Regionsrådet har den 14. december 2021 med anbefaling fra social- og psykiatriudvalget og forretningsudvalget godkendt, at social og psykiatriudvalget halvårligt skal modtage HR-data målrettet Region Hovedstadens Psykiatri.
I datapakken præsenteres data med baseline i oktober 2022 samt data fra 2. april 2025 for at vise udviklingen. Det er muligt at følge alle HR-nøgletal i det HR Strategiske Dashboard på regionens intranet.
Datapakken følger i sin opbygning den datapakke der ligeledes præsenteres for udvalget for fastholdelse og rekruttering, hvorfor data ikke præsenteres på centerniveau.
Datapakken indeholder ti HR-nøgletal på personaleområdet, som administrationen vurderer bedst belyser fastholdelses- og rekrutteringsområdet. I nærværende datapakke præsenteres baseline og nyeste data på de udvalgte personaleområder således, at udviklingen på nøgletallene kan følges. Datapakken er vedhæftet i bilag 1.
De ti HR-nøgletal er opgjort for den samlede psykiatri – dog med en enkelt undtagelse, hvor datasættet er meget småt og derfor angives på regionsniveau.
Alle afgrænsninger og definitioner for de enkelte nøgletal fremgår af bilag 1.
Status på HR-nøgletal i Region Hovedstadens Psykiatri
Samlet set er der for hele Region Hovedstaden en tilgang på 659 månedslønnede siden baseline den 1. oktober 2022. I Region Hovedstadens Psykiatri er der en vækst på i alt 232 månedslønnede (alle faggrupper) i samme periode, heraf en tilgang på 54 sygeplejersker og 9 læger. Der har i samme periode været en nedgang på 19 social- og sundhedsassistenter.
Nedenfor redegøres kort for status for de ti HR-nøgletal, som de fremgår af bilag 1. Overordnet set er der ikke de store afvigelser i forhold til datapakken der blev præsenteret i efteråret 2024.
Antallet af medarbejdere og ledere, der forlader regionen inden for de første 12 mdr. af deres ansættelse
Ses der på antallet af medarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri, der fratræder indenfor de første 12 måneder, fremgår det, at 29% af det nyansatte SOSU-personale, svarende til 62 personer, er fratrådt indenfor de første 12 måneders ansættelse. Tallet for sygeplejersker er 14% svarende til 29 personer.
De tilsvarende tal for hele regionen er 32% for SOSU-personale og 18% for sygeplejersker. For læger ligger Region Hovedstadens Psykiatri med 32% i fratrædelse, svarende til 6 læger, indenfor de første 12 måneder mod et regionalt tal på 21%.
Samlet for alle faggrupper stopper 22% i Region Hovedstadens Psykiatri indenfor det første år, mens tallet for regionen er 28%. Psykiatrien er således overordnet set bedre til at tilknytte nyansatte medarbejdere i de første 12 måneder sammenholdt med hele regionen.
Det fremgår af fastholdelseskurven i psykiatrien, at halvdelen af sygeplejerskerne er stoppet efter ca. 5 års ansættelse. For SOSU-personalet er tallet lidt mindre (4 ½ år) og for lægerne lidt højere (knap 5 ½ år).
De tilsvarende tal for hele regionen er for SOSU-personale godt 3 år og for sygeplejersker lidt mere end 5 år. For læger er tallet ca. 12 år.
Medarbejdere, der har skiftet job internt i regionen de seneste 12 måneder
Der er i alt 1048 medarbejdere, der har skiftet job internt i regionen de seneste 12 måneder. Det svarer til, at 19% af alle, der er fratrådt, er skiftet til et andet job i regionen.
I Region Hovedstadens Psykiatri har 36 medarbejdere svarende til 5% skiftet job internt i regionen indenfor de sidste 12 måneder – primært sygeplejersker.
Antal ansøgninger til opslåede stilling
På grund af implementering af nyt rekrutteringssystem er opdaterede rekrutteringsdata ikke på nuværende tidspunkt tilgængelige. Oplysninger vedrørende antal ansøgere til opslåede stillinger er derfor ikke opdateret siden seneste opgørelse. Af Bilag 1: HR-nøgletal fremgår opgørelsen fra oktober 2024.
Potentiale for ændret fordeling af weekendvagter
37% af lægerne i Region Hovedstadens Psykiatri har 12 eller flere weekendvagter på et år. Samlet for regionen er tallet for læger 54%.
SOSU-gruppen deles allerede for nuværende i høj grad om weekendvagterne idet 89% har haft flere end 12 weekendvagter på et år. Det regionale tal er 85% for SOSU-gruppen. For sygeplejersker er det regionale tal 69% og blandt sygeplejersker i psykiatrien er tallet lidt lavere og ligger på 62%.
Det er vigtigt at gøre opmærksom på at opgørelsen udelukkende omfatter medarbejdere, som har været ansat i hele den opgjort periode, det vil sige de seneste 12 måneder. Nyansat indgår derfor ikke i opgørelsen. Med aftalen om, at alle nyansatte skal indgå i vagt, må det forventes, at nyansatte bidrager mere ind i vagtarbejdet, og dette vil i praksis betyde, at andelen blandt ansatte med en ansættelseslængde over 12 måneder falder.
Trivselstal
Trivselsmålingen er blevet revitaliseret fra første kvartal 2025 og består nu af otte nye trivselsspørgsmål. Grundet den nye måling er det endnu ikke muligt at benchmarke målingen op imod tidligere resultater.
De nye spørgsmål tager afsæt i den nyeste viden om, hvad der skaber høj trivsel og arbejdsglæde. Spørgsmålene spørger både ind til medarbejdernes egne oplevelser men også til fællesskabet og kollektivet på arbejdspladsen, fordi vi ved, at vi er hinandens arbejdsmiljø. Endelig er der også spørgsmål, som har fokus på patienten / brugeren, fordi forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem medarbejdertrivsel og patientsikkerhed.
