Godkendt.
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Anbefalet.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev ved mødet den 24. april 2023 præsenteret for første udkast til en fælles regional uddannelsesstrategi. Strategien forelægges nu fastholdelses- og rekrutteringsudvalget med henblik på udvalgets endelige anbefaling forud for regionsrådets behandling af sagen den 20. juni 2023.
Administrationen har med udgangspunkt i udvalgsmedlemmernes drøftelser på mødet den 23. november 2022 og den 24. april 2023 udarbejdet et beslutningsoplæg til godkendelse af den fælles regionale uddannelsesstrategi ”Det bedste sted at lære” (bilag 1). Justeringerne fra udvalgets drøftelse d. 24. april 2023 er markeret med rød.
Uddannelsesstrategien ”Det bedste sted at lære” skal bidrage til at sætte fokus på uddannelse som en nødvendig vej til at sikre kompetente medarbejdere til regionens hospitaler og i det samlede sundhedsvæsen i regionen.
Samtidig skal strategien sætte retningen for, hvordan Region Hovedstaden tilbyder gode arbejdsliv og karriereveje med udviklingsmuligheder for alle.
Strategiske målsætninger i Uddannelsesstrategien
Administrationen har ud fra tidligere drøftelser i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget arbejdet videre med at formulere de strategiske målsætninger og prioriterede indsatser i uddannelsesstrategien. De strategiske målsætninger på uddannelsesområdet er:
Vi skal skabe gode rammer for, at ledere og medarbejdere kan løfte uddannelsesopgaven.
Vi skal sikre, at vores studerende, elever og lærlinge får en praksisnær uddannelse af højeste kvalitet.
Vi skal give vores medarbejdere gode udviklingsmuligheder og styrke de kompetencer, der er mest brug for.
Vi skal løbende forbedre vores læringstilbud gennem faglig, didaktisk og teknologisk nytænkning.
Udfordringer og muligheder relateret til regionens uddannelsesopgaven har hen over efteråret og vinteren været genstand for drøftelser i paneldebatter i Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget. Deltagerkredsen var uddannelsesinstitutioner, repræsentant for de studerende, repræsentant fra kommunerne og medarbejdere og ledere fra regionens hospitaler. Derudover har regionens øverste medudvalg (RMU), Uddannelsesfagligt Råd, hospitalsdirektørkredsen og Strategisk Forum for Uddannelse og HR undervejs i processen drøftet udkast og givet input til uddannelsesstrategien.
Efter vedtagelse af den fælles regionale uddannelsesstrategi vil hospitalerne og virksomhederne implementere initiativer til at understøtte strategiens målsætninger og indsatser.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget vil efter planens vedtagelse 1-2 gange årligt blive præsenteret for en opfølgning på de prioriterede indsatser der er formuleret i uddannelsesstrategien. Opfølgning på strategien vil desuden ske i ledelsesstrengen via relevante fora.
Ved tiltrædelse af indstillingen anbefaler fastholdelses- og rekrutteringsudvalget en godkendelse af strategien i forretningsudvalget og regionsrådet.
Den fælles regionale uddannelsesstrategi formidles til regionens arbejdspladser via ledelsesstrengen.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023, forretningsudvalget den 13. juni 2023 og regionsrådet den 20. juni 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Charlotte Koch Hess
23017856
Bilag 1: Udkast til Region Hovedstadens uddannelsesstrategi
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Sagen blev udsat med henblik på en revideret mødeplan for udvalget.
Hvert af de stående udvalg skal godkende en mødeplan med dato og tidspunkter for møder i deres respektive udvalg. I denne sag fremgår administrationens forslag til fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets mødeplan for 2024.
Stående udvalg skal selv vedtage sin mødeplan, ifølge styrelsesloven. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets og de øvrige udvalgs mødeplanlægning.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget. Administrationen har i sit forslag til mødeplan desuden taget højde for de medlemmer, der sidder i mere end ét udvalg, samt at en sag normalt skal kunne behandles færdigt i udvalg, forretningsudvalg og regionsråd i løbet af en måned eller halvanden.
Mødeplanen indeholder møder frem til udgangen af 2024, og møder i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget vil som udgangspunkt blive afholdt på Regionsgården i Hillerød.
Administrationen foreslår, at fastholdelses- og rekrutteringsudvalget i 2024 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Det samlede udkast til en mødeplan for de stående udvalg fremgår af bilag 1.
Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget tiltræder indstillingen, er forslaget til udvalgets mødeplan for 2024 vedtaget.
Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget tiltræder indstillingen, vil forslaget til udvalgets mødeplan for 2024 blive offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne
22001961
Bilag 1: Skabelon - mødeplan for udvalgene 2024
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Drøftet, idet fastholdelses- og rekrutteringsudvalget besluttede at sende følgende budgetinitiativer til administrationens kvalificering til anden budgetdrøftelse:
Nyt initiativ 1: Forslag 1 og 7 skrives sammen til ét initiativ om arbejdsmiljø
Nyt initiativ 2: Forslag 2, 5, 6 og 13 skrives sammen til ét initiativ om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Nyt initiativ 3: Flere ”Runners” skal frigive tid til kerneopgaven og øge rekrutteringen til sundhedsuddannelserne.
Nyt initiativ 4: Forslag 4 og 14 skrives sammen til ét initiativ om studerende og nyuddannede
Nyt initiativ 5: Opsparing af betalt orlov til ansatte
Nyt initiativ 6: Branding - jf. Det handler om arbejdsliv
Nyt initiativ 7: Forslag 10 og 11 skrives sammen til et nyt initiativ om seniorer
Nyt initiativ 8: 4-dages arbejdsuge
Nyt initiativ 9: Udenlandsk arbejdskraft
Nyt initiativ 10: Videreførelse af Enhed for klinisk træning
Forretningsudvalget godkendte på mødet den 24. januar 2023 den overordnede tidsplan for budgetproces 2024-2027. Efterfølgende har forretningsudvalget på mødet den 7. marts 2023 fastlagt rammerne for de stående udvalgs deltagelse og bidrag til den kommende budgetproces. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev ved mødet den 24. april 2023 introduceret til budgetprocessen. Udvalget skal ved dette og næste møde drøfte og beslutte hvilke budgetforslag udvalget ønsker at stille og hvilke administrationen skal kvalificere yderligere.
Alle stående udvalg skal bidrage til budgetprocessen for budget 2024-2027. Ved dette møde skal fastholdelses- og rekrutteringsudvalget drøfte de fremsendte budgetinitiativer med henblik på at prioritere op til 10 forslag, som administrationen kan kvalificere frem mod den sidste drøftelse den 12. juni 2023.
På mødet d. 12. juni 2023 kan udvalget prioritere op til fem forslag, som udvalget ønsker at bringe ind i budgetforhandlingerne efter sommerferien. Inden udvalgets sidste drøftelse, vil administrationen være i dialog med forslagsstillere såfremt der er behov for præciseringer eller tydeliggørelse af initiativernes indhold og formål. Initiativer, som er besparende, tæller ikke med i de fem. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets- og øvrige stående udvalgs initiativer, samles i to kataloger. Ét for sundhedsområdet og ét for det regionale udviklingsområde. Katalogerne indgår i budgetforhandlingerne i august.
Forretningsudvalget blev på møde den 11. april 2023 præsenteret for en foreløbig vurdering af rammerne for budget 2024. Den meget foreløbige vurdering af økonomien for 2024 viser, at der en ubalance på mellem 300 og 400 mio. kr. Tallene er meget usikre, da der først indgås økonomiaftale mellem regionerne og staten ultimo maj/juni og da prognosen kun bygger på forbruget i de første par måneder af 2023.
Forslag til budgetinitiativer
Administrationens forslag til budgetinitiativer inden for fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets ressortområde:
Politiske forslag til budgetinitiativer inden for fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets ressortområde:
Godkendes indstillingen, vil administrationen følge op på fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets drøftelser og kvalificere op til 10 budgetinitiativer til udvalgets sidste drøftelse den 12. juni 2023.
En tiltrædelse af indstillingen har ikke i sig selv bevillingstekniske konsekvenser.
De økonomiske rammer for regionens budgetlægning 2024-27 vurderes efter det økonomiske råderum og danner rammerne for budgetforhandlingerne i august og september måned.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget beslutter ved mødet den 12. juni 2023, hvilke initiativer udvalget ønsker skal indgå i budgetforhandlingerne efter sommerferien.
Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne
22072521
Bilag 1: Ikke varige midler budget 2024 revideret 2. maj 2023
Bilag 2: Forslag 1: (F) Styrkelse af den regionale arbejdsmiljøindsats
Bilag 3: Forslag 2: (B) Lægers efteruddannelse
Bilag 7: Forslag 6: (A) Oprettelse af en erhvervskandidatuddannelse i Region H
Bilag 8: Forslag 7: (A) Hurtig hjælp til afdelinger med akutte arbejdsmiljøudfordringer
Bilag 9: Forslag 8. (F) Opsparing af betalt orlov til ansatte
Bilag 10: Forslag 9. (Ø) Branding
Bilag 11: Forslag 10. (Ø) Seniormedarbejdere
Bilag 12: Forslag 11. (C & O) Seniorpolitik
Bilag 13: Forslag 12. (C & O) 4-dages arbejdsuge
Bilag 14: Forslag 13. (C & O) Tid til uddannelse på afdelingerne
Bilag 15: Forslag 14. (C&O) Bedre forhold for studerene
Bilag 16: Forslag 15. (C & O) Udenlandsk arbejdskraft
Bilag 17: Forslag 16. (Adm.) Videreførsel af Enhed for Klinisk Træning
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
På møde den 23. november 2022 vedtog fastholdelses- og rekrutteringsudvalget en handleplan for ’Det handler og arbejdsliv’, herunder at udvalget halvårligt præsenteres for en status på arbejdet med handleplanen. Med denne sag orienteres fastholdelses- og rekrutteringsudvalget om den aktuelle status på handleplanen siden vedtagelsen.
Rammen for fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets arbejde med ’Det handler om arbejdsliv’ er de fem målsætninger, 1. Attraktiv arbejdsplads, 2. Ny opgaveløsning tæt på patienten, 3. Sammen om vagtarbejde, 4. God jobstart og 5. Nærværende ledelse.
Realiseringen af udvalgets arbejde med målsætningerne er beskrevet i handleplanen.
Handleplan indeholder aktuelt 17 initiativer, der igangsættes i perioden 2022-2024, men flere initiativer kan komme til. Effekten af planen følges via de fire indikatorer, som fremgår af planen. Af bilag 1: Status på handleplan for ’Det handler om arbejdsliv’ fremgår status for hvert initiativ, med angivelse af en af følgende tre markeringer: ’planmæssigt’, ’øget opmærksomhed og ’kritisk. I nærværende sag vil der ud over denne overordnede status på de enkelte initiativer gives en mere udførlig beskrivelse af udvalgte initiativer i handleplanen med henblik på at give udvalget indblik i arbejdet med disse konkrete initiativer.
Overordnet status
Alle initiativer i 2022 og 2023 forløber planmæssigt.
Initiativerne for 2024 er endnu ikke igangsat, men der arbejdes løbende med såvel praktikforløb som onboarding og branding.
Som status på handleplanen gives dels det overordnede overblik over den samlede portefølje af initiativer, som fremgår i bilag 1: Status på handleplan for det handler om arbejdsliv, hvoraf en kort beskrivelse af status fremgår. Derudover præsenteres udvalgte initiativer i handleplanen mere indgående nedenfor. I denne status fokuseres på arbejdet med Ungdomstopmøde, Advisory board, exitanalyse samt erfaringer af afprøvning af inddragelse af andre faggrupper på alle regionens hospitaler i 2022.
Afprøve inddragelse af andre faggrupper på alle regionens hospitaler
Alle hospitaler har i 2022 inddraget andre faggrupper i opgaveløsningen med henblik på at frigøre tid hos de sundhedsprofessionelle til varetagelse af kerneopgaven. Som opfølgning på denne afprøvning har alle hospitaler lavet korte case-beskrivelser af, hvad de har afprøvet; hvilke sundhedsprofessionelle det har været intentionen at aflaste samt en vurdering af initiativet i relation til, om det har skabt værdi og derfor fortsætter. Case-beskrivelserne er samlet i bilag 2: Katalog over forsøg med inddragelse af andre faggrupper.
Kataloget indeholder i alt 45 forsøg, og det er hensigten, at kataloget kan bidrage til inspiration for hospitalernes videre arbejde med at inddrage andre faggrupper i opgaveløsningen for at sikre klinikernes tid til løsning af kerneopgaven.
Det fremgår af bilag 2, at der særligt har været afprøvet initiativer, som var målrettet at aflaste plejepersonalet. Således er 11 ud af 45 forsøg målrettet aflastning af plejepersonalet. Derudover er der også lavet forsøg, målrettet aflastning af læger, bioanalytikere, lægesekretærer, radiografer og radiologer.
