Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Maria Gudme Lund Nielsen (A) deltog ikke i sagens behandling.
I regionens budgetaftale for 2021 er det beskrevet, at regionen skal samarbejde med Københavns Kommune og andre interesserede kommuner om at afdække og beskrive mulighederne for en tværsektoriel udsatteenhed. Der er ikke afsat budgetmidler i 2021, men i budgetaftalen for 2022 er der afsat 0,5 mio. kr. til arbejdet.
Social- og Psykiatriudvalget fik på møde 25. august 2021 en status på samarbejdet.
Med afsæt i budgetaftalen for 2022 er der nu udarbejdet et 'fælles forståelsespapir', som kan danne grundlag for det videre arbejde med at konkretisere de mulige løsningsmodeller. Dette er vedlagt som bilag 1 sammen med kommissorium for arbejdet (bilag 2) og forslag om udsatteenhed fra udsatterådene i Københavns Kommune og Region Hovedstaden (bilag 3). Administrationen fremlægger i nærværende sag forslag til den videre proces for arbejdet med udgangspunkt i forståelsespapiret. Det fælles forståelsespapir forelægges samtidig for Socialudvalget i Københavns Kommune.
I samarbejde med Københavns Kommune om en tværsektoriel udsatteenhed er der nu udarbejdet et 'fælles forståelsespapir', der beskriver den enighed, der er vedr. følgende områder: Målgruppe for indsatsen, den fælles målsætning for arbejdet med borgeren, de nuværende udfordringer indsatsen skal løse, samt hvilke eksisterende indsatser det er relevant at inddrage i samarbejdet. Det fælles forståelsespapir er vedlagt som bilag 1.
Forståelsespapiret er godkendt af styregruppen, der består af repræsentanter for Region Hovedstadens Psykiatri, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Center for Sundhed i Region Hovedstaden samt Københavns Kommunes Socialforvaltning. Baggrunden for, at styregruppen har valgt, at den første leverance skulle være et fælles forståelsespapir, er, at der i samarbejdet dels viste sig at være forskellige forventninger til udformningen af en udsatteenhed, og dels var forskellige forventninger til, hvornår de politiske udvalg i region og kommune kunne forelægges konkrete løsningsmodeller. Styregruppen besluttede derfor, at det i første omgang var vigtigt, at få beskrevet de væsentlige områder, der er enighed om. Udarbejdelsen af det 'fælles forståelsespapir' har taget lidt tid, men det har også medført, at der nu er skabt et godt fælles grundlag for det videre arbejde med udsatteenheden.
Der skal nu arbejdes videre med at beskrive forskellige mulige scenarier for organisering af en udsatteenhed, herunder hvilke eventuelle nye indsatser, der kan indgå. Organiseringen af en tværsektoriel udsatteenhed kan udformes på mange måder inden for et bredt kontinuum af samarbejdsmodeller. I den ene ende af spektret kan man have styrket koordination mellem eksisterende indsatser på tværs af region og kommune, og i den anden ende kan det være en ny selvstændig enhed med fælles ledelse og budget. Imellem de to yderpunkter kan man skrue op og ned for graden af samorganisering i forhold til budget, bevillingskompetencer, fysisk lokalisering og indsatser.
Administrationen foreslår følgende proces for det videre arbejde:
Hvis indsatser, der er uafhængige af budgetprocesserne 2023 i region og kommune, kan sættes i gang allerede i 2022, vil det selvfølgelig ske.
Samarbejdet med Københavns Kommune forløber efter planen, og administrationen oplever samarbejdet som godt og konstruktivt. Der har oprindeligt været et ønske om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal indgå i samarbejdet. Det har ikke indtil videre været muligt, men det opleves ikke at være en hindring for samarbejdet eller for at løse den fælles opgave om en tværsektoriel udsatteenhed.