Seneste trivselsmåling blev gennemført i marts 2025. Herunder ses en skematisk oversigt over resultaterne sammenlignet med resultaterne for Region Hovedstaden samlet set.
Trivselsspørgsmålene bliver besvaret via en fempunkt-skala (i meget høj grad, i høj grad, i nogen grad, i ringe grad og slet ikke), hvor ”i meget høj grad” tæller som 5 og ”slet ikke” tæller for 1). Det er desuden muligt at svare ”ikke relevant” på alle spørgsmål.
Tema og spørgsmål | Psykiatrien | Region H samlet |
Arbejdsglæde
| 3,9 | 4,0 |
Samarbejde og fællesskab
| 3,9 | 4,0 |
Patientfokus
| 4,2 | 4,3 |
Retfærdighed
| 3,6 | 3,6 |
Indflydelse og åbenhed
| 3,8 | 3,8 |
Faglig udvikling
| 3,7 | 3,7 |
Tillid og psykologisk tryghed
| 3,7 | 3,8 |
Medmenneskelighed
| 3,8 | 4,0 |
Af ovenstående fremgår det at Region Hovedstadens Psykiatri ligger på samme niveau eller lidt lavere end Region Hovedstaden samlet set.
Region Hovedstadens Psykiatri har desuden et supplerende spørgsmål med i målingen, som understøtter arbejdet med Handleplanen "En sikker og tryg psykiatri i Region Hovedstaden”. Spørgsmålet er: ’Jeg føler mig tryg, når jeg er på arbejde’.
Her svarer 76% af medarbejderne ’i meget høj grad / i høj grad’ på spørgsmålet ”Jeg føler mig tryg, når jeg er på arbejde”. 6% svarer ’i mindre grad / slet ikke’.
Lægerne er den gruppe, der føler sig mest tryg. Her svarer 81% ’i meget høj grad / i høj grad’ på spørgsmålet ”Jeg føler mig tryg, når jeg er på arbejde”. SOSU-personalet er den mindst trygge gruppe. Her svarer 67% ’i meget høj grad / i høj grad’ på spørgsmålet, mens 75% af sygeplejerskerne svarer ’i meget høj grad / i høj grad’.
Region Hovedstadens Psykiatri gennemfører trivselsmålinger 3 gange om året med opfølgende indsatser. Region Hovedstadens Psykiatri udvælger løbende strategiske fokusområder i forhold til arbejdsmiljø med udgangspunkt i data.
Sygefravær
Sygefraværet omfatter kun fastansatte medarbejdere og er opgjort som summen af fraværstyperne; sygefravær, arbejdsskade, §56 fravær (sygefravær i forbindelse med langvarig eller kronisk lidelse) og graviditetsgener. Sygefraværet opgøres som fuldtidsfraværsdage per fuldtidsmedarbejder over den foregående 12 måneders periode. Sygefraværet er derved korrigeret for sæsonudvikling og udviklingen vil være sammenlignelig over tid.
Det samlede antal sygefraværsdage for alle faggrupper ligger i Region Hovedstaden på 13,9 dage – for psykiatrien er tallet 16,3 dage. Det samlede sygefravær i Region Hovedstadens Psykiatri er fra 1. oktober 2022 til 2. april 2025 faldet fra 18,1 dage til 16,3 dage svarende til næsten 2 dage – regionalt er der et fald i sygefraværet på 2,5 dage. Det regionale mål for antal gennemsnitlige sygefraværsdage er 11,7 dage.
Læger ansat i Region Hovedstadens Psykiatri har gennemsnitligt 11,5 sygefraværsdage, mens det samlet for regionens lægegruppe er 7,7 dage. SOSU-personalet i psykiatrien har gennemsnitligt 20,9 sygedage – hvilket er knapt 1 dag lavere end alt SOSU-personale i regionen (21,7). Sygeplejersker i psykiatrien har et sygefravær på 17,8 dage – det tilsvarende regionale tal er 16,0 dage.
Generelt ses der et lille fald i sygefraværet i Region Hovedstadens Psykiatri fra oktober 2024 til april 2025 fra 17,1 dag i gennemsnit til 16,3 dag.
Onboarding analyse
Region Hovedstaden har siden efteråret 2023 gennemført en onboarding-analyse. Analysen gennemføres årligt.
Onboarding-analysen kortlægger blandt andet hvorvidt den nyansatte har fået en god start i jobbet via svar på udsagnet: "Jeg har fået en god start i mit nye job". At have fået en god start defineres ved, at respondenten har svaret "I meget høj grad" eller "I høj grad" til udsagnet.
I forhold til det samlede antal respondenter i undersøgelsen svarer 73% SOSU-personale og 74% sygeplejersker at de oplever at have fået en god start i deres job. For læger er tallet lidt højere og ligger på 76% - en stigning sammenlignet med oktober 2024, hvor tallet lå på 67%.
25028243
Bilag 1: BILAG 1_ HR nøgletal datapakke RHP April 2025 (D14151223) (D14178778)
I de senere år har der hver sommer været planlagt midlertidige sengelukninger i Region Hovedstadens Psykiatri. De planlagte sengelukninger foretages dels da der erfaringsmæssigt er færre patienter i sommerferieperioden, og dels fordi det kan være vanskeligt at opretholde driften af alle sengeafsnit uændret, når der samtidig skal afvikles ferie.
På nuværende tidspunkt er der planer om sengelukninger på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og Psykiatrisk Center Sct. Hans i stil med tidligere år. Hvis der skulle vise sig behov for lukning af yderligere senge i sommerperioden, vil udvalget blive orienteret yderligere herom.
