Godkendt
Christoffer Buster Reinhardt (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Christoffer Buster Reinhardt (C) deltog ikke i sagens behandling.
Formålet med denne sag er at orientere udvalget om budgetproces 2023-2026 forinden første udvalgsbehandling af budgetforslag í de stående udvalg på udvalgsmødet den 30. marts 2022.
Direktør i Center for Regional Udvikling; David Meinke vil indlede sagen med et oplæg på udvalgsmødet, hvor udvalget præsenteres for budgetprocessen og administrationens forslag til temaer, der kan føde ind i budgetprocessen for udvalgets områder.
Med afsæt heri kan udvalgets medlemmer med frist den 10. marts 2022 komme med idéer til emner og områder, som ønskes afdækket nærmere, med henblik på at kunne indgå i budgetprocessen. Det kan både være konkrete forslag til nye initiativer, besparelser og forslag til mindre analyser af et område. Idéer og input fra udvalget drøftes på første udvalgsbehandling af budgetforslag i de stående udvalg på udvalgsmødet den 30. marts 2022.
Det er de stående udvalgs opgave at formulere forslag til den politik, som regionen skal føre på deres ansvarsområder. Det er ligeledes de stående udvalgs opgave at påse, at den vedtagne politik føres ud i livet. De stående udvalg har ikke budgetansvar for deres ansvarsområder men bidrager efter anmodning fra forretningsudvalget til budgetarbejdet ved at komme med forslag til initiativer inden for udvalgenes områder.
Alle stående udvalg anmodes om at arbejde med udvalgets indspil til budgetforhandlingerne på møderne i marts, april og maj måned med henblik på senest den 8. juni 2022 at kunne aflevere maksimalt fem prioriterede forslag til budgetinitiativer. Dog kan der herudover suppleres med besparelsesforslag inden for eget ressortområde. Disse indgår herefter i den videre politiske drøftelse af budget 2023.
Tidsplan for udvalget
Udvalget for trafik og regional udviklings møde den 30. marts 2022 - 1. udvalgsbehandling af budgetforslag
På dette møde kan udvalgets medlemmer komme med idéer til emner og områder, som ønskes afdækket nærmere, med henblik på at kunne indgå i budgetprocessen. Det kan både være konkrete forslag til nye initiativer, besparelser og forslag til mindre analyser af et område.
Udvalget for trafik og regional udviklings møde den 26. april 2022 - 2. udvalgsbehandling af budgetforslag
Udvalget har en drøftelse af budgetinitiativerne.
Udvalget for trafik og regional udviklings møde den 24. maj 2022 - 3. udvalgsbehandling af budgetforslag
De kvalificerede forslag til budgetinitiativer forelægges ved den 3. budgetdrøftelse i udvalget. På dette møde skal udvalget prioritere blandt forslagene, så maksimalt fem forslag sendes videre til budgetforhandlingerne i august måned. Dog kan der yderligere suppleres med besparelsesforslag inden for eget ressortområde.
Administrationen vil sikre, at alle budgetinitiativer indeholder oplysninger om, hvorledes initiativerne forholder sig til FN’s verdensmål, så snart udvalgets fem prioriterede forslag foreligger i juni måned. Den 8. juni 2022 er frist for indmelding fra de stående udvalg og forretningsudvalget med bidrag til budgetlægningen.
Tidsplan for forretningsudvalget og regionsrådet
Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget for trafik og regional udvikling orienteringen om budgetproces 2023-2026 til efterretning.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
David Meinke / Josephine Sandal
22002975
Bilag 1: Budget 2023 - 2026 Udvalgsmøder primo marts 2022
Administrationen instiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Christoffer Buster Reinhardt (C) deltog ikke i sagens behandling.
Enhedschef Per Egedal Iskov holder et oplæg om regionens kulturindsats. Tidligere har regionens kulturindsats været rettet mod events og turisme, gennem den daværende eventpulje. Siden 2019 har regionen udmøntet midler gennem ”Puljen til kulturfremme”, hvor mellemstore og store kulturbegivenheder er blevet støttet.
Tidligere har regionens kulturindsats været rettet mod events og turisme, gennem den daværende eventpulje. Region Hovedstaden afsatte i perioden 2015-2019 10 mio. kr. årligt (i alt 50 mio. kr.) til medfinansiering af store, internationale kultur- og sportsevents i en eventpulje. Der blev gennem eventpuljen blevet tildelt midler til events fire gange årligt. Herunder kan blandt andet nævnes EM i Fodbold, Tour De France og E-sportsbegivenheden Blast Go Series.
Siden 2019 har regionsrådet udmøntet midler gennem ”Puljen til kulturfremme”, hvor mellemstore og store kulturbegivenheder er blevet støttet. I disse udmøntninger har der fokus været på regional udvikling, mangfoldighed og nyskabende kulturelle begivenheder.I 2020 blev der udmøntet 6 mio. kroner gennem "Puljen til Kulturfremme". Blandet andet støttede regionsrådet en Jazz Festival i Helsingør og en fan-expo i forbindelse med Copenhell.
I 2021 er 4 mio. kroner blevet udmøntet til seks kulturbegivenheder i Region Hovedstaden. Fokus var særligt på ligestilling, repræsentation og det mangfoldige kulturliv. Både sportsbegivenheder, teater og filmfestivaler opnåede således tilsagn under udmøntningen af ”Puljen til kulturfremme” i 2021.
I budgetaftlen er der afsat 2 mio kroner i 2022, til en ”Kulturpulje til Den Næste Generation”, der blev vedtaget i budgetaftalen for Region Hovedstaden 2022. "Kulturpuljen til Den Næste Generation" har fokus på ungefællesskaber.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
David Meinke/Per Egedal Iskov
21013518
Administrationen anbefaler over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Administration havde stillede et ændringsforslag til indstillingen:
Oprindeligt indstillingspunkt:
Administrationen anbefaler over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Ændringsforslag til indstillingspunkt:
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Ændringsforslaget er anbefalet videre til forretningsudvalget og regionsrådet.
Udvalget stillede et forslag om et indstillingspunkt 2:
Udvalget for trafik og regional udvikling anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Ændringsforslaget er anbefalet videre til forretningsudvalget og regionsrådet.
Christoffer Buster Reinhardt (C) deltog ikke i sagens behandling.
