076623.
Social- og psykiatriudvalget godkendte den 28. august, 2023 mødedatoerne for udvalget for 2024. Administrationen har udarbejdet en mødeplan for 2024, som tager højde for udvalgets politikudviklende og -opfølgende opgaver, samt punkter fra regionens budgetaftale for 2024, mv.
Mødeplanen har til formål at danne ramme for de kommende møder i social- og psykiatriudvalget for 2024, og sikre det nødvendige overblik og planlægning af sager henover året. Mødeplanen er tentativ og er et dynamisk redskab for både social- og psykiatriudvalget og administrationen, og der vil derfor kunne ske ændringer i forhold til aktuelle sager, ligesom der forventes at være sager, der afføder opfølgende drøftelse på et senere møde.
Mødeplanen er vedlagt som bilag 1.
Udvalget skal beslutte mødedatoer for 2025 på udvalgsmødet den 25. juni, 2024.
Udvalget forelægges en ny mødeplan for 2025 på et af de første møder i 2025.
Ekstra møder i 2024
Administrationen gør opmærksom på, at der i mødeplanen er indsat studietur for udvalget, samt yderligere to møder ifm. arbejdet med den regionale psykiatriplan, som ligger udover de ordinære møder i social- og psykiatriudvalget. Det drejer sig om følgende:
Det bemærkes desuden, at der er planlagt et besøg i Region Hovedstadens Psykiatri i forlængelse af social- og psykiatriudvalgets ordinære møde den 25. juni 2024, samt besøg i Den Social Virksomhed ifm. udvalgsmødet den 19. november 2024.
Endvidere er der lagt op til at der i 2024 holdes to møder med Psykiatriforeningernes Fællesråd hhv. et sparringsmøde mellem formandskaberne for social- og psykiatriudvalget og Psykiatriforeningernes Fællesråd i maj måned, og et dialogmøde mellem social- og psykiatriudvalgets medlemmer og repræsentanter fra Psykiatriforeningernes Fællesråd i september måned.
23072060
Bilag 1: Mødeplan for SPU 2024
Social- og Boligstyrelsen har sendt en orientering til regionerne om, at kommunerne er blevet bedt om senest den 1. juni 2024 at udarbejde en afrapportering vedr. borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.
Formålet er at sikre, at der på nationalt plan er et tilstrækkeligt udbud af højt specialiserede indsatser til målgruppen. Social- og Boligstyrelsens vurderer, at der er behov for at sikre forsyningen og den faglige bæredygtighed af højt specialiserede indsatser til målgruppen gennem etablering af yderligere et sikret tilbud/afdeling. Styrelsen skriver i orienteringen, at de vurderer, at et sådant tilbud/afdeling geografisk bør placeres i Vestdanmark. Social- og Boligstyrelsen vil efter afrapporteringen indgå i dialog med kommunerne om styrelsens vurdering af det afrapporterede.
Der findes ikke i Region Hovedstaden et tilbud til borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling.
Det er kommunerne, der har forsyningsforpligtelsen på det specialiserede socialområde, det vil sige ansvaret for, at der er de relevante tilbud til borgerne i kommunen. Region Hovedstaden driver i regi af Den Sociale Virksomhed 19 tilbud på det specialiserede socialområde, fx bo-, dag- og behandlingstilbud inden for handicap- og socialpsykiatriområdet. De forholdsvis små målgrupper på området gør, at den enkelte kommune ikke kan drive rentable tilbud til alle målgrupper, og derfor er der en betydelig handel af ”tilbuds-pladser” på tværs af kommunerne og mellem kommunerne og regionen. Kommunerne finansierer tilbuddene gennem betaling af takster for den enkelte borgers plads på det enkelte tilbud. Regionen har hverken udgifter eller indtægter ved at drive tilbuddene i Den Sociale Virksomhed. Kommunernes og regionens samarbejde om det højt specialiserede socialområde er reguleret af toårige rammeaftaler.
22012962