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center forventer at nedlukke et antal senge på døgnafsnit på matriklerne på Glostrup og Bispebjerg: 8 senge i en uge (uge 27), 14 senge i en uge (uge 28), 17 senge i 3 uger (uge 29-31) og 11 senge i en uge (uge 32). Nedlukningen har igennem mange år været indarbejdet i sengeafsnittenes budgetter fra årets start. Årsagen er, at der erfaringsmæssigt er færre patienter i denne periode, da de holder ferie med deres familie. Det giver mulighed for at reducere sengekapaciteten, hvilket giver mulighed for en økonomisk mere effektiv drift og mere vigtigt en smidigere og hurtigere afvikling af medarbejdernes hovedferie.
Psykiatrisk Center Sct. Hans
Psykiatrisk Center Sct. Hans, Afd. M gentager i 2025 den nedlukning, der blev foretaget i sommerferieperioderne 2023 og 2024. Det vil sige, at der nedlukkes 76 senge i uge 29 og 30, hvor patienterne overgår til behandling i et særligt daghospitalstilbud. Efter ønske fra patienterne vil daghospitalstilbuddet i år foregå på PC Sct. Hans i Roskilde og ikke i ambulatoriet på Østerbro. Nedlukning af patientindtag sker gradvist fra uge 26, så alle berørte patienter har været indlagt i mindst fire uger inden overgangen til dagbehandling. Med mindst fire ugers indlæggelse forventes patienterne alle at være i en stabil sygdomssituation, som muliggør overflytningen til dagbehandling.
På baggrund af evalueringerne fra tidligere år vil de patienter, der midlertidigt overgår fra døgnbehandling til den midlertidige dagbehandling, blive kompenseret udgiftsmæssigt i form af dækning af udgifter til mad og transport fra eget hjem til ambulatoriet.
25035893.
Bilag 1: Referat - Punkt 10 - Social- og psykiatriudvalget - 25-06-2024 (D12867614)
Administrationen indstiller overfor social- og psykiatriudvalget:
Godkendt.
Christine Dal (V), Grethe Olivia Nelsson (Ø) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning.
Christine Dal (V) og Grethe Olivia Nelsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget bad den 24. februar 2025 om at få en sag på om sikkerhedssituationen på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Endvidere blev forbruget af sikkerhedsassistenter på Sct. Hans drøftet på budgetseminaret. Konstitueret hospitalsdirektør i Region Hovedstadens Psykiatri Lone Bjørklund vil på mødet holde et oplæg, hvor hun vil komme ind på, hvordan der arbejdes med kultur, ledelse og sikkerhed på Sct. Hans. Udvalget vil herefter have den ordinære behandling af dagsordenspunktet.
Psykiatrisk Center Sct. Hans, som er geografisk placeret i Roskilde, varetager funktioner indenfor retspsykiatri (afdeling R) og et særligt tilbud til dobbeltdiagnosepatienter (afdeling M). Den største del af centeret udgøres af regionsfunktionen indenfor retspsykiatri, som består af i alt 156 sengepladser i Roskilde, ét ambulatorium i København (80 pladser) og ét ambulatorium i Brøndby (80 pladser).
Der er i øvrigt en række forskningsaktiviteter tilknyttet Psykiatrisk Center Sct. Hans bl.a. i forhold til Biologisk Psykiatri, der har til formål at identificere biologiske årsager til psykisk sygdom med særlig fokus på immunsystemet og Kompetencecenter for Retspsykiatri, der arbejder med at tilvejebringe og udbrede viden om retspsykiatri gennem forsknings- udviklings- og undervisningsaktiviteter.
Der er ca. 650 medarbejdere på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Optageområdet for Psykiatrisk Center Sct. Hans er hele Region Hovedstaden.
Afdeling R - Retspsykiatri
Lone Bjørklunds oplæg på dette møde har fokus på den lukkede retspsykiatri (afdeling R).
En retspsykiatrisk patient er en person, der har begået kriminalitet, men som på grund af en psykisk lidelse eller mangelfuld mental udvikling, er blevet idømt en psykiatrisk særforanstaltning.
I Region Hovedstadens Psykiatri bliver retspsykiatriske patienter i stor udstrækning behandlet i almenpsykiatrisk regi, mens Afdeling R varetager den retspsykiatriske specialfunktion i Region Hovedstadens Psykiatri, og modtager patienter, hvor den psykiske lidelse og den retslige foranstaltning er kompleks og kræver særlig ekspertise. De mest almindelige retspsykiatriske foranstaltninger er behandlingsdomme og anbringelsesdomme. Derudover kan man få en dom til ambulant behandling.
Formålet med et ophold på en retspsykiatrisk afdeling er at tilbyde patienterne den bedst mulige behandling samt forebygge fornyet kriminalitet.
Den lukkede retspsykiatri er samlet i Udsigten på Psykiatrisk Center Sct. Hans (8 afsnit med i alt 126 sengepladser), der er designet til at opfylde behovet hos retspsykiatriske patienter, og hvor sikkerhed, recovery og rehabilitering er tænkt ind i både arkitektur, design og arbejdsgange.
De to åbne afsnit (i alt 30 sengepladser) modtager patienter, som er blevet overflyttet fra intensivt afsnit med fokus på rehabilitering og udslusning.
I både de lukkede og åbne afsnit er sikkerhed og tryghed for både medarbejdere og (med)patienter i fokus. Der er derfor kontinuerligt fokus på arbejdet med patienternes behandlingsplaner, og som en integreret del af disse laves der løbende risikovurderinger af patienterne. Patienter i de åbne afsnit har lav risiko for vold og fornyet kriminalitet. Mulighed for udgang afhænger af den enkelte patients både konkrete dom og psykiske tilstand, og vil altid bero på en konkret lægelig vurdering.
Såfremt indstillingen tiltrædes, vil orienteringen om sikkerhedssituationen på Sct. Hans være taget til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025.
Charlotte Hosbond / Thomas Pihl.
25024279.
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget samt forretningsudvalget:
Drøftet.
