Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
1. Drøftet
2. Taget til efterretning
3. Taget til efterretning
Naja Mark Henriksens oplæg er vedlagt som bilag 2.
Udvalget for forebyggelse og sammenhæng drøftede udviklingen i rettidigt afsendte genoptræningsplaner til kommunerne den 28. oktober 2020. Udvalget ønskede at følge udviklingen, da de ikke fandt udviklingen tilfredsstillende.
Hospitalernes arbejde med genoptræningsplaner og ikke mindst rettidighed i fremsendelse til kommunerne er et vigtigt element i et sammenhængende patientforløb og et godt tværsektorielt samarbejde. Kommunerne er meget afhængige af, at genoptræningsplaner afsendes hurtigt, efter en borger bliver udskrevet/afsluttet ambulant fra hospitalet, da kommunerne er forpligtet til at opstarte genoptræningen inden for syv dage efter henholdsvis udskrivelse/ambulant afslutning.
På mødet deltager ledende terapeut Naja Mark Henriksen fra Bispebjerg Frederiksberg Hospital med henblik på at uddybe, hvordan hospitalerne arbejder med området, samt for at kunne svare på evt. spørgsmål.
Patienter med et lægeligt vurderet behov for genoptræning, har ret til at få udarbejdet og udleveret en genoptræningsplan senest ved udskrivelse eller afslutning af et ambulant forløb. Genoptræningsplanen er et vigtigt redskab i det tværsektorielle samarbejde om genoptræning, og afgørende for at patienterne hurtigt kan få tilbudt et relevant genoptræningstilbud. I 2020 blev der udarbejdet og afsendt i alt 58.634 genoptræningsplaner i Region Hovedstaden.
I 2019 blev kravene til kommunernes opstart af genoptræning skærpet, således at kommunerne blev forpligtet til at opstarte genoptræningsforløbet senest syv dage efter udskrivelse, med mindre andet angives i genoptræningsplanen. Det vil sige de syv dage tæller ikke først efter modtagelse af genoptræningsplanen. Hvis kommunen ikke kan tilbyde opstart indenfor syv dage, har borgeren ret til frit valg af genoptræningsleverandør. Det betyder, at kommunerne er blevet mere afhængige af, at genoptræningsplaner afsendes ved udskrivelsen rettidigt, hvilket betyder inden for 12 timer efter udskrivelse.
Udvikling i rettidigt afsendte genoptræningsplaner 2019-2020
Udvalget blev i oktober 2020 præsenteret for udviklingen i rettidigt afsendte genoptræningsplaner. Der sås siden oktober 2019 en let stigende tendens i udviklingen i antallet af rettidigt afsendte genoptræningsplaner på vej mod 87 % i gennemsnit - til trods for corona situationen - efter nogle års stagnering. Det fremgik også, at gennemsnittet i regionen dækker over relativt store forskelle hospitalerne imellem.
Udvikling i rettidigt afsendte genoptræningsplaner opdelt på indlagte og ambulante patienter i 2019-2021
På grund af 2. bølge COVID-19 er der fra regionsadminstrationens side ikke lavet opfølgning på rettidige genoptræningsplaner. På datasiden er det imidlertid blevet muligt at få rapporter på genoptræningsplaner både efter udskrivelse og efter ambulante besøg. Hidtil har rapporterne primært vist tal for genoptræningsplaner afsendt efter en indlæggelse.
De nye figurer, der viser den seneste udvikling, er således opdelt, så de viser rettidigheden i afsendte genoptræningsplaner efter henholdsvis en indlæggelse eller efter ambulante besøg (det kan fx være efter ambulant kirurgi). Her ses en svag stigende tendens i rettidigt afsendte genoptræningsplaner efter en indlæggelse (tabel 1). Med et gennemsnit på 89,8 % rettidighed i de første 2 måneder af 2021, som dækker over 93,6 % rettidighed på Amager Hvidovre Hospital til 76,7% på Rigshospitalet (figur 1). Overordnet set ses en positiv udvikling for andelen af rettidigt afsendte genoptræningsplaner for alle hospitalerne (bilag 1), og 6 ud 7 har en andel på over 90 %.
