Administrationen indstiller overfor social- og psykiatriudvalget:
Godkendt.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
SF - Socialistisk Folkeparti foreslår:
Formanden præciserede på mødet indstillingen i medlemsforslaget. Indstillingen var.
SF – Socialistisk Folkeparti foreslår:
at social- og psykiatriudvalget modtager en redegørelse for den konkrete kritik og afdelingens generelle tilgang til behandlingen og patienterne
Medlemsforslaget blev drøftet, og udvalget ønsker at få forelagt en sag, som handler om, hvordan der i RHP arbejdes med behandling af patienter med spiseforstyrrelser, herunder hvordan der arbejdes med en hensigtsmæssig kultur og positiv tilgang til patienter i svære situationer.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
Før sommerferien modtog social- og psykiatriudvalgets formand en bekymringshenvendelse vedrørende forholdene på Psykiatrisk Center Ballerups afdeling for spiseforstyrrelser. Efter sommerferien har en borger henvendt sig til administration og formand, hvor borgeren udtrykker bekymring over forholdene på Psykiatrisk Center Ballerup. I bekymringshenvendelsen beskrives det bl.a. at personalet på afdelingen for spiseforstyrrelser taler grimt og nedladende til patienterne og at der er episoder på afdelingen, der tangerer til vold. Borgeren beskriver desuden, at der er sket en forråelse af opførslen fra personalet.
Formand for social- og psykiatriudvalget Peter Westermann har på vegne af Socialistisk Folkeparti den 18. september anmodet om at få behandlet sag om patienttilfredshed på Psykiatrisk Center Ballerups afdeling for spiseforstyrrelser.
Henvendelsen fra borgeren er vedlagt medlemsforslaget. Som bilag vedlægges også redegørelse fra Region Hovedstadens Psykiatri på baggrund af borgerens henvendelse samt seneste Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredashed (LUP) fra Psykiatrisk Center Ballerups dagafsnit for spiseforstyrrelser, ambulatorium for spiseforstyrrelse 2, anoreksi og ambulatorium for spiseforstyrrelse 3, bulimi.
Administrationen bemærker, at social- og psykiatriudvalget - af hensyn til medlemsforslagets karakter - kan drøfte forslaget direkte på udvalgsmødet, hvorved redegørelsen samtidig er drøftet.
Såfremt social- og psykiatriudvalget fremmer forslaget, har udvalget taget stilling til om der ønskes en redegørelse.
Medlemsforslaget forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024.
24059946
Bilag 1: Borgerhenvendelse_vedrørendePsykiatriskCenterBallerup_v1
Bilag 2: Resultater_LUP_PCB_Ballerup_spiseforstyrrelser
Bilag 3: Notat_RHP_borgerhenvendelse_PCB_10_sep_v1
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning med administrative bemærkninger.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
På social- og psykiatriudvalgets møde den 27. august 2024 ønskede Susanne Due Kristensen fra Socialdemokratiet, at meddelelsen om nyt behandlingstilbud og ændret patientrettighed for patienter med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik blev løftet til en sag. Udvalget besluttede at løfte meddelelsen til en sag. Sagen nåede ikke at blive drøftet på mødet og fremlægges nu som en sag.
Susanne Due Kristensen har efter mødet sendt sine spørgsmål til de forløbsbeskrivelser, der var vedlagt til den oprindelige meddelelse. Administrationens besvarelse af spørgsmålene er vedlagt som bilag 3 til sagen.
Den oprindelige meddelelse er indskrevet i sagsfremstillingen. De tilhørende bilag til meddelelsen er også vedlagt som bilag.
Meddelelse om nyt behandlingstilbud og ændret patientrettighed for patienter med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik til social- og psykiatriudvalget d. 27. august:
Behandlingen af mennesker med psykisk lidelse og samtidigt rusmiddelproblematik har indtil nu været placeret både i kommuner og regioner. Behandlingen af rusmiddelproblematikken har ligget i kommunerne, mens behandlingen af den psykiske sygdom har ligget i regionen.
Den 21. maj 2024 blev et lovforslag vedtaget, der betyder, at regionerne nu har fået ansvaret for et samlet, sammenhængende og integreret tilbud til mennesker med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik.
Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening er blevet enige om at etablere et nyt, integreret regionalt dobbeltdiagnosetilbud, som begynder den 1. september 2024. Gruppen af borgere, der er i målgruppe for det integrerede dobbeltdiagnosetilbud, er opdelt i tre undergrupper. Ansvaret for rusmiddelbehandling af patienterne flyttes trinvist til det nye behandlingstilbud i regionerne og skal være fuldt udfaset i 2027. Fra og med 1. september 2024 vil målgruppe 1 blive visiteret til det regionale behandlingstilbud, hvorefter målgruppe 2 og 3 vil følge hhv. 1. juli 2025 og 1. juli 2026.
Med lovændringen bliver der også indført en 14. dages behandlingsfrist for det integrerede behandlingstilbud fra 1. september 2024. Regionsrådet i bopælsregionen skal derfor senest 14 dage efter regionens modtagelse af henvisning til behandling af personer, som er visiteret til integreret behandling af en psykisk lidelse og en samtidig rusmiddelproblematik, påbegynde den integrerede behandling af borgeren.
Region Hovedstaden Psykiatri har deltaget i det tværregionale udviklingsarbejde i forhold til den nye integrerede behandling, hvor Kommunernes Landsforening og kommunale rusmiddelsenheder også har været repræsenteret.
Region Hovedstaden Psykiatri har forberedt implementeringen af den nye integrerede behandling, der bl.a. indebærer udvikling af tillægsbeskrivelser til patientforløbene, justering af vejledninger, udvikling af et e-learningsmodul og kompetenceløft af alle medarbejdere. Indsatsen opstartes planmæssigt den 1. september 2024 med en gradvis indfasning frem mod 2027.
