Godkendt.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller over for udvalget for trafik og regional udvikling
Taget til efterretning.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Regionen beslutter og bestiller den regionale bus- og lokalbanekørsel hos Movia, som står for den konkrete planlægning og tilrettelæggelse med operatørerne. Derudover har regionen en række udviklingsprojekter sammen med Movia om at skabe en mere attraktiv kollektiv trafik.
Kommunerne og regionerne på Sjælland ejer Movia. For at give udvalget et godt kendskab til Movia afholdes udvalgsmødet den 23. november 2023 hos Movia, hvilket udvalget for trafik og regional udvikling besluttede på mødet den 31. oktober 2023.
For at give udvalget et bedre kendskab til Movia, så afholdes udvalgsmødet den 23. november hos Movia med følgende program:
11.30-11.50 Rundvisning af Movia
11.50-12.30 Dialog med Movia
12.30-14.00 Ordinært udvalgsmøde.
I forbindelse med rundvisningen vil udvalget bl.a. se Movias kundecenter og trafikcenter, hvilket skal give udvalget indsigt i den store drift, som hver dag pågår for at sikre at den kollektive trafik hænger sammen. I oplægget fra Movia er der fokus på Movias kerneopgaver samt regionens og Movias samarbejder om fx busfremkommelighed, unge, BRT, puljeansøgninger, udbus og lign. Oplægget skal give indsigt i Movias arbejde og samarbejde med regionen.
Der tages et fællesbillede hos Movia som lægges på regionens sociale medier.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regaionl udvikling den 23. november 2023.
David Meinke/Birgitte Leolnar
23056927
Bilag 1: Movia oplæg til drøftelse - Region H. udvalgsmøde 23. november 2024-1709602.0.11
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Taget til efterretning, idet udvalget finder det utilfredsstillende, at anskaffelsen af de nye emissionsfrie tog til Nærumbanen er blevet udskudt til 2029 og ønsker, at processen fremskyndes, så de nye togsæt kan komme i drift på Nærumbanen snarest muligt. Og der ønskes, at der snarest udarbejdes et kommissorium for den samlet business case for nye togsæt på Nærumbanen, herunder at udarbejdelsen af business casen fremskyndes.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Dieseltogene, som i dag kører på Nærumbanen, er produceret i 1998 og er ved at være udskiftningsmodne. Regionsrådet har godkendt en strategi for udskiftning af togene med nye batteritog, som oprindeligt var planlagt til indsættelse i år 2025. Anskaffelsen (dvs. udbuddet) af de nye tog har været udskudt af flere omgange. Årsagen er et begrænset antal togleverandører af batteritog, der passer til Nærumbanen med hensyn til toglængde og ind- og udstigningshøjde.
Det daværende Trafikudvalg blev den 24. maj 2022 orienteret om, at Lokaltog A/S efter en endt markedsdialog valgte at ændre strategi og derfor har udsatte udbuddet af nye tog til Nærumbanen.
På mødet deltager Per Gellert og Tommy Frost fra Movia med en kort præsentation af den forventede tidsplan, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til processen.
Region Hovedstaden finansierer drift og vedligeholdelse af seks lokalbanestrækninger, hvor Nærumbanen udgør den ene af disse seks strækninger. Nærumbanen adskiller sig fra de øvrige banestrækninger ved at være kort (knap 8 km) og have korte tog med korte perroner samt hyppige togafgange (hvert 10. minut i myldretiderne). Banens særlige karakteristika gør, at togene på denne bane adskiller sig fra togene på de øvrige banestrækninger, som alle betjenes af samme type tog. Togene på Nærumbanen er produceret i 1998, mens togene på de øvrige banestrækninger er produceret i perioden fra 2006-2007.
Regionsrådet besluttede i forbindelse med budgetforhandlingerne for budgetaftalen 2020, at der skulle anskaffes nye tog til Nærumbanen, og at togene skulle finansieres gennem låneoptag.
Regionsrådet godkendte den 18. maj 2021 en materielstrategi for Lokaltog A/S, der indebærer indkøb af batteritog til Nærumbanen, og regionsrådet gav samtidig et foreløbigt tilsagn om at stille garanti for det lån, som Lokaltog A/S skal optage for at finansiere indkøbet af de nye tog. Ifølge materielstrategien ville Lokaltog A/S gennemføre et udbud af nye tog medio 2021, med henblik på idriftsættelse i år 2025.
Efter endt markedsdialog valgte Lokaltog A/S at ændre strategi og udsætte udbuddet af nye tog til Nærumbanen til ultimo 2022.
Udbuddet af batteritog er dog fortsat ikke igangsat. Det skyldes bl.a. et begrænset marked for batteritog, der passer til Nærumbanen, og hvor de tog, der findes på markedet, vil kræve betydelige følgeinvesteringer i infrastrukturen. Det omfatter bl.a. ændring af perronhøjderne på næsten samtlige stationer for, at togenes ind- og udstigningshøjde passer med perronhøjden. Samtidig vanskeliggøres ombygningerne af at størstedelen af banen løber gennem et fredet område. Region Hovedstadens administration har derfor bedt Lokaltog A/S om at beregne en samlet økonomi for toganskaffelsen, der også omfatter følgeinvesteringer i infrastrukturen.
