Miljø- og klimaudvalget - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Beslutningssag: Udpegning af næstformand for miljø- og klimaudvalget
  2. Foretræde
  3. Drøftelsessag: Indhold i Råstofplan 2016/2020
  4. Drøftelsessag: Anden drøftelse af budgetproces 2022
  5. Beslutningssag: Energiplan 2025 - godkendelse af yderligere tiltag til energieffektivisering og afsættelse af leasingrammer hertil
  6. Eventuelt

Medlemmer

1. Beslutningssag: Udpegning af næstformand for miljø- og klimaudvalget

INDSTILLING

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Miljø- og klimaudvalgets beslutning den 27. april 2021:

Godkendt.

Özkan Cozak (A) og Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

SAGSFREMSTILLING

Den 1. april 2021 udtrådte Stinus Lindgreen (B) af miljø- og klimaudvalget som medlem og næstformand. Radikale Venstre indstillede i stedet Søren Burcharth (B) til at indtræde i miljø- og klimaudvalget. Den 2. februar 2021 godkendte regionsrådet Stinus Lindgreens udtrædelse og Søren Burcharths indtrædelse i udvalget.

I henhold til § 22, stk. 1 i den kommunale styrelseslov, der også gælder for regionerne, vælger et udvalg selv sin næstformand.

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget at godkende, at Søren Burcharth (B) indtræder som næstformand for udvalget gældende fra den 27. april 2021.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen vælger miljø- og klimaudvalget Søren Burcharth (B) som næstformand for udvalget gældende fra den 27. april 2021. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges miljø- og klimaudvalget den 27. april 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Konstitueret centerdirektør Mads Monrad Hansen / Vibeke Grønvall Kristensen

JOURNALNUMMER

21022214

2. Foretræde

Borgerforeningen for Bregnerød Området og Bregnerødgård ApS har anmodet om foretræde for miljø- og klimaudvalget for at fremføre deres synspunkter til det nye, der er sket i sagen vedr. Råstofplan 2016/2020, efter de afgav fælles høringssvar den 24. november 2020 om de forhold, der gør sig gældende for arealet i Bregnerød, og hvorfor de ikke ønsker, at det skal udpeges som interesseområde for råstofgravning (se skriftlig anmodning om foretræde i bilag 1). Se endvidere tidligere historik i bilag 2-4.

Journalnummer

21026339

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Skriftlig anmodning om foretræde

Bilag 2: Bilag 2 - Kort - Nedlæggelse af § 34-forbud

Bilag 3: Bilag 3 - Foreløbigt forbud mod visse aktiviteter

Bilag 4: Bilag 4 - Klage til Ombudsmanden med bilag 1-8 (12. april 2021)

Bilag 5: Bilag 5 - Præsentation - Foretræde

3. Drøftelsessag: Indhold i Råstofplan 2016/2020

INDSTILLING

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget:

  1. at drøfte de foreslåede ændringer til Råstofplan 2016/2020 og eventuelle yderligere ændringer, der ønskes foretaget i det reviderede forslag og
  2. at drøfte grundlaget for udlæg af interesseområder.

POLITISK BEHANDLING

Miljø- og klimaudvalgets beslutning den 27. april 2021:

Drøftet,

idet udvalget bemærker, at administrationen arbejder videre med beskrivelse af et revideret grundlag for udpegning af interesseområder; herunder et forslag til, hvordan og i hvilket omfang, det kan få effekt allerede for udpegningsgrundlaget i Råstofplan 2016/2020.

Forslag til fornyet grundlag indgår i sagsfremstillingen i mødesag om endelig vedtagelse af Råstofplan 2016/2020, som forelægges MKU den 25. maj 2021, FU 15. juni 2021 og RR 22. juni 2021.