I budgetaftalen 2022 blev der afsat 2 mio. kroner til udmøntning i en kulturpulje med fokus på kulturelle ungefællesskaber: ”Kulturpuljen til Den Næste Generation”, der skal understøtte fællesskaber og sætte fokus på kultur og dannelse. Region Hovedstaden har ikke tidligere uddelt midler med fokus på at fremme børn og unges trivsel gennem kultur.
Administrationen vurderer, at der er behov for at revidere administrationsgrundlaget og dermed tildelingskriterierne for den nuværende pulje til kulturfremme, hvis ”Kulturpulje til Den Næste Generation” skal henvende sig til de aktører, der arbejder med ungefællesskaber. Den vurdering beror på dialog med aktørerne, hvor det blandt andet fremgik, at aktørerne vurderer, at de ikke har ressourcerne til at søge en pulje, med den budgetramme der kræves af det nuværende administrationsgrundlag.
Tidligere har regionens kulturindsats været rettet mod events og turisme, gennem den daværende eventpulje. Siden 2019 har regionen udmøntet midler gennem ”Puljen til kulturfremme”, hvor mellemstore og store kulturbegivenheder er blevet støttet. I disse udmøntninger har fokus været på regional udvikling, mangfoldighed og nyskabende kulturelle begivenheder.
I 2021 er 4 mio. kroner blevet udmøntet til seks kulturbegivenheder i Region Hovedstaden. Fokus var særligt på ligestilling, repræsentation og det mangfoldige kulturliv. Både sportsbegivenheder, teater og filmfestivaler opnåede således tilsagn under udmøntningen af ”Puljen til kulturfremme” i 2021.
Regionsrådet skal i 2022 udmønte 2 mio. kroner til kultur i regionen gennem ”Kulturpulje til Den Næste Generation”, der blev vedtaget i budgetaftalen for Region Hovedstaden 2022. Administrationen vurderer det derfor nødvendigt at revidere den tidligere kulturpuljes administrationsgrundlag.
For ”Kulturpulje til næste generation” fastsættes en minimumsgrænse for ansøgninger på 100.000 kr. Dette vil give regionsrådet mulighed for at støtte en række mindre aktører, der arbejder med kulturelle fællesskaber for unge. Det er administrationens vurdering, at en minimumsgrænse på 100.000 kr. kan bidrage til at minimere puljens administrationsomkostninger.
Ved den tidligere pulje til kulturfremme var minimumsgrænsen på 500.000 kroner. Samtidig kunne Region Hovedstadens støtte maksimalt udgøre 25% af projektets samlede budget. Administrationen vurderer efter dialog med flere kulturaktører, at det er nødvendigt at justere den krævede budgetramme, hvis eks. ungdomsorganisationer foreninger mv. skal kunne ansøge puljen. Derfor vurderer administrationen at det vil være hensigtsmæssigt at nedjustere graden af egenfinansiering fra minimum 75% til minimum 25%.
Udover en minimumsgrænse på 100.000 kroner og en egenfinansiering på minimum 25%, fastsættes også en maksimumgrænse på 500.000 kroner. Dette vil kunne bidrage til at sikre, at der som minimum kan gives penge til 4 projekter, og puljen derved kan ramme bredt og mangfoldigt, samt understøtte flere projekter.
En maksimumgrænse vil måske afholde nogle af de større organisationer fra at søge puljen, men samtidig har Region Hovedstadens støtte mulighed for at fylde mere i den samlede finansiering. Dermed vil partnerskabet mellem regionen og aktørerne formodentlig blive tydeligere.
Ved den forhenværende kulturpulje var der ingen maksimumgrænse. Dog blev der maksimalt udmøntet 800.000 kroner pr. projekt ved udmøntningen i 2021.
Nyt administrationsgrundlag
Det nye administrationsgrundlag (BILAG) vil rette sig mod aktører, der arbejder med at fremme trivsel blandt børn og unge gennem kulturelle projekter. I administrationsgrundlaget fremgår følgende tildelingskriterier for støtte gennem ”Kulturpulje til Den Næste Generation”:
På baggrund af regionsrådets beslutning vil administrationen igangsætte en proces for modtagelsen af ansøgninger til kulturpuljen. Regionsrådet præsenteres for ansøgningerne i november 2022.
”Kulturpulje til Den Næste Generation” er etårig. Administrationen vil senere i 2022 præsentere en sag, der lægger op til en drøftelse af kulturens fremtid i Region Hovedstaden.
Godkender udvalget indstillingerne til administrationsgrundlaget for ”Kulturpulje til Den Næste Generation”, igangsættes udmøntningsprocessen med henblik på at indhente ansøgninger til årets udmøntning under ”Kulturpulje til Den Næste Generation”.
Udvalget for trafik og regional udvikling præsenteres for de indkommende ansøgninger november 2022. Regionsrådet præsenteres for ansøgningerne november 2022 og vedtager den endelige udmøntning af "Kulturpulje til Den Næste Generation".
”Kulturpulje til Den Næste Generation” på 2 mio. kr. er afsat via budgetaftalen for 2022. Hvis ikke de 2 mio. kr. specificeres til et konkret formål, skal midlerne genbevilges via regionsrådet.
I budgetaftalen 2022 blev der afsat i alt 2 mio. kr. til udmøntning i en ”Kulturpulje til Den Næste Generation” over det næste år.
Ved tiltrædelse af indstillingerne, vil administrationen annoncere puljen på regionens hjemmeside og sikre at annonceringen deles bredt i regionen, så flest muligt får mulighed for at søge.
Der vil i forbindelse med udmøntningen blive fokus på regionens engagement på kulturområdet. Administrationen vil hertil sikre, at Region Hovedstadens bidrag til kulturindsatserne tydeligt fremgår af relevant kommunikationsmateriale i forbindelse med afholdelsen af begivenhederne.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
En efterfølgende sag vedrørende udmøntning forelægges udvalget for trafik og regional udvikling november 2022, forretningsudvalget d. 8. november 2022 og regionsrådet d. 15. november 2022.
David Meinke / Per Egedal Iskov
21013518
Bilag 1: Administrationsgrundlag - pulje til den næste generation
Administrationen indstiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning
Christoffer Buster Reinhardt (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen har udvalgt en række nøgletal, som giver et overblik over uddannelseslandskabet i Region Hovedstaden (Bilag 1). Dette suppleres af administrationens kvalitative interviewrunde med relevante medarbejdere fra Region Hovedstadens kommuner (bilag 2).
På udvalgsmødet den 2. marts 2022 vil enhedschef Per Egedal Iskov holde et oplæg, hvor ovenstående nøgletal for uddannelse samt afrapporteringen af administrationens kommuneinterview uddybes mundtligt.