Administrationen har meddelt Lokaltog A/S, at en toganskaffelse, der medfører betydelige meromkostninger i tilpasning af infrastrukturen, vil kræve en fornyet politisk godkendelse.
Lokaltog A/S er fortsat i gang med at beregne en samlet økonomi – en businesscase – for Nærumbanen, og undersøger samtidig mulighederne for en mere traditionel løsning med køreledninger til el-tog frem for batteritog. Lokaltog A/S oplyser, at en sådan businesscase kan leveres medio 2024 samt at nye tog tidligst vil kunne tages i brug fra 2029.
Lokaltog A/S vurderer, at markedet for batteritog løbende modnes, og dermed vil kunne tilbyde et bredere udvalg af batteritog passende til Nærumbanen jo længere tid et udbud udskydes. Lokaltog A/S har derfor undersøgt muligheden for at levetidsforlænge de eksisterende tog og konkluderet at dette vil være muligt i en kortere årrække. Levetidsforlængelsen omfatter renovering af motorer, gearkasser samt udskiftning af bl.a. gulve og drivaksler. Renoveringerne er udelukkende af teknisk og driftsrelateret karakter. Passagererne vil derfor ikke opleve væsentlige ændringer. En levetidsforlængelse og deraf følgende udskydelse af udbuddet vil dog medføre en senere omstilling til emissionsfri drift.
Når Lokaltog A/S medio 2024 har udarbejdet den samlede businesscase, vil administrationen forelægge en beslutningssag for regionsrådet om igangsættelse af udbud, herunder beslutning om en evt. levetidsforlængelse.
Ved tiltrædelse af indstillingen tages orienteringen om forsinkelse af indkøb af batteritog til Nærumbanen til efterretning.
Lokaltog A/S er fortsat i gang med at beregne en samlet økonomi – en businesscase – for Nærumbanen, og undersøger samtidig mulighederne for en mere traditionel løsning med køreledninger til el-tog frem for batteritog. Lokaltog A/S oplyser, at en sådan businesscase kan leveres medio 2024.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 23. november 2023.
David Meinke / Birgitte Leolnar
21017139
Bilag 1: Movias oplæg til orienteringssag om Nærumbanen_23. november 2023-1710896.0.2 (1)
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Anbefalet.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet besluttede den 24. september 2019 at udmønte samlet 11,9 mio. kr. fra budgetaftalen for 2019 til flytning af to lokalbanestationer. De to lokalbanestationer, Brødeskov og Laugø, flyttes til hhv. Nørre Herlev og Troldebakkerne. Der blev udmøntet hhv. 6,9 og 5,0 mio. kr. til de to stationsflytninger.
Mens lokalbanestationen Troldebakkerne åbnede i 2021, er flytningen af Brødeskov til Nørre Herlev først nu blevet mulig efter Hillerød Kommunes vedtagelse af lokalplanen for Nørre Herlev Station.
Sagen forelægges, da prisudviklingen inden for bygge- og anlægsbranchen har udviklet sig betydeligt siden 2019, og anlægsbudgettet for stationsflytningen derfor ønskes forøget med en ekstra bevilling på 0,7 mio. kr.
Regionsrådet besluttede i 2019 at finansiere etableringen af en ny lokalbanestation på Frederiksværkbanen ved landsbyen Nørre Herlev i Hillerød Kommune. Stationen skal erstatte den nuværende station, Brødeskov, som ligger uden for landsbyen. Flytningen betyder, at stationen får en central placering tæt på Bygaden i Nørre Herlev. Dermed får indbyggerne i Nørre Herlev en kortere vej til stationen og får forbedret trafiksikkerheden, da krydsning af den trafikerede Lyngevej undgås.
Stationen etableres med en lille afsætnings- og vendeplads samt cykelparkering på forpladsarealet samt trapper og rampe op til perronen.
Forberedelserne til etableringen af den nye station har taget længere tid end forventet. Det skyldes dels, at anlægsarbejderne krævede en ny lokalplan, og dels manglende projektlederressourcer hos Lokaltog A/S.
Byrådet i Hillerød Kommune har den 30. august 2023 godkendt lokalplan 469 ”Nr. Herlev Station”.
Forsinkelserne har sammen med den generelle prisudvikling betydet, at Lokaltog A/S har måtte justere budgettet fra 6,9 mio. kr. til 7,6 mio. kr. Altså er anlægsbudgettet opskrevet med 0,7 mio. kr. svarende til prisudviklingen inden for bygge- og anlægsbranchen.
Administrationen foreslår, at de 0,7 mio. kr. finansieres gennem underforbrug på anlæg af lokalbanestationen Troldebakkerne samt gennem tilbageløbsmidler fra to busprojekter.
Troldebakkerne åbnede den 12. december 2021. Togbetjeningen af Troldebakkerne erstatter den hidtidige betjening af Laugø St., som nu er nedlagt. Anlægsregnskabet for stationsflytningen viser et mindreforbrug på 287.000 kr., som regionen har fået tilbagebetalt i år.
Anlægget af Nørre Herlev Station forventes gennemført i 2024.
