Godkendt
Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Udvalget drøftede input til pejlemærker for god ledelse. Administrationen arbejder videre med udvalgets input.
Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Som led i den politiske plan ”Det handler om arbejdsliv” blev det besluttet, at der i 2023 skal udarbejdes pejlemærker for god ledelse i Region Hovedstaden. Pejlemærkerne udarbejdes i perioden august til december 2023. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget giver input til pejlemærkerne på dette møde.
I forbindelse med behandlingen af punktet vil enhedschef Anne-Mette Termansen fra Center for HR og Uddannelse deltage med et kort oplæg.
Fra trivselsmålinger og forskning ved vi, at ledelse gør en forskel og er én af løsningerne på sundhedsvæsnets udfordringer. God ledelse øger ledelseskraften. Dårlig ledelse bidrager til mistrivsel, personaleafgang og kvalitetssvigt.
God ledelse er derfor et nøgleelement i indsatsen for at fastholde og tiltrække medarbejdere og ledere i Region Hovedstaden. De nye pejlemærker for god ledelse skal erstatte regionens ledelsespolitik, som er fra 2007. Mange af de nye ledere, som deltager i regionens ledelsesudviklingsprogram, efterspørger en tydelig beskrivelse af, hvad god ledelse i regionen indebærer. Regionen Hovedstaden har i dag ikke et fælles ledelsesgrundlag eller lignende, der beskriver god lederadfærd i regionen. Som led i planen ”Det handler om arbejdsliv” er det besluttet at formulere ”Pejlemærker for god ledelse”, der skal sætte retning for forventninger og støtte til ledere i regionen.
Pejlemærkerne skal samtidig udadtil vise Region Hovedstaden som en professionel, attraktiv og fremsynet arbejdsplads for kommende ledere og medarbejdere.
Temaer om ledelse
De endelige pejlemærker skal spille sammen med regionens eksisterende målbillede og værdier og de grundlæggende strategiske, faglige, personalemæssige og driftsmæssige ledelsesopgaver beskrevet i ”Leadership Pipeline” (vedlagt som bilag). Derudover ved skal pejlemærkerne afspejle intentionerne i regionens arbejde med værdibaseret sundhed samt medmenneskelig ledelse, der handler om at lede med empati og medfølelse og skabe en kultur, hvor alle føler sig set, hørt og værdsat, og hvor engagementet er højt og omsorgen er stor.
Pejlemærkerne skal derudover tage udgangspunkt i den nyeste viden om offentlig ledelse, som også afspejles i fx Robusthedskommissionen og Ledelseskommissionen og viden forskningscentret Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse. Hér er følgende temaer pt. aktuelle:
Input fra medarbejdere, ledere m.fl. til pejlemærkerne
Pejlemærkerne udarbejdes i perioden august til december 2023 og forventes færdige primo 2024. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget inddrages igen i januar 2024. Input fra medarbejdere, ledere m.fl. indarbejdes i pejlemærkerne.
Pejlemærker for god ledelse hører sammen med regionens ledelsesregulativ, lederudviklingssamtaler, leadership pipeline m.v. ind under koncerndirektionens ansvarsområde. Pejlemærkerne vil løbende skulle tilpasses den kontekst og de udfordringer, regionens arbejdspladser står i.
Proces:
Godkendes indstillingen vil drøftelser og input indgå i det videre arbejde med ”Pejlemærker for god ledelse”.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 29. august 2023. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget vil igen i januar 2024 blive orienteret om indholdet i pejlemærkerne.
Kirstine Vestergård Nielsen / Anne-Mette Termansen
23036615
Bilag 1: Region Hovedstadens Leadership Pipeline
Bilag 2: Lederudvikling i Region Hovedstaden
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev på udvalgsmødet den 24. juni 2022 forelagt en status på implementering af vagtplanssystemet Optima. Denne sag giver en opdateret status på implementeringen, samt det fremadrettede fokus.
Enhedschefer for Sund planlægning i Center for HR og Uddannelse, Michael Vierø og Carina Krath Jørgensen deltager på mødet med et oplæg.
Vagtplanlægning i Region Hovedstaden berører størstedelen af regionens ansatte. Kontrakten på det tidligere vagtplanlægningssystem udløb, og opgaven var derfor i udbud. På baggrund af udbuddet blev der med opstartsdato 1. januar 2020 indgået kontrakt med EG (tidligere Silkeborg Data) om et nyt vagtplans- og personalestyringssystem: Optima – vores vagtplan. RLDatix er underleverandør til EG. Denne sag giver en status på implementeringen og et blik på af det fremadrettede fokus.
Status på implementeringen
Pr. 17. juli 2023 har 1.417 afdelinger med i alt 40.601 medarbejdere taget vagtplanssystemet Optima i brug. Alle brugere er på Optima i august 2023. I forhold til den projektplan, som fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev præsenteret for i 2022, er planens ’buffertid’ taget i anvendelse.
Hovedfokus i implementeringen af det nye vagtplanlægningssystem har været på basisfunktioner, hvilket betyder, at andre moduler som fx medarbejderapp og aktivitetsplanlægning endnu ikke er fuldt udviklet eller taget i anvendelse.