Den regionale udviklingsstrategi 2020-2023 for Region Hovedstaden blev vedtaget 23. juni 2020 i Regionsrådet. Strategien beskriver uddannelse som nøglen, der kan ruste både den enkelte og samfundet til fremtidens udfordringer og bidrage til en bæredygtig udvikling, så hovedstaden også i fremtiden er en grøn og innovativ metropol. For at sikre tilstrækkeligt og kompetent arbejdskraft, samt at alle borgere er gearet til fremtidens arbejdsmarked, har den regionale udviklingsstrategi følgende ambitioner for uddannelsesområdet;
En forudsætning for at kunne løfte denne opgave er, at Region Hovedstaden har en tilstrækkelig viden om uddannelses- og kompetencelandskabet i regionen.
Uddannelse i tal
For at give et nuanceret billede af uddannelsesområdet i Region Hovedstaden, har administrationen udvalgt nøgletal, der er inddelt i overskrifterne 1) Unges Forudsætninger 2) Gymnasier 3) Erhvervsuddannelser 4) Arbejdsmarked og videregående uddannelse
Nøgletallene er samlet i bilag 1. Administrationen har udpeget følgende hovedpointer:
På Fremtidens Kompetenceråd vil ovenstående udfordringer blive præsenteret og behandlet. Region Hovedstaden kan dermed være med til at samle input fra aktører indenfor uddannelse, erhverv og beskæftigelse i partnerskaber og samarbejder, som kan være med til at løse udfordringerne. Fremtidens kompetenceråd har sit første møde d. 22. marts 2022 på Regionsgården i Hillerød.
Kommuneinterviews
Administrationen iværksatte medio 2020 kvalitative interviews med alle regionens 29 kommuner. Formålet med de kvalitative interviews var at undersøge udfordringer og prioriteringer på uddannelsesområdet i kommunerne og belyse snitflader og samarbejdspotentialer mellem kommuner og regionen. Alle interviews tog udgangspunkt i indsatsområderne for den Regionale Udviklingsstrategi 2020 – 2023. Konklusion blev, at der er store snitflader mellem kommunen og regionens arbejde, og at regionen kan være den samlende part, der kan skabe et bedre samarbejde mellem de initiativer, der understøtter sammenhængen mellem uddannelse, erhverv og beskæftigelse. (se bilag 2)
Ved tiltrædelse af indstillingen tages afrapporteringen af uddannelse i tal til efterretning.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
David Meinke / Per Egedal Iskov
22006888
Bilag 1: Bilag 1 - Uddannelse i tal 2022
Bilag 2: Bilag 2 - Kommuneinterviews
Administrationen indstiller over for udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Indstillingspunkt 1 blev godkendt
Administrationen havde stillede et ændringsforslag til indstillingspunkt 2:
Oprindeligt indstillingspunkt 2:
2. at godkende anvendelsen af budgetmidler til medfinansiering af projekter under den Europæiske Socialfond svarende til 2,85 mio. kr. i 2022 og 2,85 mio. kr. i 2023.
Ændringsforslag til indstillingspunkt 2:
2. at godkende at udmønte budgetmidler svarende til 2,85 mio. kr. årligt i henholdsvis 2022 og 2023 – 1,45 mio. kr. fra budgetaftalen for 2021’s budgetinitiativet Fremtidens faglærte (Kompetencerådet mv.) og 1,45 mio. kr. fra budgetaftalen for 2020’s budgetinitiativet Fremtidens STEM kompetencer i Hovedstadsområdet – til medfinansiering af projekter under den Europæiske Socialfond.
Ændringsforslaget til indstillingspunkt 2 blev anbefalet.
Regionerne fik med lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond fra 1. januar i år og frem til 2027 indstillingsret over 20% af midlerne fra den Europæiske Socialfond plus. I forbindelse med indstilligsretten har regionerne i fællesskab udarbejdet et program med temaer for den regionale prioritet under Den Europæiske Socialfond.
Ifølge loven er De Regionale Arbejdsmarkedsråd høringsberettigede i forbindelse med annoncering af midler og at Bornholms Regionskommune, har indstillingsret over deres andel af midlerne. Administrationen har derfor udarbejdet udkast til samarbejdsaftale med det Regionale Arbejdsmarkedsråd Hovedstaden og Bornholms Regionskommune, samt procedurer for administration af midler fra den Europæiske Socialfond Plus. Herudover har administrationen udarbejdet udmøntningsplan for de midler fra Den Europæiske Socialfond, som Region Hovedstaden får indstillingsret over. Region Hovedstaden kan årligt indstille projekter med en samlet projektsum på 17 mio. kroner.
Regionerne i Danmark arbejder med at sikre uddannelser til alle unge, herunder uddannelser som dækker arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft i fremtiden. Det drejer sig bl.a. om at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse eller en STEM-uddannelse (Science, technology, engineering & mathematics). Ligeledes fokuserer regionerne på, at de mest udsatte unge støttes til at komme i gang med en uddannelse, eller sikres at attraktive uddannelser ligger tæt på de unges bopæl. Til at fremme dette arbejde, får regionerne i årene 2021 - 2027 indstillingsret over 20 pct. af midlerne fra Den Europæiske Socialfond Plus (herefter kaldet "Socialfonden").
Beløb og fordeling mellem regioner
De 20 pct. af midlerne fra Socialfonden, som regionerne får indstillingsret over, udgør 171 mio. kr. Midlerne fordeles efter bloktilskud, og Region Hovedstaden får indstillingsret over ialt 47,7 mio. kr., svarende til 6,8 mio. kr. årligt.
Midler fra Socialfonden kan udgøre maksimalt 40 pct. af den samlede projektsum, og parter i projektet skal derfor medfinansiere 60 pct. af projekterne for at få adgang til Socialfonden.
Pga. forsinkelser i høringen af programmet, vil regionernes indstillingsret først træde i kraft i 2022, og beløbet for 2021 bliver derfor fordelt over de første 3 år (2022 - 2024) med 1,7 mio. kr. årligt.
Der er i økonomiaftalen for 2022 afsat 15 mio. kr årligt til regionernes medfinansiering af Socialfondsprojekter, hvilket giver 4,8 mio kr. (inkl. 200.000 kr. årligt til administration ifm. Socialfonden) til Region Hovedstadens medfinansiering af projekter årligt. Region Hovedstaden og deltagende projektpartnere skal dermed rejse 5,3 mio. kr. årligt til medfinansiering.