Özkan Cozak (A) og Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forslag til Råstofplan 2016/2020 har været i offentlig høring i perioden den 23. september til den 25. november 2020. Som udvalget blev orienteret om på mødet den 2. marts 2021, har et revideret forslag til Råstofplan 2016/2020 været i supplerende offentlig høring i 8 uger i perioden den 15. februar til den 13. april 2021. Regionen skal på baggrund af de fremsendte høringssvar, miljørapporten og politiske drøftelser udarbejde den endelige Råstofplan 2016/2020. Denne sag forelægges udvalget med henblik på, at udvalget drøfter, hvilke ændringer, der ønskes foretaget i det fremlagte forslag samt grundlaget for udlæg af interesseområder, før end udvalget overfor forretningsudvalget og regionsrådet kan anbefale en vedtagelse af Råstofplan 2016/2020. På baggrund af udvalgets drøftelser vil administrationen udarbejde et udkast til den endelige Råstofplan 2016/2020, som forelægges og indstilles til udvalget at anbefale overfor forretningsudvalget og regionsrådet på mødet den 25. maj 2021.

Administrationen vil holde et oplæg på mødet.

SAGSFREMSTILLING

Ifølge Råstofloven skal regionsrådet udarbejde en råstofplan for indvinding af og forsyning med råstoffer i Region Hovedstaden. Planen fastlægger de overordnede retningslinjer for råstofindvinding i planperioden 2016 til 2032. Regionrådet besluttede den 21. august 2018, at Råstofplanen skulle revideres. Der er blevet udarbejdet et forslag til Råstofplan 2016/2020, som har været i offentlig høring i perioden fra den 23. september - 25. november 2020. Et revideret forslag til råstofplanen har været i høring i perioden fra den 15. februar - 13. april 2021. Høringsnotater fra begge høringer kan tilgås via disse links:  Høringsnotat for høring af forslag til Råstofplan 2016/2020 og Høringsnotat for den fornyede høring af forslag til Råstofplan 2016/2020.

Det reviderede forslag til Råstofplan 2016/2020 samt høringsnotaterne fra de ovenfor nævnte høringer forelægges i denne sag med henblik på en drøftelse af, hvilke ændringer udvalget ønsker foretaget i det fremlagte forslag til Råstofplan 2016/2020, før end udvalget overfor forretningsudvalget og regionsrådet kan anbefale en vedtagelse af Råstofplan 2016/2020. Det reviderede forslag kan tilgås via dette link: Rh - Revideret forslag til Råstofplan 2016/2020 og Miljørapport (niras.dk), og er endvidere vedlagt som bilag 1.

Grundlag for udvalgets drøftelser
Sammenfattende om høringssvar 
Regionen har modtaget i alt 335 høringssvar, heraf er 294 modtaget i høringen gennemført i efteråret 2020, og 41 er modtaget i den netop afsluttede supplerende høring.
Langt hovedparten af høringssvarene fra borgere omhandler grave- og interesseområder og bekymringer om gener fra støj, støv, trafik og sikkerhed, men også tidsperspektiv på generne og de økonomiske konsekvenser for borgerne.

De arealer, der er flest høringssvar fra, er graveområderne L1 Vindekilde og B1 Ammendrup og interesseområderne Bregnerød, Amagerhuse og Evetofte. Der er endvidere kommet en del høringssvar vedrørende graveområde for ler 12 Annisse syd, der blev udlagt i Råstofplan 2012. Her anføres det blandt andet, at der ikke har været foretaget en egentlig miljøvurdering af graveområdet i forbindelse med vedtagelse af Råstofplan 2012.

I enkelte høringssvar kvitterer borgere og f.eks. Ledøje Bylaug med en positiv anerkendelse af den nye retningslinje nr. 10 om nærhedszone. Både i høringssvar men også i forbindelse med borgermøderne.

Staten, kommuner og interesseorganisationer har fremsendt høringssvar med bemærkninger hovedsageligt vedr. hensynet til landskab, natur og grundvand.

Råstoferhvervet og Region Sjælland har i deres høringssvar udtrykt bekymring for en utilstrækkelig udpegning af graveområder og for mange opsatte forudsætninger til nye graveområder, der vil hindre udnyttelsen af ressourcen. Høringssvarene fra råstoferhvervet indeholder desuden kritiske bemærkninger til formålet med retningslinjerne, hjemmelsgrundlaget og forholdet til den kommunale myndighedskompetence samt retningslinjernes forhold til den senere gravetilladelse.