Maria Gudme (A), Christine Dal (V) og Grethe Olivia Nelsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget godkendte i april 2023 rapporten Fremtidssikring af børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden. Rapporten indeholder ni indsatsområder, der skal styrke kapaciteten og sikre mere sammenhængende og effektive forløb for børn og unge i psykiatrien. Indsatserne skal ses i sammenhæng med Aftalen om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) har, siden indsatserne blev vedtaget, arbejdet målrettet med implementeringen. I maj 2024 blev social- og psykiatriudvalget forelagt den første status på arbejdet med indsatserne.
På mødet i social- og psykiatriudvalget den 19. maj og i Forretningsudvalget den 10. juni 2025 vil konstitueret hospitalsdirektør for Region Hovedstadens Psykiatri, Ida Hageman, og centerchef for børne- og ungdomspsykiatrien, Hallur G. Thorsteinsson, præsentere status på arbejdet med indsatserne i rapporten om Fremtidssikring af børne- og ungdomspsykiatrien.
Børne- og ungdomspsykiatrien oplever fortsat betydelige kapacitetsudfordringer. I 2024 blev der godkendt 6.339 henvisninger til BUC – omtrent samme niveau som i 2023. Det samlede antal ambulante patienter er steget fra ca. 10.800 i 2020 til ca. 16.300 i 2024. I marts 2025 blev udredningsretten overholdt for 22 % af patienterne, og 14 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage.
Den 8. april 2025 præsenterede regeringen den afsluttende del af den samlede 10-årsplan for psykiatrien. Udspillet indeholder en plan for et permanent løft af psykiatrien, hvor der i perioden 2020 til 2030 tilføres i alt 4,6 mia. kr. Det varige løft skal styrke kapaciteten, blandt andet gennem flere behandlingspladser og øget bemanding, og dermed understøtte en mere stabil og effektiv indsats i psykiatrien.
De midler bidrager til samme tema som arbejdet med indsatserne i fremtidssikringsrapporten har fokus på, nemlig at styrke kapaciteten og sikre en højere grad af overholdelse af udrednings- og behandlingsretten.
Indsatserne har overordnet til formål at styrke kapacitet, kvalitet og effektivitet i børne- og ungdomspsykiatrien. Gennem optimering af drift, kapacitetsudvidelser, opgaveflytning og styrket tværsektorielt samarbejde forventes det, at patientforløbene bliver mere sammenhængende og effektive. Det vil bidrage til kortere ventetider, bedre patientoplevelser og mere målrettede behandlingsforløb. Samtidig skaber forskning og evidensbaserede tilgange et styrket vidensgrundlag, der understøtter udviklingen af tidligere, mere præcise og forebyggende indsatser.
I denne sag gives en overordnet status for hver af de ni indsatser i Fremtidssikringsrapporten samt en beskrivelse af deres formål og hvad indsatserne bidrager med til børne- og ungdomspsykiatrien – se bilag for uddybende status indenfor de ni indsatser.
Indsats 1 Udviklingsarbejde og nytænkning: Fokus på at øge patienttid og reducere administration via optimering af blandt andet Sundhedsplatformen og kalenderstruktur – Indsatsen er integreret i arbejdet med den interne taskforce, hvor der fokuseres på 10 hovedanbefalinger.
Indsats 2 Udvidelse af F-ACT: Øget ambulant kapacitet til de mest sårbare patienter – rekruttering af personale er i gang, men der afventes afklaring ang. lokaler – Indsatsen forventes at være etableret ultimo 2025.
Indsats 3 Opgaveflytning: Frigøre kliniske ressourcer, ved at overflytte opgaver og undgå flaskehalse. Indsatsen er overgået til drift, men med budgetaftalen for 2025 er der afsat 2,6 mio. kr. til et nyt pilotprojekt for at flytte flere opgaver fra klinikere til sekretærer. Fire sekretærer og en projektleder er ansat, og der afprøves opgaveflytning inden for fire spor frem til og med 2026.
Indsats 4 Fastholdelse og rekruttering: Forbedret arbejdsmiljø og fokus på kerneopgaver skal øge medarbejdertilfredsheden og fastholde personalet. Flere af rapportens øvrige initiativer understøtter målet om at tiltrække og fastholde medarbejdere. Der arbejdes aktivt med rekruttering og fastholdelse, herunder bl.a. forbedring af onboardingforløbet.
Indsats 5 Digitaliseringsstrategi: Øget fleksibilitet og kapacitet gennem videokonsultationer, selvbooking og digital innovation – handleplan under udarbejdelse. Indsatsen vil fremover blive fulgt i regi af den interne taskforce.
Indsats 6 Opnormering af døgninstitutionsteam: Rekrutteringen er i gang, og døgninstitutionsteamet udvider med tilknytning til Skodsborg-institutionen pr. 1. april 2025. Det forventes, at indsatsen overgår til drift i løbet af foråret.
Indsats 7 Styrket samarbejde med kommune: Tværsektoriel Strategisk Styregruppe godkendte i april 2025 10 anbefalinger, der skal styrke samarbejdet om børn og unge i mental mistrivsel. En ny arbejdsgruppe skal omsætte anbefalingerne til praksis med start i foråret 2025.
Indsats 8 Flytning til praksissektoren: Kapacitet udvidet med ny speciallægepraksis i november 2023, så der nu er syv fuldtids- og én deltidspraksis. Der er ikke opslået nye ydernumre, da planlægningen afventes i sammenhæng med Region Østdanmark og sundhedsreformen. D. 29. april 2024 er der i udvalget for det nære og sammehængende sundhedsvæsen dog taget beslutning om at anbefale en midlertidig kapacitetsøgning.
Indsats 9 Forskning og evidens: Første del af Årsagsanalysen som blev præsenteret for SPU og NÆRSAM i marts 2025, viser tidligere diagnoser og stigende angst blandt piger 12–18 år. Fremtidige analyser vil fokusere på at identificere målrettede, tidlige indsatser for udvalgte diagnosegrupper og forbedre forståelsen af stigningen i henvisninger til BUC.