Tabel 1
Andel rettidigt | 2019 | 2020 | 2021 januar og |
Ambulante | 62,6 % | 65,5 % | 66,5 % |
Indlagte patienter | 87,5 % | 89,5 % | 89,8% |
Total | 75,2 % | 78,2 % | 79,2 % |
Figur 1
I forhold til rettigheden i afsendte genoptræningsplaner efter ambulante besøg ses også en stigende tendens i rettidigt afsendte genoptræningsplaner (tabel 1), med et gennemsnit på 66,5 % rettidighed i de første 2 måneder af 2021. Også på dette område ses større forskelle hospitalerne imellem (figur 2). Fx ses 75 % rettidighed på Nordsjællands Hospital, mens det er 39,8 % på Bornholms Hospital. Da Region Hovedstadens Psykiatri har sendt meget få genoptræningsplaner giver det ikke mening at sammenligne de somatiske hospitaler med psyktiatrien.
Generelt ligger rettidigheden på det ambulante område noget lavere end efter indlæggelse. Flere hospitaler har tidligere peget på, at det skyldes de arbejdsgange og arbejdsdelinger, der er etableret på det ambulante område. Fx peges der på, at det ikke er muligt for lægen under en ambulant konsultation at afsende en genoptræningsplan, da planen er omfattende og dermed tidskrævende. Derfor afsender sekretæren genoptræningsplanen efter lægens ordination. Genoptræningsplaner, der ikke sendes samme dag, sendes oftest dagen efter besøget.
Figur 2
Udvalget efterspurgte under drøftelsen den 28. oktober 2020 at få kommuneopdelte data. Der er imidlertid ikke opbygget rapporter i Sundhedsplatformen, der også indeholder information på kommuneniveau.
Videre proces
Data viser således, at der fortsat er en positiv udvikling i rettidige genoptræningsplaner. Status på rettidighed blev i november 2020 drøftet i det tværsektorielle samarbejdsforum om genoptræning og rehabilitering, der er nedsat i regi af Sundhedsaftalen. Kommunerne kan genkende den positive udvikling, og havde ingen kommentarer i øvrigt. Samarbejdsforummet vil tage emnet op igen, hvis der opstår behov for det, men vil ellers primært have fokus på kvaliteten i genoptræningsplaner og i samarbejdet.
Center for Sundhed vil i løbet af de næste måneder samarbejde med hospitalerne om at sikre endnu større rettidighed i afsendte genoptræningsplaner med særligt fokus på det ambulante område. Herunder vil Center for Sundhed sikre at det drøftes i regi af samordningsudvalgene, samt efterspørge, at forbedringsønsker til SP på området prioriteres. Administrationen vil samtidig gå i dialog med de hospitaler, der aktuelt har en lavere rettidighed end de øvrige hospitaler.
Udvalget forelægges en ny status i september 2021, hvor det er ambitionen, at andelen af rettidigt afsendte genoptræningsplaner er forbedret yderligere.
Input fra udvalgets drøftelser vil blive taget med i det videre arbejde med sikre, at hospitalerne afsender genoptræningsplaner rettidigt.
Sagen forelægges for udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 28. april 2021.
Anne Skriver / Jean Hald Jensen
Bilag 1: Udvikling i rettidighed for genoptræningsplaner 2019-feb 2021
Bilag 2: Oplæg rettidigt afsendelse af G-GOP
Administrationen indstiller, at udvalget for forebyggelse og sammenhæng overfor forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:
Anbefalet
Det blev på møde i udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 13. januar 2021 besluttet, at der udarbejdes en delegationssag til regionsrådet, hvor administrationen stiller forslag om, at udvalget for forebyggelse og sammenhæng får kompetence til at træffe afgørelser i flyttesager på speciallægeområdet på samme måde som for flyttesager på almen praksis området (bilag1).
