Kristian Johnsen, projektdirektør, vil deltage under drøftelsen på erhvervs- og vækstudvalgsmødet.
Regionsrådet godkendte den 18. august 2015 et visionsoplæg som arbejdsgrundlag for etablering af Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Med afsæt i visionsoplægget og regionens politiske planer og målsætninger – særligt Hospitalsplan 2020, Sundhedsaftalen 2015-2018 og REVUS - har administrationen i samarbejde med Novo Nordisk Fonden (NNF) udarbejdet et udkast til drejebog, som kan danne grundlag for etablering af centret og for indgåelse af bevillingsaftaler med NNF samt aftale med Novo Nordisk A/S om virksomhedsoverdragelse af det nuværende Steno Diabetes Center (SDC) til Region Hovedstaden pr.1. januar 2017.
SDCC vil være 100 % ejet af Region Hovedstaden og skal være fuldt integreret i det offentlige sundhedsvæsen. Der opføres en ny bygning i tilknytning til Herlev Hospital finansieret af NNF, som forventes at være klar i 2020. I 2017-2020 vil centrets aktiviteter foregå på SDC’s nuværende matrikel i Gentofte. NNF forventes - udover den nye bygning på ca. 20.000 m2 - at finansiere centrets supplerende behandlingsaktiviteter, forskning samt uddannelses- og sundhedsfremmeaktiviteter. NNF tilkendegav i september 2015 at ville give en donation på op til 2,8 mia. kr. frem til 2029. Region Hovedstaden finansierer som hidtil standardbehandlingen.
Udkast til drejebog
Der foreligger nu et udkast til dele af drejebogen, som konkretiserer visionsoplægget. Indeværende sag har fokus på de elementer, der er af relevans for Erhvervs- og vækstudvalget og derfor fremlægges til kommentering, da udvalget i henhold til styrelsesvedtægterne varetager politikforberedende og politikkontrollerende virksomhed vedrørende bl.a. den regionale vækst- og udviklingsstrategi, internationalisering, forskning og innovation samt partnerskaber med universiteter, virksomheder m.v.
Udarbejdelse af drejebogen er sket med inddragelse af regionens læger, sygeplejersker og forskere på hospitaler, koncerncentre, universiteter, professionshøjskoler, patientforeninger, kommuner, praktiserende læger, Steno Diabetes center m.fl. Inddragelsen er sket ved deltagelse i fokusgrupper og workshops for de enkelte områder, herunder f.eks. behandling, forskning og uddannelse. Der har også været nedsat en referencegruppe med deltagelse fra ledelsesrepræsentanter fra ovennævnte aktører samt fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO-Hovedstaden og Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden.
Centrets vision, succeskriterier og patienttilhørsforhold
I henhold til visionsoplægget lægger drejebogen op til, at SDCC i tæt samarbejde med hospitaler og de øvrige centrale aktører i hovedstadsregionen skal sikre patienter og pårørende i hovedstadsregionen et verdensledende diabetestilbud. For at realisere visionen skal der etableres et center for patientcentreret diabetesbehandling- og forebyggelse, klinisk diabetesforskning, sundhedsfremme og uddannelse af patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle.
Succeskriterier:
Centret skal via tætte forpligtende samarbejder medvirke til at løfte det samlede niveau af behandling og forebyggelse af diabetes i hovedstadsregionen i tæt samarbejde med hospitaler, almen praksis, kommuner og øvrige aktører. For at indfri dette mål opsætter drejebogen en række succeskriterier for centret og for samarbejdet med de øvrige aktører i hovedstadsregionen:
- Forbedret behandlingskvalitet og patientoplevelse for personer med diabetes
- Løft af folkesundhed ift. diabetes
- Udførelse og understøttelse af verdensklasse forskning og samarbejde
- Optimal prioritering af ressourcer til gavn for personer med diabetes
Disse succeskriterier sætter retning og ambition for en række konkrete indsatsområder, som har afsæt i regionens nuværende politiske planer og målsætninger. Realiseringen af succeskriterierne vil blive understøttet af målbare indikatorer på kort og lang sigt, der skal sikre fokus på effekt og evidens i indsatsen. Succeskriterierne vil endvidere danne grundlag for international benchmarking og evalueringer.