Der henvises til de to vedlagte bilag for flere detaljer omkring lovændringen og det nye integrerede behandlingstilbud.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have taget orienteringen om nyt behandlingstilbud og ændret patientrettighed for patienter med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik til efterretning.
Social- og psykiatriudvalget løftede på mødet den 27. august 2024 "Meddelelse om nyt behandlingstilbud og ændret patientrettighed for patienter med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik" til en sag. Sagen nåede ikke at blive drøftet på mødet og fremlægges nu som en sag til behandling den 1. oktober 2024.
Charlotte Hosbond/Thomas Pihl
24051808.
Bilag 3: Notat om dobbeltdiagnoser til SPU 1. oktober 2024
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Taget til efterretning.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
Social- og psykiatriudvalget fik den 31. maj 2024 en status på flytningen af de særlige pladser og besluttede, at der skal udarbejdes en evaluering af flytningen med inddragelse af relevante parter. Administrationen orienterede på forretningsudvalgsmødet 4. juni 2024 mundtligt om, hvordan indflytningen af de særlige pladser på Brøndbyøstervej var forløbet. Social- og psykiatriudvalget forelægges med denne sag for en evaluering af flytningen.
Under punktet deltager chefsygeplejerske Betina Bennike (Psykiatrisk Center Glostrup) og centerchef Marit Plesner (Psykiatrisk Center Nordsjælland) for at kunne svare på eventuelle spørgsmål om flytningen fra udvalget.
Evaluering af indflytning og integration af patienter og personale på Brøndbyøstervej
Flytningen forløb godt og er gennemført som planlagt, og såvel patienter som personale har følt sig godt modtaget på Psykiatrisk Center Glostrup. Visse fysiske forhold blev først bragt i orden efter indflytningen på grund af den begrænsede tidsramme.
Region Hovedstadens Psykiatri har ikke kendskab til, at patientforløb er blevet påvirket negativt efter flytningen. I alt flyttede 11 patienter med fra Psykiatrisk Center Nordsjælland. To patienter er efterfølgende blevet afsluttet til andet behandlingstilbud i psykiatrien. De resterende patienter følger fortsat behandlingen på det åbne døgnafsnit D20 på Psykiatrisk Center Glostrup.
Udskrivninger
Den 12. april 2024 var 30 patienter indskrevet på De Særlige Pladser. I nedenstående tabel ses en oversigt over hvilke tilbud patienterne på De Særlige Pladser fra d. 12. april og frem til flytningen til Psykiatrisk Center Glostrup er udskrevet til:
Reducering af pladser
Indtil den 1. juli 2024 var der på baggrund af psykiatriloven oprettet 42 Særlige Pladser i Region Hovedstadens Psykiatri. Lovændringen medførte, at man nedlagde De Særlige Pladser, som dog skulle erstattes med et andet tilbud der kunne rumme samme målgruppe. Ligeledes reducerede man antallet af pladser til 28 pladser i Region Hovedstadens Psykiatri.
Med kendskab til den kommende lovændring sendte Region Hovedstadens Psykiatri i løbet af foråret 2024 løbende orienteringsmails til kommunerne.
Den første udmelding til kommunerne blev sendt den 6. februar 2024. Her meddelte Region Hovedstadens Psykiatri, at man ville reducere antallet af pladser fra 42 til 32 pladser. På det tidspunkt var der 33 patienter indlagt på De Særlige Pladser.
Den anden udmelding til kommunerne blev sendt den 12. april 2024. Her meddelte Region Hovedstadens Psykiatri, at man på det kommende tilbud ikke ville være klar med 28 pladser, men at der til en start kunne ville være 11 pladser til rådighed. På den baggrund ville man ikke længere visitere patienter til De Særlige Pladser. På dette tidspunkt var der 30 patienter indlagt på De Særlige Pladser.
Involvering af medarbejdere
I forbindelse med integrationen af de særlige pladser på Psykiatrisk Center Glostrup, Brøndbyøstervej, er der blevet afholdt gå-hjem-møder og besøg fra medarbejdere fra Frederikssund forud for indflytningen med det formål at sikre et godt kendskab til hinanden. Ligeledes blev der i forbindelse med flytningen etableret et fusions-MED.
Som opfølgning på processen vedr. flytningen af de særlige pladser fra Frederikssund til Psykiatrisk Center Glostrup, blev der i juni måned gennemført et evalueringsmøde i fusions-MED for de særlige pladser, hvor der primært blev udtrykt tilfredshed med flytteprocessen. Fra medarbejdersiden blev dog bemærket, at processen blev oplevet som meget lang, samt at der var elementer i processen, som i deres øjne kunne have været håndteret anderledes, hvilket er beskevet i referatet af evalueringsmødet, jf. bilag 1.
Efter indflytning er der igangsat en række indsatser for at arbejde på en god integration af afsnittet: Oversygeplejersken på det nye afsnit, D20, har fået en mentor fra et andet afsnit, og den ledende overlæge på Brøndbyøstervej-matriklen er tæt ind over patientforløbene på D20. Derudover trækkes der på de eksisterende arbejdsfællesskaber på centret. For eksempel er vedligeholdelsesinstruktørerne på D20 blevet en del af netværket for vedligeholdelsestræning, og arbejdsmiljørepræsentanten er nu en del af det eksisterende arbejdsmiljønetværk. Medarbejdere deltager desuden i de tværgående uddannelsesaktiviteter på centret, og fysioterapeuter, ergoterapeuter samt socialrådgivere har hver især fået tilknyttet en mentor indenfor deres respektive fagområder. Endelig planlægges der et ”åbent hus”-arrangement i D20 for medarbejdere og patienter fra andre afsnit på centret.