Baggrunden for forslaget er, at administrative afslag på flytteansøgninger indimellem giver anledning til klager fra speciallæger, hvis flytning til lokaler med moderne faciliteter eller etablering af praksisfællesskaber ikke kan imødekommes på grund af regionens vægtning af kapacitetshensyn. Administrationen foreslår at give speciallæger mulighed for at anke en administrativ afgørelse til udvalget for forebyggelse og sammenhæng, hvis speciallægers ansøgning om flytning ikke kan imødekommes på grund af forskydning af lægedækningen mellem to planområder. Der lægges dermed op til at skabe en klageadgang i regionen, hvor politikerne har mulighed for at prioritere mellem forskellige hensyn, som det også er tilfældet i flyttesager på almen praksisområdet.
Speciallæger skal ved ønske om flytning af speciallægepraksis anmode regionen om tilladelse hertil. Det fremgår af speciallægeoverenskomstens § 11, stk. 1, at regionen skal godkende flytning af praksis, medmindre flytningen ud fra en konkret vurdering:
a) Ændrer væsentligt ved praksisforholdene i regionen
b) Er i modstrid med en af regionen foretaget inddeling af regionen i områder, inden for hvilke flytning umiddelbart kan finde sted, eller
c) Flytningen er i modstrid med en vedtaget praksisplan.
Det fremgår desuden af anmærkning til § 11, stk. 1, i overenskomsten, at det er væsentligt, at praktiserende speciallæger så vidt muligt gives mulighed for at flytte til lokaler med moderne faciliteter eller god tilgængelighed, og at der gives mulighed for etablering af praksisfællesskaber. Overenskomstens § 42, stk. 1 om tilgængelighed i henhold til byggelovgivningens regler skal dog altid være opfyldt.
I Region Hovedstaden er beslutningskompetencen i flyttesager på speciallægeområdet uddelegeret til administrationen på baggrund af regionsrådets generelle delegation til administrationen af 12. marts 2019 (bilag 2). Administrationen træffer afgørelser i flyttesager på baggrund af regionens politisk vedtagne praksisplan for speciallægepraksis jf. Praksisplan for speciallægepraksis 2019-2022. Der er i planen en målsætning om at tilstræbe en ligelig speciallægedækning mellem regionens fire planområder Byen, Syd, Midt og Nord, så alle borgere i regionen har adgang til behandling i speciallægepraksis.
For at skabe en parallelitet mellem behandling af flyttesager på almen praksis området og speciallægepraksisområdet foreslås det at ændre procedure for behandling af flytteansøgninger således, at udvalget for forebyggelse træffer afgørelse i flyttesager, hvor speciallægers ønske om flytning ikke kan imødekommes af administrationen på grund af forskydning af lægedækningen mellem to planområder. Administrationen foreslår, at administrationen kan godkende flytninger under følgende forudsætninger:
Det vil altid være muligt at klage over regionen til Speciallægelandssamarbejdsudvalget (SSU) i flyttesager på speciallægeområdet jf. overenskomstens § 77, stk. 1. SSU har dog ikke mulighed for at gå ind i en konkret afvejning af hensynene i en regional afgørelse, men tilser alene, at regionen har indraget relevante hensyn i vurderingen, og at sagsbehandlingen er sket efter overenskomstens regler.
Hvis indstillingen tiltrædes, vil regionsrådet delegere kompetence til udvalget for forebyggelse og sammenhæng i flyttesager på speciallægeområdet, når speciallægers ønske om flytning ikke kan imødekommes administrativt på grund af forskydning af lægedækningen mellem to planlægningsområder. Det er vurderingen, at der alene vil være tale om få sager om året, som vil skulle forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng, da administrationen bruger meget tid på at vejlede speciallægerne om muligheden for at flytte mellem planområder. Det vil samtidig skulle fremgå af kompetencefordelingsplanen for Region Hovedstaden, hvordan kompetenceforholdet er mellem administration og udvalg ved behandling af flyttesager på speciallægeområdet.
Sagen forelægges for udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 28. april 2021, forretningsudvalget den 11. maj 2021 og regionsrådet den 18. maj 2021.
Anne Skriver / Line Sønderby Christensen
21011902
Bilag 1: Lukket bilag.