De resterende 413.000 kr. foreslås taget fra to busprojekter med tilbageløbsmidler i 2023. Det ene projekt vedrører motorvejsstoppested for bus 250S på Hillerødmotorvejen, som blev billigere end budgetteret og derfor har et tilbageløb på knap 200.000 kr. Det andet projekt vedrører et tilsagn på 300.000 kr. til Furesø Kommune for at få buslinje 500S hurtigere gennem en række lyskryds. Efter analyse af signalerne har det dog vist sig umuligt at indrette signalerne, så de tilgodeser linje 500S i et tilfredsstillende omfang set i forhold til udgiften. Der oprettes i stedet en busbane vha. hvid afmærkning op mod det ene kryds, så bussen let kan overhale en evt. kø og komme først over i krydset. Projektet er derfor blevet billigere end antaget. Tilbageløbsmidlerne forventes at udgøre omkring 250.000 kr.
Den ekstra anlægsbevilling finansieres dermed gennem tidligere udmøntede budgetmidler inden for kollektiv trafik på det regionale udviklingsområde.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil Lokaltog A/S foretage rådgiverudbud og udbud af anlægsarbejdet for etablering af Nørre Herlev Station. Anlægget af stationen forventes gennemført i 2024. Brødeskov Station nedlægges umiddelbart efter åbning af Nørre Herlev Station.
Eventuelle udgifter ud over det samlede anlægsbudget på 7,6 mio. kr. afholdes af Lokaltog A/S.
Ved tiltrædelse af indstillingen forøges anlægsbevillingen for lokalbanestationen Nørre Herlev med 0,7 mio. kr., hvorved det samlede anlægsbudget øges fra 6,9 mio. kr. til 7,6 mio. kr.
Eventuelle udgifter ud over det samlede anlægsbudget på 7,6 mio. kr. afholdes af Lokaltog A/S.
Midlerne finansieres gennem et mindreforbrug på anlæg af lokalbanestationen Troldebakkerne på 287.000 kr., som regionen har fået udbetalt i år, efter Lokaltog A/S har afsluttet anlægsregnskabet.
De resterende 413.000 kr. foreslås taget fra to busprojekter med tilbageløbsmidler i 2023. Det ene projekt vedrører motorvejsstoppested for bus 250S på Hillerødmotorvejen, som blev billigere end budgetteret og derfor har et tilbageløb på knap 200.000 kr. Det andet projekt vedrører et tilsagn på 300.000 kr. til Furesø Kommune for at få buslinje 500S hurtigere gennem en række lyskryds. Projektet er blevet billigere end antaget. Tilbageløbsmidlerne forventes at udgøre omkring 250.000 kr.
Den ekstra anlægsbevilling finansieres dermed gennem tidligere udmøntede budgetmidler inden for kollektiv trafik på det regionale udviklingsområde.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 23. november 2023.
David Meinke / Birgitte Leolnar
18013487
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:
Anbefalet under forudsætning af kommunernes politisk godkendelse af deres medfinansiering til styrkelsen af buslinje 22.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte den 13. juni 2023 at sende forslag om ændring af den fremtidige organisering af medicinsk behandling i planområde Syd i høring. Forslaget indebar at flytte Amager og Hvidovre Hospitals medicinske ambulatorier og senge, der i dag er placeret på Rigshospitalet Glostrup til Hvidovre Hospital.
På baggrund af forslaget afsatte aftalepartierne i budgetaftalen for 2024 2 mio. kr. i 2024 og 4 mio. kr. årligt fra 2025 og fremefter til at styrke den kollektive trafikbetjening af Hvidovre Hospital.
Forslaget til den fremtidige organisering af medicinsk behandling i planområde Syd er sidenhen godkendt af regionsrådet d. 26. september 2023.
I dag har Amager og Hvidovre Hospital 235 medarbejdere og 62 sengepladser placeret på Rigshospitalet Glostrups matrikel. Med omorganiseringen af den medicinske behandling i planområde Syd flyttes disse samt de årligt ca. 12.000 akutte og 26.500 ambulante patienter fra Rigshospitalet Glostrup til Hvidovre Hospital. Det forventes at medføre flere rejsende til Hvidovre Hospital fra de vestlige dele af planområde Syd (fx Høje Taastrup, Albertslund og Ishøj). De ambulante patienter fordeler sig på Vestegnskommunerne på følgende måde:
Kommune | Ambulante patienter pr. år |
Albertslund | 4.786 |
Glostrup | 4.111 |
Høje Taastrup | 9.085 |
Ishøj | 3.825 |
Vallensbæk | 2.797 |
Administrationen har ikke indsigt i, hvor de berørte medarbejdere bor.
Nuværende kollektiv trafikbetjening af Hvidovre Hospital
Regionen har tidligere fået udarbejdet en mobilitetsanalyse af tilgængeligheden og den kollektive trafikbetjening af Hvidovre Hospital, der tidligere er blevet fremlagt for udvalget for trafik og regional udvikling d. 4. november 2022 (bilag 2). Hvidovre Hospital har allerede i dag en stor koncentration af patienter fra Vestegnskommunerne. Patienter og besøgende herfra har længere rejsetider med kollektiv trafik i forhold til bil, da nærheden til motorvejsnettet, og da hospitalet ikke er placeret stationsnært, giverdet bilen en stor konkurrencefordel.
