Med økonomiaftalen for regioner og kommuner for 2016 aftalte staten, regionerne og kommunerne, at telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) skal udbredes i hele landet. Aftalen indebærer, at der i de fem regioner med tilhørende kommuner etableres et tværsektorielt telemedicinsk tilbud, som bliver udbredt til relevante borgere med KOL. Den praktiske gennemførelse af udbredelsen varetages af fem landsdelsprogrammer, der er forankret i de tværsektorielle sundhedsaftaler.
Med økonomiaftalen for 2018 mellem staten og regionerne og økonomiaftalen for samme år mellem staten og kommunerne aftaltes en fælles anskaffelse af en national, telemedicinsk infrastruktur/platform. Det er forventningen, at infrastrukturen fremadrettet også skal anvendes til kommende sygdomsområder og patientgrupper. Der er således tale om en generel IT-investering, der understøtter et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, hvor behandlingen kan flyttes ud i eller tæt på borgerens hjem. Med aftalerne blev afsat 35 mio. kr. til finansiering af anskaffelsen. Regionernes andel tilsammen er på 24,5 mio. kr.
Økonomiaftalen for 2018 blev forelagt forretningsudvalget på dettes møde den 13. juni 2017, og regionsrådet har i budget 2018 og 2019 afsat midler til implementering af den telemedicinske løsning.
Den samlede telemedicinske løsning består af den fælles nationale telemedicinske infrastruktur, en bruger/grænseflade for de sunhedspersoner, der anvender den telemedicinske løsning (medarbejderløsningen) og en bruger/grænseflade for de KOL-patienter, som monitoreres via den telemedicinske løsning (borgerløsningen).
Målgruppen for den telemedicinske løsning er patienter med svær og meget svær KOL.
Anvendelsen af den telemedicinske løsning vil give et bedre overblik over patienternes tilstand. Med løsningen kan patienterne elektronisk sende målinger af puls, iltmætning og vægt og besvare spørgsmål om deres tilstand, som sygeplejersker og læger på hospitaler, i almen praksis og i kommuner efterfølgende kan tilgå og monitorere. Målingerne foretages løbende, hvorved der opnås et mere fintmasket datasæt, som giver mulighed for at tilpasse behandlingen til den enkelte. Den telemedicinske løsning ventes at kunne føre til et fald i KOL-relaterede hospitalsindlæggelser.
Den telemedicinske løsning giver også patienterne mulighed for at monitorere sig selv, hvorved de gøres i stand til bedre at reagere på og håndtere ændringer i deres tilstand. Patienter med svær og meget svær KOL oplever generelt stor utryghed og angst for ikke at kunne få luft, hvilket begrænser deres almindelige livsudfoldelse og fører til tilbageholdenhed og isolation. Gevinsterne ved den telemedicinske løsning er tryghed og bedre livskvalitet, hvilket underbygges af erfaringerne fra det telemedicinske initiativ til KOL patienter i Nordjylland "TeleCare Nord", der har vist, at hele 71 pct. af de adspurgte patienter oplevede større tryghed og 61 pct. øget kontrol med deres sygdom.
Den fællesoffentlige porteføljestyregruppe
Der er som opfølgning på økonomiaftalen nedsat en fællesoffentlig porteføljestyregruppe (herefter: porteføljestyregruppen). Porteføljestyregruppens medlemmer består af en kommunal og en regional repræsentant fra hvert af de fem landsdelsprogrammer samt repræsentanter fra Danske Regioner og KL og statslige repræsentanter fra Sundheds- og Ældreministeriet og Digitaliseringsstyrelsen. Formandsposten er pt vakant, men var indtil april 2018 besat med tidligere koncerndirektør i Region Midtjylland, Christian Boel. Dorrit Guttman, sundhedschef i Vordingborg Kommune, er næstformand for gruppen. Region Hovedstaden repræsenteres af centerdirektør for Center for Sundhed, Anne Skriver.
Porteføljestyregruppen følger løbende op på de strategiske målsætninger med projektet. Den sørger for, at viden og best practice deles på tværs af landsdelsprogrammerne og kan drøfte og anbefale mulige løsninger. Derudover kan porteføljestyregruppen beslutte, om der er behov for nye fælles indsatser eller projekter på tværs af landsdelsprogrammerne. Porteføljestyregruppens betjenes af et fællesoffentligt porteføljesekretariat med medarbejdere fra Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet og Digitaliseringsstyrelsen. Sekretariatet er fysisk placeret i Digitaliseringsstyrelsen.
Styregruppen for Det Fælles Udbud og Udvikling af Telemedicin
Regionerne og kommunerne har nedsat en styregruppe for Fælles Udbud og Udvikling af Telemedicin (herefter: FUT-styregruppen), hvori Sundhedsdatastyrelsen og PLO er observatører. Region Midtjylland yder sekretariatsbetjening til FUT-styregruppen.