Bilag 2: RR beslutning den 12. marts 2019 om delegering af kompetence til udvalg og administration
Administrationen indstiller, at udvalget for forebyggelse og sammenhæng over for forretningsudvalget og regionsrådet anbefaler:
Såfremt indstillingspunkt 1 ikke godkendes, bortfalder indstillingspunkt 2.
Anbefalet
Der er i 2020 opstået et kapacitetsproblem på kiropraktorområdet på Bornholm.
Efter ophør (fraflytning) af en kiropraktorkapacitet på Bornholm er der nu kun en enkelt kapacitet på øen. Den tilbageværende kiropraktor har, efter at være blevet den eneste kiropraktor på øen, annonceret efter en kiropraktor til ansættelse som en ekstra behandler i hendes egen klinik. Ansættelse af ekstra kiropraktor i egen klinik er en mulighed i overenskomsten, men det har vist sig umuligt for denne kiropraktor at rekruttere til en ansættelse.
Udbud af et nyt ydernummer vurderes attraktivt for nye kiropraktorer, der ønsker at starte egen praksis. Det forventes derfor, at en udvidelse af kapaciteten med et nyt ydernummer (en ny kapacitet) vil kunne rekruttere en ny kiropraktor praksis til Bornholm.
Praksisplan for kiropraktik 2017-2020 er udløbet og der er endnu ikke er udarbejdet en ny praksisplan. På grund af det afgrænsede kapacitetsproblem på Bornholm, er der udarbejdet et tillæg til praksisplanen, som giver mulighed for udvidelse af kapaciteten.
Behov for udvidelse af kiropraktorkapaciteten på Bornholm
Regionen er ansvarlig for at sørge for dækningen af kiropraktorer i regionen, så borgerne har adgang til kiropraktorer. Som følge af ophør (fraflytning) af en kiropraktorkapacitet på Bornholm, er der opstået et kapacitetsproblem på kiropraktorområdet på Bornholm. Administrationen foreslår, at der udvides med 1 kiropraktor kapacitet, som bindes til Bornholm, og at udvidelsen finansieres inden for praksisbudgettet. Den årlige udgift beregnes til 383.000 kr. Det forventes med denne løsning muligt, at en ny kiropraktorpraksis etableres på Bornholm i 2021. Der udarbejdes ny praksisplan, som forventes godkendt i 2022. I forbindelse med praksisplanen vurderes det samlede antal kapaciteter i regionen og den tilknyttede økonomi.
Da Praksisplan for kiropraktik 2017-2020 er udløbet og der endnu ikke er udarbejdet en ny praksisplan, er der udarbejdet et tillæg til praksisplanen, som muliggør den foreslåede udvidelse af kapaciteten i 2021. Se bilag med tillæg til praksisplanen.
Situationen på Bornholm
Efter ophør (fraflytning) af en kiropraktor kapacitet på Bornholm er der nu kun en enkelt kapacitet tilbage på øen. Antallet af borgere pr. kiropraktorkapacitet er herefter højt, 39.519 borgere pr. kapacitet, sammenlignet med regionsgennemsnittet på 23.471 borgere pr. kapacitet. Ventetiden til behandling er vokset til et niveau, som ikke er tilfredsstillende for borgerne (6 uger). Ventetiden har i efteråret 2020 og vinteren 2021 ført til politikerspørgsmål og henvendelse fra en sammenslutning af behandlere på Bornholm. Efterfølgende har der været henvendelser fra pressen. Det skal dog nævnes, at ventetiden i marts 2021 er faldet til et acceptabelt niveau, men den korte ventetid kan ikke forventes at forsætte, grundet den lave kapacitet.