For at lette medfinansieringen for ansøgerne, anbefaler administrationen, at der anvendes op til 2,85 mio. kr. årligt fra afsatte budgetmidler til uddannelsesaktiviteter (STEM og faglærte) til medfinansiering af projekterne, således at ansøgerens medfinansiering holdes på 25% af den samlede projektsum, svarende til den medfinansiering der gælder for øvrige uddannelsesprojekter. Det er administrationens vurdering, at konverteringen af budgetmidler fra Fremtidens Faglærte og STEM vil være i overenstemmelse med de politiske ambitioner i rammeprogrammerne "Fremtidens STEM kompetencer i Hovedstadsområdet" og "Fremtidens Faglærte", men vil bidrage til en samlet større projektsum i socialfondsprojekterne.
2022 | 2023 | |
Midler fra socialfonden (40%) | 8,2 mio. kr | 8,2 mio. kr |
Medfinansiering fra projekter (60%) | 12,8 mio. kr. | 12,8 mio. kr. |
Fordeling af medfinansiering: | ||
Bidrag til regional medfinansiering fra økonomiaftale eks. adm. bidrag | 4,6 mio. kr. | 4,6 mio. kr. |
25% medfinansiering fra deltagende projektpartnere | 5,3 mio. kr | 5,3 mio. kr |
Behov for finansiering fra Region Hovedstaden (budgetmidler) | 2,85 mio. kr | 2,85 mio. kr |
Udmøntningsplan
Administrationen har udarbejdet en plan for udmøntning af regionens prioritet under Socialfonden. I udmøntningsplanen foreslås annoncering i 2022, 2024 og evt. 2026 (se bilag 1 "Udmøntningsplan"). Det tilstræbes, at der i hver annoncering udmøntes ca. 2 års midler fra Socialfonden, således at der i 2022 udmøntes projekter for ca. 42 mio. kr. (midler for 2022 og 2023). Såfremt den årlige projektsum bliver lavere end forventet, vil budgetmidlerne anvendes til finansiering af uddannelsesprojekter jf. sag om samlet annoncering for 2022 på uddannelsesområdet.
Program for den regionale prioritet under Socialfonden
Under ledelse af Danske Regioner har regionerne i fællesskab udformet program med fastsatte temaer for udmøntning og indikatorer for den regionale prioritet under Socialfonden. Temaerne i programmet er nærtliggende Region Hovedstadens regionale udviklingsstrategi 2020 - 2023 "En region for den næste generation", og dækker de strategiske indsatsområder for uddannelse, som regionen ønsker at arbejde med. Uddybning af de enkelte temaer kan l se bilag 2 "Den Europæiske Socialfond Plus 2021 - 2027".
Samarbejdsaftaler
Jf. § 9 c i lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond skal de Regionale Arbejdsmarkedsråd høres ifm. udmøntning af midler fra den regionale prioritet under Socialfonden. Administrationen har derfor udarbejdet samarbejdsaftale med det Regionale Arbejdsmarkedsråd Hovedstaden, se bilag 3.
Jf. § 9 c, stk. 4, 2. pkt., i lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond har Bornholms Regionskommune samme indstillingsret som regionsrådene over deres procentuelle andel af midlerne fra Socialfonden. Administrationen har derfor indgået dialog med Bornholms Regionskommune om, men afventer fortsat en endelig aftale. Aftalen vil være på plads inden første annoncering af midler fra socialfonden.
Administrationsgrundlag
Administrationen har i henhold til bestemmelser vedrørende regionsrådenes indstillingsret udarbejdet en række procedurer for administration af Socialfonden, som ved anmodning skal kunne fremsendes til Erhvervsstyrelsen (alle procedurer kan ses i administrationsgrundlaget i bilag 4, bilag 4A, bilag 4B og bilag 4C).
Når samarbejdsaftalerne og procedurene godkendes, kan der udarbejdes annonceirngsmateriale til godkendelse i erhvervsstyrelsen.
Såfremt sagen godkendes, vil en andel af de afsatte budgetmidler til uddannelse, kunne bruges som medfinansiering til projekter under Socialfonden.
Annoncering offentliggøres på regionens hjemmeside, og sendes til alle relevante parter. Herudover afholder administationen fire informationsmøder for alle interesserede i marts og april.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022, forretningsudvalget 8. marts 2022 og regionsrådet 15. marts 2022.
En efterfølgende sag vedrørende udmøntning forelægges udvalget for trafik og regional udvikling d. 20. juni 2022, forretningsudvalget d. 16. august 2022 og regionsrådet d. 23. august 2022.
David Meinke / Per Egedal Iskov
21054907
Bilag 1: Bilag 1 Udmøntningsplan 2021 - 2027
Bilag 2: Bilag 2 Den Europæiske Socialfond Plus, 2021-2027
Bilag 3: Bilag 3 Samarbejdsaftale RAR Hovedstaden
Bilag 4: Bilag 4 Administrationsgrundlag 2017 - 2021
Bilag 5: Bilag 4A Forventet disponering og udmøntningsplan for ESF+ midler
Bilag 6: Bilag 4B Organisationsdiagram
Bilag 7: BILAG 4C Sagsbehandlervejledning
Administrationen indstiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning.
Regionsrådet har afsat budgetmidler til at arbejde med STEM (science, technology, engineering og mathematics) og det faglærte område i Region Hovedstaden med sigte på at få flere unge til at vælge og gennemføre uddannelser indenfor områderne. Midlerne vil blive annonceret offentligt til alle relevante aktører i marts måned til politisk godkendelse af indkomne projekter i november måned.
Herudover har Regionsrådet i årene 2022 - 2027 indstillingsret over en del af midlerne fra den Europæiske Socialfond, som ligeledes skal annonceres til alle relevante aktører.
Region Hovedstaden kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Det gælder særligt indenfor det naturvidenskabelige, tekniske og digitale område, de såkaldte STEM kompetencer og indenfor det faglærte område. Regionsrådet har derfor i henholdsvis 2020 – 2023 og i 2021 – 2024 afsat midler til at arbejde med områderne på regionens ungdomsuddannelser.
Fremtidens STEM kompetencer i Hovedstadsområdet 2020 - 2023
I 2025 vil der i Region Hovedstaden være et udækket behov for 17.000 personer med STEM kompetencer, heraf 14.000 personer med en videregående STEM uddannelse (Rapporten "STEM arbejdskraft i Region Hovedstaden fra 2018, bilag 1).