I det fælles forståelsespapir er blandt andet følgende beskrevet:
Fælles målsætning for arbejdet med borgeren i en tværsektoriel udsatteenhed
Formålet med et styrket tværsektorielt samarbejde er at sikre bedre og mere helhedsorienterede løsninger for borgerne. I samarbejdet med Københavns Kommune er der enighed om, at en tværsektoriel udsatteenhed blandt andet kan have følgende målsætning:
Målgruppe for en tværsektoriel udsatteenhed
Det foreslås, at målgruppen for indsatsen er særligt socialt udsatte københavnere med komplekse forløb og problemstillinger af fysisk, psykisk, social og/eller misbrugskarakter. Målgruppen er kendetegnet ved, at de i mange tilfælde:
Hvis målgruppen afgrænses til at være de mest udsatte borgere i København, der opholder sig på gaden og har omfattende misbrugsproblemer samt psykiske og sundhedsmæssige problemer estimeres målgruppen til at bestå af ca. 500 borgere.
Eksisterende indsatser
Region Hovedstaden og Københavns Kommune arbejder allerede sammen om forskellige indsatser og aktiviteter for socialt udsatte borgere med komplekse problemstillinger. Ligesom der aktuelt arbejdes på en række nye indsatser målrettet særligt socialt udsatte i hhv. regionen og kommunen samt i samarbejder på tværs. I Region Hovedstaden er der også afsat midler til en række indsatser i forhold til socialt udsatte, som regionen aktuelt er ved at udfolde og implementere. Det drejer sig blandt andet om:
I Region Hovedstaden er der et ønske om at fokusere på eksisterende indsatser til målgruppen og at fokusere på, hvordan der skabes den bedste synergi mellem de mange initiativer, der aktuelt er i gang. Det er oplevelsen, at der aktuelt og særligt i psykiatrien arbejdes på mange forskellige nye indsatser målrettet socialt udsatte, og der er et ønske om at afvente erfaringerne og resultaterne herfra, inden der peges på yderligere behov og løsninger for særligt socialt udsatte i psykiatrien.
Udvidelse af eksisterende indsatser og etablering af nye
Udover det igangværende arbejde med at implementere en række nye indsatser, er der indsatser i både region og kommune, der kan udvides, og yderligere indsatser der kan etableres som en del af arbejdet med en tværsektoriel udsatteenhed. I Region Hovedstaden kan det f.eks. dreje sig om følgende indsatser:
Hvis Social- og Psykiatriudvalget godkender indstillingerne, vil administrationen fortsætte samarbejdet med Københavns Kommune. Social- og psykiatriudvalget bliver inddraget i sagens videre håndtering. Første gang forventeligt i primo 2022, hvor udvalget kan drøfte mulig organisering af en tværsektoriel udsatteenhed.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 24. november 2021. Der forelægges en opdateret sag vedr. mulig organisering af den tværsektorielle udsatteenhed primo 2022.
Charlotte Hosbond / Anja Methling
20079978
Bilag 2: Kommissorium for arbejdet vedr. tværsektoriel udsatteenhed_januar 2021
Bilag 3: Forslag om udsatteenhed fra udsatterådene i Københavns Kommune og Region Hovedstaden
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Social- og psykiatriudvalget besluttede at støtte følgende seks projekter, hvoraf ét projekt får bevilget et mindre beløb end ansøgt:
Administrationen bemærker, at der umiddelbart efter mødet er opdaget en fejl ifm. behandlingen af ansøgningerne. Der er derfor behov for en ny behandling af ansøgningerne.
Regionsrådet har i 2022 afsat 3 mio. kr. til en pulje til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund på psykiatriområdet. Af disse er der reserveret 0,5 mio. kr. til et samarbejdsprojekt med det anonyme rådgivningstilbud Headspace. Social- og psykiatriudvalget har derfor en pulje på 2,5 mio. kr. til udmøntning. I år har udvalget modtaget 12 ansøgninger for et samlet beløb på 7.844.265 kr.
Regionsrådet har i budgettet for 2022 afsat 2,5 mio. kr. til social- og psykiatriudvalgets pulje til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund inden for psykiatriområdet.
Det er social- og psykiatriudvalget, som efter delegation fra regionsrådet, behandler ansøgningerne og udmønter puljen til ansøgerne. Puljen skal sikre en mere sammenhængende psykiatri og nedbryde barrierer på tværs af sektorovergange, så der skabes netværk og dialog mellem Region Hovedstadens Psykiatri, kommuner og civilsamfund.
Social- og psykiatriudvalget har ved ansøgningsfristen den 22. oktober 2021 modtaget 12 ansøgninger, som kan ses af tabel 1. Ansøgningerne er opsummeret i bilag 1 og vedlagt i sin helhed som bilag 3-24.