Ungdomstopmøde i 2023
I ’Det handler om arbejdsliv’ blev det besluttet, at der skulle afholdes et ungdomstopmøde for at blive klogere på, hvad der er vigtigt for de unge i deres arbejdsliv og høre om deres forventninger til arbejdslivet.
Under sloganet ”Et godt arbejdsliv i et ungt liv!” inviteres 60 af regionens yngre sundhedsfaglige medarbejdere til ungdomstopmøde, hvor de vil få mulighed for at fortælle om deres drømme til fremtidens arbejdsliv og komme med bud på, hvordan vi sammen skal designe fremtidens arbejdsplads. Arrangementet finder sted den 19. september 2023
De unge medarbejdere får på dagen lejlighed til at komme med anbefalinger til hvilke forandringer, der i de kommende år skal til for at skabe en attraktiv arbejdsplads for unge mennesker i Region Hovedstaden, for udvalgte repræsentanter fra regionens administrative og politiske ledelse. Derudover vil de unge medarbejderes anbefalinger blive præsenteret for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget i løbet af vinteren med henblik på drøftelse, videre stillingtagen og som inspiration til fortsat udvikling af regionens plan ‘Det handler om arbejdsliv.
Advisory board
Som en del af Det handler om arbejdsliv blev det også besluttet at nedsætte et advisory board, som kan inspirere og kvalificere regionens arbejde med tilknytning, rekruttering og fremtidens arbejdsplads.
Dette advisory board sætter fokus på hvordan vi gør regionen til en attraktiv arbejdsplads for såvel yngre som erfarne medarbejdere nu og i fremtiden.
Advisory boardet etableres som tre fyraftens-panel-møder, med deltagere regionen normalt ikke er i dialog med. Eksempelvis repræsentanter fra det private erhvervsliv, kunstnerverden, forskningsverden og andre offentlige organisationer, der inviteres ind til en modereret dialog og debat. Hensigten med dialogerne er at få adgang til andres perspektiver på regionen som arbejdsgivere. Disse perspektiver kan forhåbentlig udfordre regionen i forhold til hvordan den skal imødekomme ambitionen om at forblive en attraktiv arbejdsplads – både for de unge, men også for alle andre. Det foreslås, at der afholdes tre dialog-møder i efteråret, hver med sit eget tema og at det enkelte advisory board sammensættes specifikt med henblik på de enkelte temaer:
Ved at holde arrangementerne som åbne fyraftensmøder, vil en bredere gruppe få mulighed for at blive inspireret af dialogen. Intentionen er således, at advisory boardet på denne måde kan få et større direkte påvirkning i organisationen. Endvidere vil drøftelserne i advisory boardene kunne give inspiration til det lokale arbejde med tilknytning og rekruttering i regionen.
Etablering af systematisk exitanalyse på alle hospitaler og virksomheder
Som led i ’Det handler om arbejdsliv’ blev det besluttet at etablere systematiske exitanalyser på alle hospitaler og virksomheder fra 2022. Hensigten med systematiske exitanalyser er at få indblik i fratrædelsesårsager og danne grundlag for målrettede fastholdelsesinitiativer.
Exitanalysen blev lanceret i september 2022, og de første resultater er blevet tilgængelige i det strategiske HR-dashboard ultimo marts 2023.
De foreløbige resultater viser, at 40% af medarbejderne, der fratræder fra hospitaler, psykiatri og virksomheder (foruden koncerncentre) skifter til et job uden for Region Hovedstaden (som arbejdsplads). 12% har opsagt deres job uden af have afklaret deres jobsituation.
På tværs af faggrupperne sygeplejersker, læger, bioanalytikere, SOSU’er og jordemødre angiver flest, at følgende to årsager har haft betydning for deres opsigelse:
Derudover angiver sygeplejersker, at årsagen ”Ønsker bedre tid til at løse arbejdsopgaverne” er den næst-vigtigste årsag til deres opsigelse.
Bioanalytikere og læger angiver, at årsagen ”Anser det som et naturligt led i min karrieremæssige udvikling” er den vigtigste årsag til deres opsigelse.
I exitanalysen spørges til tilfredshed i jobbet. Respondenten svarer på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Det regionale gennemsnit er i øjeblikket 3,5. Resultaterne viser, at 8 af Region Hovedstadens hospitaler og virksomheder (foruden koncerncentre) scorer 3,5 eller højere, hvoraf 6 hospitaler og virksomheder scorer 3,5 eller 3,6.