Kompetencerne skal bl.a. medvirke til, at Region Hovedstaden kan sikre den grønne omstilling og bidrage til at indfri Danmarks ambitioner for klima og miljø. Udvalget for forskning, innovation og uddannelse vedtog derfor i starten af 2019 udfærdigelsen af rammepapiret "Fremtidens STEM kompetencer i hovedstadsområdet 2019 - 2022" (bilag 2), hvori udfordringerne og målsætningerne for arbejde med STEM kompetencer i Region Hovedstaden blev skitseret:
Der er efterfølgende bevilliget budgetmidler på 4 mio. kr. årligt i 2020 - 2023 (samlet 16 mio. kr.) til et særligt fokus på STEM fremmende aktiviteter på regionens ungdomsuddannelser.
Budgetmidlerne har været annonceret i 2020 og 2021, hvor der er udmøntet midler til i alt 15 projekter, herunder 11 projekter på gymnasier og 4 projekter på erhvervsskoler. I alt deltager 25 ungdomsuddannelser fra Region Hovedstaden (STX, HTX, HF og EUD) i regionens STEM projekter. Herudover deltager både folkeskoler, organisationer, universiteter og private virksomheder i projekterne.
Det resterende beløb til projekter i STEM puljen er 5,38 mio. kr., som kan bruges i år og evt. resterende i 2023. Nogle af disse midler kan bruges som medfinansiering af socialfonden (jf. sag ”Regionernes indstillingsret over midler fra den Europæiske Socialfond Plus 2021 - 2027”).
Da der fortsat er stort fokus på grønne kompetencer på ungdomsuddannelserne, både gymnasiale- og erhvervsuddannelser, vil det igen være et tema for udmøntningen i år. Herudover vil der være et fokus på teknologiske og digitale forløb på ungdomsuddannelserne.
Fremtidens Faglærte 2021 - 2024
Arbejderbevægelsens erhvervsråd kunne i marts 2021 præsentere en analyse, der viser at Danmark i 2030 kommer til at mangle 99.000 faglærte (bilag 3). Det er alarmerende, fordi de faglærte har en afgørende rolle, særligt når det kommer til at sikre den grønne omstilling. Det handler ikke kun om at sørge for at flere vælger en erhvervsuddannelse efter grundskolen, men også om livsgrundlaget for de unge over 18 år, der endnu ikke har fundet drømmeuddannelsen eller det rette job, og for de udsatte der behøver ekstra støtte.
For at sikre den faglærte fremtid og en arbejdsstyrke, der matcher arbejdsmarkedets behov, er det nødvendigt at samarbejde på tværs. Derfor er centrale aktører på uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsesområdet gået sammen, for at sikre at vi i fremtiden får flere dygtige faglærte i Region Hovedstaden. Dette samarbejde og denne ambition har resulteret i rammeprogrammet ”Fremtidens Faglærte” (bilag 4). Rammeprogrammet Fremtidens Faglærte vil arbejde med følgende spor:
Regionsrådet i Region Hovedstaden afsatte, med budgetaftalen for 2020, 20 mio. kroner til indsatserne Fremtidens Faglærte og Fremtidens Kompetenceråd over en 4-årig periode (2021 – 2024).
Ved udmøntningen i 2021 var der fokus på fastholdelse på erhvervsuddannelserne. Der blev udmøntet 2,4 mio. kr. til to projekter, på hhv. Hotel- og Restaurantskolen og Campus Bornholm.
I 2022 kan der udmøntes 6,4 mio. kr. (restmidler 2021 og budget for 2022) + 1 mio. kr. (fra budgetaftalen for 2022), til indsatser på det faglærte område. Nogle af disse midler kan bruges som medfinansiering af socialfonden (jf. sag ”Regionernes indstillingsret over midler fra den Europæiske Socialfond Plus 2021 - 2027”). Da der fortsat er stort fokus på gennemførsel af erhvervsuddannelserne, vil fastholdelse ligeledes være et tema for årets udmøntning.
Desuden vil der i årets udmøntning være fokus på målrettet rekruttering til de uddannelser, hvor fremskrivninger viser, at vi fremtiden vil opleve størst mangel. De er som følger:
Fælles annoncering 2022
Midlerne til STEM og Fremtidens Faglærte har hidtil være annonceret separat. For at sikre en mere ensartet proces for ansøgerne anbefaler administrationen, at der i år laves en samlet annoncering for begge områder med fagspecifikke ansøgningstemaer.
Budgetmidler for henholdsvis STEM og faglærte vil fortsat komme til at gå til projekter indenfor områderne og de specifikke målsætninger, men en fælles annoncering vil gøre processen for ansøgerne mere gennemskuelig og sagsbehandlingen i administrationen lettere. Samtidigt vil det åbne op for muligheden for at støtte med midler fra begge puljer til projekter, hvor kan skabe synergi, eksempeltvis grønne eller tekniske kompetencer på erhvervsskolerne.
Det er en forudsætning for udmøntning af midler til et projekt, at det bidrager til realisering af ambitionerne i rammeaftalen "Fremtidens STEM kompetencer i hovedstadsområdet 2019 - 2022" samt rammeprogrammet ”Fremtidens Faglærte 2021 - 2024” og målsætningerne i den Regionale udviklingsstrategi.
Temaer for årets udmøntning af budgetmidler:
Øvrige tildelingskriterier fremgår af bilag 5.
Annonceringen offentliggøres medio marts 2022 med ansøgningsfrist primo september 2022. Indkomne projektforslag bliver forelagt udvalget for trafik og regional udvikling til politisk godkendelse på mødet i starten af november. Der tilstræbes projekter med flere aktører, og gerne med deltagelse af organisationer, virksomheder, folkeskoler, universiteter mv.
Der kan i år udmøntes op til 11,78 mio. kr.
Den Europæiske Socialfond Plus 2021 - 2027
Midlerne fra den regionale prioritet under Den Europæiske Socialfond Plus (herefter kaldet ”Socialfonden”) annonceres separat men sideløbende med regionens egne budgetmidler. På den måde kan der føres fælles informationskampagne overfor ansøgerne, og ansøgning af regionens budgetmidler til medfinansiering kan ske i samme ansøgningsrunde, som de resterende projekter.
Administrationen udarbejder kriterier for annoncering, som skal godkendes af overvågningsudvalget under Erhvervsstyrelsen inden annonceringen kan offentliggøres.