1. september 2020 flyttedes den ene af de to kapaciteter på Bornholm væk fra øen. Reelt var der fra marts 2020 ingen aktivitet i kapaciteten. Regionen havde jf. Overenskomst om kiropraktik ikke ret til at forhindre, at kapaciteten blev solgt videre til en kiropraktor, som etablerede praksis et andet sted i regionen. Den tilbageværende kiropraktor har siden da annonceret efter en kiropraktor til ansættelse, som en ekstra behandler, i sin egen praksis. Dette er ikke lykkedes. Regionens administration har fulgt situationen og vurderer, at regionen nu må træde til og sikre bornholmerne adgang til behandling hos kiropraktor. Det er nødvendigt, at regionen sikrer adgang til kiropraktisk behandling på Bornholm, fordi bornholmerne på grund af øens isolerede geografi ikke har mulighed for at søge behandling i nabokommune. Udbud af en ny kiropraktorkapacitet med binding til Bornholm forventes at kunne løse problemet, så bornholmerne igen har en dækning med kiropraktorer svarende til resten af regionen. Såfremt det godkendes, at der udbydes en ny kiropraktorkapacitet på Bornholm, vil denne blive opslået til besættelse så hurtigt som muligt.
De nærmere forhold omkring kapacitet, antal borgere og borgernes brug af kiropraktor på Bornholm ses i bilag.
Økonomi og finansiering
Regionens udgift til en ny kapacitet beregnes til 383.000 kr.
Det bemærkes, at den eksisterende kiropraktor på Bornholm forsøger (gennem længere tid og uden held) at ansætte en ekstra kiropraktor i sin praksis. Dette er muligt inden for Overenskomst om kiropraktik. Såfremt det lykkedes for kiropraktoren, ville det drive en udgift på op til samme størrelsesorden som udgiften til udvidelse med 1 ny kapacitet.
Det foreslås, at udgiften til udvidelse finansieres inden for det samlede budget til praksissektoren, idet budgetrammen til kiropraktorpraksis i Region Hovedstaden ikke rummer mulighed for at finansiere udgiften i 2021. Budgetrammen for kiropraktorpraksis er på 37,7 mio.kr. i 2021. I 2020 var der et mindre-forbrug på ca. 1,2 mio. kr. på rammen primært som følge af mindre aktivitet på grund af COVID-19, men det forventes at rammen udnyttes fuldt ud i 2021. Dermed er der ikke mulighed for at finansiere udvidelsen inden for den afsatte ramme for kiropraktik.
Set i lyset af den særlige ø-problematik relateret til Bornholm vurderer administrationen, at midlerne må findes inden for den samlede praksisøkonomi. Praksisøkonomien er svingende, men som følge af forventede mindreudgifter til medicintilskud i 2021 forventes der i 2021 totalt set at været et mindreforbrug på praksisbudgettet. Der udarbejdes ny praksisplan for kiropraktik, som forventes godkendt i 2022. I forbindelse med praksisplanen vurderes det samlede antal kapaciteter i regionen og den tilknyttede økonomi.
Danske Regioner har meddelt, at der er luft i den nationale økonomiske ramme på kiropraktorområdet, hvorfor udvidelsen i Region Hovedstaden ikke er et problem i forhold til overholdelse af denne ramme.
Bemærkninger fra Samarbejdsudvalget for kiropraktik
Samarbejdsudvalget drøftede sagen på møde den 14. april og gav følgende bemærkning:
”Samarbejdsudvalget støtter forslaget”
Hvis begge indstillingspunkter tiltrædes, vil den ny kapacitet til Bornholm blive opslået hurtigst muligt, med henblik på tildeling og nedsættelse så snart som muligt. Dette vil bidrage til et højere serviceniveau vedrørende tilbud om kiropraktisk behandling på Bornholm.
Praksisbudgettet er flukturerende og afhænger bl.a. af borgernes efterspørgsel på ydelser, udviklingen på medicintilskudsområdet samt ændringer ifm. med fornyelse af overenskomster. Der er som følge heraf en vis usikkerhed om, hvorledes situationen vil være i 2022 og frem. Den kommende praksisplan vil omfatte en samlet vurdering af kiropraktorkapaciteten i regionen og den tilknyttede økonomi.
Finansieringen af 1 kiropraktorkapacitet tages fra den eksisterende bevilling til praksisområdet.
Bevillingstekniske konsekvenser:
Indstilling | Modtager | Beløb (mio.kr.) | Varighed | Finansiering |
---|---|---|---|---|
At udvidelsen af 1 kiropraktorkapacitet godkendes | CSU | 0,4 | Varig | Praksisbudgettet |
Der er ikke planlagt kommunikation i forbindelse med denne sag.