Projekt | Ansøger | Beløb |
Frivilligkoordinator til at igangsætte og evaluere tværsektorielt civilsamfundsarbejde i den ambulante psykiatri | Psykiatrisk Center Amager | 573.000 kr. |
Sygdomsindsigt og adgang til udredning, behandling og hjælp for hjemløse og udsatte kvinder | Café Klare | 781.400 kr. |
Stærke grønne broer | Psykiatrisk Center København og WeShelter | 588.700 kr. |
Ung i psykiatrien | Ungdommens Røde Kors | 260.000 kr. |
Udvikling af en samarbejdsmodel som fremmer recovery efter svær depression i sektor-overgangen fra hospitalspsykiatrientil den primære sundhedssektor | Psykiatrisk Center København | 778.500 kr. |
Kunstgrupper som recovery-bro mellem indlæggelse og civilsamfund | Foreningen Kunst og Mental Sundhed | 398.000 kr. |
Broen til fællesskabet | Foreningen Outsideren | 522.780 kr. |
Skønlitterær Empowerment og brobygning for psykiatribrugere i Region Hovedstadens Psykiatri | Læseforeningen | 144.800 kr. |
Brobygning og kontinuitet i psykiatrisk behandling for mennesker på gaden (III) | Kirkens Korshær | 373.232 kr. |
Litteratur som empowerment - fra patient til frivillig - Brobygning mellem behandling og hverdag for mennesker med dobbeltdiagnose | Forfatterskolen PS! | 311.447 kr. |
LoveMondays | Sincera | 2.496.926 kr. |
Recovery i lokalsamfundet | SIND | 615.480 kr. |
I alt har de 12 projekter ansøgt om 7.844.265 kr., og der er ingen øvre grænse for, hvor meget det enkelte projekt kan søge. Det er administrationens vurdering, at alle ansøgninger lever op til puljens krav om, at ansøgninger skal have et udviklingsperspektiv, understøtte arbejdet i Region Hovedstadens Psykiatri samt bidrage til at skabe sammenhængende forløb på tværs af sektorer (se opslag for puljen i bilag 2).
Udvalget kan i udvælgelsen af, hvilke ansøgninger de ønsker at imødekomme, evt. tage udgangspunkt i nedenstående fokuspunkter:
Det bemærkes, at udvalget i forhold til den enkelte ansøgning kan forbeholde sig ret til ikke at tildele det fulde, ansøgte beløb. Dette kan særligt overvejes, hvis det ansøgte beløb er meget højt. Dette har været praksis ved tildelingen af støtte i 2019, 2020 og 2021. Der er i bilag 25 vedlagt en oversigt over tildelte midler i 2019-2021.
De enkelte partier overvejer, forud for mødet, hvilke projekter de ønsker støttet. Dette meddeles gerne til administrationen inden mødet, så der til mødet kan præsenteres et forslag til fordeling, som kan drøftes.
Evaluering af pulje for 2021
Administrationen planlægger at gennemføre en evaluering af puljen for 2021 i primo 2022, når alle projekter forventes afsluttet, og når alle regnskaber er modtaget. Der vil tilsvarende blive gennemført en evaluering af nærværende pulje primo 2023.
Projekterne vil understøtte social- og psykiatriudvalgets fokus på bl.a. recovery og tværsektorielle samarbejder, som der er stort fokus på i udvalgets treårsplan for 2020-2022.
Hvis udvalget vælger at tildele et beløb, som er mindre end det ansøgte beløb, til et eller flere projekter, er der risiko for, at projektet ikke kan gennemføres, eller at projektet ikke kan gennemføres i et tilstrækkeligt omfang til at opnå den ønskede effekt. Ansøgere har imidlertid mulighed for at søge midler til samme projekt i 2023. Ansøgere, som ikke får tildelt det fulde ansøgte beløb, skal aflevere en revideret projektbeskrivelse og et revideret budget.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 24. november 2021.