Temaerne i programmet for Socialfonden (præsenteres i sagen ”Administration af den regionale prioritet af Den Europæiske Socialfond Plus 2021-2027”, se bilag 6 "Den Europæiske Socialfond Plus 2021 - 2027") understøtter i høj grad regionens egne politikområder, dog giver midlerne fra Socialfonden mulighed for at arbejde bredere end det der er afsat budgetmidler til fra regionsrådet. Årets udmøntning af Socialfonden vil være åben.
Annonceringen offentliggøres forventeligt i 2. kvartal 2022 (med forbehold for godkendelse af socialfondsprogrammet i EU kommissionen). Indkomne projektforslag bliver forelagt udvalget for trafik og regional udvikling til politisk godkendelse på mødet i juni. Projekterne skal herefter godkendes i Erhvervsstyrelsen med forventet endelig godkendelse ultimo 2022.
Ved tiltrædelse af indstillingen tages orienteringen om fælles annoncering af midler til uddannelse til efterretning.
Annonceringen bliver udsendt til alle relevante parter og opslået på hjemmesiden. Administrationen afholder fire informationsmøder for ungdomsuddannelserne i regionen i slutningen af marts måned, hvor de kan få information om proces og temaer for annoncering samt har mulighed for at stille spørgsmål til ansøgning.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
En efterfølgende sag vedrørende udmøntning forelægges udvalget for trafik og regional udvikling d. 2. november 2022, forretningsudvalget d. 8. november 2022 og regionsrådet d. 15. november 2022.
David Meinke / Per Egedal Iskov
22001905
Bilag 1: Bilag 1 STEM arbejdskraft i Region Hovedstaden
Bilag 2: Bilag 2 Fremtidens STEM-kompetencer i hovedstadsområdet 2019-2022 - Rammedokument
Bilag 3: Bilag 3 Arbejdernes Erhvervsråd_Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030
Bilag 4: Bilag 4 Rammeprgrammet Fremtidens Faglærte
Bilag 5: Bilag 5 Tildelingskriterier
Bilag 6: Bilag 6 Den Europæiske Socialfond Plus, 2021-2027
Administrationen indstiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling
Godkendt
Regionsrådet besluttede den 14. december 2021, at handlingsplanen for 2020-2021 forlænges frem til udløbet af den nuværende RUS (den regionale udviklingsstrategi) ved udgangen af 2023. Status på handlingsplan 2020-2021 viser, at der fortsat er mulighed for at arbejde indenfor den eksisterende handlingsplan, og at der dermed ikke er behov for at udarbejde en ny RUS- handlingsplan. Rammen for udmøntningen af RUS-midlerne for 2022 og 2023 er derfor RUS'en og den forlængede handlingsplan. I forlængelse heraf lægges der op til, at midlerne for 2022 og 2023 samles i én pulje i modsætning til den tidligere proces, som har været etårig.
På mødet vil administrationen give en introduktion til den regionale udviklingsstrategi og handlingsplanen.
Den regionale udviklingsstrategi (herefter RUS) og den tilhørende handlingsplan beskriver regionens mål og indsatser i forhold til de fire indsatsområder klima og miljø, uddannelse, mobilitet og sundhed. Regionsrådet godkendte den 23. juni 2020 RUS'en for perioden 2020-2023 (se bilag 1) samt handlingsplan for perioden 2020-2022 (se bilag 2). RUS'en og RUS-handlingsplanen danner rammerne for udmøntningen af de økonomiske midler, der er afsat af regionsrådet til den regionale udviklingsstrategi (RUS-midlerne).
De fire indsatsområder i den regionale udviklingsstrategi og de underliggende mål er beskrevet i handlingsplanen, som nu gælder for hele perioden 2020-2023:
Indsatsområder | Mål i handlingsplanen |
---|---|
Miljø og klima i balance | Bidrage til at reducere klimaforandringer og tilpasse os et ændret klima (energiomstilling) |
Bidrage til at reducere klimaforandringerne og tilpasse os et ændret klima (klimatilpasning) | |
Medvirke til at anvende ressourcer bedre | |
Sikre grundvandet | |
Uddannelse og kompetencer til fremtiden, | Flere får naturvidenskabelige, tekniske og digitale kompetencer (STEM-kompetencer |
Bidrage til flere faglærte | |
Sikre attraktive uddannelser | |
Bidrage til gode læringsforløb i sundhedssektoren | |
Effektiv og bæredygtig mobilitet | Gøre kollektiv transport et førstevalg for flere |
Bruge teknologi og data til at gøre hverdagens transport nemmere og grønnere | |
Sikre bedre trafikale forbindelser i Greater Copenhagen | |
Nye muligheder for et sundt liv* | Øge folkesundheden hos borgerne |
Sundere borgere via samarbejde om forskning og innovation | |
Give den enkelte patient målrettet behandling |
(*Indsatser inden for sundhed udmøntes ikke via regionale udviklings- men via sundhedsmidler.)
Der er i den første periode 2020-2021 givet midler til projekter inden for samtlige indsatsområder. I bilag 3 ses en oversigt over disse projekter.
I regionens budget er der afsat 13,15 mio. kr. i 2022 og 2023 til RUS'en. Administrationen anbefaler, at midlerne for 2022- og 2023 denne gang udmøntes i én samlet proces, da det både giver bedre mulighed og tid at udvikle projekter med eksterne parter. Desuden vurderes det at være mere attraktivt for eksterne samarbejdspartnere at kunne tilgå en større pulje. Med en samlet pulje betyder det, at der i alt forventes at være ca. 24,8 mio.kr. til rådighed i alt (fratrukket de i 2021 forhåndsreserverede midler på hhv. 0,9 mio. kr. og ca. 0,6 mio kr. til hhv. DK2020 og det internationale brintprojekt GREATER4H).
Eftersom RUS'en indholdsmæssigt berører både miljø- og klimaudvalget og udvalget for trafik og regional udvikling, foreslås indledningsvis en workshop for de to politiske udvalg. Målet med workshoppen er at drøfte den overordnede strategiske retning for udmøntning af RUS-midlerne indenfor RUS handlingsplanens ramme og samlet at vurdere finansieringsbehovet inden for de enkelte indsatsområder i RUS'en. Eftersom sundhedsprojekter i RUS'en udmøntes via sundhedsmidler, er sundhedsudvalget ikke omfattet af denne proces.
For at sikre et mindre beløb til at udvikle projekter i samarbejde med eksterne parter anbefaler administrationen, at op til 5% af RUS-midlerne udmøntes i 2022 til udvikling af projekter. Midlerne kan fx. anvendes til aflønning af konsulenter, mindre analyser, mindre studiebesøg og delvis dækning af de eksternes parters lønudgifter.