Patienttilhørsforhold:
For at skabe de bedst mulige betingelser for at udvikle behandling og drive forskning i regionen, sigtes i henhold til visionsoplægget mod et samlet patientgrundlag på SDCC på 11-13.000 patienter i 2020. Dette giver centret et kritisk volumen i forhold til at kunne udvikle og tilbyde de bedste behandlingsmetoder omkostningseffektivt samt levere forskning på internationalt højt niveau inden for alle centrale områder. Det nuværende SDC har i dag et patientgrundlag på 5.700 patienter.
Der har i processen været opmærksomhed på, at det samtidig skal sikres, at de øvrige akuthospitaler fremadrettet stadig har de tilstrækkelige kompetencer til at kunne levere diabetesbehandling på højt kvalitetsniveau, herunder i forhold til akutte og indlagte patienter, samtidigt med at nærhedsprincippet opfyldes. Patienttilhørsforholdet i 2020 for det kommende SDCC består af 3 ”lag”:
1: En kerne på ca. 9.000 patienter, som består af alle ambulante type 1 og type 2 patienter med komplikationer fra planområde Midt, inkl. nuværende patienter på SDC. Dette indebærer overførsel af patienter fra Herlev-Gentofte Hospital.
2: Centret vil i tillæg varetage behandlingen af en andel på ca. 2-3.000 af øvrige personer med diabetes, der i øjeblikket har tilhørsforhold til planområderne Byen, Syd og Nord. Dette indebærer overførsel fra Nordsjællands Hospital, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Amager og Hvidovre Hospital samt Rigshospitalet af de nedenfor listede patienttyper:
- Alle type 1 patienter i behandling med pumpe samles.
- Alle ny-diagnosticerede type 1 patienter visiteres til SDCC fra 2017
- Behandlingen af alle børn med diabetes i regionen samles på SDCC
- Der etableres et samarbejde mellem SDCC og Rigshospitalet på prægestationel diabetes (opstået før graviditeten) samt patienter med gestationel diabetes.
- Behandlingen af type 2 patienter med komplikationer vil uændret blive varetaget på alle diabetesambulatorier med henblik på at sikre geografisk nærhed og bevare den lægefaglige kompetence.
- Alle patienter med diabetes uanset type indlægges fortsat på akuthospitalerne i patientens planområde ved akutte sygdom
3: Derudover vil SDCC uændret og som i dag kunne tilbyde behandling af patienter på højt specialiseret niveau, herunder andre diabetestyper. En detaljeret drøftelse med Region Sjælland udestår i forhold til den konkrete udmøntning af fremtidig patienttilhørsforhold. Herudover har alle læger i og uden for Region Hovedstaden og Region Sjælland mulighed for at henvise patienter til centret.
Patientcentreret diabetescenter og –indsats
I henhold til visionsoplægget og de politiske målsætninger i Region Hovedstaden om, at patientens situation styrer forløbet, tager SDCC afsæt i, at patienterne er omdrejningspunktet. Ambitionen er at inddrage patientens perspektiv både i forhold til det enkelte behandlingsforløb, i udformningen af centret og i de forsknings-, udviklings-, uddannelses- og innovationsaktiviteter, som gennemføres.
SDCC skal være drivkraft i udvikling og anvendelse af nye metoder og moderne teknologier til at afdække behov og understøtte patienternes kompetencer til at handle. Det være sig telemedicin, monitorerings-værktøjer og apps, men også udvikling af beslutningsstøtteredskaber og anvendelse af patientrapporterede data, som kan sikre en behovsafstemt behandling og forløb på tværs af SDCC, almen praksis og kommuner. Udviklings- og innovationsaktiviteter vil ske i samarbejde med patienterne, virksomheder, forskere og andre centrale aktører.