Charlotte Hosbond / Helene Buch Jürs
21036482
Bilag 5: Ansøgning: Stærke grønne broer, WeShelter
Bilag 6: Bilag: Stærke grønne broer, WeShelter
Bilag 7: Ansøgning: Ung i psykiatrien, Ungdommens Røde Kors
Bilag 8: Bilag: Ung i psykiatrien, Ungdommens Røde Kors
Bilag 13: Ansøgning: Broen til fællesskabet, Foreningen Outsideren
Bilag 14: Bilag: Broen til fællesskabet, Foreningen Outsideren
Bilag 21: Ansøgning: LoveMondays, Sincera
Bilag 22: Bilag: LoveMondays, Sincera
Bilag 23: Ansøgning: Recovery i lokalsamfundet, SIND
Bilag 24: Bilag: Recovery i lokalsamfundet, SIND
Bilag 25: Oversigt over støttede projekter i 2019, 2020 og 2021
Administrationen indstiller over for social- og psykiatriudvalget:
a) drøfte udvalgets resultater og vigtigste aktiviteter.
b) drøfte forslag til temaer inden for udvalgets ressort som udvalget vil anbefale, at der arbejdes mere fokuseret med i kommende valgperiode.
c) drøfte om regionsrådet i kommende valgperiode bør overveje at uddelegere yderligere beslutningskompetence til social- og psykiatriudvalget på specifikke områder/puljer.
Drøftet, idet udvalget bemærkede, at de vil anbefale et nyt udvalg:
Social- og psykiatriudvalget får på det sidste udvalgsmøde i november 2021 lejlighed til at drøfte udvalgets resultater og arbejde som input til en samlet afrapportering til regionsrådet den 14. december 2021. Udover at følge op på udvalgets konkrete resultater og aktiviteter lægges der med sagen også op til, at udvalget kan komme med input til, hvilke yderligere temaer, som udvalget anbefaler, der bør ske (yderligere) politikudvikling på i kommende valgperiode 2022-2025.
Med denne sag lægges der op til, at social- og psykiatriudvalget drøfter udvalgets resultater og arbejde som input til den politiske og administrative forberedelse af kommende valgperiode 2022-2025.
Social- og psykiatriudvalgets arbejdsområder
Social- og psykiatriudvalget har ifølge den på nuværende tidspunkt gældende Styrelsesvedtægt for Region Hovedstaden til opgave at formulere den politik, som regionen skal føre på social- og psykiatriområdet. Det indebærer, at udvalget skal sætte den overordnede retning og mål for udviklingen af psykiatrien. Det gælder både i forhold til at sikre fokus på den behandling og de tilbud, patienten modtager på hospitalerne, men også i at sikre hensigtsmæssige overgange mellem psykiatri og somatik i forhold til mennesker, der lider af såvel psykiske som fysiske sygdomme. Af Styrelsesvedtægten for Region Hovedstaden fremgår det, at der skal ske politikopfølgning på følgende opgaveområder:
Social- og psykiatriudvalget har arbejdet med en lang række emner inden for psykiatrien og det sociale område. I nedenstående er de overordnede temaer og pejlemærker beskrevet.
Sammen om Psykiatriens Udvikling - Treårsplan 2020-2022
Social- og psykiatriudvalgets primære fokusområde har i konstitueringsperioden været forberedelse, udarbejdelse og opfølgning på "Sammen om psykiatriens udvikling - Treårsplan 2020-2022", som er Regionsrådets treårige plan for psykiatriens udvikling. Treårsplan 2020-2022 er delt op i 7 temaer, som er følgende:
Treårsplan 2020-2022 kommer således ind på mange af de områder, som fremhæves i Region Hovedstadens styrelsesvedtægt samt konstitueringsaftale. Treårsplanen er forberedt, udarbejdet og fulgt op på i et tæt samarbejde med samarbejdspartnere i særdeleshed Psykiatriforeningernes Fællesråd, medarbejdere og Region Hovedstadens Psykiatri. Der blev i forbindelse med udarbejdelse af treårsplanen holdt temadrøftelser om samtlige temaer i planen, workshop om sammenhængen mellem psykiatri og somatik. Der har endvidere været afholdt et inspirationsmøde, som blev holdt indledningsvist i processen i forbindelse med udarbejdelse af treårsplanen, hvor der blev indhentet inspiration til treårsplanen fra en bred vifte af interessenter. Derudover kan det nævnes, at Psykiatriforeningernes Fællesråd deltog i en stor del af social- og psykiatriudvalgets temadrøftelser i forbindelse med arbejdet med treårsplanen.