Status i forhold til bemanding og drift
Pr. 31. maj 2024 modtog Psykiatrisk Center Glostrup 60 medarbejdere fra Psykiatrisk Center Nordsjælland i forbindelse med omlægning af de særlige pladser i Frederikssund. Pr. 1. august er status, at fire har opsagt deres stilling. Alle medarbejdere fra Frederikssund - bortset fra dem der sagde op - flyttede med til Glostrup. I det omfang, at der er flere resourser til stede end, hvad der er behov for på afsnit D20, gør medarbejderne midlertidigt tjeneste i andre afsnit, indtil det nye afsnit med 12 senge kan åbnes.
Ingen medarbejdere er blevet omplaceret via Region H Match, da der ikke er tale om afskedigelser af personale. Der er indgået aftale om, at alle medarbejdere, der sidder i en uopsagt stilling d. 1. september, får et engangstillæg på 20.000 kr. Antallet af medarbejdere, der flyttede med, er tilstrækkeligt til at bemande afsnittet.
Sikkerhedstiltag i forhold til de særlige pladser
Den første uge efter flytninngen var der to sikkerhedsassistenter til stede døgnet rundt, efterfølgende har der været én til stede døgnet rundt. Afsnittets medarbejdere har modtaget en grundig introduktion til sikkerhedsprocedurerne på Brøndbyøstervej samt til alarmmatrix, som giver overblik over hvem og hvor mange, der løber til alarmsituationer på matriklen. Denne matrix sikrer, at et antal medarbejdere fra andre afsnit hurtigt mobiliseres, hvis der er behov for hjælp.
Der er blevet etableret en akutseng forbeholdt patienter fra afsnit D20. Denne plads er etableret på intensivafsnit 811, som ligger ved siden af D20. Pladsen har været anvendt enkelte gange hen over sommeren, men uden anvendelse af tvang. Endelig er der, efter ønske fra personalet på D20, blevet installeret tre ekstra døre i afsnittet.
Planer for åbning af næste sengeafsnit for de særlige pladser
Programfasen for ombygningen er nu afsluttet, og der foreligger en færdig skitse, der beskriver de bygningsmæssige ønsker. Skitsen omfatter en ombygning af bygning 4.1, hvor der etableres 12 sengestuer med eget badeværelse, samt indretning af en ny bygning på cirka 200-250 m². Dette er blevet udarbejdet med input fra en nedsat arbejdsgruppe, der inkluderer repræsentanter fra både det nuværende D20-afsnit og de nærliggende afsnit.
I løbet af efteråret indledes projekteringsfasen, hvor hele byggeopgaven bliver tegnet og beskrevet i detaljer, ligesom tidsplan og økonomi beskrives nærmere. Denne fase vil også omfatte myndighedsbehandling. Efter projekteringsfasen følger udførelsesfasen/byggefasen, som forventes afsluttet i sensommeren 2025.
Byggeopgavens programfase har været forsinket et par måneder i forhold til den oprindelige tidsplan. Forsinkelsen af programfasen har ikke givet anledning til ændring af den overordnede tidsplan, hvorefter indflytningen i bygning 4.1 planlægges at ske i løbet af efteråret 2025.
Allerede nu arbejdes med den faglige tilrettelæggelse af det næste afsnit, og at der fra det nye år vil starte en rekrutteringsproces med henblik på at kunne bemande afsnittet i sensommeren 2025.
Såfremt social- og psykiatriudvalget tiltræder indstillingen, vil orienteringen om evalueringen af de særlige pladsers flytning være taget til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024..
Charlotte Hosbond/Thomas Pihl.
24057131.
Bilag 1: Bilag 1 - Referat fra evalueringsmøde i fusions-MED for De Særlige Pladser
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
På baggrund af drøftelserne fremsatte formanden følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning.
For stemte: A (2), C (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 9.
Imod stemte: 0
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning
For stemte: A (2), C (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 9.
Imod stemte: 0
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning:
For stemte: F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 5.
Imod stemte: A (2), C (2), i alt 4.
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Det Konservative Folkeparti ønskede følgende protokolbemærkning:
"Det Konservative Folkeparti stemte imod, idet projektet i vores øjne i for høj grad er møntet på drift af allerede igangsatte initiativer og ikke lever op til puljens retningslinjer for tildeling af midler",
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning.
For stemte: A (2), C (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 9.
Imod stemte: 0
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning.
For stemte: A (2), C (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 9.
Imod stemte: 0
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
For stemte: For stemte: A (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 7.
Imod stemte: C (2), i alt 2.
I alt: 9
Forslaget var herefter godkendt
Det Konservative Folkeparti ønskede følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti stemte imod, idet projektet ønskes delvist imødekommet, da det anses for at være udviklende med en skræddersyet tilpasning af måltidskasser ved udskrivelse og er mere specialiseret end nuværende projekter”.
Formanden fremsatte derefter følgende forslag:
Formanden satte forslaget til afstemning.
For stemte: A (2), C (2), F (1), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 9.
Imod stemte: 0
I alt 9.
Forslaget var herefter godkendt.
Opsummerende blev følgende projekter tildelt midler:
Udvalget uddelte således 3,033 mio. kr.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
Regionsrådet afsatte i forbindelse med budgetaftale for 2019 en pulje på 2 mio. kr. årligt til samarbejdsprojekter med kommuner og civilsamfund indenfor psykiatriområdet. Formålet med puljen er, at sikre en mere sammenhængende psykiatri og nedbryde barrierer på tværs af sektorovergange, så der skabes netværk og dialog mellem Region Hovedstadens Psykiatri, kommuner og civilsamfund. Projekterne skal udover at fremme samarbejder på tværs, udvikle nye løsningsforslag i relation til konkrete problemstillinger, som kan fremme kvaliteten og sammenhængen i patientforløbet. Regionsrådet besluttede i forlængelse heraf, at delegere kompetencen til at udmønte puljen til social- og psykiatriudvalget.