Implementeringen har specielt i perioden februar-april i år været hårdt ramt af hastighedsudfordringer særligt meget lange svartider og systemnedbrud, hvilket har skabt frustration blandt brugerne. Derfor valgte administrationen bl.a. at eskalere problematikken til leverandørernes øverste ledelser. Det medførte større monitorering af systemet, flere systemopdateringer og forhøjelse af serverkapacitet, hvilket siden påske har haft en positiv effekt for slutbrugerne.
Efter ønske fra administrationen har den udenlandske underleverandør RLDatix flere gange været på besøg i Danmark. Både RLDatix og EG har bl.a. været på besøg hos vagtplanlæggere fra bl.a. forskellige afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital og Herlev og Gentofte Hospital samt ambulancetjenesten i Akutberedskabet for at få feedback vedr. fx hastigheden, brugeroplevelse, mv.
Med afsæt i samarbejdet om hastighedsudfordringerne er administrationen i dialog med leverandørerne, så alle relevante erfaringer (fx organisering, eskalationsniveauer, projektplaner, mv.) fremover integreres endnu mere i samarbejdet om fejlrettelser og udvikling af løsningen. Der ses også her tegn på forbedringer, fx etablering af samarbejdsaftaler, mere brugerinddragelse, processer for hurtigere behandling af fejlsager, større enighed om prioriteringer mv.
Fremadrettet fokus
Hovedfokus er aktuelt at få de sidste afsnit godt over på Optima. Arbejdet med vagtplanlægning overgår primo september fra en implementeringsfase til en driftsfase. Der er stadig problemer med Optima, og systemet skal forberedes, gøres mere smidigt, mv., men fokus vil være på stabil drift, optimal anvendelse, anvendelse af flere moduler og mulighederne i brugen af løsningen. I forlængelse heraf planlægger administrationen særskilte forløb på regionens hospitaler i andet halvår af 2023, som skal sikre, at anvendelsen af Optima optimeres og forbedres, herunder specielt på de afdelinger og afsnit, der lå tidligt i implementeringsfasen, eller som oplever store udfordringer.
Udover ovenstående fokuserer administrationen på:
Godkendes indstillingen tages status for implementering af Optima og fremadrettet fokus til efterretning.
Der er tilrettelagt en kommunikationsindsats for fremtidige aktiviteter, som løbende vil blive drøftet med regionens hospitaler.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 29. august 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Michael Vierø / Carina Krath Jørgensen
23037511
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Erik Lund (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen har lavet en undersøgelse af sygeplejerskers arbejdstid. Formålet med undersøgelsen har været at kvalificere dialogen om sygeplejerskers arbejdsvilkår.
Udgangspunktet var sygeplejersker ansat på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Administrationen isolerede undersøgelsen til ét hospital, da undersøgelsen skulle foretages manuelt og derfor var ressourcemæssigt krævende.
Administrationen anser konklusionerne som repræsentative for regionen som helhed.
Undersøgelsen er baseret på løndata fra 1.317 månedslønnede sygeplejersker, som i løbet af 2021, har haft mere end fire ugers ansættelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Undersøgelsens resultater blev gennemgået i foråret 2023. Ved gennemgangen blev der ikke fundet nævneværdige udsving, i forbindelse med arbejdstid, frivilligt ekstraarbejde og den samlede arbejdsbelastning for sygeplejersker, i forhold til 2021. Alle undersøgelsens resultater kan ses i bilag 1.
Sygeplejersker ansat i akutafdelingen er ikke medtaget i undersøgelsen på grund af overgangen til det nye vagtplanssystem Optima. Alle øvrige afdelinger er medtaget.
På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital var forholdet mellem fuld- og deltidsansatte fordelt således:
Undersøgelsen viste, at sygeplejerskerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i gennemsnit havde 34,6 arbejdstimer pr. uge. Fordelingen af timerne fremgår nedenfor:
Sygeplejerskerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital var i 2021 i gennemsnit ansat til 34,0 timer pr. uge. Det gennemsnitlige timeantal for den almindelige arbejdstid/vagttid, på 33,8 timer, var derfor 0,2 time under timenormen på 34 timer. I bilag 1 er undersøgelsen og arbejdstimerne udspecificeret.
Undersøgelsens resultater giver et billede af den samlede arbejdsmængde og balancen mellem frivilligt ekstraarbejde og sygeplejerskernes arbejdstid.
Der er set på forholdet mellem normaltimer og den samlede præsterede tid (almindelig arbejdstid, merarbejde (kun for deltidsansatte: pålagt arbejde ud over medarbejderens gennemsnitlige ugentlige timetal op til 37 timer), overarbejde og frivilligt ekstraarbejde). Af undersøgelsen fremgår:
Undersøgelsen har været præsenteret for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden og for fællestillidsrepræsentanterne fra Bispebjerg Frederiksberg Hospital. Resultaterne indgår i den videre dialog om arbejdsvilkårene for sygeplejersker i regionen.
Godkendes indstillingen tages orienteringen om sygeplejerskers arbejdstid i Region Hovedstaden til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 29. august 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Michael Vierø
23038160
Punkter til eventuelt.