Med finanslovsaftalen for 2020 og budgetaftalen for 2021 udmøntede regionen 141 mio. kr. til Region Hovedstadens Psykiatri. Midlerne understøtter Treårsplan 2020-2022 og sikrer en stærk udvikling af Region Hovedstadens Psykiatri. Derudover er der med budget 2022 udmøntet 24,1 mio. kr., som ligeledes understøtter implementering af en lang række af de initiativer, der foreslås i Treårsplan 2020-2022. Forinden blev i valgperioden med budget 2020 bevilget 52,1 mio. kr. og med budget 2019 blev bevilget 63,0 mio. kr. til psykiatriområdet.
Dialogmøder med Psykiatriforeningernes Fællesråd
Social- og psykiatriudvalget holder to gange årligt dialogmøder med Psykiatriforeningernes Fællesråd. På møderne drøftes et emne, som Psykiatriforeningernes Fællesråd vælger, og der orienteres om social- og psykiatriudvalgets arbejde. På møderne henter social- og psykiatriudvalget inspiration til udvalgets arbejde. Et godt eksempel på dette er den inspiration, som udvalget har fået i forbindelse med arbejdet med Treårsplan 2020-2022. På de seneste to møder med Psykiatriforeningernes Fællesråd har temaerne været: 1) styrkelse af det gode samarbejde med civilsamfundet og erfaringer fra pandemien og 2) Region Hovedstadens Psykiatris nye pårørendepolitik. Møderne bidrager til at fastholde en tæt kontakt mellem medlemmerne af social- og psykiatriudvalget og Psykiatriforeningernes Fællesråd.
Årligt temamøde mellem Region Hovedstadens politikere og medarbejdere og ledere i Region Hovedstadens Psykiatri
Social- og psykiatriudvalget har siden 2017 årligt holdt et temamøde mellem politikere, medarbejdere og ledere i psykiatrien. Temamødet i 2020 om arbejdsmiljø, fastholdelse og rekruttering blev dog grundet COVID-19 situationen udskudt til 2021. Formålet med møderne er at styrke dialogen mellem regionens politikere, medarbejderne og ledere på de psykiatriske centre, særligt om de emner og områder, som indeholder dilemmaer og er svære at arbejde med.
Udmøntning af pulje til samarbejdsprojekter med kommunerne og civilsamfundet
Det blev med budgetaftale 2019 besluttet, at man i Region Hovedstaden ønskede en mere sammenhængende psykiatri. Der blev derfor afsat 2 mio. kr. til en pulje til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund. I 2020 blev puljen udvidet til 3,5 mio. kr. og herefter 3 mio. kr. de efterfølgende år frem til 2023. Alle årene er der reserveret 0,5 mio. kr. til et samarbejdsprojekt med det anonyme rådgivningstilbud Headspace. Det er social- og psykiatriudvalget, der på vegne af Regionsrådet årligt uddeler midler fra puljen til tværsektorielle samarbejdsprojekter. Puljen skal sikre en mere sammenhængende psykiatri og nedbryde barrierer på tværs af sektor-overgange, så der skabes netværk og dialog mellem Region Hovedstadens Psykiatri, kommuner og civilsamfund.
Studietur til Holland og løbende besøg og dialog med Region Hovedstadens Psykiatris centre mv.
Social- og psykiatriudvalget var fra den 20. - 22. januar 2019 på studietur til Amsterdam i Holland. Formålet var at hente inspiration og input til at styrke og udvikle regionens opgaveløsning på social- og psykiatriområdet. Der er i Holland tradition for at samarbejde om indsatsen på tværs af sektorer. Et eksempel på dette er den hollandske version af F-ACT, som kaldes ACT modellen. ACT står for Assertive Community Treatment, hvilket på dansk kan oversættes til udgående og opsøgende behandling. Studieturen lå i naturlig forlængelse af den fokus og udbyggelse, der har været af F-ACT teams i Region Hovedstaden.
Social- og psykiatriudvalget - udvalget som sådan eller enkelte medlemmer heraf - besøger løbende Region Hovedstadens Psykiatris centre mv. Besøgene har været begrænset grundet COVID-19 situationen i 2020 og 2021.