Med budget 2021 valgte regionsrådet at forhøje puljen til 3 mio. kr. årligt, hvoraf der samtidig blev reserveret 0,5 mio. kr. til samarbejdsprojektet headspace, som er anonymt rådgivningstilbud, der henvender sig til unge mellem 12 og 25 år i mental mistrivsel. Social- og psykiatriudvalget har således siden 2021 haft 2,5 mio. kr. til uddeling af puljen årligt. I 2024 er der afsat 2,7 mio. kr. til uddeling af puljen grundet prisregulering. Dertil kommer uforbrugte midler fra sidste års pulje på 333.000 kroner. Den samlede pulje til uddeling i år er således på 3,033 mio.kr
Med denne sag forelægges social- og psykiatriudvalget de indkomne ansøgninger til puljen for 2025 med henblik på at udvalget beslutter, hvilke projekter, der skal gives støtte, samt de enkelte bevillingers størrelse.
Social- og psykiatriudvalget skal igen i år uddele midler fra puljen for 2025 til samarbejdsprojekter mellem region, kommuner og civilsamfund indenfor psykiatriområdet.
Ansøgninger til puljen for 2025
Social- og psykiatriudvalget har ved ansøgningsfristen den 30. august 2024 modtaget syv ansøgninger svarende til et samlet ansøgt beløb på 5.109.284 kroner. Den samlede pulje til uddeling i år er på 3,033 mio.kr.
Af bilag 1 fremgår en kort opsummering af ansøgningerne, ligesom de syv ansøgninger er vedlagt sagen i deres fulde længde (jf. bilag 2-8). Dertil er vedlagt opslag af puljen for 2025, samt oversigt over projekter, der har modtaget støtte fra puljen fra tidligere år (jf. bilag 9-10).
Nedenfor ses et overblik over de indkomne ansøgninger til puljen for 2025:
Ansøger | Projekt | Ansøgt beløb |
Håb i psykiatrien | MotionsCaférnes eksperter finder vejene mellem og videre | 789.600 |
Muhabet | Mindre ulighed i sundhed for psykisk syge og sårbare minoritetsetniske borgere i Region H | 449.091 |
WeShelter | LGBT+ vidensdeling og kompetenceudvikling i samspillet mellem psykiatri, kommune og civilsamfund | 789.100 |
Next Step | Madkassen: Sund genstart efter genindlæggelse | 718.000 |
Psykiatrisk Center Amager | Sociale aktivitetshaver som personlig og social recovery for indlagte patienter på Psykiatrisk Center Amager | 1.501.053 |
Lilleskole for Voksne | En blid overgang – En vej ind i et aktivt fællesskab | 582.000 |
FAKTI | Traume- og naturterapeut i FAKTIs have | 280.440 |
Samlet ansøgt beløb i alt | 5.109.284 |
Kriterier for uddeling af puljen
Social- og psykiatriudvalget besluttede på mødet den 21. maj 2024 opslag af puljen, som er velagt sagen, jf. bilag 9. Udvalget besluttede dermed, at uddeling af puljen for 2025 skal ske ud fra følgende kriterier:
Tidligere har et af kriterierne for puljen været, at projekterne kun kan tildeles midler til det samme projekt for ét år. Med dette års pulje er det muligt at søge finansiering til to-årige projekter, hvis der er særlige grunde til det.
Det bemærkes, at drift af projekter ikke er formål med puljen. I stedet er formålet, at puljen skal bidrage til at støtte udviklingsorienterede og mindre projekter, som har brug for opstartsmidler og hjælp til at komme i gang med at blive robuste nok til at kunne skaffe permanent finansiering andre steder fra udover projektperioden.
Ovenstående kriterier er derudover i tråd med social- og psykiatriudvalgets pejlemærker for samarbejde med civilsamfundsorganisationer, som udvalget drøftede på mødet den 23. marts 2023..
Udvælgelse af projekter
Det er social- og psykiatriudvalget, der alene træffer beslutning om, hvilke projekter, der skal tildeles støtte fra puljen. Administrationen har - i tillæg til kriterier for uddeling fra puljen - udarbejdet nedenstående forslag til pejlemærker for udvælgelse af projekter, som udvalget kan vælge at tage udgangspunkt i undervejs i drøftelserne.
Forslag til pejlemærker:
Pejlemærkerne blev også fremlagt for social- og psykiatriudvalget i forbindelse med tildeling af midler til projekter på møde den 26. september 2023 samt på udvalgets møde den 19. marts 2024.
Kategorisering af ansøgninger
Administrationen har i bilag 11 udarbejdet et forslag til kategorisering af ansøgninger. Kategoriseringen tager udgangspunkt i de temaer, der er i ansøgningerne og kategorierne er ikke altid gensidigt udelukkende. Kategoriseringen kan bidrage til at skabe et overblik over ansøgningerne.