Administrationens kommentarer til høringssvarene
Vedrørende graveområde for ler 12 Annisse syd, der blev udlagt i Råstofplan 2012, er det administrationens vurdering, at de anførte miljøforhold vil blive behandlet i forbindelse med miljøvurderingen af en eventuel ansøgning om tilladelse til råstofindvinding.

Vedrørende utilfredsheden med antallet af forudsætninger for de konkrete forslag til graveområder, skal det understreges, at forudsætningerne for de konkrete graveområder er udarbejdet på baggrund af den gennemførte miljøvurdering, og de skal bidrage til, at den miljømæssige indvirkning er balanceret i forhold til råstofplanens sikring af forsyningen med råstoffer. Det er meget sandsynligt, at der i Region Hovedstadens råstofplan bliver opstillet flere forudsætninger for områdernes udpegning i forhold til de øvrige regioner, men det er et resultat af den mere intense kamp, der er mellem regionens forskellige arealinteresser.

I forhold til råstoferhvervets bemærkninger til formålet med og hjemmelsgrundlaget for retningslinjerne er det administrationens vurdering, at retningslinjerne er hensigtsmæssige, at der er lovhjemmel, og at forholdet til anden lovgivning og den kommunale kompetence respekteres. Enkelte retningslinjer har en oplysende karakter i forhold til anden lovgivning. De fleste retningslinjer foreslås derfor fastholdt i den form, de har i forslag til Råstofplan 2016/2020 - kun en enkelt retningslinje er præciseret. 

I det følgende redegør administrationen for de ændringer, som administrationen anbefaler gennemført på baggrund af høringssvarene. Først opsummeres dog de ændringer, der allerede er gennemført på baggrund af bemærkninger fra Staten ved Miljøstyrelsen, som fremlagt i orienteringssag for mødet i udvalget den 2. marts 2021.

Allerede gennemførte ændringer på baggrund af bemærkninger fra Staten ved Miljøstyrelsen

Anbefalede ændringer på baggrund af høringssvarene
Vedr. retningslinjer:

Vedr. graveområder:

Øvrige ændringer:

Ressourceopgørelse som baggrund for drøftelserne om ændringer i råstofplanens graveområder

I bilag 2 ses den samlede oversigt over graveområder og estimerede ressourcer.
Det samlede behov for råstoffer i Region Hovedstaden i perioden 2020-2032 er estimeret til 96,6 mio. m3. Ressourceopgørelsen for Region Hovedstaden i planperioden 2020-2032 er estimeret til 96,76 mio. m3 (efter fradrag af restressourcen i Vasby Bakke), som angivet i tabel 1. 
Samlet set viser det, at Råstofplan 2016/2020 er i balance angående råstofplanens estimerede ressourceindhold set i forhold til det samlede behov for råstoffer i Region Hovedstaden i perioden 2020-2032. 

 

Ressourceopgørelse       Samlet råstofmængde 2020-2032
Indvinding på land  78,16 mio. m3
Indvinding fra hav 9,12 mio. m3
Genanvendelse   9,48 mio. m3
Total96,76 mio. m3

Tabel 1 Ressourceopgørelse for Råstofplan 2016/2020 fordelt på kilder
                         
Udpegningen af interesseområder og grundlaget for udpegningen

Formålet med at udlægge interesseområder jf. råstofloven er at sikre den fremadrettede råstofplanlægning ved, at der ikke gennem anden planlægning eller ændret anvendelse sker udlæg til andre formål, der vil kunne forhindre en senere udnyttelse af råstofferne. Særligt i Region Hovedstaden er det vigtigt at kunne foretage disse arealreservationer, idet der også hos kommunerne i regionen er ønsker til udvikling - også i det åbne land - hvilket betyder, at der er rift om arealerne.

Regionen gør i råstofplanen rede for, at regionen tilstræber, at det så hurtigt som muligt afklares, om der er en erhvervsmæssig interessant råstofressource i de udlagte interesseområder. Derfor er det hensigtsmæssigt, at der i råstofplanen kun udlægges interesseområder i en mængde, der kan kortlægges i den kommende 4-års periode.