Socialområdet
Foruden ovenstående har social- og psykiatriudvalget tæt fulgt arbejdet i Den Sociale Virksomhed. På dette område har der specielt været fokus på:
Forslag til temaer og anbefalinger til næste valgperiodes arbejde på Social- og psykiatriudvalgets politikområder
Eksisterende og kommende politiske planer for psykiatrien i Region Hovedstaden
"Sammen om Psykiatriens udvikling - Treårsplan 2020- 2022" var en udbyggelse af "Den fortsatte udvikling af psykiatrien i Region Hovedstaden - Psykiatriudvalgets treårsplan 2017-2019". For begge planers vedkommende er der tale om brede visionære planer, som dækker psykiatriområdet bredt set. Et kommende social- og psykiatriudvalg vil i 2022 skulle arbejde videre med realisering af ambitionerne i den nuværende treårsplan. Administrationen finder det oplagt, at der ikke udarbejdes en ny treårsplan, men at der arbejdes videre med pejlemærkerne i den nuværende treårsplan og tidligere treårsplan, og at treårsplanen revideres ud fra intentionerne/indholdet i regeringens kommende 10-årsplan.
Den nationale 10-års plan for psykiatrien
10-års planen for psykiatrien er regeringens kommende vision for fremtidens psykiatri. Det forventes, at fokus i planen bl.a. bliver forebyggelse af psykisk sårbarhed, bedre sammenhæng på tværs af regioner og kommuner og indsatsen for børn og unge samt for mennesker, der både har et misbrug og en psykisk lidelse. Tidsplanen for arbejdet med 10-årsplanen er blevet udskudt et par gange og forventes nu at munde ud i et fagligt oplæg, der sendes i høring i fjerde kvartal 2021. Efter høringen vil der være en politisk proces med involvering af partier og organisationer. På baggrund af denne høring forventes regeringen i begyndelsen af 2022 at komme med deres udspil til 10-årsplanen for psykiatri.
Administrationen foreslår, at arbejdet og implementeringen af den kommende 10-årsplan vil være et fokusområde for det kommende social- og psykiatriudvalg.
Evaluering af det specialiserede socialområde
Regeringen har i Aftale om Finansloven for 2020 aftalt at iværksætte en evaluering af den nuværende planlægning og organisering af handicapområdet med henblik på at styrke indsatsen, den nationale vidensdeling og sikre den mest hensigtsmæssige opgavefordeling mellem kommuner og regioner. Ifølge kommissoriet for evalueringen er der brug for at styrke det specialiserede socialområde. Retssikkerheden skal højnes, og der skal være de rette specialiserede tilbud, anbringelsessteder og indsatser af høj kvalitet, der svarer til borgernes behov, så udsatte børn, unge og voksne med handicap eller andre særlige behov får de bedste muligheder for at leve et selvstændigt og meningsfyldt liv på egne præmisser. Evalueringen er stadig under udarbejdelse og skal danne grundlag for at nå frem til en national specialeplanlægning på det specialiserede socialområde.
Administrationen foreslår, at dette bliver et fokusområde i den kommende konstitueringsperiode.
Delegeret kompetence til social- og psykiatriudvalget
Social- og psykiatriudvalget har ikke budgetansvar. Udvalget har imidlertid fået delegeret kompetence fra regionsrådet på følgende områder:
Fortsat tæt samarbejde med civilsamfund og Region Hovedstadens Psykiatri mv.
Social- og psykiatriudvalget opfordrer et kommende social- og psykiatriudvalg til at fortsætte med at besøge Region Hovedstadens Psykiatris institutioner og møde både medarbejdere og patienter samt patient- og pårørendeorganisationer, herunder fortsætte med at holde de to årlige møder med Psykiatriforeningernes Fællesråd og det årlige temamøde mellem politikere og medarbejdere og ledere i Region Hovedstadens Psykiatri.
På baggrund af udvalgets drøftelser, input og anbefalinger udarbejder administrationen et opsamlende notat, der vil indgå som bilag til den samlede afrapportering af de stående udvalgs arbejde på regionsrådets møde den 14. december 2021.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 27. oktober 2021. Herefter indgår sagen i en samlet afrapportering til FU på møde den 7. december 2021 og Regionrådet den 14. december 2021.