Opfyldelse af puljens krav
Det er administrationens vurdering, at næsten alle ansøgningerne lever op til puljens krav om, at projektet skal i Region Hovedstadens Psykiatri, bidrage til at skabe sammenhængende forløb på tværs af sektorer for patienter og forbedre brugernes livskvalitet. Der er dog flere ansøgninger, der kun delvist lever op til kravet om, at projektet skal have et udviklingsperspektiv. Muhabet og Nextstep Foreningen – ”Ingen er Normale – Alle er originale" søger om støtte til aktiviteter, der allerede er udviklet og en del af organisationens aktiviteter og derfor kan betragtes som driftsaktiviteter. I Håb i Psykiatriens ansøgning kan der også være tvivl om der er midler, der går til drift af eksisterende aktiviteter. Psykiatrisk Center Amagers ansøgning har et udviklingsperspektiv, men tangerer til at være et implementeringsprojekt, der ønsker at udbygge og omplante ni eksisterende haver på Psykiatrisk Center Amager frem for at teste konceptet i en mindre skala. FAKTI's ansøgning angiver ikke en klar plan for, hvordan de konkrete aktiviteter i projektet skal udvikles. Der er på forhånd af projektet heller ikke taget stilling til hvem man ønsker at ansætte i stillingen som natur- og traumeterapeut. Da der ikke foreligger en klar plan for terapeutens rolle, er det heller ikke klart, hvordan projektet skal understøtte sammenhængende forløb på tværs af sektorer for patienter.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil de valgte projekter blive tildelt støtte fra puljen i 2025 med de besluttede beløb.
Hvis udvalget vælger at tildele et beløb, som er mindre end det ansøgte beløb, er der risiko for, at projektet ikke kan gennemføres, eller at projektet ikke kan gennemføres i tilstrækkeligt grad til at opnå den ønskede effekt.
Puljens midler vil blive udmøntet til de projekter, som social- og psykiatriudvalget beslutter skal tildeles støtte fra puljen for 2025, og med de besluttede beløb for de enkelte bevillinger.
Ansøgerne til puljen for 2025 vil modtage brev om tilsagn eller afslag på ansøgningen, efter social- og psykiatriudvalget har truffet beslutning herom.
Der vil efterfølgende blive kommunikeret på sociale medier og på regionens hjemmeside om, hvilke projekter, der har modtaget støtte.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024.
Charlotte Hosbond/Jens Christian Reventlov Petersen
24058689
Bilag 1: Bilag 1 Notat_Opsummeringansøgere_SPU_pulje_2025
Bilag 2: Bilag 2_Ansøgning_HåbiPsykiatrien
Bilag 3: Bilag 3_AnsøgningMuhabet
Bilag 4: Bilag 4_AnsøgningWeShelter
Bilag 5: Bilag 5_AnsøgningNEXTSTEP
Bilag 6: Bilag 6_AnsøgningPsykiatriskCenterAmager
Bilag 7: Bilag 7_Ansøgning_LilleskoleforVoksne
Bilag 8: Bilag 8_AnsøgningFAKTI
Bilag 9: Bilag 9 Opslag til social- og psykiatriudvalgets pulje 2025
Bilag 10: Bilag 10 Projekter_2019_2024_v1 (2)
Bilag 11: Bilag 11 Kategorisering_SPU_pulje_2025_v1
Administrationen indstiller, at social- og psykiatriudvalget over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:
Jesper Hammer (Ufp) fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingspunkt 1:
Formanden satte Jesper Hammers ændringsforslag til afstemning
For stemte: A (2), C (2), V (1), Ø (2) og Jesper Hammer (Ufp) (1), i alt 8.
Undlod at stemme: F (1), i alt 1.
I alt 9.
Jesper Hammers ændringsforslag til indstillingspunkt 1 var herefter anbefalet.
Formanden satte indstillingspunkt 2 til afstemning:
For stemte: F (1) og Ø (2), i alt 3.
Imod stemte: A (2), C (2), V (1) og Jesper Hammer Ufp (1), i alt 6.
I alt 9.
Administrationens anbefaling 2 var herefter bortfaldet.
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede følgende protokolbemærkning: ”SF og Enhedslisten ville gerne have haft pengene ud og arbejde til gavn for patienter og pårørende og finder at denne brobygning til civilsamfundet er i forlængelse med det oprindelige forslag”.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
Med budgetaftalen for 2024 blev det besluttet at afprøve en model for frivillige patient- og pårørendestøtter i tre psykiatriske akutmodtagelser i samarbejde med en frivillig organisation. På møde i social- og psykiatriudvalget d. 25. juni blev udvalget forelagt materiale med henblik på valg af samarbejdsorganisation. Materialet var udarbejdet af Region Hovedstadens Psykiatri på baggrund af dialog med de relevante frivillige organisationer: SIND, Bedre Psykiatri, Røde Kors og Håb i Psykiatrien. Udvalget valgte at udskyde sagen, idet man ønskede en uddybning vedrørende proces og kriterier, samt indsigt i materialet sendt til og fra organisationerne.
Efter mødet i udvalget har Region Hovedstadens Psykiatri vurderet, at afprøvningen af modellen for frivillige patient- og pårørendestøtter bør genovervejes, ud fra overvejelser af, om det er muligt at etablere patient- og pårørendestøtter samtidigt med at der igangsættes omfattende initiativer for at styrke sikkerhed og tryghed i akutmodtagelserne. Det foreslås, at beslutningen i første omgang udsættes til handleplanen for sikkerhed og tryghed er implementeret, og at der i 2026 foretages en ny vurdering af muligheden for at etablere modellen for patient- og pårørendestøtter.
På den baggrund forelægges der med denne sag forslag om omprioritering af midlerne afsat til patient- og pårørendestøtter i 2024-2026, samt forslag om udskydelse af projektet med patient- og pårørendestøtter til efter en ny vurdering i 2026, med mulighed for at opstarte projektet i 2027.
Med budgetaftalen for 2024 blev der afsat 1 mio. kr. i 2024 og 0,7 mio. kr. fra 2025 og frem til afprøvning af en model for frivillige patient- og pårørendestøtter i tre psykiatriske akutmodtagelser. Formålet med de frivillige patient- og pårørendestøtters tilstedeværelse er at skabe ro og tryghed for de patienter og pårørende, som opsøger akutmodtagelsen, indtil de fagprofessionelle tager over.