I tidligere råstofplaner har det vist sig, at det kun har været ca. 30 % af interesseområderne, der efter kortlægning og efterfølgende miljøvurdering kunne udlægges til nye graveområder. I forhold til grundlaget for udpegning af interesseområder kan det overvejes, om der fremadrettet kun skal udlægges interesseområder, hvor der ikke er en væsentlig grad af usikkerhed om, hvorvidt hele eller dele af interesseområdet efterfølgende kan udlægges som egentligt graveområde. Hvis der er en lang række af andre arealinteresser, der skal vejes op imod en eventuel råstofressource, er det administrationens anbefaling, at arealet ikke først udlægges som interesseområde, men at der i stedet med det samme gennemføres de påkrævede råstofundersøgelser og efterfølgende miljøvurdering med henblik på en vurdering af, om området skal stilles som forslag til nyt graveområde i en kommende råstofplan.

Tidsplanen frem mod endelig vedtagelse af Råstofplan 2016/2020

Procesplanen for udarbejdelse af Råstofplan 2016/2020 fremgår af bilag 3.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen drøfter miljø- og klimaudvalget de foreslåede ændringer i det reviderede forslag til Råstofplan 2016/2020 og eventuelle yderligere ændringer, der ønskes foretaget i det reviderede forslag, samt grundlaget for udlæg af interesseområder.

På baggrund af udvalgets drøftelser vil administrationen udarbejde et udkast til den endelige Råstofplan 2016/2020, som forelægges og indstilles til udvalget at anbefale overfor forretningsudvalget og regionsrådet på mødet den 25. maj 2021.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges miljø- og klimaudvalget den 25. maj 2021, forretningsudvalget den 15. juni 2021 og regionsrådet den 22. juni 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Konstitueret centerdirektør Mads Monrad Hansen / Carsten Bagge Jensen / Mette Hald Simonsen

JOURNALNUMMER

21018966

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Revideret forslag til Råstofplan 2016/2020

Bilag 2: Bilag 2 - Ressourceopgørelse sammenholdt med prognose for forbruget i revideret forslag til Råstofplan 2016

Bilag 3: Bilag 3 - Planprocessen for Råstofplan 2016-2020

Bilag 4: Bilag 4 - Præsentation af Råstofplan 2016_2020

4. Drøftelsessag: Anden drøftelse af budgetproces 2022

INDSTILLING

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Miljø- og klimaudvalgets beslutning den 27. april 2021:

Drøftet,

idet administrationen fortsat bearbejder den samlede pulje af budgetforslag med henblik på yderligere præcisering og med afsæt i udvalgets input, herunder med eventuelle forslag til at sammenskrive nært sammenfaldende budgetforslag.

Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Processen for budget 2022-2025 blev sat i gang med første drøftelse på udvalgsmødet den 23. marts 2021, hvor udvalget blev præsenteret for processen og den økonomiske ramme. Forretningsudvalget har besluttet, at de stående udvalg har tre budgetdrøftelser med henblik på at fremsætte anbefalinger og forslag til de kommende års budget. Formålet med denne sag er at drøfte de indkomne budgetforslag for miljø- og klimaudvalget.

SAGSFREMSTILLING

Ifølge styrelsesvedtægten skal ”de stående udvalg bidrage efter anmodning fra forretningsudvalget til udarbejdelse af forretningsudvalgets budgetforslag inden for deres ansvarsområder”. Forretningsudvalget har derfor, som led i forberedelserne til budget 2022-2025, bedt udvalgene om hver at indstille 5 budgetforslag. Indstillingen af de endelige 5 budgetforslag til forretningsudvalget godkendes af miljø- og klimaudvalget til 3. udvalgsbehandling af budgetforslag på udvalgsmødet den 25. maj 2021. 

Indkomne budgetforslag

Administrationen har modtaget 42 budgetforslag fra medlemmerne af miljø- og klimaudvalget, trafikudvalget og udvalget for forskning, innovation og uddannelse samt administrationen. Forslagene fordeler sig som følgende:

 

Udvalg / bevillingsområdeRegional Sundhed
Miljø- og klimaudvalget37
Trafikudvalget153
Udvalget for forskning, innovation og uddannelse311

 

Af bilag 1 fremgår en uddybende beskrivelse af hvert af de stillede budgetforslag for miljø- og klimaudvalget. Af bilag 2 fremgår den samlede oversigt over alle stillede budgetforslag for miljø- og klimaudvalget, trafikudvalget, udvalget for forskning, innovation og uddannelse samt administrationen inkl. uddybende beskrivelser.