Den viden, der bliver tilgængelig omkring årsagerne til, at medarbejdere stopper i deres job i Region Hovedstaden vil være værdifuld i det fremadrettede arbejde med initiativer, som er målrettet til at gøre regionens arbejdspladser attraktive og målrettet til at sikre at medarbejdere trives i deres arbejdsliv. Regionens hospitaler og virksomheder vil arbejde med analysens resultater lokalt.
Opfølgning på effekt af handleplan
Der findes ikke hurtige løsninger i arbejdet med at fastholde og rekruttere medarbejdere. Forandringer på dette område tager tid, og der vil formentlig gå nogle år, før vi ser den fulde effekt af de initiativer, der sættes i værk.
Effekten af de fem målsætninger følges gennem fire indikatorer, som tilsammen giver et billede af, om regionen lykkes med at skabe en arbejdsplads med medarbejdere, der trives. Indikatorerne viser data fra de halvårlige trivselsmålinger: antallet af ansatte, der forlader jobbet inden for de første 12 måneder; sygefravær og antal ansøgere til stillinger inden for de faggrupper, der har særlig fokus i handleplanen ”Det handler om arbejdsliv”.
Der følges op på disse fire indikatorer i den datapakke med HR-nøgletal, som halvårligt forelægges udvalget samtidig med sagen om status på handleplan for ”Det handler om arbejdsliv”. Næste gang datapakken forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget er den 1. november 2023.
Godkendes indstillingen, tages orienteringen om status på handleplanen for ’Det handler om arbejdsliv’ til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Lisbet Langbjerg Sørensen
23017414
Bilag 1: Status på Handleplan for 'Det handler om arbejdsliv'
Bilag 2: Katalog over forsøg med inddragelse af andre faggrupper
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Regionsrådet vedtog i juni 2022 plan for fastholdelse og rekruttering - Det handler om arbejdsliv. Én af de fem målsætninger i planen er ’sammen om vagtarbejde’, som indebærer, at vagtarbejde skal fordeles på flere medarbejdere, så de medarbejdere, som i dag har meget vagtarbejde, får færre vagter. Formålet er at sikre et godt arbejdsmiljø og et godt arbejdsliv for medarbejderne, så flere har lyst til at blive og til at arbejde i regionen.
Forretningsudvalget blev på møde d. 9. maj orienteret om administrationens forslag til udmøntning af ’sammen om vagtarbejde’. Forslaget blev drøftet i regionens øverste MED-udvalg (RMU) d. 10. maj og i hospitalsdirektørkredsen d. 11. maj. Der er d. 17. maj sendt en aktuel orientering til regionsrådet med status på ’sammen om vagtarbejde.
Forretningsudvalget tog på mødet d. 9. maj sagen “Orientering om principper for sammen om vagtarbejde” til efterretning med følgende protokolbemærkning:
”Forretningsudvalget tager orienteringen om ”Sammen om vagtarbejdet” til efterretning, fordi det aflaster de medarbejdere, der i dag arbejder mange aftener, nætter, weekender og helligdage, og understreger samtidig, at denne nødvendige, men svære opgave skal udmøntes via lokal ledelse, stor medarbejderinvolvering og lokal tilpasning, og derfor er det afgørende, at der sker en grundig behandling i medarbejderudvalgene på alle niveauer, der sikrer at det bliver meningsfuldt i den enkelte kliniske afdelings drift, ligesom erfaringerne fra de afdelinger, der allerede fordeler vagterne, skal inddrages.”
Der var i RMU i forbindelse med mødet d. 10. maj forståelse for intentionen med initiativet, men der var fra medarbejdersiden et ønske om at gentænke processen og principper. RMU mødes igen i juni og fortsætter drøftelsen. Samtidig vil der i maj-juni være drøftelser i hospitalernes MED-udvalg (VMU’erne).
RMU havde ikke bemærkninger til den del af administrationens forslag, som vedrører nyansatte sygeplejersker, jordemødre og social- og sundhedspersonale. Hospitalsdirektørkredsen besluttede derfor på mødet d. 11. maj, at nyansatte sygeplejersker, jordemødre og social- og sundhedspersonale i vagtfrie eller vagtlette funktioner i kliniske afdelinger fremover skal bidrage til vagtarbejdet i weekender og på helligdage. Det vil gælde for stillinger, der slås op efter 1. juni 2023 og ved interne skift.