Charlotte Hosbond / Carine Heltberg
21036482
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning.
I budget 2020 blev der afsat 8 mio. kr. årligt til at styrke betjeningen af de sociale botilbud til psykisk syge. Midlerne blev fordelt mellem de psykiatriske centre. I budget 2021 blev der afsat yderligere 4,4 mio. kr. årligt for at kunne udbrede betjeningen til flere botilbud. Derudover blev der i budget 2021 afsat 5,8 mio. kr. til at gøre to satspuljeprojekter om botilbudsbetjening permanente. Nedenfor følger en status på budgetinitiativerne.
Ulighed i sundhed er særlig tydelig i psykiatrien, hvor mennesker med svær psykisk sygdom lever markant kortere end gennemsnittet. Svært psykisk syge patienter bor ofte i botilbud. Regionsrådet har derfor valgt at styrke botilbudsbetjeningen. Formålet er at tilbyde patienter på botilbuddene en styrket, målrettet og forebyggende indsats med henblik på at forebygge sygdomsmæssige forværringer, der blandt andet kan udløse indlæggelser, herunder tvangsindlæggelser.
Region Hovedstadens Psykiatri har på baggrund af budgetmidlerne udarbejdet en ny model for botilbudsbetjeningen. Målet er, at styrkelsen af botilbudsbetjeningen sker på en ensartet måde i hele regionen. Modellen bygger blandt andet på erfaringer fra to satspuljeprojekter på henholdsvis Psykiatrisk Center Amager og Psykiatrisk Center Glostrup.
Hovedindhold i modellen:
Status på antal botilbudsteams i Region Hovedstaden:
Der er registreret 166 botilbud i Region Hovedstaden, som har beboere i målgruppen for botilbudsbetjening fra Region Hovedstadens Psykiatri. 74 af disse botilbud er i dag betjent af botilbudsteams. Det er de botilbud, som har flest beboere i målgruppen. Det betyder samlet set, at ca. 75 % af den relevante målgruppe på botilbuddene i dag betjenes af et botilbudsteam. Det er ikke målet, at samtlige botilbud skal være betjent af et botilbudsteam. Nogle botilbud har kun ganske få borgere i målgruppen, og de vil typisk indgå i den almindelige betjening fra det relevante psykiatriske ambulatorium (F-ACT).
Det er planen, at de botilbud, som efter de opstillede kriterier falder inden for den særlige botilbudsbetjening, vil have opstartet et samarbejde med et botilbudsteam i løbet af 1. halvår 2022. Der vil løbende ske en vurdering af samarbejdet med de enkelte botilbud, og der vil i den sammenhæng kunne justeres i, hvor mange timer botilbudsteamet er tilstede på det enkelte botilbud.
Såfremt indstillingen tiltrædes, tages orienteringen om budgetopfølgning vedr. botilbudsteams til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 24. november 2021.
Charlotte Hosbond / Carine Heltberg
21068995
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Social- og psykiatriudvalget drøftede sagen, og bemærkede, at det er vigtigt for udvalget, at såfremt socialsygeplejerskerne forankres ved akutteamet, skal det sikres, at deres funktion er in-house (dvs. ikke er udgående), at socialsygeplejerskerne ikke indgår i normeringen, at de har mulighed for at planlægge en fleksibel opgavevaretagelse, og at de skal støtte andre faggrupper til bedre behandling og sammenhængende forløb for de mest udsatte patienter. Ordningen bør evalueres efter et år, bl.a. med vægt på, om organiseringen i akutteamet har fungeret efter hensigten.
I budget 2021 blev der afsat 10,5 mio. kr. årligt til socialoverlæger- og sygeplejersker, der skal forbedre indsatsen for socialt udsatte borgere i både psykiatrien og somatikken. Forbedringen skal ske gennem både praktiske indsatser og ved at undervise, vejlede og sparre med det øvrige personale for at sikre, at viden om socialt udsattes behov bliver integreret i den faglige viden hos behandlere, der er i kontakt med socialt udsatte borgere.