Frist for budgetforslag til 3. budgetdrøftelse i de stående udvalg er den 6. maj 2021.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen drøfter miljø- og klimaudvalget de indkomne budgetforslag.

ØKONOMI

En tiltrædelse af indstillingen har ikke i sig selv bevillingstekniske konsekvenser.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges miljø- og klimaudvalget den 27. april 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Konstitueret centerdirektør Mads Monrad Hansen / Vibeke Grønvall Kristensen

JOURNALNUMMER

[Sagsummer i Workzone]

Bilag

Bilag 1: Budgetforslag 2022 for miljø- og klimaudvalget - den 27. april 2021

Bilag 2: Budgetforslag 2022 - Samlet budgetforslag for MKU, TU og FIU - den 27. april 2021

5. Beslutningssag: Energiplan 2025 - godkendelse af yderligere tiltag til energieffektivisering og afsættelse af leasingrammer hertil

INDSTILLING

Administrationen indstiller til miljø- og klimaudvalget at anbefale overfor forretningsudvalget og regionsrådet:

  1. at godkende, at der gennemføres tiltag til energieffektivisering i henhold til Energiplan 2025 med den fordeling af midler på hospitalsmatrikler, som foreslås i mødesagen

Administrationen indstiller til forretningsudvalget at anbefale overfor regionsrådet:

       2. at godkende, at der afsættes følgende leasingrammer under Center for Ejendomme:

a. 260 mio. kr. til leasing af energitiltag på Herlev Hospital med en forudsat tilbagebetalingstid på 20 år

b. 60 mio. kr. til leasing af energitiltag på Rigshospitalet, Glostrup med en forudsat tilbagebetalingstid på 12 år

c. 40 mio. kr. til leasing af energitiltag på Gentofte Hospital med en forudsat tilbagebetalingstid på 14 år

d. 14 mio. kr. til leasing af energitiltag på Amager Hospital med en forudsat tilbagebetalingstid på 11 år

e. 60 mio. kr. til leasing af energitiltag på Hvidovre Hospital med en forudsat tilbagebetalingstid på 19 år

f. 35 mio. kr. til leasing af energitiltag på øvrige ejendomme med en forudsat tilbagebetalingstid på 20 år

       3. at godkende, at leasingudgiften betales via de opnåede energibesparelser på Center for Ejendommes driftsbudget.

POLITISK BEHANDLING

Miljø- og klimaudvalgets beslutning den 27. april 2021:

Anbefalet.

Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

I 2015 vedtog regionsrådet Energiplan 2025, som satte mål og rammer for regionens energieffektiviseringsindsats frem til 2025. 

Den 16. marts 2021 behandlede regionsrådet som sag nr. 6 status for arbejdet (beslutningssagen: ”Energiplan 2025 - finansiering og prioritering af energitiltag 2021-25” er vedlagt som bilag 1). Det fremgår af sagen, at miljø- og klimaudvalget fremadrettet vil få forelagt konkrete sager om iværksættelse af energiprojekter og afgive indstilling til brug for forretningsudvalgets og regionsrådets behandling. Miljø- og klimaudvalget vil én gang om året få forelagt afrapportering om gennemførte, igangværende og planlagte projekter. 

På mødet den 16. marts 2021 afsatte regionsrådet leasingrammer for i alt 476 mio. kr. til gennemførelse af projekter under energiprogrammet for den første pulje af regionens ejendomme (jf. sag nr. 7 fra regionsrådets møde, der er vedlagt som bilag 2). 

Med denne sag forelægges indstilling om gennemførelse af energieffektiviseringsprojekter på størstedelen af regionens resterende bygningsmasse og om godkendelse af leasingrammer for i alt 469 mio. kr. 

Enhedschef og programchef i afdelingen Energi og Miljø i Center for Ejendomme vil holde et oplæg om indsatsen for energieffektivisering på udvalgsmødet i miljø- og klimaudvalget den 27. april 2021.