Region Hovedstadens Psykiatri har igangsat det indledende arbejde for at indgå et samarbejde med en frivillig organisation om afprøvningen af modellen med patient- og pårørendestøtter. Social- og psykiatriudvalget blev på møde d. 25. juni forelagt materiale om dette arbejde. Efter mødet har Region Hovedstadens Psykiatri vurderet at igangsættelse af afprøvningen på nuværende tidspunkt bør genovervejes og udskydes i henhold til arbejdet med at igangsætte initiativer fra handleplanen "En sikker og tryg psykiatri i Region Hovedstaden".
Fokus på sikkerhed i psykiatrien
Regionsrådet godkendte i marts 2024 en flerårig handleplan, der skal styrke indsatsen for en sikker og tryg i psykiatri. Styrkelse af sikkerheden i akutmodtagelserne indebærer en række nye opgaver og arbejdsgange, som vil medføre et yderligere arbejdspres på akutmodtagelserne. Arbejdet med implementeringen af initiativerne fra handleplanen vil i høj grad trække på akutmodtagelsernes ressourcer.
Med det styrkede fokus på sikkerheden i psykiatrien har Region Hovedstadens Psykiatri haft behov for at genoverveje vurderingen af, om det er muligt, at centrene påtager sig opgaven med at etablere patient- og pårørendestøtter, samtidigt med at der igangsættes omfattende initiativer for at styrke sikkerheden og trygheden i akutmodtagelserne.
De frivillige patient- og pårørendestøtter udfører deres opgaver helt i front i modtagelserne. Det er her, hvor patienternes situation endnu er uafklaret, og hvor der kan være usikkerhed om sikkerhedssituationen. Nu hvor der sættes ekstra fokus på at styrke sikkerhedssituationen i psykiatrien, er det vanskeligt at skulle introducere en ny frivilliggruppe i akutmodtagelserne, hvor en stor del af sikkerhedsarbejdet pågår.
Derfor foreslås en midlertidig omprioritering af midlerne til initiativet.
Styrket ambulant samarbejde med civilsamfund
Det er administrationens indstilling, at midlerne, der er afsat til patient- og pårørendestøtter, i 2024-2026 omprioriteres til at styrke F-ACT ambulatoriers samarbejde med frivillige og civilsamfund. F-ACT er en ambulant behandlingsmodel for patienter med svær psykisk sygdom. Vigtigheden af civilsamfundets rolle for patientens recoveryproces er veldokumenteret, og det er relevant at afprøve en model for at styrke mulighederne for i F-ACT at understøtte patienternes kontakt og netværk til lokale frivillige og civilsamfund.
F-ACT-modellen rummer allerede fokus på patientens sociale domæne, herunder at skabe fællesskaber og forebygge ensomhed og at skabe et klart sigte på at opnå patientens mål i forhold til arbejde og fritid. Region Hovedstadens Psykiatri ønsker derfor på forsøgsbasis at ansætte civilsamfundskonsulenter i 2 udvalgte ambulatorier, til at støtte patienter med at skabe kontakt til lokale civile aktører.
Civilsamfundskonsulenterne skal have erfaring med civile aktørers mangfoldighed og dermed store forskellighed i afsæt, ressourcer, kompetencer mv. Civilsamfundskonsulenterne ansættes hos Region Hovedstadens Psykiatri og deres arbejde vil bestå i at skabe kontakt mellem alle de forskellige civilsamfundsorganisationer og patienterne. De er således ikke tilknyttet én civilsamfundsorganisation. Civilsamfundskonsulenterne skal også skabe overblik over og etablere samarbejde med lokale klubtilbud, foreningsliv, familie netværk og organisationer, som tilbyder betydningsfulde aktiviteter og fællesskaber.
Der er afsat 1 mio. kr. i 2024 og 0,7 mio. kr. fra 2025 og frem til patient- og pårørendestøtter i akutmodtagelserne. Ved en midlertidig omprioritering af midlerne til at styrke civilsamfundsindsatsen i to F-ACT- ambulatorier kan der ansættes 2 civilsamfundskonsulenter med brugerbaggrund til at arbejde fuld tid med civilsamfundsfokus. Det foreslås, at modellen afprøves over en 2-årig periode i 2025 og 2026, hvorefter modellen evalueres.
Udskydelse af projektet og omprioritering af midler
Det foreslås at afprøvningen af tilbuddet om frivillige patient- og pårørendestøtter udskydes til, at der i 2026, når flere af elementerne i handleplanen for sikkerhed og tryghed er implementeret, er lavet en vurdering af mulighederne for at etablere ordningen og akutmodtagelserne har ressourcer til at tage imod en ny faggruppe. Ordningen vil kunne etableres efter udløbet af de midlertidige kontrakter med de to civilsamfundskonsulenter ophører, og midlerne igen frigives til projektet i 2027.
Såfremt indstillingen om den midlertidige omprioritering tiltrædes, vil Region Hovedstadens Psykiatri i 2024 igangsætte arbejdet med ansættelse af to civilsamfundskonsulenter, samt i 2026 lave en ny vurdering af mulighederne for opstart af afprøvningen af patient- og pårørendestøtter. I vurderingen vil ansættelsen af civilsamfundskonsulenter ligeledes evalueres. Social- og Psykiatriudvalget vil blive forelagt den nye vurdering og evaluering i 2026.
Såfremt indstilling tiltrædes udskydes etablering af ordningen med patient- og pårørendestøtter til at der i 2026 er lavet et vurdering af mulighederne for at igangsætte initiativet. Såfremt udskydelsen besluttes vil de afsatte 1 mio. kr. i 2024 og 0,7 mio. kr. i 2025 og 2026 omprioriteres til ansættelse af civilsamfundskonsulenter i forbindelse med F-ACT modellen.