Ud af de afsatte 10,5 mio. kr. årligt går 2 mio. kr. til somatikken, svarende til to socialoverlæger – én på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og én på Amager og Hvidovre Hospital. Dermed går 8,5 mio. kr. til psykiatrien. I forbindelse med de politiske drøftelser af, hvordan pengene til psykiatrien skal fordeles, er det aftalt, at der afsættes 2 mio. kr. til at ansætte to socialoverlæger i psykiatrien samt afsættes 6,5 mio. kr. til socialsygeplejersker i psykiatrien svarende til 10-11 stillinger. Der har efter vedtagelsen af budgettet for 2021 været en række drøftelser af, hvordan modellen for socialoverlæger- og sygeplejersker kan implementeres inden for de økonomiske rammer i psykiatrien.
Social- og psykiatriudvalget behandlede på møde den 29. september 2021 en budgetopfølgningssag vedr. socialoverlæger og -sygeplejersker. Budgetopfølgningen blev taget til efterretning, idet udvalget i første omgang bad om, at Region Hovedstadens Psykiatri på mødet i udvalget den 24. november 2021 holdt et oplæg om socialoverlæger og -sygeplejerskernes arbejdsområde og jobbeskrivelse. Efterfølgende har formanden for social- og psykiatriudvalget bedt om, at udvalget får forelagt en sag samt et notat fra Regions Hovedstadens Psykiatri om implementeringen af de politiske målsætninger vedr. socialoverlæger og -sygeplejersker, herunder konklusioner fra de nedsatte arbejdsgrupper.
Denne sag er en opfølgning på sagen fra mødet 29. september 2021 samt udvalgsformandens forespørgsel.
Administrationen har bedt Region Hovedstadens Psykiatri om at beskrive, hvordan hospitalet planlægger at implementere de politiske målsætninger ifm. budgetinititiavet fra Budget 2021 vedr. socialoverlæger og -sygeplejersker. Der er afsat 8,5 mio kr. til at implementere initiativet. Budgetinitiativet er en politisk målsætning, som forventes implementeret i overenstemmelse hermed.
Beskrivelsen af Region Hovedstadens Psykiatris model for socialoverlæger og -sygeplejersker fremgår af bilag 1. Endvidere holder Lone Bjørklund, vicedirektør for Region Hovedstadens Psykiatri oplæg om implementeringen af budgetinitiativet. Endvidere deltager repræsentanter fra arbejdsgrupperne, som er nedsat ifm. udformningen af modellen, mhp. at besvare spørgsmål fra udvalget.
Kort opsummering af Region Hovedstadens Psykiatris forslag til implementering
For at styrke indsatsen ift. socialt udsatte borgere, der ofte lider af misbrug, sociale problemer samt fysiske og psykiatriske lidelser planlægges det, at der ansættes to socialoverlæger og 10 psykiatriske socialsygeplejersker i Region Hovedstadens Psykiatri.
Socialoverlægerne planlægges forankret på de psykiatriske centre Amager og Nordsjælland. Herfra skal de dække hele regionen med tilsyn og rådgivning, udarbejde socialmedicinske handleplaner og arbejde med at styrke patientforløbene for socialt udsatte.
Socialsygeplejerskernes forankring skal sikre balancen mellem nærheden til behandling og de konkrete patientforløb på den ene side og en mere overordnet rådgivende og vejledende rolle i forhold til hele centeret på den anden side. Region Hovedstadens Psykiatri foreslår en forankring i akutteams, der rummer følgehjem-funktionen og varetager andre behandlings- og brobygningsopgaver ift. patienter med misbrug, og hvorfra der også vil kunne varetages en rådgivende og vejledende funktion.
Det forventes, at ansættelserne af socialoverlægerne- og sygeplejerskerne sker i starten af 2022.
Implementeringen af budgetinitiativet forventes evalueret efter to år. I forlængelse heraf vil der kunne være behov for at justere og udvikle modellen.
Administrationen tager social- og psykiatriudvalgets drøftelser med i det videre arbejde med implementeringen af budgetinitiativet fra Budget 2021 vedr. socialoverlæger- og sygeplejerskers bidrag til indsatsen overfor socialt udsatte borgere.
Sagen forelægges social- og psykiatrudvalget den 24. november 2021.
Charlotte Hosbond / Marianne Bjørnø Banke
21052588
Udvalget drøftede kort en række henvendelser, der er modtaget på politisk niveau fra hospitalerne ang. bekymringer om arbejdspres mv.