Hvidovre Hospital betjenes i dag af buslinjerne 1A, 11, 22 og 200S. Der kører over 20 busser forbi hospitalet hver time. Rejsende vestfra kan ved en række S-togsstationer skifte til buslinjerne 22 (Brøndbyøster, Hvidovre og Glostrup) og 200S (Rødovre og Friheden). Linje 22 har 3 afgange i timen, mens 200S har 6 afgange i timen.
Mobilitetsanalysen af Hvidovre Hospital anbefaler at gennemføre tiltag, der forbedrer rejsetiderne for medarbejdere og patienter fra Vestegnskommuner, da der er mange patienter i dette område og relativt lange rejsetider sammenlignet med bil.
Rejsekortdata viser, at Hvidovre St., hvorfra buslinje 22 kører fra, er det største skiftested for rejsende til og fra Hvidovre Hospital. En styrkelse af linje 22 vurderes at give rejsetidsgevinster for rejsende fra Albertslund, Glostrup og Høje Taastrup, der kan skifte til bussen fra S-toget, hvorfor mobilitetsanalysen har en konkret anbefaling om at styrke buslinjen.
Friheden St., der betjenes af buslinje 200S, er det næststørste skiftested for rejsende til og fra hospitalet, og benyttes bl.a. af rejsende fra Ishøj og Vallensbæk. Derfor har administrationen bedt Movia om at regne på tiltag, der kan forbedre betjeningen af Hvidovre St. og Friheden St. og dermed forbedre rejsetiden for medarbejdere og patienter bosat i Vestegnskommunerne.
Forslag til styrket kollektiv trafik til Hvidovre Hospital
Movia har beregnet økonomi og potentielle passagerer på tre tiltag, der kan forbedre rejsetiden for medarbejdere og patienter bosat på Vestegnen (bilag 1). De tre forslag styrker den eksisterende kollektive trafik, understøtter dermed den regionale mobilitet og giver flere nye passagerer i den kollektive trafik, herunder at understøtte passagertilgangen til Letbanen i Ring 3. Direkte shuttlebusser indgår ikke i det videre, da de har et meget lille passagerpotentiale og kun understøtter den direkte transport til og fra hospitalet.
Styrkelse af linje 22
Linje 22 er en kommunalt finansieret buslinje mellem Glostrup St. og Husum Torv, og går gennem Glostrup, Brøndby, Hvidovre, Rødovre og Københavns Kommuner og betjener i dag Hvidovre Hospital (linjekort i bilag 1). Rejsekortdata viser, at Hvidovre St. i dag er det mest benyttede skiftested for rejsende til hospitalet, hvor der skiftes til linje 22. Der er en rejsetid på 8 minutter fra Hvidovre St. til hospitalet. Linje 22 betjener også Glostrup St., der er et stort knudepunkt. Det er muligt at komme til Glostrup St. fra Ishøj, Vallensbæk, Høje-Taastrup og Albertslund med hhv. S-tog og 300S/den kommende letbane.
Forslaget vil fordoble antallet af afgange mellem Glostrup St. og Hvidovre St. fra 3 til 6 afgange i timen på hverdage i tidsrummet 7-17, da der vurderes at være behov for flest rejser i dette tidsrum.
| Passagereffekt pr. år | Regionalt tilskud pr. år (med kommunalt tilskud) | Regionalt tilskud pr. ny passager (med kommunalt tilskud) |
Styrkelse Glostrup – Hvidovre Station | +145.000 | 4,0 (5,6) mio. kr. | 27,6 (38,6) kr. |
Det samlede tilskudsbehov til styrkelsen af linje 22 lyder på 5,6 mio. kr., hvoraf 1,6 mio. kr. skal finansieres af de kommunale ejere af linjen. På den måde kan Region Hovedstadens tilskud til linjen holdes på de afsatte 4 mio. kr. pr. år. Den kommunale medfinansiering deles af både de tre kommuner, der får styrket drift på linjen, men også af København og Rødovre, selvom der ikke vil være ekstra busdrift i de to kommuner, pga. aftale om samfinansierede regionale buslinjer, hvor 20 pct. af linjens udgifter betales relativt ift. indbyggertal.
Movia og administrationen i Region Hovedstaden har været i dialog med kommunerne ift. en eventuel medfinansiering. Tilbagemeldingen er, at der skal ske en politisk behandling af spørgsmålet, men administrativt ses der positivt på forslaget om øget drift på linjen. De kommunale budgetter er pressede, og derfor er der en risiko for, at kommunerne ikke kan finde midlerne, men for de enkelte kommuner er medfinansieringsbeløbene relativt små. Derfor forventes risikoen at være relativt lille. Kommunerne vil tidligst fra 2025 kunne indgå i en medfinansiering, hvilket betyder, at den styrkede betjening bør ske ved køreplanskiftet i august 2024, for at overholde budgetrammen for 2024.