Såfremt indstillingen følges, tager fastholdelses- og rekrutteringsudvalget sagen til efterretning.
Der er udarbejdet kommunikationsplan, der indeholder kommunikationsmateriale til både intern og ekstern brug.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023. Udvalget orienteres løbende om status.
Kirstine Vestergård Nielsen / Sidse Bring-Larsen
23023380
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget at anbefale over for forretningsudvalget:
Taget til efterretning.
Med denne sag orienteres om konklusionerne fra Arbejdsmiljørapporten 2022. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget arbejder løbende med den generelle opfølgning på arbejdsmiljøet i Region Hovedstaden i arbejdet med fastholdelse af medarbejdere.
Den årlige Arbejdsmiljørapport behandler regionens samlede arbejdsmiljødata. Det er også med afsæt i Arbejdsmiljørapporten, at RMU (Regionens Hoved- MED-udvalg) drøfter de strategiske arbejdsmiljøområder. I Arbejdsmiljørapporten fra 2022 fremhæves følgende:
I marts måned drøftede RMU – som regionens øverste arbejdsmiljøudvalg – det overordnede arbejdsmiljø på regionens hospitaler og virksomheder. Afsættet fra drøftelsen var Arbejdsmiljørapport 2022, hvori centrale arbejdsmiljødata inden for områderne trivsel, arbejdsmiljøuddannelse, reaktioner fra arbejdstilsynet, arbejdsskader, sygefravær, brug af psykologisk rådgivning samt personaleomsætning er beskrevet. Endvidere indgår der flere cases i rapporten, der belyser temaerne, og hvordan der er arbejdet med dem lokalt på regionens arbejdspladser.
Ved siden af Arbejdsmiljørapporten viser Onboardinganalysen fra 2022, at 18 % af medarbejderne ligger i risikozonen for enten ikke at trives på arbejdspladsen eller at overveje en opsigelse. Dette selv om alle arbejdspladser i regionen arbejder med forskellige tiltag, der har til formål at styrke onboarding af nye medarbejdere.
RMU’s drøftelser mundede ud i at fastholde de tre overordnede fokusområder med arbejdsmiljøstrategisk perspektiv, som RMU fastsatte i 2021. Dog med fokus på kerneopgaven i arbejdet med arbejdsmiljø.
Godkendes indstillingen, tages orienteringen om Region Hovedstadens arbejdsmiljørapport og RMUs overordnede fokusområder til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023 og forretningsudvalget den 6. juni 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Helle Brieghel Bavnhøj
22049873
Bilag 1: Region Hovedstadens Arbejdsmiljørapport 2022
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev på møde den 29. marts 2022 forelagt en datapakke med de HR-nøgletal, der er blevet anvendt i udarbejdelsen af ’Det handler om arbejdsliv’. Det blev aftalt, at en opdateret datapakke forelægges udvalget halvårligt. Den seneste datapakke blev forelagt udvalget den 23. november 2022.
Det er besluttet, at fastholdelses- og rekrutteringsudvalget samt social- og psykiatriudvalget forelægges en datapakke med ti centrale HR-nøgletal med henblik på at skabe et ensartet billede på tværs af de politiske udvalg om Region Hovedstaden som arbejdsplads.
Datapakken indeholder de ti HR-nøgletal på personaleområdet, som bedst belyser fastholdelses- og rekrutteringsområdet herunder de fire indikatorer, der måles på i ’Det handler om arbejdsliv’. I datapakken præsenteres data fra oktober 2022 samt data fra april 2023 på de ti udvalgte områder, hvorved udviklingen indenfor de ti nøgletal vil kunne ses. I det HR Strategiske Dashboard, som fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev præsenteret for den 21. marts 2023, er det muligt at følge yderligere, supplerende data på HR-området.
Status på HR-nøgletal
Opfølgning på fire indikatorer i det handler om arbejdsliv
Antal medarbejdere og ledere, der forlader regionen inden for de første 12 mdr. af deres ansættelse
På tværs af alle faggrupper i regionen ses det, at 46% nyansatte stopper i regionen indenfor de første 12 måneder af deres ansættelse. Bioanalytikere udgør en stor del af dem, der stopper inden for det første år, og her gøres opmærksom på, at dette bl.a. er drevet af indsatsen mod COVID-19, hvor der har været en stor både til- og afgang af bioanalytikere i perioden. Per april 2023 er 80% af nyansatte bioanalytikere stoppet inden for det første år, mens blot 16% af radiograferne er stoppet indenfor de første 12 måneder af deres ansættelse.