Der er ingen bevillingsmæssige konsekvenser forbundet med sagen. I budgetaftalen for 2024 har Region Hovedstadens Psykiatri fået tildelt 1 mio. kr. for 2024 og 0,7 mio. kr. årligt fra 2025 og frem til afprøvning af en model for frivillige patient- og pårørendestøtter i de psykiatriske akutmodtagelser. Såfremt udskydelse af etableringen af ordningen med patient- og pårørendestøtter godkendes, omprioriteres disse midler midlertidigt i 2024, 2025 og 2026 til ansættelse af civilsamfundskonsulenter i forbindelse med F-ACT. Midlerne kan fra 2027 igen anvendes til etablering af model for frivillige patient- og pårørendestøtter i de psykiatriske akutmodtagelser.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024, forretningsudvalget d. 8. oktober 2024 og regionsrådet d. 15. oktober 2024.
Charlotte Hosbond/Ida Kronbak Veileborg
24031236
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Indstillingspunkt 1 blev drøftet
Indstillingspunkt 2 blev godkendt således at mødet d. 21. oktober udvides med én time.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
Med Region Hovedstadens Budget 2023 blev det aftalt at udarbejde en ny psykiatriplan, der tager udgangspunkt i den nationale 10-årsplan. Det blev efterfølgende besluttet, at arbejdet skulle tage udgangspunkt i den nationale 10-årsplans to prioriterede områder om henholdsvis børn og unge og svær psykisk sygdom. Det konkrete arbejde blev for alvor igangsat i august 2023 med afholdelse af det første advisory board møde på psykiatriområdet og efterfølgende temadrøftelser i social- og psykiatriudvalget i efteråret 2023 om henholdsvis svær psykisk sygdom og børn og unge. På social- og psykiatriudvalgets møde den 27. august 2024 blev udvalget præsenteret for første udkast til regional psykiatriplan. Udvalget ønskede at gøre den regionale psykiatriplan mere konkret og målbar.
På udvalgsmødet vil Charlotte Hosbond, direktør for Center for Sundhed, præsentere udvalget for en model/ramme for opbygningen af den regionale psykiatriplan, som gør den regionale psykiatriplan mere konkret og målbar. Derudover foreslås det med denne sag, at mødet den 21. oktober 2024 udvides med en time mhp. en grundig drøftelse af den regionale psykiatriplan.
Formålet med den regionale psykiatriplan
Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen offentliggjorde i januar 2022 fagligt oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. På baggrund af det faglige oplæg indgik hovedparten af Folketingets partier den 27. september 2022 en bred aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.
Formålet med Region Hovedstadens regionale psykiatriplan er at sætte retningen for, hvordan regionen på et overordnet niveau arbejder med og styrker de to prioriterede områder om henholdsvis svær psykisk sygdom og børn og unge med den nationale 10- årsplan som ramme. Ud over den nationale 10-årsplan bygger den nye regionale psykiatriplan videre på udvalgte allerede eksisterende politiske markeringer i regionen. Det gælder bl.a. initiativerne fra rapporterne "Fremtidssikring af Børne- og Ungdomspsykiatrien” og ”Handleplan for sikkerhed og tryghed i psykiatrien”. Den nye regionale psykiatriplan skal ses som den samlede overordnede plan, som udgør en paraply med retningen for psykiatriområdet. Målet er en langtidsholdbar overordnet strategisk politisk plan med få anbefalinger inden for de to udvalgte fokusområder mhp. at medvirke til at skabe mærkbare forbedringer for mennesker med psykisk sygdom i Region Hovedstaden.
Forslag til ramme/model for det videre arbejde med regional psykiatriplan
Social- og psykiatriudvalget blev på møde den 27. august 2024 præsenteret for første udkast til en regional psykiatriplan, som var opbygget på et meget overordnet niveau med fire overordnede anbefalinger for henholdsvis svær psykisk sygdom og børn og unge. Social- og psykiatriudvalget efterspurgte på mødet den 27. august 2024, at den regionale psykiatriplan bliver mere konkret og målbar.
Udvalget vil på mødet den 1. oktober 2024 blive præsenteret for en model for den regionale psykiatriplan, som fortsat er overordnet og strategisk, og nu også bliver mere konkret og målbar i form af konkrete indsatser.
Fremadrettet proces og foreløbig tidsplan
For at social- og psykiatriudvalget bidrager til at konkretisere den regionale psykiatriplan, foreslår administrationen, at udvalget godkender, at næste møde i social- og psykiatriudvalget den 21. oktober 2024 udvides med en time.
Social- og psykiatriudvalget vil i 2024 fortsætte drøftelserne om den regionale psykiatriplan, hvorefter planen vil blive sendt i en bred høring mhp. endelig godkendelse. Udvalget vil på møde den 21. oktober blive præsenteret for en revideret tidsplan.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have drøftet model/ramme for opbygningen af den regionale psykiatriplan og truffet beslutning om, hvorvidt social- og psykiatriudvalgets møde den 21. oktober 2024 udvides med en time mhp. konkretisering af indsatser i den regional psykiatriplan.
Sagen forelægges udvalget igen den 21. oktober 2024.
Charlotte Hosbond/ Carine Bududu Heltberg
22064146
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Sagen blev ikke behandlet. Udvalget får en status på overholdelse af udredningsretten på det kommende møde.
Social- og psykiatriudvalget besluttede på sit møde den 19. marts 2024, at udvalget fremadrettet på hvert møde orienteres om status på overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien. Udvalget orienteres yderligere kvartalsvist om opgørelse af sygefravær i børne- og ungdomspsykiatrien. Næste kvartalsvise orientering forventes til november.