SAGSFREMSTILLING

Siden regionsrådets vedtagelse af energiplanen i 2015 er der gennemført en energikortlægning af den væsentligste del af regionens bygningsmasse på over 1,2 mio. m2 for at identificere mulighederne for at gennemføre konkrete energieffektiviseringer, som kan opfylde energiplanens pejlemærker om reduktion af energiforbruget og dermed af CO2-udledningen. Regionsrådet godkendte som nævnt på sit møde i marts gennemførelse af projekter under energiprogrammet for den første pulje af regionens ejendomme.

I nærværende sag forelægges de pt. resterende konkrete potentielle energieffektiviseringsprojekter på resten af regionens ejendomme til godkendelse, på nær ejendomme under Den Sociale Virksomhed, som planlægges forelagt senere. Der søges desuden om godkendelse af projekternes finansiering i form af syv leasingrammer.

Ved tiltrædelse af indstillingen afsættes der, inkl. regionsrådets beslutning om afsættelse af leasingsrammer for i alt 476 mio. på mødet den 16. marts 2021, leasingrammer for samlet set 945 mio. kr. med en samlet gennemsnitlig tilbagebetalingstid på ca. 18 år, omfattende langt størstedelen af regionens ejendomme. Hermed forventes Energiplan 2025’s pejlemærker om energieffektivisering og CO2-besparelse at kunne opfyldes (som beskrevet i bilag 1). Ved en gennemførelse af de godkendte og foreslåede projekter, vil energiplanens pejlemærke for regionens bidrag til reduktion af CO2-udledningen fra niveauet i 2013 til niveauet i 2025 være opfyldt med mere end 100%. Nogle af de allerede besluttede og nu foreslåede energieffektiviseringsprojekter vil blive gennemført som rene energitiltag, mens hovedparten også vil indgå i Renoveringsplanens tilstandsløft. Projekterne vil således både indfri målsætningen om CO2-reduktion i Energiplan 2025 og samtidig bidrage med tilstandsløft af ejendommene. Ligesom traditionelle ESCO-projekter, skal projekterne give energibesparelser, som anvendes til betaling af investeringen. Efter tilbagebetalingen skal energibesparelserne kunne bruges til finansiering af nye energieffektiviseringer i regionen. 

Region Hovedstadens energiprogram, som står for gennemførelsen af Energiplan 2025, har modtaget EU-støtte på 23 mio. kr. og en regional bevilling på 20 mio. kr. i 2019, som er anvendt til de forberedende arbejder; herunder den indledende energikortlægning. Realiseringen af det enkelte projekt, herunder med større eller mindre andele af projekteringsudgifter, kan finansieres via leasingaftaler med Kommune Leasing. 

Som nævnt er der gennemført en energikortlægning af størstedelen af regionens bygningsmasse, herunder en kortlægning af ejendommenes bygningsautomatik og en indledende kortlægning af solcellepotentialet. Investeringen i øget energieffektivitet afføder en besparelse på forsyningsbudgettet, affødt af mindre forbrug af el, varme, vand mm. i forskelligt omfang. Denne besparelse bruges til at afdrage leasingydelsen, og det mindre forbrug på forsyningsbudgettet betyder samtidig en reduceret CO2-udledning afhængig af, hvilken type besparelse, der er tale om.

Energikortlægningen har fokuseret på regionens tekniske anlæg, da de har et stort energiforbrug, og som oftest også kortere tilbagebetalingstider end klimaskærmsprojekter som fx udskiftning af vinduer. Udover potentielle tiltag har kortlægningen afdækket estimerede investeringssummer og energibesparelser, rentabilitet samt bidrag til tilstandsløft. Alle energiprojekter indebærer en reduktion af CO2-udledningen. Projekter, der alene giver energibesparelser, bør have en relativt kort simpel tilbagebetalingstid (op til ca. 12 år pr. enkelttiltag), hvor projekter, der også har en større andel af tilstandsløft, kan have længere tilbagebetalingstider. 