Forslag til proces
Marts | Udvalget for trafik og regional udvikling godkender proces for RUS'en i 2022 og 2023. |
April 2022 | Forretningsudvalget orienteres om proces for udmøntning. Fælles strategiworkshop for miljø- og klimaudvalget og udvalget for trafik og regional udvikling (TRU) |
Maj 2022 | TRU godkender den strategiske retning, der blev sat på workshoppen i april og udmøntning over to år. TRU godkender projekter med forhåndstilsagn fra tidligere år. TRU foreslår regionsrådet at uddelegere kompetencen for regionnsrådet til TRU. |
November 2022 | Fælles drøftelse og indstilling af projekter i Udvalget for trafik og regional udvikling samt Miljø- og klimaudvalg |
December 2022 | TRU indstiller til regionsrådet, hvilke projekter der skal have tildelt RUS-midler for perioden 2022-2023/TRU godkender endelige projekter |
Januar 2023 | Regionsrådet udmønter RUS-midlerne for 2022 og 2023. |
April 2022:
Fælles workshop for miljø- og Klimaudvalget og udvalget for trafik og regional udvikling. På workshoppen vil administrationen facilitere, at der bliver sat en strategisk retning for udmøntningen af RUS-midlerne. Eftersom sundhedsområdet i RUS'en ikke finansieres via RUS-midler, vil den strategiske retning for workshoppen primært tage udgangspunkt i klima, miljø og mobilitet.
Maj 2022
Som opfølgning på workshoppen godkender udvalget den strategiske retning, der blev sat på workshoppen i april. Administrationen vil på baggrund heraf i løbet af sommeren og efteråret 2022 udvikle konkrete projektforslag sammen med relevante parter
Eftersom RUS-midlerne udgør en lille andel i forhold til de samlede midler, bør det overvejes, om kompetencen til at godkende RUS-projekter, bør ligge i udvalget for trafik og regional udvikling, som er ansvarlig for RUS-processen. Med TRU som budgetgansvarlig undgås en længere godkendelsesproces via regionsrådet. Miljø- og Klimaudvalget vil blive orienteret om den proces, der er skitseret. Det er dog regionsrådet, der i sidste ende skal træffe denne beslutning.
Udvalget skal på mødet ligeledes godkende de projekter, der i 2021 har fået forhåndstilsagn om bevilling i 2022.
November 2022:
Fælles drøftelse og indstilling af projekter i Udvalget for trafik og regional udvikling samt Miljø- og klimaudvalg
December 2022:
Udvalget for trafik og regional udvikling indstiller til regionsrådet, hvilke projekter der skal have tildelt RUS-midler for perioden 2022-2023.
Januar 2023:
Regionsrådet udmønter RUS-midlerne for 2022 og 2023.
Den årlige budgetproces forløber delvist parallelt med udmøntningen af RUS-midler. Førstnævnte forventes afsluttet omkring august måned.
Såfremt udvalget tiltræder denne beslutning, udmøntes der ikke midler til RUS-projekter i 2022. Dog vil der på mødet i maj 2022 blive udmøntet et mindre beløb til at udvikle projektforslag sammen med eksterne partnere samt til projekter, der har fået forhåndstilsagn i 2021.
Risikoen er, at hvis der skulle være et relevant projekt, der har behov for midler i 2022, vil der ikke være midler til dette.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 2. marts 2022.
David Meinke/Birgitte Leolnar
22004398
Bilag 1: Den regionale udviklingsstrategi 2020-2023
Bilag 2: Projekter udmøntet i 2020 og 2022
Bilag 3: RUS-Handlingsplan_2020-2023_færdigtlayoutet_med_billeder
Administrationen anbefaler overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Godkendt, idet udvalget drøftede en formuleringsændring af det sidste afsnit af brevet. Udvalget gav administrationen bemyndigelse til at tilrette brevet efter udvalgets bemærkninger.
Movia nedsatte i marts 2021 et udvalg, der skulle se på nuværende priser og rabatter for unge i den kollektive trafik. Udvalget er kommet med en række anbefalinger som blev præsenteret for regionens trafikudvalg og udvalg for forskning, innovation og uddannelse d. 26. oktober 2021. Efterfølgende drøftede udvalgene muligheden for at understøtte anbefalingerne gennem en konkret henvendelse til transportordførere og -minister. Administrationen har udarbejdet et udkast til en henvendelse til udvalgets godkendelse.
Ungeudvalget har på fire (virtuelle) arbejdsmøder i foråret 2021 formuleret anbefalinger til, hvordan ungerabatterne i den kollektive trafik kan udformes, så de understøtter de unges transport til uddannelse og at unge bruger den kollektive trafik også i fritiden. Udvalget har arbejdet indenfor de nuværende økonomiske rammer for ungerabatter i kollektiv trafik.
Udvalget var sammensat af otte unge udpeget fra de syv største ungeorganisationer, fire repræsentanter for uddannelsessteder/retninger samt tre medlemmer af Movias bestyrelse. Ungeudvalget er kommet med følgende anbefalinger:
Movias ungeudvalg vurderer, at de nuværende ungerabatter ikke er tidssvarende, og der skal arbejdes for en ny model. De bygger på en gammel teknologi, har en opdeling i takstområder, som er uigennemskuelige og ulogisk for brugerne, og har et univers, der er adskilt fra det blå rejsekort og trafikselskabernes billetapps, som de unge bruger til deres øvrige rejser samt en ufleksibel gyldighedsperiode. Ungeudvalget er desuden nået frem til følgende konklusioner om den fremtidige ungerabat:
Uddybende anbefalinger og rapport kan læses i bilag 2.
Fastsættelse af ungdomsrabatter, -priser og -produkter falder under statslig myndighed. Derfor foreslog det forhenværende trafikudvalg, at regionen kunne rette en politisk henvendelse til Transportministeren, transportordførere og medlemmer af transportudvalget gennem et brev.
Timing af brevet og ophæng til regionens egne strategier
Andelen af unge på 16-24 år, der bruger kollektiv transport, cykel og gang er faldende, mens brugen af privatbil i aldersgruppen er stigende. Det er en udfordring, der optager både regionerne og regeringen, og derfor er det en målsætning i klimasamarbejdsaftalen mellem regionerne og regeringen: At arbejde for, at flere unge på 16-24 år anvender kollektiv transport, samkørsel, cykler og går, herunder via en analyse af de unges transportvaner. Anbefalingerne fra ungeudvalget understøtter dermed regionens dagsorden og målsætninger herunder også den regionale udviklingsstrategi (RUS).