For lederne gælder det på tværs af faggrupper, at 15% stopper indenfor det første år af deres ansættelse. Det er blandt sygeplejerskerne, at der ses et frafald i de første 12 måneders ansættelse 11% stopper indenfor de første 12 måneder. Dette er en forbedring på 4 procentpoint siden opgørelsen i oktober.
Opgørelsen viser antal medarbejdere, der tiltrådte i perioden 1. april 2021 – 31. marts 2022 og fratrådte inden for de første 12 måneder af deres ansættelse. Effekten af initiativer målrettet, at fastholde nyansatte vil derfor først kunne afspejles i data efter 24 måneder.
Antal ansøgere til opslåede stillinger
For alle faggrupperne gælder det, at der er opslået færre stillinger i denne periode end ved sidste HR-nøgletal i november 2022.
Medianen for antal modtagne ansøgninger på sygeplejerskeområdet og lægeområdet er fortsat på hhv. 2, på i alt 1.095 opslåede stillinger for sygeplejerskerne og 3 på i alt 499 opslåede stillinger for lægerne.
Alle øvrige faggrupper har oplevet en stigning af antal ansøgere. Størst stigning ses hos bioanalytikerne, hvor medianen er 17 ansøgninger på 24 opslåede stillinger, svarende til en stigning på 4 siden opgørelsen i oktober.
Potentiale for ændret fordeling af weekendvagter
Blandt sygeplejerskerne, der er den største faggruppe, ses det, at 33% har haft under ti weekendvagter i 2022, mens andelen med mindre end ti weekendvagter for SOSU’er er betydelig lavere – kun 13%.
Trivselstal
For hvert af de tre regionale trivselsspørgsmål ligger niveauet både for hele regionen og for de enkelte faggrupper over det regionale måltal på 3,5.
Sygefravær
Der er sket et fald i det gennemsnitlige antal sygefraværsdage for de seks faggrupper og også samlet for hele regionen. Samlet set er det gennemsnitlige antal sygefraværsdage de seneste 12 måneder faldet fra 16,4 i oktober til 14,6 i april. Det laveste gennemsnitlige antal sygefraværsdage de seneste 12 måneder ses hos lægerne med 8,4 sygefraværsdage, mens der er højest sygefravær, blandt SOSU-personalet med 23,4 dage.
Det regionale mål for antal gennemsnitlige sygefraværsdage er 11,7
Status for de øvrige HR-nøgletal.
Antal ansatte i regionen i alt og på udvalgte faggrupper
I april 2023 er der 43.916 månedslønnede i Region Hovedstaden. Heraf udgør de seks udvalgte faggrupper 26.334 svarende til 60% af det samlede antal ansatte. Sygeplejerskerne udgør med 12.439 den største faggruppe af de seks.
Befolkningsudvikling i Region Hovedstaden
I hovedstadsområdet (forstået som det geografiske område og ikke som organisationen) forventes det, at gruppen af 70-årige eller ældre stiger med ca. 16% fra 2020 til 2030, hvorimod gruppen af 20-29-årige ikke vokser.
Prognose for mangel på arbejdskraft i Region Hovedstaden
Det fremgår af den opdaterede prognose, at der i regionen og kommunerne i hovedstadsområdet forventes at mangle mere end 2.000 SOSU-assistenter i 2030.
Medarbejdere, der har skiftet job internt i regionen de seneste 12 måneder
Der er i alt 1.112 medarbejdere, der har skiftet job internt i regionen de seneste 12 måneder – det svarer til, at 17% af alle, der er fratrådt, er skiftet til et andet job i regionen
Fastholdelseskurve for udvalgte faggrupper
Fastholdelseskurven, der viser fastholdelsesprocenten efter antal års ansættelse for udvalgte faggrupper, viser at bioanalytikerne har det hurtigste frafald, mens radiografer og læger har det laveste frafald over tid. Jordemødre samt SOSU-personale har nogenlunde identiske fastholdelseskurver, mens kurven for sygeplejersker er en anelse bedre. Her ses det, at 50 % af sygeplejerskerne forbliver ansat i fem år.
Hvis indstillingen følges, tages datapakken med HR-nøgletal til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 23. maj 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/Anne-Mette Bang Termansen
23017414
Bilag 1: HR-nøgletal april 2023
Punkter til eventuelt.