Hovedparten af indsatserne er allerede overgået til drift, mens andre fremover vil blive forankret i de ti hovedanbefalinger fra den interne taskforce. Dette sikrer en mere struktureret og koordineret indsats, som er i tråd med den strategiske retning i Region Hovedstadens Psykiatri.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil status på indsatser i rapporten Fremtidssikring af børne- og ungdomspsykiatrien være drøftet.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj og Forretningsudvalget den 10. juni 2025.
Charlotte Hosbond / Jane Lykke Nielsen
24043743
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning.
Maria Gudme (A), Christine Dal (V), Grethe Olivia Nelsson (Ø) og deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget besluttede på møde den 19. marts 2024, at udvalget fremadrettet orienteres om status på overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien på hvert udvalgsmøde.
Overholdelse af udredningsretten er et regionalt udviklingsmål i Region Hovedstaden, som er besluttet i forlængelse af regionsrådets arbejde med værdibaseret sundhed. Forretningsudvalget vedtog i juni 2020 et delmål om, at 70 % af patienterne skal være udredt inden for 30 dage, og at udredningsretten skal være overholdt for 95 % af patienterne. Forretningsudvalget følger månedligt regionens overholdelse af udredningsretten for både somatik og psykiatri. Der er en større andel udredningsforløb, som overholder udredningsretten end andelen af udredningsforløb, som er afsluttet inden for 30 dage. Årsagen er, at et udredningsforløb godt kan overholde udredningsretten, selvom patienten færdigudredes efter 30 dage, hvis der eksempelvis ligger faglige årsager eller patientens ønske til grund for forsinkelsen.
På baggrund af ønske fra udvalget er sagen udvidet med en række data fra børne- og ungdomspsykiatrien. Formålet er at give et mere nuanceret billede af overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien.
Overholdelse af udredningsretten pr. marts 2025
Af nedenstående tabel 1 fremgår udviklingen i overholdelsen af udredningsretten fra oktober 2024 til og med marts 2025 sammenholdt med de politiske mål for udredningsretten. Det bemærkes, at der kan forekomme efterregistreringer. Der henvises til bilag 1 for data over overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien samt overblik over udvikling i antal henvisninger (side 5).
I marts 2025 var udredningsretten overholdt for 22 % af patienterne, og 14 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage. Overholdelsen af udredningsretten har ligget omkring 25 % siden november. Det er dog stadig langt fra målsætningen på 95 %. Den primære årsag til, at overholdelsen af udredningsretten ikke er højere, er en stigning i antal henvisninger i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Hovedstadens Psykiatri oplyser, at antal henvisninger i uge 1-17 i 2025 ligger 6,3 % over antal henvisninger i 2024, som skaber et kapacitetspres. Det bemærkes desuden, at opgørelsen over udviklingen i overholdelsen af udredningsretten kun giver et overordnet billede af arbejdet med forbedring af patientforløb og -rettigheder i børne- og ungdomspsykiatrien.
Region Hovedstadens Psykiatri oplyser, at de arbejder med at forbedre overholdelsen af udredningsretten gennem en række initiativer, herunder de 10 hovedanbefalinger fra taskforce nedsat i forbindelse med kapacitets- og forløbsanalyse i børne- og ungdomspsykiatrien som del af fremtidssikringen. Derudover har psykiatrien fokus på at udnytte potentielle ubrugte tider, når patienter melder afbud, så andre patienter kan fremrykkes. Ligeledes blev der i 2024 igangsat en FEA-indsats (frivilligt ekstraarbejde) med fokus på pukkelafvikling. Fra september 2024 til januar 2025 er der afviklet ca. 640 timer gennem FEA (ca. 130 timer om måneden), hvilket har medført en udgift på knapt 0,6 mio. kr. Finansieringen til indsatsen findes i de tilførte 10-årsplansmidler.
Endvidere arbejdes der både nationalt og tværregionalt blandt andet med følgende initiativer:
Den 8. april 2025 præsenterede regeringen sit forslag til den afsluttende del af 10-årsplanen. Udspillet har fokus på varige forbedringer, herunder et varigt løft af psykiatrien med 4,6 mia. kr. frem mod 2030. I udspillet er der særligt fokus på børn og unge:
Sidst skal det bemærkes, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har meldt ud, at der udmøntes 150 mio. kr. nationalt i 2025 som del af 10-årsplanen til nedbringelse af ventetider for børn og unge samt deres familier. Heraf udgør regionens andel 47 mio. kr. Der foreligger nærmere afklaring om udmøntningen af midlerne omkring juni 2025.
Uddybende data fra børne- og ungdomspsykiatrien
På baggrund af ønske fra udvalget er sagen udvidet med flere data på børne- og ungdomspsykiatriområdet, som også findes i bilag 1. Det drejer sig om overholdelse af udrednings- og behandlingsretten, udredningslængde, sygefravær samt fastholdelse af personale. Disse indikatorer følges også af psykiatrien. Der er dermed ikke fjernet indikatorer i sagen, men tilføjet flere, så udvalget kan følge udviklingen i børne- og ungdomspsykiatrien tættere.
Udredningslængde
I marts 2025 blev 428 patienter i børne- og ungdomspsykiatrien i regionen færdigudredt. Heraf var 60 patienter (14 %) udredt inden for 0-30 dage, 94 patienter (22 %) inden for 31-60 dage, 104 patienter (24 %) inden for 61-90 dage, mens 170 patienter (39,7 %) havde en udredningstid på over 90 dage.
I forhold til udviklingen i udredningslængden bemærkes det, at andelen af forløb over 90 dage i marts 2025 er reduceret med 30 procentpoint sammenlignet med et halvt år tilbage, hvor andelen var 69,8 % i september 2024.
Overholdelse af behandlingsretten i børne- og ungdomspsykiatrien
I marts 2025 blev behandlingsretten overholdt for ca. 68 % af forløbene, som er en stigning på knap 2 procentpoint i forhold til februar 2025.