Analysen, der nævnes i klimasamarbejdsaftalen, forventes at være færdig senere i marts. Den forventes at redegøre for udviklingen i unges transportvaner, samt at komme med anbefalinger til tiltag, der kan vende udviklingen. Selvom anbefalingerne fra Movias Ungeudvalg kom tilbage i efteråret, giver den kommende analyse fremsendelse af et brev en ny aktualitet.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil administrationen fremsende brevet til transportordførere, transportministeren og medlemmer af transportudvalget i forlængelse af offentliggørelsen af den kommende analyse af unges transportvaner senere i marts.
Administrationen vil gøre opmærksom på brevet og ungeanalysen gennem opslag på regionens sociale medier. Ungeanalysen vil desuden have sin egen kommunikationsstrategi.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling d. 2. marts 2022.
David Meinke/Morten Heile Hass.
20084490.
Bilag 1: Bilag 1 - Brev- Anbefalinger til nye ungerabatter i den kollektive trafik
Bilag 2: Bilag 2 - Endelig rapport fra Movias Ungeudvalg
Tomt indhold
Regionsrådet har den 14. maj 2019 udmøntet 1 mio. kr. til to projekter vedrørende grøn omstilling af lokalbanetog. Det første projekt er en markedsanalyse af batteri- og brinttog, som er afsluttet og forelagt det daværende trafikudvalg den 25. juni 2020. Det andet projekt er et forsøg, hvor der monteres et moderne katalysator- og partikelfiltersystem (SCRT-system) på ét af regionens eksisterende tog. Forsøget forventes at løbe frem til slutningen af 2023 og har til formål at reducere udledningen af NOx og partikler fra togenes dieselmotorer. Det undersøges, om det er muligt at installere et SCRT-system på et af regionens Lint-41 tog, som er den togtype, der anvendes på alle lokalbanerne i Region Hovedstaden på nær Nærumbanen. Derudover undersøges, hvor stor effekten er på udledningen under almindelig drift. Lokaltog A/S er ansvarlig for gennemførelsen af projektet i samarbejde med Trafikselskabet Movia.
Status:
Lokaltog har gennemført en markedsdialog med fem leverandører af SCRT-systemer. Tre af virksomhederne har deltaget i en besigtigelse af togene på Lokaltogs værksted i Hillerød. Én af virksomhederne har efterfølgende meldt interesse for at deltage i projektet.
De første tests ventes at blive sat i gang i løbet af 2022.
Inden testene sættes i gang skal der foretages en emissionsmåling af de nuværende tog uden SCRT-systemet. Der skal gennemføres en tilsvarende måling efter montering af SCRT-systemet.
Når de første tests er overstået, skal systemet afmonteres og finjusteres. Derefter skal der søges om en sikkerhedsgodkendelse hos Trafikstyrelsen, før en mere permanent installation kan gennemføres. Når SCRT-systemet er fast installeret i toget, skal det køre i almindelig drift med passagerer i en længere testperiode.
Lokaltog råder i dag over 41 tog af Lint-41 typen. Togene blev taget i drift på lokalbanerne fra 2006 til 2009. De 25 tog kører i Region Hovedstaden, mens resten kører på lokalbanerne i Region Sjælland.
19054694
Movia afprøver i øjeblikket et nyt design for Lokaltog på Lollandsbanen. Lokaltogene i Movias område har forskellige designs i hhv. Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Lokaltog står over for en nyinvestering af batteritog. Derfor er det hensigtsmæssigt at få besluttet en designlinje, som kan understøtte, at lokaltogene er en del af den sammenhængende kollektive transport. Det er velkendt, at sammenhængende produktdesign skaber større genkendelighed for kunderne i den kollektive transport. Designet vil kunne samle lokaltogene under ét, så togene over tid kører med samme design i de to regioner, ligesom det vil knytte lokaltogsservicen tættere til Movias øvrige mobilitetstilbud. Designet vil kunne indfases på alt togmateriel, efterhånden som der opstår behov for en ny foliering og vedligehold af togene.
Om designet
Movia har i 2019 indført et nyt designelement, en cirkel med 47 prikker (en prik for hver af Movias ejere, de 45 kommuner og to regioner). Designlinjen er allerede implementeret i Movias visuelle design, og er under implementering på Movias materiel efterhånden som lejligheden byder sig. Det nye design indgår også i Movias BRT-koncept.
Flere designelementer omkring døre mv. inddrager hensyn til tilgængelighed og sikkerhed, herunder kontrast mellem lys og mørk grå farve.
Borgerinddragelse
I testperioden afprøves design, funktionalitet og tilgængelighed i praksis, og borgerne inddrages via sociale medier for at give deres holdning til designet til kende. Også test af selve folieringen og holdbarhed indgår i den samlede evaluering, forud for den løbende udrulning af det fælles fremtidige design for Lokaltog, herunder på de kommende batteritog. Movias borgerpanel og tilgængelighedsforum med repræsentanter fra Danske Handicaporganisationer, LO Faglige seniorer og Ældre Sagen inddrages også i testen af det nye design. Epinion foretager også en undersøgelse, som er åben for besvarelse af alle der ønsker at deltage.
22001624
Der er den 11. februar 2022 kommet en henvendelse fra Oldermand Karsten Duus for Laugø Bystævne, som udtrykker utilfredshed med nedrivningen af Laugø trinbræt (bilag 1). Administrationen har svaret Karsten Duus på tidligere henvendelser, som kan læses i bilag 2 og 3.
Regionsrådet har i forbindelse med udmøntning af midler til etablering af et nyt standsningssted på Gribskovbanen på møde i regionsrådet den 24. september 2019 besluttet, at Laugø Trinbræt skulle nedlægges, når det nye standsningssted Troldebakkerne St. åbnede.
Troldebakkerne St. åbnede i forbindelse med det årlige køreplanskift søndag den 12. december 2021. Togbetjeningen af Troldebakkerne St. erstatter den hidtidige betjening af Laugø, som er placeret knap en kilometer fra Troldebakkerne St.
18029263
Bilag 1: Henvendelse fra Laugø Oldermand Karsten Duus - 11. februar 2022
Bilag 2: CRU direktør David Meinkes svar til Laugø Oldermand vedr. trinbrættet ved Laugø Station
Årsplanen for emner til trafikudvalget kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen.
22000577