Såfremt kommunerne ikke ønsker at medfinansiere, vil regionen alene skulle finansiere en opgradering. Det vil medføre, at linjen kun vil have 10-minutters drift imellem Glostrup St. og Hvidovre Hospital i tidsrummet 7.30 til 16.
| Passagereffekt pr. år | Regionalt tilskud pr. år | Regionalt tilskud pr. ny passager |
Styrkelse Glostrup – Hvidovre Hospital | +100.000 | 4,0 mio. kr. | 40 kr. |
Styrkelse af linje 200S
Linje 200S er en regionalt finansieret buslinje, der i dag betjener Hvidovre Hospital og kører mellem Avedøre Holme og Buddinge gennem Hvidovre, Rødovre og Husum (linjekort i bilag 1). Løsningen vil dermed styrke den eksisterende regionale busdrift. Rejsekortdata viser, at Friheden St. i dag er det næstmest benyttede skiftested for rejsende til hospitalet, hvor der skiftes til linje 200S. Der er en rejsetid på 7 minutter fra Friheden St. til Hvidovre Hospital. Tiltaget vil særligt styrke forbindelserne fra Ishøj og Vallensbæk, da der fra Friheden St. afgår S-tog mod Vallensbæk og Ishøj, mens der fra Rødovre St., som 200S også forbinder, afgår S-tog mod Glostrup, Albertslund og Høje Taastrup.
Forslaget vil fordoble antallet af afgange mellem Friheden St. og Rødovre St. fra 6 til 12 i tidsrummet 8-16. Passagereffekten vurderes begrænset, da frekvensen på 200S i dag allerede matcher frekvensen på S-toget.
| Passagereffekt pr. år | Regionalt tilskud pr. år | Regionalt tilskud pr. ny passager |
Styrkelse Friheden – Rødovre St. | +105.000 | 4,0 mio. kr. | 38,1 kr. |
Forlængelse af linje 123 til Hvidovre St.
Linje 123 er en regionalt finansieret buslinje, der i dag kører mellem Roskilde St. og Glostrup St., og betjener dermed ikke Hvidovre Hospital. Buslinjen har 4 afgange i timen i dagtimerne og deles med Region Sjælland. Løsningen vil dermed styrke den eksisterende regionale busdrift.
Forslaget vil forlænge buslinjen fra Glostrup St. til Hvidovre St. i tidsrummet 7-17 (linjekort i bilag 1). Dermed vil linjen betjene hospitalet og det største skiftested for rejsende mod hospitalet, Hvidovre St. Den vil køre nogenlunde samme rute som linje 22, men vil ikke betjene Brøndbyøster St. og dermed give en hurtigere forbindelse fra Glostrup.
Tiltaget vil reducere rejsetiden mellem Glostrup St. og Hvidovre Hospital med 7 minutter, betjene Psykiatrisk Center Glostrup og supplere linje 22, så der samlet vil være 7 afgange mellem Glostrup St. og Hvidovre St.
| Passagereffekt pr. år | Regionalt tilskud pr. år (inkl. merudgifter for Region Sjælland) | Regionalt tilskud pr. ny passager (inkl. merudgifter for Region Sjælland) |
Forlængelse til Hvidovre St. | +125.000 | 3,7 (4,6) mio. kr. | 29,6 (36,8) kr. |
Forlængelsen vil medføre årlige meromkostninger for Region Sjælland på 0,9 mio. kr. pga. aftale om samfinansierede regionale buslinjer, hvor 20 pct. af linjens udgifter betales relativt ift. indbyggertal. Dermed vil tiltaget medføre meromkostninger for Region Sjælland selvom linjen ikke vil have ekstra drift i Region Sjælland. Tiltaget må derfor forventes at møde modstand fra Region Sjælland.
Da buslinjen vil køre næsten samme rute som den kommunale linje 22, forventes en del af de nye passagerer på linje 123 at være overført fra linje 22, og forventes derfor indirekte at medføre mindre meromkostninger for de kommunale ejere af linje 22. Da tiltaget giver et pænt løft af den kollektive trafik, forventes det ikke at medføre utilfredshed fra kommunerne.
Administrationens anbefaling
Administrationen anbefaler at styrke buslinje 22. Tiltaget vurderes at give flest nye passagerer i den kollektive trafik, har det laveste regionale tilskud pr. ny passager, vil styrke forbindelsen fra det mest benyttede skiftested for rejsende mod hospitalet, Hvidovre St, samt forbedre rejsetiden for patienter og medarbejdere fra Albertslund, Glostrup og Høje Taastrup. Samtidig vil tiltaget også styrke den regionale kollektive trafik ved at styrke busforbindelserne til Letbanen. Tiltaget er desuden en anbefaling fra mobilitetsanalysen af Hvidovre Hospital.
Evaluering
På baggrund af budgetaftalen for 2024 ønsker aftalepartierne mulighed for evaluering af tiltag i 2024. Da opgraderingen af betjeningen af Hvidovre Hospital først vil træde i kraft medio 2024, vil det være alt for tidligt at evaluere, da der typisk går længere tid før passagerer tager opgraderingerne til sig. Administrationen foreslår løbende at følge udviklingen i antallet af passagerer.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil buslinje 22 blive opgraderet fra 3 til 6 afgange i timen i hverdage i tidsrummet 7-17 mellem Glostrup St. og Hvidovre St. fra august 2024.
Der er en risiko for at kommunerne ikke ønsker at medfinansiere en opgradering af linje 22. Pga. relativt små tilskudsbehov for de enkelte kommuner, vurderes risikoen dog lav.
De økonomiske og passagermæssige beregninger er behæftet med usikkerhed.
Tiltaget vil medføre, at regionens driftsomkostninger til den kollektive trafik vil stige med 2 mio. kr. i 2024 og 4 mio. kr. fra 2025 og fremefter.