Sygefravær
Regionens måltal for antal dages sygefravær er 11,7 dage per år. I de seneste 12 måneder har det gennemsnitlige antal dages sygefravær i børne- og ungdomspsykiatrien været 15,9 dage på tværs af personalegrupper, herunder administrativt personale, læger, pædagogisk personale, plejepersonale og øvrigt sundhedspersonale (psykologer, fysioterapeuter mv.). Sammenlignet med 2022 er sygefraværet de seneste 12 måneder faldet med 0,4 %
Der ses en væsentlig forskel i på særligt det pædagogiske personales sygefravær i forhold til de andre stillingsgrupper, hvor det pædagogiske personales sygefravær er højt. Det pædagogiske personale er dog ikke ansat på ambulatorier, men døgnafsnit, hvorfor sygefraværet derfor ikke påvirker udrednings- og behandlingsretten.
Fastholdelse af personale
I de seneste 12 måneder har afgangsraten været 13,9 % i børne- og ungdomspsykiatrien. Til sammenligning var afgangsraten i hele 2024 13,2 % og 15 % i hele 2023.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have taget orienteringen om status på overholdelse af udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025.
Charlotte Hosbond/Nathalie Knudsen
25016737
Bilag 1: Data fra RHP vedr. børne- og ungdomspsykiatrien
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Godkendt, idet udvalget prioriterede, at følgende 9 budgetforslag kvalificeres yderligere inden udvalgets budgetdrøftelse den 23. juni 2025:
Derudover besluttede udvalget at sende følgende 2 tekstforslag videre i budgetforhandlingerne:
Christine Dal (V), Jesper Hammer (V), Grethe Olivia Nelsson (Ø) og Maria Gudme (A) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte på mødet den 28. januar 2025 den overordnede tidsplan for budgetprocessen 2026-2029. Efterfølgende har Forretningsudvalget på mødet den 4. marts 2025 godkendt rammerne for drøftelse af budgetinitiativer i de stående udvalg.
Social- og psykiatriudvalget har den 17. marts haft en introsag om budgetprocessen i udvalget, og udvalgsmedlemmerne har frem til 28. april 2025 haft mulighed for at fremsende forslag til budgetinitiativer.
De stående udvalg anmodes om at bidrage til budgetprocessen for budget 2025-2028. I den forbindelse forventes social- og psykiatriudvalget, at drøfte bidrag til budgetprocessen på udvalgsmøderne i maj og juni, hvorefter udvalget skal oversende maksimalt fem forslag til budgetinitiativer til budgetforhandlingerne i august/september. Initiativer, som er besparende samt tekststykker, tæller dog ikke med i de fem initiativer, og kan således indstilles herudover. Initiativerne, som de enkelte udvalg sender videre til de reelle budgetforhandlinger, kan ikke anses som vedtagne i det kommende budget alene fordi, de stående udvalg har prioriteret dem.
De fem initiativer bliver sammen med de øvrige udvalgs initiativer samlet i to kataloger - et for sundhedsområdet og et for regional udvikling. Katalogerne bliver anvendt under selve budgetforhandlingerne i august, hvor der er fokus på prioritering af midlerne i regionens råderum.
På dette møde skal udvalget drøfte de indmeldte budgetinitiativer med henblik på at prioritere op til 10 forslag, som administrationen vil kvalificere yderligere frem mod anden og sidste drøftelse den 23. juni 2025, hvor udvalget skal prioritere de 5 endelige forslag til budgetinitiativer.
Administrationen anbefaler, at hvert forslag begrænses til et initiativ, hvor økonomien holdes inden for en realistisk ramme i forhold til det politiske råderum. Derudover skal det bemærkes, at budgetprocessen i de stående udvalg er en oplagt anledning til at have fokus på initiativer, der er relevante for den kommende Region Østdanmark, og at der tænkes i eventuelle fælles indsatser og initiativer.
Inden anden og sidste drøftelse den 23. juni 2025 vil administrationen være i dialog med forslagsstillere om udformning af budgetinitiativerne, såfremt der er behov for præciseringer eller tydeliggørelse af forslagets indhold og formål.
Forretningsudvalget blev på møde den 1. april 2025 præsenteret for en foreløbig vurdering af rammerne for budget 2026. Den meget foreløbige vurdering viser en forventet politisk prioriteringspulje på 50 mio. kr. Tallene er meget usikre, da der først indgås økonomiaftale mellem regionerne og staten ultimo maj/juni, og da prognosen kun bygger på forbruget i de første par måneder af 2025.
Forslag til budgetinitiativer
Politiske forslag til budgetinitiativer inden for social- og psykiatriudvalgets ressortområde:
Vedlagt sagen er også et overblik over områder, hvor finansiering ophører i 2025.
Som opfølgning på mødet vil administrationen kvalificere de op til 10 videresendte budgetinitiativer frem mod udvalgets anden og sidste drøftelse den 23. juni 2025.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025. Udvalget vil have anden og sidste drøftelse af budgetinitiativer den 23. juni 2025.
De indstillede budgetinitiativer vil indgå i et samlet katalog, som der kan tages udgangspunkt i ved budgetforhandlingerne om budget 2026, som foregår efter sommerferien.
Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen
25033948
Bilag 1: Budget 2026 – ophør af finansiering (D14176517)
Bilag 3: Forslag 2 Styrk fagligheden på de psykiatriske centre og sociale botilbud
Bilag 5: Forslag 4 - Styrkelse af børne- og ungdomspsykiatriens kapacitet - Stillet af Venstre
Bilag 6: Forslag 6 - Mulighed for blodprøvetagning EKG i F-ACT - Stillet af Socialdemokratiet
Bilag 10: Forslag 9- Socialrådgiver på psykiatriske afnist - Stillet af Det Konservative Folkeparti
Bilag 11: Forslag 10 - Udvidelse af OPUS Young og OPUS - Det Konservative Folkeparti
Bilag 12: Forslag 11 - Hverdagsaktiviteter (tekstforslag) - Stillet af Det Konservative Folkeparti
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Godkendt.