Centrets aktivitetsområder
SDCC vil i egen indsats og i forhold til samarbejdet med øvrige aktører have fokus på fire kerneaktiviteter:
Behandling: Behandling dækker både over non-farmakologisk og farmakologisk behandling af diabetes, herunder forebyggelse af komplikationer og rehabilitering. Behandlingen udføres inden for rammerne af de politiske målsætninger og behandlingsvejledninger, der gælder i Region Hovedstaden og nationalt. Ambitionen er, at alle, der behandles på centret, på regionens hospitaler og/eller i primærsektoren, modtager diabetesbehandling på højeste internationale niveau, samt fagprofessionel rådgivning for opfyldelse af personlige mål. Udover at behandle egne patienter får SDCC derfor en særlig rolle i at bidrage til at understøtte og koordinere indsatsen for at løfte det generelle behandlingsniveau i Region Hovedstaden ved at:
- Tilbyde standardbehandling på højeste niveau og løbende udvikle denne sammen med andre diabetesambulatorier i Region Hovedstaden og i resten af Danmark i tæt sammenspil med Dansk Endokrinologisk Selskab.
- Tilbyde og udvikle et supplerende behandlingstilbud, der løfter behandlingen, både for patienter tilknyttet SDCC og andre patienter i Region Hovedstaden.
- Afprøve modeller til at sikre behovsstyrede og effektive kontroller. Herunder gøre brug af principper om fælles beslutningstagen med patienten, samt personlige forløbsplaner med brug af IT-teknologi m.v.
- Fungere som vidensbank og styrke videreuddannelse på diabetesområdet for patienter og sundhedsfagligt personale, samt agere som drivkraften bag koordinering, kvalitetssikring og vidensformidling i hele regionen på tværs af hospitaler og sektorer.
Klinisk forskning: SDCC skal bidrage til et markant samlet løft og sammenhæng i forskningsindsatsen i Region Hovedstaden til højeste internationale niveau på tværs af forskningsmiljøer på hospitaler, universiteter og professionshøjskoler. Målet er at skabe et samlet økosystem for diabetesrelevant forskning med det formål at forbedre forebyggelse og udvikle morgendagens patientorienterede, evidensbaserede behandlings- og forebyggelsesmetoder. Således understøtter etableringen af SDCC regionens vision om et sammenhængende sundhedsvæsen med patientbehandling på internationalt topniveau drevet i høj grad af forskningen til fordel for patienterne, for det samlede sundhedsvæsen og for væksten i hovedstadsregionen.
Sundhedsfremme og forebyggelse – forskning og implementering: SDCC’s ambition er gennem samarbejde og verdensførende translationel forskning (fx overførsel af resultater fra klinisk forskning til implementering i klinisk praksis) at bidrage til udvikling og implementering af metoder, som kan bidrage til øget livskvalitet for alle Region Hovedstadens personer med diabetes og forebygge mulige komplikationer. Derudover skal SDCC bidrage til at forebygge udvikling af diabetes hos raske personer i regionen i tæt samarbejde med især kommuner og almen praksis. SDCC skal være et kraftcenter i et samlet økosystem omkring diabetesrettede sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatser gennem facilitering, koordinering, forskning og udvikling af evidens med relevante aktører inden for dette felt.
Uddannelse: SDCC skal være et førende videnscenter inden for diabetesområdet, og har derfor en særskilt uddannelses- og formidlingsmæssig forpligtigelse. Dette skal ske gennem egne uddannelses- og formidlingstilbud, samt gennem tætte samarbejder om tilbud udviklet og udbudt af eksterne parter, som f.eks. professionshøjskoler og offentlige arbejdsgivere. Tilbuddene skal være forsknings- og evidensbaserede. Ambitionen for SDCC’s uddannelsesaktiviteter er at danne en ’videns-bro’ til alle sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende med et mål om at løfte det generelle vidensniveau om behandling og forebyggelse hos sundhedsprofessionelle, og hos patienter og pårørende med henblik på at øge kvaliteten og effekten af egenomsorg.