Samarbejdsudvalget for kiropraktik drøfter sagen den 14. april 2021 og giver eventuelt bemærkninger, som da vil indgå i denne sag. Sagen forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 28. april, forretningsudvalget den 11. maj og regionsrådet den 18. maj 2021.
Anne Skriver / Nanna Skovgaard
17026110
Bilag 1: Tillæg til praksisplan, udkast
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammnehæng:
Udvalget prioriterede at gå videre med følgende budgetforslag til mødet den 26. maj:
Følgende tre forslag slås sammen til én samlet pakke af forslag om overvægt, som administrationen udarbejder:
6. Forebyggelse af svær overvægt hos børn og unge
8. Overvægtsbus
11. Handleplan overvægt
Følgende fire forslag slås sammen til én samlet pakke af forslag om fødende, som administrationen udarbejder:
12. Den spædbarnsvenlige fødegang
13. Hjælp i forbindelse med spædbarnsdød
14. Forebyggelse og styrket indsats for fødselsdepressioner for mødre og fædre
15. Fertilitetskampagne
Følgende syv forslag går videre til behandling i udvalget for forebyggelse og sammenhæng – som selvstændige forslag:
2. Udvidelse af psykiatrisk udrykningstjenestes køretid
4. 1-3 nye speciallægekapaciteter
5. Udvidelse af den mobile lægepraksisordning
7. Fremme trivsel for at forebygge ulighed
9. Forebyggelse af ensomhed blandt langtidsindlagte
10. Kultur på recept
16. Inddragelse af unge i regionens arbejde (tekstforslag)
Udvalget vurderede, at følgende to forslag ikke skal være en del af udvalget for forebyggelse og sammenhængs budgetforslag:
1. Oprettelse af konsulentkorps - kommune og hospital
3. Undersøgelse af modeller til en mere udrækkende funktion fra sygehusene til primærsektoren
Med denne sag har udvalget den anden af i alt tre drøftelser om forslag til regionens budgetaftale for 2022. Udvalgets medlemmer fremlægger sammen med administrationen forslag til næste års budget, og udvalget skal på mødet prioritere hvilke forslag, der skal kvalificeres yderligere inden den tredje og sidste budgetbehandling på udvalgsmødet den 26. maj. Til mødet den 26. maj skal udvalget indstille op til fem forslag til de videre budgetforhandlinger i forretningsudvalget og regionsrådet.
De politiske udvalg skal bidrage til budgetprocessen for 2022 for deres respektive områder og kan videregive op til fem konkrete budgetforslag til de videre budgetforhandlinger. Dermed har udvalget mulighed for at bidrage til at udvikle og prioritere sundhedsvæsenets retning.
Der er planlagt budgetseminar for regionsrådet den 13. og 14. april, og de økonomiske rammer for regionens budgetlægning 2022-25 afhænger af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. Økonomiaftalen forventes at blive indgået i juni måned. Det vil herefter være muligt at vurdere det økonomiske råderum og dermed rammerne for budgetforhandlingerne i august måned.
Udvalgets rolle i budgetprocessen
Udvalgenes rolle i budgetprocessen er at indstille budgetforslag inden for udvalgets område til budgetforhandlingerne i august og september. Det er aftalt mellem udvalgsformandskaberne, at udvalget kan indstille op til fem budgetforslag.
Udvalgsmedlemmerne har op til mødet den 28. april haft mulighed for at komme med forslag til budgettet. Administrationen har kommenteret de forslag, der blev leveret senest den 29. marts.
Udvalgsformanden skal fremlægge udvalgets budgetforslag på budgetseminaret for regionsrådet den 10.-11. august 2021.
Bruttoliste af forslag til budget 2022 - fra partier og administration
Administrationen har modtaget 14 budgetforslag fra partierne. Herudover fremlægges et budgetforslag, som udvalget bad administrationen om at udarbejde ved mødet den 3. marts 2021 om en fertilitetskampagne og et forslag om handleplan for overvægt. Forslagene er - for overblikkets skyld - grupperet i fire overordnede kategorier. Forslagene står i uprioriteret rækkefølge nedenfor.
Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
1. Oprettelse af konsulentkorps - kommune og hospital - Radikale Venstre (bilag 1)
2. Udvidelse af psykiatrisk udrykningstjenestes køretid - Radikale Venstre (bilag 2)
3. Undersøgelse af modeller til en mere udrækkende funktion fra sygehusene til primærsektoren - Konservative (bilag 3)
4. 1-3 nye speciallægekapaciteter - Konservative (bilag 4)
5. Udvidelse af den mobile lægepraksisordning - Venstre (bilag 5)
Forebyggelse:
6. Forebyggelse af svær overvægt hos børn og unge (bilag 6)
7. Fremme trivsel for at forebygge ulighed - Radikale Venstre (bilag 7)
8. Overvægtsbus - Konservative (bilag 8)
9. Forebyggelse af ensomhed blandt langtidsindlagte - Alternativet (bilag 9)
10. Kultur på recept - Alternativet (bilag 10)
11. Handleplan overvægt - administrationen (bilag 11)
Fødeområdet:
12. Den spædbarnsvenlige fødegang - Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti (bilag 12)
13. Hjælp i forbindelse med spædbarnsdød - Konservative (bilag 13)
14. Forebyggelse og styrket indsats for fødselsdepressioner for møder og fædre - Alternativet (bilag 14)
15. Fertilitetskampagne - udvalget/administrationen (bilag 15)
Demokrati:
16. Inddragelse af unge i regionens arbejde - Alternativet (bilag 16)
De 16 budgetforslag er vedlagt som bilag.
Herudover er en række projekter finansieret af den statslige satspulje, som umiddelbart ikke vil blive videreført efter bevillingernes ophør. Hvor det er relevant, har administrationen foreslået det enkelte fagudvalg at videreføre enkelte projekter som del af administrationens budgetforslag. På udvalget for forebyggelse og sammenhængs område er der ikke nogen satspuljemidler, der udløber i 2021/2022, og der er derfor ikke fremsat forslag om videreførsel af nogen af projekterne til dette års budgetforhandlinger. Der vedlægges - til orientering - en oversigt over de satspuljeprojekter, hvor den statslige finansiering ophører i 2021 eller 2022 (bilag 17).
Der er ikke planlagt kommunikation vedr. drøftelserne af budget 2022 i udvalget.
Udvalget skal behandle budgettet tre gange. Den resterende processen fremgår herunder:
3. drøftelse den 26. maj 2021
Udvalgsmedlemmerne har mulighed for at sende nye budgetforslag til tredje behandling i udvalget for forebyggelse og sammnehæng senest den 6. maj. På dette møde skal udvalget prioritere op til fem budgetforslag, der skal sendes videre til budgetforhandlingerne i august/september.
Videre proces og tidsplan
Efter udvalgets behandling af budgetforslagene vil der være følgende proces og tidsplan:
Den 9. juni 2021 - frist for at levere budgetforslag fra de stående udvalg
Den 10. august 2021 - førstebehandling af budgetforslaget i forretningsudvalget
Den 10-11. august 2021 - budgetseminar for regionsrådet, hvor udvalgsformændene præsenterer op til fem budgetforslag fra hvert udvalg
Den 17. august 2021 - førstebehandling af budgetforslaget i regionsrådet
Den 26. august 2021 - frist for at fremsætte budgetspørgsmål
Ultimo august, primo september - politiske forhandlinger
Den 14. september 2021 - andenbehandling i forretningsudvalget
Den 16. september 2021 - frist for fremsættelse af ændringsforslag
Den 21. september 2021 - andenbehandling i regionsrådet
Anne Skriver / Lise Graae
21017456
Bilag 1: Oprettelse af konsulentkorps kommune og hospital - Liste B
Bilag 2: Udvidelse af psykiatrisk udrykningstjenestes køretid - Liste B
Bilag 4: 1-3 nye speciallægekapaciteter - Liste C
Bilag 5: Udvidelse af den mobile lægepraksisordning - Liste V