Administrationen vil udsende en pressemeddelelse om tiltaget og vil sammen med Movia se på mulige kommunikationstiltag for at skabe opmærksomhed om opgraderingen.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 23. november 2023, forretningsudvalget den 5. december 2023 og regionsrådet den 12. december 2023.
David Meinke/Birgitte Leolnar.
23066365.
Bilag 1: Bilag 1 - Notat om muligheder for styrket kollektiv trafik til Hvidovre Hospital
Administrationen indstiller, at udvalget for trafik og regional udvikling over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:
Administrationen indstiller over for udvalget for trafik og regional udvikling:
Indstillingspunkt 1: Anbefalet
Indstillingspunkt 2: Godkendt
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen har på baggrund af udvalget for trafik og regional udvikling beslutning den 8. februar 2023 om at rejse på studietur til Hamborg udarbejdet et udkast til program for studieturen.
Denne sag indeholder et oplæg til udkast for turens program, et budgetforslag, forslag til embedsmandsdeltagelse og en begrundelse for, hvordan studieturen kan bidrage til udviklingen af Region Hovedstadens opgaveløsning.
Som en del af udvalgets arbejdsplaner indgår muligheden for at hente viden i udlandet til udviklingen af regionens opgaveløsning. Rammerne for udvalgenes studieture er godkendt på regionsrådets møde den 21. juni 2022.
Hamborg arbejder med mange nye og kreative løsninger for, hvordan man tilpasser den kollektive trafik ift. de mere fleksible og individuelle løsninger, som den almindelige pendler i dag efterspørger, som kan byde udvalget ny viden til deres videre politiske arbejde med udviklingen af den kollektive trafik i Region Hovedstaden.
På baggrund af udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 8. februar 2023 har administrationen udarbejdet et oplæg til program for en studietur på i alt 3 dage til Hamborg. Turen planlægges med fokus på mobilitet og kollektiv trafik.
Administrationen har haft fokus på at afsøge aktiviteter, som kan besøges i Hamborg, hvor der er mulighed for at hente ny inspiration og viden om løsning af udfordringerne inden for udvalgets opgaveportefølje. Der er primært lagt vægt på at se og opleve projekter i praksis og have en dialog med værterne. Hamborg rummer gode muligheder for at se nærmere på aktiviteter indenfor bl.a.:
De konkrete projekter, som administrationen vurderer, der kan være interessante at se nærmere på er beskrevet i bilag 1.
På sit møde den 8. februar 2023 blev udvalget præsenteret for mulige emner at besøge i Hamborg og tilkendegav i den forbindelse en prioritering af emner inden for kollektiv trafik og mobilitet.
Program
I planlægningen af studieturen er administrationen i kontakt med flere samarbejdspartnere og myndigheder i Hamborg, og ud fra det foreliggende udkast til program (bilag 1) vil administrationen udarbejde et endeligt program for studieturen inden for ovennævnte temaer.
Programmet vil indeholde besøg om:
Budget
Det anslås, at udgifterne til studieturen vil beløbe sig til ca. 113.800 kr. (bilag 2). Der er afsat en økonomisk ramme for studieture på 20.000 kr. pr. udvalgsmedlem, og beløbet skal også dække udgifter til deltagelse af embedsmænd.
Udvalgsmedlemmerne vil blive ledsaget af tre embedsmænd fra administration: direktøren for Center for Regional Udvikling, David Meinke, enhedschef samt udvalgssekretær for udvalget for trafik og regional udvikling,
Den samlede økonomiske ramme for studieturen udgør dermed 113.800 kr. Budgetforslaget for studieturen balancerer således i forhold til den økonomiske ramme.
Tentativ rejseplan
Turen vil ske via tog til Hamborg - en rejse, som tager ca. 5 timer.
Forslag til afgang fra Københavns Hovedbanegård: Den 28. februar 2024 kl. 7.26 med ankomst kl. 12.05 på Hamborg Hauptbahnhof (direkte) eller kl. 8.56 med ankomst kl. 14.06 på Hamborg Hauptbahnhof (1 skift)
Forslag til afgang fra Hamborg Hauptbahnhof: Den 1. marts 2024 kl. 16.54 med ankomst kl. 21.34 på Københavns Hovedbanegård (direkte)
En tiltrædelse af indstillingen vil medføre, at studieturen kan gennemføres, og at udvalget kan hente inspiration til udviklingen af Region Hovedstaden inden for ovenfor nævnte faglige områder.
Hvis indstillingen tiltrædes, vil administrationen udarbejde det endelige program for turen med udgangspunkt i de aktiviteter beskrevet i bilag 1.
Studieturen er planlagt inden for rammerne for udvalgenes studieture, som er godkendt af regionsrådet den 21. juni 2022. Rammen svarer til maksimalt 20.000 kr. pr. medlem.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 23. november 2023, forretningsudvalget den 5. december 2023 og regionsrådet den 12. december 2023.