Forpligtende samarbejder om udvikling af diabetesindsatsen
Der lægges op til, at ambitionerne og succeskriterierne skal realiseres gennem tætte og forpligtigende samarbejder med de øvrige aktører. Hensigten er bl.a., at der som det første indgås samarbejdsaftaler med regionens hospitaler – i drejebogen kaldet 'Steno Partners' - som omfatter udvikling af standardbehandling, udvikling af og tilbud om supplerende behandlinger, fælles forskningsprojekter og uddannelsesaktiviteter, herunder delestillinger for sundhedsfagligt personale, m.v.
Som 'Steno Partner' modtager områdehospitaler, Rigshospitalet og Bornholm Hospital en mindre årlig bevilling via donationen fra Novo Nordisk Fonden til understøttelse af samarbejdet om eksempelvis klinisk forskning og patientbehandling. Der lægges op til, at den årlige bevilling omfatter op til ½ overlægestilling, 1 ph.d. stipendium, ½ sekretær samt driftsmidler, i alt ca. 1,25 mio. kr. årligt til hver af hospitalspartnerne. Derudover allokeres pladser til delestillinger, stilles fysiske og forskningsmæssige faciliteter og støtte til rådighed, samt dedikeres ressourcer til at understøtte et integreret samarbejde.
Der lægges endvidere op til, at SDCC også vil indgå aftaler med universiteter og professionshøjskoler om forskning og uddannelse, og aftaler med kommuner og almen praksis om sundhedsfremme og forebyggelse samt uddannelse. NNF forventes udover bevillingen til SDCC at støtte disse samarbejder via årlige uddelinger fra starten af 2017 på op til 50 mio. kr., som SDCC og samarbejdspartnerne kan søge til diabetesrelaterede forsknings- og udviklingsprojekter.
Ledelsesstruktur
SDCC vil være 100% ejet af Region Hovedstaden, hvorfor ledelsesstrukturen skal muliggøre en integration af centret i regionens organisation. Centret placeres som et center på Herlev og Gentofte Hospital, så der sikres klart definerede driftsmæssige og administrative forhold i henhold til de regionale og lokale retningslinjer.
Det gælder dog samtidig, at SDCC har en regional funktion i forhold til udvikling og løft af diabetesindsatsen på tværs af hospitaler og sektorer, hvorfor centret skal have mulighed for at kunne agere som et regionalt kraftcenter, herunder om udvikling af samspillet om forskning, udvikling og innovation i samspil med bl.a. kommuner, universiteter og erhvervslivet. Dette vil ske inden for de gældende rammer og regler i regionen, som sikrer uafhængighed af kommercielle interesser, at der kan gennemføres transparente og objektive samarbejder med erhvervslivet om forskning og innovation.
For at understøtte denne rolle etableres SDCC med en bestyrelse, som sammensættes af koncerndirektionsmedlem (formand), hospitalsdirektør for Herlev og Gentofte Hospital, repræsentant udpeget af NNF, repræsentant fra KU, repræsentant fra kommunerne samt en medarbejderrepræsentant. Bestyrelsen får til opgave at overvåge, at SDCC lever op til de målsætninger og succeskriterier, som fremgår af drejebogen og bevillingsaftalen med NNF. Bestyrelsen skal udforme forslag til centrets strategi og årlige budget, som forelægges Region Hovedstadens koncerndirektion. NNF udpeger et medlem af bestyrelsen for at sikre et godt samarbejde indenfor rammen af bevillingsaftalen samt koordination i forhold til fondens øvrige aktiviteter, herunder de store grundforskningscentre på Københavns Universitet og de kommende Steno centre, som NNF forhandler med de øvrige regioner.