Christine Dal (V), Jesper Hammer (V), Grethe Olivia Nelsson (Ø) og Maria Gudme (A) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet har i forbindelse med budgetaftale for 2019 afsat en pulje på 2 mio. kr. til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund indenfor psykiatriområdet. Puljen har til formål at sikre en mere sammenhængende psykiatri og nedbryde barrierer på tværs af sektorovergange, så der skabes netværk og dialog mellem psykiatri, kommuner og civilsamfund. Regionsrådet besluttede i forlængelse af budgettet at delegere kompetencen til at udmønte puljen til social- og psykiatriudvalget, der siden 2019 har uddelt midler fra puljen.
Med budgetaftalen for 2021 vedtog regionsrådet, at forhøje puljen til 3 mio. kr., hvoraf der er afsat 0,5 mio. kr. til et samarbejdsprojekt mellem Region Hovedstaden og Headspace, som er et anonymt rådgivningstilbud, der henvender sig til unge mellem 12 og 25 år. Social- og psykiatriudvalget har således siden 2021 haft 2,5 mio. kr. årligt til uddeling af puljen. Der er afsat 2.756.000 mio. kr. til uddeling af 2026-puljen grundet pris- og lønregulering.
Med denne sag forelægges social- og psykiatriudvalget forslag til opslag af puljen for 2026 (bilag 1) med henblik på godkendelse.
Regionsrådet har afsat en pulje til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund inden for psykiatriområdet. Projekterne skal udover at fremme samarbejder på tværs, udvikle nye løsningsforslag i relation til konkrete problemstillinger, som kan forebygge og fremme kvalitet og sammenhæng i patientforløb.
Tidligere år har social- og psykiatriudvalget bevilliget følgende midler:
Puljen set i lyset af sammenlægningen af psykiatri og somatik
I november 2024 indgik regeringen en bred politisk aftale om sundhedsreformen. Et af reformens centrale initiativer, er at borgerne skal have en bedre og mere sammenhængende behandling på tværs af tilbud i psykiatri og somatik og det betyder, at psykiatri og somatik skal ligestilles og integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt. I Region Hovedstaden betyder det, at der sker en sammenlægning af de psykiatriske centre med de somatiske hospitaler. Sammenlægningen, integrationen og ligestillingen skal løfte kvaliteten for mennesker med både psykiske og somatiske lidelser, så de oplever større sammenhæng i patientforløbene, både på tværs af specialer og sektorer.
Udvalget kan overveje om puljen kan være med til at understøtte en stærkere klinisk integration mellem psykiatri og somatik, som kan styrke sammenhængen for patienter. Det kan fx ske ved udvikling af initiativer, der har fokus på både psykiske og somatiske lidelser og som går tværs af sammenhængende specialer på tværs af fx akutområde, ældreområde og børne-unge området.
I Region Hovedstaden vil den organisatoriske sammenlægning træde i kraft den 1. januar 2026.
Opslag af puljen for 2026
Social- og psykiatriudvalget drøftede på mødet den 19. marts 2024 kriterier for udmøntning af puljen vedr. styrket samarbejde mellem region, kommuner og civilsamfundsorganisationer på psykiatriområdet. Udvalget vedtog følgende kriterier for puljen:
Der tildeles kun midler til det samme projekt for enten en ét årig eller en to-årig periode.
Puljen fremadrettet
Projekterne i regi af 2026-puljen - uanset om de har en varighed på 1 år eller 2 år - vil skulle afrapportere resultater og økonomi i den nye region. Det skal afklares, hvad der skal ske med regionale puljer og lignende fremadrettet, når Region Hovedstaden fusionerer med Region Sjælland.
Videre proces
Administrationen vil umiddelbart efter social- og psykiatriudvalgets godkendelse af opslag af puljen for 2026 åbne op for ansøgninger til puljen. Derudover vil der blive annonceret for opslaget via mail til civilsamfundsorganisationer på psykiatriområdet, samt på regionens hjemmeside og på sociale medier. Ansøgninger indsendes ved at udfylde ansøgningsskemaet (bilag 2).
Ansøgningsfristen er senest den 29. august 2025. Social- og psykiatriudvalget skal behandle de indkomne ansøgninger og uddele puljen for 2026 på mødet den 23. september 2025.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil forslag til opslag af social- og psykiatriudvalgets pulje for 2026 vedr. styrket samarbejde med kommuner og civilsamfundsorganisatrioner på psykiatriområdet være godkendt.
Administrationen vil umiddelbart efter social- og psykiatriudvalgets godkendelse af opslag til puljen for 2026 åbne op for ansøgninger til puljen. Derudover vil der blive annonceret for opslaget på regionens hjemmeside og på sociale medier.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025
Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen
25028892
Bilag 1: Opslag til social- og psykiatriudvalgets pulje til samarbejdspro... (D14165061)
Bilag 2: Ansøgningsskema_2026 (D14165120)
Forretningsudvalget beder social- og psykiatriudvalget om:
Udvalget havde en indledningsvis drøftelse af succeser og uløste problemer, der prioriteres endeligt på udvalgsmødet den 23. juni.
Maria Gudme (A), Christine Dal (V) og Grethe Olivia Nelsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Som ved tidligere regionalvalg er administrationen i gang med at forberede valghandlingen cirka et år før, regionalvalget afholdes. I år er arbejdet forandret, idet Region Hovedstaden både skal fusionere med Region Sjælland og udmønte en ny politisk organisering som følge af sundhedsreformen.
På den baggrund beder forretningsudvalget de stående udvalg om at overlevere succeser og uløste problemer inden for eget ressort med henblik på at forberede arbejdet i den nye politiske struktur.