David Meinke / Iben Fibiger
22072271
Bilag 1: Udkast til program for studietur til Hamborg 2024 for TRU
Bilag 2: Budget for studietur TRU Hamborg
Administrationen indstiller overfor udvalget for trafik og regional udvikling:
Drøftet.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
I den vedtagne budgetaftale for 2024 er budgettet til kollektiv trafik i 2025 og frem født med et underskud. Derudover betyder transportministerens afvisning af lånetidsforlængelse af letbanelånet, at budgettet til kollektiv trafik forventeligt kommer yderligere under pres i 2026 og frem. For at bringe balance i budgettet til kollektiv i 2025 og frem, skal der træffes beslutning om tilpasninger i bus- og togdriften ved budgetforhandlingerne for budget 2025.
Med denne sag drøftes ønsker til det kommende arbejde med trafikbestillingen i udvalget for trafik og regional udvikling, så udvalget får mulighed for at uddybe forskellige vinkler i tilgangen til prioriteringer i den kollektive trafik forud for beslutninger om tilpasninger i bus- og togdriften.
Region Hovedstaden har ansvaret for at skabe sammenhæng på tværs af regionen med de regionale busser og tog. Regionen beslutter og bestiller den regionale bus- og lokalbanekørsel hos Movia, som står for den konkrete planlægning og tilrettelæggelse med operatørerne.
I det vedtagne budget til kollektiv trafik indgår en ubalance på 6 mio. kr. i 2025 og 11 mio. kr. i 2026 og frem. Derudover indgår en række andre variable udgiftsposter, bl.a. tilskuddet til Movia, som påvirkes af passagertal og brændstofpriser, samt efterregulering til Movia, som opgøres ifm. regnskabet for 2023. Endelig har staten afvist regionen og kommunernes ønske om lånetidsforlængelse på letbanelånet, hvilket risikerer at øge regionens årlige udgifter til letbanen med op mod 20 mio. kr. fra 2026. For nuværende peger ovenstående på, at der vil være et tilpasningsbehov vedrørende den kollektive trafik, som skal håndteres i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2025 og trafikbestilling 2025.
For at styrke beslutningsgrundlaget for evt. tilpasninger i den kollektive trafik, anbefaler administrationen, at udvalget for trafik og regional udvikling i foråret 2024 arbejder med at beskrive den regionale rolle ift. den kollektive trafik gennem en række drøftelser, dialogmøder og faglige oplæg.
Der kan f.eks. planlægges drøftelser med kommunale politikere, ture i bus og tog samt borgerdialog online og fysisk. Yderligere inddrages anbefalinger fra natbetjeningsanalyse igangsat efter budgetaftale 2023 i arbejdet. I udvalgets arbejde kan der f.eks. være fokus på tilgængelig data vedr. rejsevaner og målsætninger for serviceniveau i forskellige geografier og målgrupper. Drøftelserne vil ske forud for regionernes indgåelse af økonomiaftale med staten og Movias godkendelse af 1. behandling af budget 2025, hvor de kommende års økonomiske rammer sættes, og dermed føre til fagudvalgets anbefalinger forud for regionens egne budgetforhandlinger.
Tilpasninger i den regionale kollektive trafik har betydning for kommunernes busdrift. Derfor kan ændringer i regionens trafikbestilling føre til et kommunalt behov for at lave lokale tilpasninger eller oprette supplerende kørsel. Der kan arbejdes med kommuneinddragelse på flere måder
Administrationen lægger op til, at de tidligere præsenterede tilpasningsmuligheder for den regionale kollektive trafik justeres og genbruges som beslutningsoplæg til budgetforhandlingerne.
Parallelt med dette arbejdes med udviklingsmuligheder, som bidrager til regionens målsætning om 20 procent flere i den kollektive trafik. Disse udviklingsmuligheder skal spille op mod den statslige ekspertgruppes anbefalinger, som forventes præsenteret ultimo 2024.
Tiltrædes indstilling vil administrationen igangsættes arbejdet vedr. Trafikbestilling 2025, som beskrevet i sagen og udvalget for trafik og regional udvikling arbejder løbende med emnet i 2024.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling på mødet den 23. november 2023.
David Meinke/Birgitte Leolnar
23061431
Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:
Godkendt.
Randi Mondorf (V) og Erdogan Mert (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Regionsrådet besluttede den 20. juni 2023 at sende den kommende regionale udviklingsstrategi i høring hos Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og efterfølgende i offentlig høring frem til den 4. december 2023 forud for en endelig politisk behandling i udvalg og regionsrådet. I budgetaftalen for 2024 er der afsat 10 mio. kr. til tre puljer inden for det regionale udviklingsområde, der skal understøtte realiseringen af den regionale udviklingsstrategi.
I denne sag præsenteres administrationens forslag til en politisk proces for udmøntning af midlerne i 2024. Sagen forelægges parallelt miljø- og klimaudvalget.
Regionsrådet sætter med den kommende regionale udviklingsstrategi 2024 "Fælles om bæredygtig udvikling i hovedstadsregionen" ambitiøse mål for miljø, klima, uddannelse samt trafik og mobilitet. Region Hovedstaden vil sætte barren højt - både når det handler om at at reducere udledningen af CO2, forbruget af råstoffer i byggeriet, og når vi ønsker flere grønne transportmuligheder. Det kræver tæt inddragelse og stærke samarbejder med aktører og interessenter på tværs af regionen om løsninger på fælles udfordringer.
De regionale udviklingsmidler bidrager til initiativer og projekter, der understøtter realiseringen af den regionale udviklingsstrategi. Det er indsatser, der samler relevante aktører om udvikling, gennemførelse og finansiering af nye løsninger på regionale udfordringer.