Overholdelse af udredningsretten er et regionalt udviklingsmål i Region Hovedstaden, som er besluttet i forlængelse af regionsrådets arbejde med værdibaseret sundhed. Forretningsudvalget vedtog i juni 2020 et delmål om, at 70 % af patienterne skal være udredt inden for 30 dage, og at udredningsretten skal være overholdt for 95 % af patienterne. Forretningsudvalget følger månedligt regionens overholdelse af udredningsretten for både somatik og psykiatri. Der er flere patienter i kategorien ”overholdelse af udredningsretten” end kategorien ”udredt indenfor 30 dage”, da overholdelse af udredningsretten også medtager de patienter, der færdigudredes efter 30 dage, hvis der eksempelvis ligger faglige årsager eller patientens ønske til grund for forsinkelsen.
Social- og psykiatriudvalget forelægges med denne sag status på overholdelse af udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien.
Administrationen bemærker til social- og psykiatriudvalget, at sagen til møde d. 21. oktober udvides med antal patienter i børne- og ungdomspsykiatrien, der modtager udredning indenfor hhv. 1-30 dage, 31-60 dage, 61-90 dage og 90+ dage. Dertil udvides med antal henviste og ventende forløb pr. måned samt udvikling i antal medarbejdere opdelt på overordnede faggrupper.
Overholdelse af udredningsretten pr. juli 2024
Der har gennem en længere årrække været en kraftig stigning i antallet af børn og unge, der bliver henvist til børne- og ungdomspsykiatrien i regionen. Stigningen i antallet af henvisninger forventes at fortsætte i de kommende år. Der henvises til vedlagte bilag 1 for en oversigt over udviklingen i antal henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien fordelt pr. måned i perioden januar 2021 til og med juli 2024. Udsvinget i antallet af henvisninger pr. måned skyldes perioder med ferier og helligdage, særligt i sommerferieperioden.
Af nedenstående tabel 1 fremgår udviklingen i overholdelsen af udredningsretten fra januar 2024 til og med juli 2024 sammenholdt med de politiske mål for udredningsretten. Det bemærkes, at der kan forekomme efterregistreringer. Af vedlagte bilag 2 fremgår data for overholdelse af udredningsretten fra juni 2022 til juli 2024.
Antallet af henvisninger stiger hurtigere end børne- og ungdomspsykiatriens mulighed for at tage patienter ind, hvilket har medført udfordringer i forhold til at overholde udrednings- og behandlingsretten. Det samme billede ses i resten af landet. I juli 2024 var udredningsretten overholdt for 10 % af patienterne, og 8 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage. Der skal tages forbehold for, at juli-tal er påvirket af sommerferieperioden, hvor der kan være midlertidige ændringer.
Den nye fællesregionale registreringspraksis for børne- og ungdomspsykiatrien blev indført i regionen den 18. december 2023 og har medført et tydeligt fald i overholdelsen af udredningsretten. Årsagen til, at faldet kommer løbende og forskudt fra december, er, at udredningsforløb først indgår i monitoreringen, når forløbet er afsluttet. Med den ændrede fortolkning og registreringspraksis sker dette derfor senere i patienternes forløb. Fra juni 2024 er den nye registreringspraksis fuldt implementeret. Dog skal det bemærkes, at niveauet ikke er fast, da tallene måned til måned kan påvirkes af mange forskellige faktorer herunder eksempelvis ressourcer, ferieperioder og helligdage. Det understreges, at den nye registreringspraksis ikke påvirker det kliniske arbejde og dermed heller ikke patienternes udredningsaktiviteter og behandlingstilbud.
Det skal oplyses, at Indenrigs- og Sundhedsministeren har nedsat et bredt sammensat rådgivende udvalg, som ser på, hvordan patientrettighederne i børne- og ungdomspsykiatrien bedre kan understøtte gode patientforløb på hospitalet. Udvalget arbejder med forskellige modeller, der i højere grad skal følge den kliniske praksis for udredning og behandling, der er i psykiatrien. Der afholdes et forventeligt sidste udvalgsmøde i september 2024 med henblik på drøftelse af modelforslagene.
Region Hovedstaden har i april 2024 nedsat en taskforce, der på baggrund af en kapacitets- og forløbsanalyse af børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden skal komme med kvalificerede løsningsforslag til, hvordan udredningsretten kan overholdes. Taskforcen afrapporterer ultimo september 2024.
Tilførsel af ressourcer til børne- og ungdomspsykiatrien
Den økonomiske fordeling af midler mellem regioner og kommuner er nu fastlagt for følgende aftaler: "10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed" (2022) og "Aftale om bedre psykiatri" (2023). Region Hovedstaden får i alt 138 mio. kr. Derudover udmøntes 56 mio. kr. i 2024 og 72 mio. kr. årligt fra 2025 til forebyggelse af selvmord.
Der er allokeret både egne midler og finanslovsmidler over tid til at øge kapaciteten inden for børne- og ungdomspsykiatrien.
Ved tiltrædelse af indstillingen vil udvalget have taget orienteringen om status på overholdelse af udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien til efterretning.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024.
Charlotte Hosbond/Nathalie Knudsen
24022663
Bilag 1: Bilag 1: Udvikling i antal henvisninger til BUP Region H fra januar 2021 til juli 2024
Bilag 2: Bilag 2: Overholdelse af udredningsretten
Administrationen indstiller til social- og psykiatriudvalget:
Udvalget besluttede at de gerne vil have en sag på et ekstraordinært møde i social- og psykiatriudvalget, når der er indgået en sundhedsreform, hvor administrationen fortæller hvordan man forholder sig til en ny sundhedsstruktur på psykiatriområdet.
Stinus Lindgreen (B) og Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling
Der er på social- og psykiatriudvalgets møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.
Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.
Såfremt udvalget ønsker yderligere behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen.
Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget den 1. oktober 2024.
Charlotte Hosbond / Jens Christian Reventlov Petersen
23059390
Intet.