Der er dermed - udover de konkrete projekter, som regionsrådet besluttede i marts - tilvejebragt et grundlag for at gennemføre projekter på følgende områder:

 

EjendomInvesteringsrammeTilbagebetalingstid
Herlev Hospital260 mio. kr.20 år *
Rigshospitalet, Glostrup60 mio. kr.12 år
Gentofte Hospital40 mio. kr.14 år
Amager Hospital14 mio. kr.11 år
Hvidovre Hospital60 mio. kr.19 år
Øvrige ejendomme35 mio. kr.20 år

* Den tekniske tilbagebetalingstid forventes at ligge på ca. 23 år. Da der kun kan indgås aftaler med Kommune Leasing på op til 20 år, bliver det resterende afdrag betalt med råderummet på forsyningsbudgettet fra de projekter (leasingrammer), der er afsluttet tidligere end 20 år.  

 

Leasingrammerne supplerer de leasingrammer, som blev besluttet af regionsrådet den 16. marts (jf. bilag 2), hvormed der samlet set gives leasingrammer på 945 mio. kr. (excl. evt. solcelleprojekter og evt. projekter på DSV-ejendomme) med en samlet gennemsnitlig tilbagebetalingstid på ca. 18 år.   

I bilag 3 ses en oversigt over de mange forskellige typer af energitiltag, som planlægges gennemført på ejendommene, herunder:

Herlev Hospital

Her drejer det sig bl.a. om:

Rigshospitalet, Glostrup

Her drejer det sig bl.a. om:

Gentofte Hospital

Her drejer det sig bl.a. om:

Amager Hospital 

Her drejer det sig bl.a. om:

Hvidovre Hospital 

Her drejer det sig bl.a. om:

Øvrige ejendomme (Regionsgården, Borgervænget, Nordsjællands Hospital, Hillerød, Region Hovedstadens Apotek)

Her drejer det sig bl.a. om:

Det bemærkes, at projekterne på Nordsjællands Hospital, Hillerød, har en tilbagebetalingstid på maksimalt 3 år med en samlet estimeret udgift på ca. 1 mio. kr.

Etablering af solceller er endnu ikke medtaget i leasingrammerne, da der er behov for yderligere afklaring og kvalificering af solcellepotentialet (se bilag 4 og 5). Center for Ejendomme vil udarbejde en særskilt sag vedrørende solcelleprojekter, som forventes forelagt for miljø- og klimaudvalget efter sommerferien.

Udover energibesparelserne indebærer de planlagte energitiltag, (som det også fremgår af bilag 1), et betydeligt bidrag til tilstandsløft af bygningerne og dermed til renoveringsplanens målopfyldelse, både i forhold til at løfte tilstanden, men også i forhold til at effektivisere driften. Herved skabes råderum for andre af planens renoveringer. Med tilstandsløftet forventes samlet set mindre akut vedligehold og en mere effektiv teknisk drift. At energitiltagene giver et stort bidrag til tilstandsløft, betyder dog omvendt en forholdsvis lang tilbagebetalingstid. 

Inden den konkrete udførelse af tiltagene, kvalificeres projekterne yderligere, og der indhentes tilbud. Hvis projekterne i den proces forringes i væsentlig grad i forhold til tilbagebetalingstid og/eller tilstandsløft, kan projekterne udgå af planen. Omvendt vil der også i det videre arbejde kunne identificeres yderligere egnede energitiltag på ejendommene, herunder i forhold til tilstandsløft af fx klimaskærmen. I så fald forelægges der sager med indstilling herom for miljø- og klimaudvalget. 

Tidsplanen for udførelsen af projekterne er perioden 2021-2025.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen afsættes der leasingrammer for samlet set 945 mio. kr. med en samlet gennemsnitlig tilbagebetalingstid på ca. 18 år, omfattende langt størstedelen af regionens ejendomme. Hermed forventes Energiplan 2025’s pejlemærker om energieffektivisering og CO2-besparelse at kunne opfyldes (som beskrevet i bilag 1).

Ved regionsrådets godkendelse af indstillingen gennemføres energieffektivisering på Herlev Hospital, Rigshospitalet, Glostrup, Gentofte Hospital, Amager Hospital, Hvidovre Hospital, Region Hovedstadens Apotek samt øvrige ejendomme. Da tiltagene indebærer reduktion af CO2-udledning i væsentligt omfang, bidrager de til realisering af FNs' verdensmål på klimaområdet. 