Udbud af rammeaftaler
Regionerne og kommunerne har gennem FUT-styregruppen samarbejdet på tværs om et fælles udbud af rammeaftaler vedrørende leverancer af den nationale telemedicinske infrastruktur, medarbejderløsninger og borgerløsninger. Udbuddet af rammeaftalerne blev annonceret den 27. november 2017 for så vidt angik den telemedicinske infrastruktur og den 18. december 2017 for så vidt angik de telemedicinske løsninger (medarbejder- og borgerløsningerne). Aftalen om en rammeaftale vedrørende infrastrukturen blev indgået i november 2018 med Systematic A/S. Den 3. december 2018 blev der indgået rammeaftaler om leverance af medarbejderløsningen med 3 mulige leverandører (CGI, EWII/Tunstall og KMD) og om leverance af borgerløsningen med 5 mulige leverandører (EWII, Tunstall, MedWare, KMD og CGI).
I en formandsmeddelelse forelagt for forretningsudvalget den 13. november 2018 blev foretningsudvalget og regionsrådets medlemmer orienteret om, at evalueringen af de indkomne tilbud havde vist, at udgifterne ville blive højere end aftalt i økonomiaftalen for 2018, hvilket medfører, at der skal indarbejdes løbende driftsudgifter på yderligere 6,5 mio. kr. på regionens budget fra og med budget 2020.
Det vurderes på nuværende tidspunkt, at der i regionens budget samlet set vil være behov for at afsætte 7,1 mio. kr. årligt til varig it-drift samt service og support fra 2020 og frem. De økonomiske spørgsmål vil blive forelagt regionsrådet i forbindelse med budget 2020.
Region Midtjylland har i december 2018 indkøbt den fælles infrastruktur med Systematic A/S som leverandør. Indkøbet og valget af leverandør er foretaget på vegne af alle landets regioner og kommuner og i samarbejde med FUT-styregruppen.
Landsdelsprogrammerne
Landsdelsprogrammerne består af hver én region og de i denne region beliggende kommuner. F.eks. omfatter landsdelsprogrammet for Hovedstaden, Region Hovedstaden og de heri beliggende 29 kommuner. Landsdelsprogrammerne står primært for indkøb via rammeaftaler og implementering af medarbejderløsninger og borgerløsninger.
Landsdelsprogrammerne styres af en programstyregruppe. I programstyregruppen for Hovedstaden deltager Region Hovedstaden med 4 medlemmer, kommunerne med 3 medlemmer, som er udpeget af kommunerne i fællesskab, PLO-Hovedstaden med 1 repræsentant og Lungeforeningen med 1 repræsentant. Programstyregruppen varetager den overordnede styring og sikrer opfølgning, risikohåndtering, at det tværsektorielle samarbejde tilgodeses, og at løsningerne forankres hos slutbrugerne.
Valg af leverandør
Rammeaftalerne indeholder ikke noget krav om, at der skal indkøbes samme borgerløsning eller medarbejderløsning i hver af regionerne/kommunerne. Landsdelsprogrammerne for Sjælland og Hovedstaden har imidlertid valgt at foretage fælles indkøb, hvorved der opnås en besparelse. De i landsdelsprogrammerne for Hovedstaden og Sjælland deltagende regioner og kommuner har udpeget Region Sjælland som Indkøbsansvarlig Myndighed. Region Sjælland har i denne egenskab ansvaret for på vegne af de deltagende regioner og kommuner at indgå fælles leveranceaftaler, der indeholder levering, vedligeholdelse, drift og videreudvikling af løsningerne.
Region Sjælland har som indkøbsansvarlig myndighed og efter drøftelser i programstyregrupperne for Hovedstaden og Sjælland den 4. marts 2019 underskrevet aftale med CGI som leverandør af medarbejderløsningen. Den af CGI tilbudte løsning udmærker sig ved både at være bedst og billigst og ved at være den løsning, som klinikkerne foretrækker.
Borgerløsningen er endnu ikke indkøbt, men der er lagt op til at følge samme procedure som ved indkøbet af medarbejderløsningen. Det endelige valg af leverandør vil blive foretaget i et samarbejde mellem landsdelsprogrammerne for Hovedstaden og Sjælland og efter drøftelser i programstyregrupperne.
Indkøbet af en fælles løsning for flere regioner og kommuner medfører ikke kun en økonomisk besparelse for de fællesindkøbende regioner og kommuner, men også at alle medarbejdere og borgere i de omfattede regioner og kommuner vil benytte sig af samme system. Det gør systemerne lettere at supportere og servicere, herunder gennem brugervejledning til borgerne og ved tilpasning, fejlretning, opdatering og udvikling af systemerne.
Til orientering har landsdelsprogrammerne for Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark indgået tilsvarende aftaler om fælles indkøb af en medarbejderløsning. Der er således indkøbt en fælles medarbejderløsning for henholdsvis Østdanmark og Vestdanmark, begge steder med CGI som leverandør. Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark forventes ligeledes at foretage fælles indkøb af borgerløsningen.
Idriftssættelse
Det er forventningen, at den telemedicinske løsning er klar til drift i maj 2020.
Efter idriftssættelse af systemet vil nye arbejdsgange og rutiner skulle indfases. Der må i den forbindelse forventes en vis fejlretning og systemtilpasning, og der vil således være tale om en gradvis realisering af de fulde gevinster ved etableringen af den telemedicinske løsning.