På indeværende møde tager social- og psykiatriudvalget en første drøftelse af successer og uløste problemer, som følges op af en sag, hvor udvalget udvælger tre til fem succeser og uløste problemer, som overleveres til forretningsudvalget.
Baggrund om den nye politiske struktur
Med sundhedsreformen følger en ny politisk struktur, som beskrives både i den politiske aftale om sundhedsreformen og i Lovpakke 1, hvor bl.a. regionsloven og overgangsloven aktuelt er sendt i offentlig høring af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og der er indsendt høringssvar fra regionerne via Danske Regioner.
Mens lovgivningen fastlægger de overordnede rammer for det politiske arbejde, er det regionen, der udarbejder en styrelsesvedtægt, som beskriver det politiske arbejde mere konkret og på baggrund af regionsrådets konstituering. Styrelsesvedtægten skal forberedes i tæt dialog mellem politikere og administration som led i det fælles forberedelsesarbejde mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Som følge af sundhedsreformen vil den politiske struktur i korte træk i Region Østdanmark bestå af et regionsråd med 47 politikere, et forretningsudvalg og 6 sundhedsråd, hvori der også er kommunalpolitikere. Hertil er der mulighed for at oprette stående udvalg på andre områder end sundhed samt midlertidige udvalg (§ 17, stk. 4-udvalg) med fokus på afgrænsede opgaver inden for regionens opgaveområder. Der kan også nedsættes underudvalg til henholdsvis forretningsudvalget og regionsrådet. (Se grafisk illustration i bilag 1)
Den nye politiske organisering skal bidrage til at udmønte sundhedsreformens ambitioner om at vende hospitalernes opgave udad og skabe et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen i samarbejde med kommunerne og almen medicinske tilbud. Borgerne skal opleve en mere lige behandling af høj kvalitet i hele Region Østdanmark, hvor behandlingstilbud differentieres efter borgernes behov og tilbydes både som højt specialiseret behandling på hospitalet og i borgerens nære omgivelser.
Den politiske struktur skal understøtte en effektiv hospitalsdrift, hvor arbejdsdelingen mellem politisk niveau og driftsniveau er gensidigt afklaret. Samtidig skal organiseringen balancere hensynet til en tværregional planlægning og udviklingen af det nære sundhedsvæsen.
Ansvaret for at drive et samlet sundhedsvæsen i en ny storregion skal løftes i en politisk organisering, hvor rammerne altså i en vis udstrækning er defineret af regionsloven, men hvor regionsrådet skal udfylde rammerne og skabe den kultur, som skal være bærende i samarbejdet mellem hospitaler, almen medicinske tilbud, kommuner og politiske organer. Samtidig er beskrivelsen af det politiske arbejde i styrelsesvedtægten væsentligt for tilrettelæggelsen af arbejdet i de forskellige politiske organer.
Derfor skal forberedelsen af udmøntningen af sundhedsaftalens nye politiske struktur ske i tæt og løbende dialog mellem politikere og administration, så det politiske arbejde i det nye Region Østdanmark tilrettelægges i en åben og tillidsfuld relation og bærer den gode samarbejdskultur mellem politisk niveau, administration og hospitalsledelser videre fra indeværende valgperiode.
De stående udvalgs bidrag i forberedelsesarbejdet
På den baggrund beder forretningsudvalget de stående udvalg om at drøfte succeser og uløste problemer inden for udvalgets ressort. Drøftelsen skal bidrage til, at der sker en god overdragelse mellem den nuværende politiske struktur med stående udvalg og den nye struktur, hvor de stående udvalg på sundhedsområdet afløses af sundhedsråd. Og hvor der kan nedsættes stående udvalg inden for det regionale udviklingsområde afhængig af, hvordan det nye regionsråd konstituerer sig.
Forretningsudvalget vil bringe de stående udvalgs input med videre i tilrettelæggelsen af arbejdet i og samarbejdet mellem de nye politiske organer. I de stående udvalgs drøftelse af succeser og uløste problemer, kan der være en opmærksomhed på, at arbejdsfordelingen i en ny organisering med sundhedsråd, færre stående udvalg og eventuelt midlertidige udvalg vil være anderledes, og at de uløste problemer skal forfølges andre steder end i de kendte stående udvalg, fordi de politiske organer er anderledes og med forandrede snitflader.
Input fra de stående udvalg skal indgå sammen med input fra Region Sjælland i forberedelsen af det nye og fælles politiske arbejde i Region Østdanmark.
Administrationen har oplistet nogle af de politiske resultater/indsatser som social- og psykiatriudvalget har arbejdet med, og som udvalget kan søge inspiration i, når de skal drøfte både succeser og uløste problemer, der skal overleveres til forretningsudvalget som led i at forberede den nye politiske struktur: Listen er ikke udtømmende, men kan fungere som et udgangspunkt for udvalgets drøftelse.
Ved tiltrædelse af indstillingspunktet har social- og psykiatriudvalget taget en første drøftelse af succeser og uløste problemer, som udvalget på det næstkommende møde i udvalget udvælger og prioriterer, så der overleveres tre til fem succeser og uløste problemer til forretningsudvalgets videre forberedelsesarbejde af den nye politiske struktur.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025.
Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen
25028892
Bilag 1: Overblik over nye politiske fora (D14164733)
Bilag 2: Notat Administrationens bemærkninger til succeser og uløste problemer
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Administrationen orienterede om at der den 19. maj er indgået en national politiske aftale om psykiatrien. Administrationen vender tilbage med en sag, der gennemgår indholdet i aftalen og betydningen for Region Hovedstaden.
Taget til efterretning.
Christine Dal (V) og Grethe Olivia Nelsson (Ø) deltog ikke i sagens behandling
Der er på social- og psykiatriudvalgets møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.
Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.
Såfremt udvalget ønsker yderligere behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 19. maj 2025.
Charlotte Hosbond / Jens Christian Reventlov Petersen
25033948
Intet.