Der er i budgetaftalen for 2024 afsat 10 mio. kr. til tre puljer inden for regional udvikling:
Proces for udmøntning af udviklingsmidler i 2024
Administrationen foreslår følgende overordnede proces i 2024 for udmøntningen af de tre puljer:
Ovenstående proces lægger op til, at udmøntning af de tre puljer har fokus på, at de politiske drøftelser om prioritering af udviklingsmidlerne skal ske tidligt i processen. Derudover tager processen afsæt i, at samarbejdspartnere inviteres til en tættere og tidligere dialog om de initiativer, der er potentiale for, at regionen er med til at igangsætte. Endelig lægges der op til at styrke fokus på effekter og resultater af indsatserne. Det skal dermed tydeliggøres, hvilken værdi nye løsninger kan være med til at skabe for nuværende og kommende generationer, uanset om det er som pendler, uddannelsessøgende, familie eller patient.
Procesplanen vil løbende blive kvalificeret med de aktiviteter og dialoger, der i øvrigt skal til for at gennemføre indsatserne i den regionale udviklingsstrategi 2024.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil administrationen arbejde videre med forberedelse af processen for udmøntningen af midlerne til den regionale udviklingsstrategi 2024. Administrationen vil påbegynde de indledende politiske drøftelser om udmøntningen primo 2024.
Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling samt miljø- og klimaudvalget den 23. november 2023. Udvalgene forventes den 5. februar 2024 at drøfte de prioriteringer, der skal ligge til grund for udmøntningen af midlerne inden for de tre puljer.
Den videre proces for den politiske behandling af den regionale udviklingsstrategi:
David Meinke/Iben Fibiger
22034731
Regionsrådet vedtog d. 17. august 2021 at udbyde buslinje 350S på en kort kontrakt frem til 2025, for at give mulighed for sammenlægning med buslinje 5C, der er en kommunal buslinje, som kører parallelt med buslinje 350S på store dele af ruterne, ved udløb af kontrakten på 5C. Årsagerne til at undersøge en mulig sammenlægning er for at:
Movia igangsatte analysearbejdet om en mulig sammenlægning i maj 2023. Movias administration har nu gennemført en detaljeret undersøgelse af mulighederne for at samle linje 5C og 350S i én buslinje. Movia kan på den baggrund konkludere, at fordelene ved en sammenlægning af 5C og 350S ikke opvejer de ulemper, det vil medføre (bilag 1). Movia anbefaler derfor ikke at sammenlægge de to buslinjer, og de genudbydes som to selvstændige buslinjer. Udbudsbetingelserne for 350S skal fastsættes politisk af regionen senest i april 2024, herunder fx om linjen skal omstilles til nulemission og om driftsomfanget skal ændres. Den nye kontrakt vil ekstraordinært træde i kraft allerede i 2025.
21060929
Bilag 1: Vedr. Movias forslag om mulig samling af buslinjerne 5C og 350S-1674452.0.26
Lokaltog A/S satte i sommeren 2023 flere togafgange ind på Hornbæk- og Gribskovbanen på lørdage, hvor der er mange sommerhus- og strandgæster samt turister, der rejser med togene. Movia har foretaget en evaluering af tiltaget, som er vedlagt denne meddelelse.
De ekstra togafgange vil også blive indsat til sommeren 2024. Tiltaget vurderes at koste regionen ca. 120.000 kr. i ekstra tilskud.
Fra 2025 vil det være muligt at køre med længere tog (to sammenkoblede togsæt), da perronerne på Grønnehave station efter planen bliver forlænget, som en del af den politisk vedtagne Fornyelsesplan 2020-2026. Dermed vil de mange rejsende kunne håndteres uden at indsætte ekstra togafgange på banerne.
23037565
Bilag 1: Evaluering af sommertrafikken i Nordsjælland på lokalbanerne
Kommune- og regionsorienteringen er et supplement til Status Letbane, der er den kvartalsvise afrapportering om letbaneprojektet til bestyrelsen og ejerne af Hovedstadens Letbane. Status Letbane forelægges forretningsudvalget i Region Hovedstaden. Kommune- og Regionsorienteringen for november 2023 afdækker større projektaktiviteter, som allerede er i gang eller forventes igangsat i løbet af det næste halve år. I den periode forventes projektaktiviteter i alle otte kommuner, som letbanen kører igennem. Projektaktiviteterne begynder i højere grad at orientere sig mod arbejdet med letbanens transportsystem (TS-arbejdet) på store dele af strækningen. Dette sker samtidigt med, at der på nogle dele af strækningen hovedsageligt fortsat foregår anlægsarbejde eller at anlægsarbejdet sker sideløbende med TS-arbejdet. Nogle af projektaktiviteterne vil medføre gener for omgivelserne i form af trafikale påvirkninger samt støjgener.
Næste Kommune- og Regionsorientering forventes forelagt udvalget i marts 2024.
23007535
Bilag 1: Kommune- og regionsorientering - november 2023
Den 12. dec. 2023 kl. 07.15 afholdes åbningscermoni af Favrholm station. Der vil være tale af transportministeren, regionsrådsformanden og Hillerøds borgmester, og herefter klipning af snor. I bilag 1 kan der læses nærmere om eventet.