Bilag 6: Forebyggelse af svær overvægt hos børn og unge - Liste B
Bilag 7: Fremme trivsel for at forebygge ulighed - Liste B
Bilag 8: Overvægtsbus - Liste C
Bilag 9: Forebyggelse af ensomhed blandt langtidsindlagte - Liste Å
Bilag 10: Kultur på recept - Liste Å
Bilag 11: Handleplan om overvægt - administrationen
Bilag 12: Den spædbarnsvenlige fødegang - Liste A og O
Bilag 13: Hjælp i forbindelse med spædbarnsdød - Liste C
Bilag 14: Forebyggelse og styrket indsats over for fødselsdepressioner for mødre og fædre - Liste Å
Bilag 15: Kampagne for forebyggelse af fertilitetsproblemer - administrationen/FORSA
Bilag 16: Inddragelsen af unge i regionsrådets arbejde - Liste Å
Bilag 17: Satspuljeprojekter mv 2021-2022
Administrationen indstiller til udvalget for forebyggelse og sammenhæng:
Godkendt
Den aktuelle praksisplan for fodterapi løber for perioden 2017-2020. Arbejdet med den ny praksisplan er dog endnu ikke påbegyndt. Samarbejdsudvalget for fodterapi har den 10. februar 2021 besluttet at indstille til udvalget, at praksisplanen forlænges frem til udgangen af 2022. Praksisplan for fodterapi 2017-2020 er godkendt i regionsrådet og udvalget for forebyggelse og sammenhæng har ansvar for opfølgning på planens implementering. Den kommende praksisplan for fodterapi vil ligeledes skulle godkendes i regionsrådet.
Den gældende praksisplan for fodterapi løber som udgangspunkt for perioden 2017-2020. Arbejdet med udarbejdelsen af en ny praksisplan er imidlertid endnu ikke påbegyndt, da det i 2020 har været nødvendigt at prioritere ressourcer til udarbejdelse af henholdsvis praksisplan for almen praksis og fysioterapipraksis. Arbejdet med disse planer er trukket ud grundet Covid-19. Det betyder, at der tidligst vil være ressourcer til at igangsætte arbejdet med en ny praksisplan for fodterapi i efteråret 2021. Til udarbejdelsen samt høring og godkendelse af en ny praksisplan for fodterapi må beregnes ca. 12 måneder.
Implementeringsgruppen for praksisplan for fodterapi har drøftet de mulige konsekvenser af at forlænge den gældende praksisplan. Implementeringsgruppen finder ikke, at der vil være negative konsekvenser af en forlængelse. På den baggrund har Samarbejdsudvalget for fodterapi den 10. februar 2021 besluttet at indstille til Udvalget for Forebyggelse og Sammenhæng at forlænge den gældende praksisplan med to år frem til udgangen af 2022.
Det forventes at der pr. 1. april 2021 træder en ny overenskomst for fodterapi i kraft. Arbejdet med den nye praksisplan vil derfor kunne læne sig op af den nye overenskomst.
Det bemærkes, at der, i den mellemliggende periode frem til at en ny praksisplan kan træde i kraft, fortsat vil blive arbejdet med den løbende udvikling af fodterapipraksis.
Hvis indstillingen tiltrædes, forlænges praksisplan for fodterapi 2017-2020, så den er gældende frem til udgangen af 2022.
Såfremt det besluttes at forlænge praksisplanen, informeres der herom på regionens hjemmeside, hvor planen også kan downloades.
Sagen forelægges udvalget for forebyggelse og sammenhæng den 28. april 2021. Der orienteres om udvalgets beslutning i en formandsmeddelelse til forretningsudvalget den 11. maj 2021.
Anne Skriver / Nanna Skovgaard
21020352
21021166
Ved udvalgsmødet den 13. januar 2021 blev det besluttet, at planen for udvalgets arbejde i 2021 til hvert møde i 2021 vil blive opdateret og vedlagt i en meddelelse. Den opdaterede arbejdsplan for de kommend møder i udvalget i 2021 er derfor vedlagt denne meddelelse som bilag.
20075513