RISIKOVURDERING

Før den endelige bearbejdning af de mange forskellige delprojekter, er der stadig en betydelig usikkerhed i forhold til estimatet for de konkrete investeringsbeløb og energibesparelser. Det vil derfor være nødvendigt at genvurdere projekterne efter en videre bearbejdning, inden de igangsættes. Projektporteføljen opdateres løbende på baggrund af opdaterede data og vurderes i regi af Center for Ejendommes fælles styregruppe for renoveringsprogrammet og energiprogrammet. Med løbende analyser, opdatering af investeringsbeløb m.m. og en helhedsvurdering af energitiltagene, søges risici mindsket.
 
Der vil være projekter, som efter en nærmere bearbejdning efterfølgende må fravælges fx grundet en ringere tilbagebetalingstid end oprindeligt forudsat. Udgifter til det forberedende arbejde afholdes og indregnes i så fald i den samlede porteføljes investeringssum og tilbagebetalingstid.

ØKONOMI

Etableringsudgifter til projekterne er forudsat leasingfinansieret hos Kommune Leasing, idet tilbagebetalingen afholdes af energibesparelsen hos Center for Ejendomme uden bevillingstekniske ændringer. Realiserede besparelser forbliver i Center for Ejendomme, også efter at leasingaftalen er tilbagebetalt til finansiering af andre energieffektiviseringsprojekter. 

KOMMUNIKATION

Der planlægges en intern såvel som ekstern kommunikation om igangsættelse af energieffektiviseringen.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges miljø- og klimaudvalget den. 27. april 2021, forretningsudvalget den 11. maj 2021 og regionsrådet den 18. maj 2021.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Mogens Kornbo / Heine Knudsen

JOURNALNUMMER

21014802

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 Mødesag om finansiering og prioritering af energitiltag, godkendt af regionsrådet 16. marts 2021 (Sag nr. 6)

Bilag 2: Bilag 2 Mødesag om leasingrammer til energieffektiviseringsprojekter, godkendt af regionsrådet 16. marts 2021 (Sag nr. 7)

Bilag 3: Bilag 3 Beskrivelse af de foreslåede energitiltag

Bilag 4: Bilag 4 Danske Regioners Høringssvar vedr. ændret lovgivning på solcelleområdet

Bilag 5: Bilag 5 Notat om kommende lovgivning på solcelleområdet

Bilag 6: Bilag 7 - Præsentation - EP

6. Eventuelt

Eventuelt

Tomt indhold

Miljø- og klimaudvalget - meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelser - Fysisk afholdelse af møde den 4. maj 2021 kl. 14-16 vedr. den politiske drøftelse af Råstofplan 2016/2020
  2. Meddelelser - MKU Årsplan 2021

Medlemmer

1. Meddelelser - Fysisk afholdelse af møde den 4. maj 2021 kl. 14-16 vedr. den politiske drøftelse af Råstofplan 2016/2020

Meddelelser

Med antallet af forventede deltagere til den politiske drøftelse af Råstofplan 2016/2020 den 4. maj kl. 14-16, foreslår jeg, at mødet holdes fysisk i Regionsrådssalen. Her kan afstandskravet og de overordnede Covid-19 retningslinjer overholdes forsvarligt.

Et fysisk møde giver desuden en bedre ramme for at drøfte udkast til råstofplan og grundlaget for dette.

De tilmeldte deltager opfordres derfor, hvis det er muligt, at deltage fysisk i mødet. Det vil dog fortsat være muligt at deltage pr. Teams for dem, der ønsker dette.

Der er udsendt en opdateret mødeindkaldelse til regionsrådspolitikerne samt en særskilt mail til de allerede tilmeldte.

Med venlig hilsen

Kim Rockhill

Journalnummer

21018966

2. Meddelelser - MKU Årsplan 2021

Meddelelser

Årsplanen for emner til miljø- og klimaudvalgets kommende møder er vedlagt som bilag. Årsplanen er foreløbig, og der kan opstå behov for udskydelser af emner eller supplering med ekstra punkter, hvilket vurderes løbende af administrationen.

Journalnummer

19035508

Bilag

Bilag 1: MKU Årsplan AM pr. april