Udvalget for trafik og regional udvikling - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orienteringssag: Anskaffelse af nye tog til Nærumbanen
  3. Beslutningssag: Effektiviseringsgevinster i Lokaltog A/S
  4. Beslutningssag - Udmøntning af midler fra rammeprogrammet Fremtidens Faglærte til publikationer om uddannelse i tal
  5. Beslutningssag: Prioritering af indsatser under den regionale udviklingsstrategi - puljen for uddannelse 2024
  6. Drøftelsessag: Prioritering af indsatser under den regionale udviklingsstrategi - puljen for trafik og mobilitet 2024
  7. Orienteringssag: Kortlægning af trafikulykker igennem flere data og mere viden
  8. Beslutningssag: Endeligt program for studietur til Hamborg 2024 for udvalget for trafik og regional udvikling
  9. Eventuelt
  10. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendelse af dagsorden

Godkendt.

2. Orienteringssag: Anskaffelse af nye tog til Nærumbanen

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024: 

Taget til efterretning.

BAGGRUND

Udvalget for trafik og regional udvikling blev på udvalgsmøde den 23. november 2023 orienteret om, at anskaffelsen af batteritog til Nærumbanen er forsinket. På baggrund af udvalgets utilfredshed med, at anskaffelsen af de nye tog til Nærumbanen er blevet udskudt til 2029, har Movia i samarbejde med administrationen udarbejdet et notat, der beskriver de leverancer, der forventes af Lokaltog A/S, for at regionsrådet kan træffe en fornyet politisk beslutning om, at igangsætte et udbud af nye tog til Nærumbanen.

På mødet vil direktør for Lokaltog, Lars Wrist-Elkjær, holde et oplæg.

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden finansierer drift og vedligeholdelse af seks lokalbanestrækninger, hvor Nærumbanen udgør den ene af disse seks strækninger. Dieseltogene, som i dag kører på Nærumbanen, er produceret i 1998 og er ved at være udskiftningsmodne.

Regionsrådet godkendte i 2021 en strategi for anskaffelse af nye tog til Nærumbanen. Med strategien skulle de nuværende fire dieseldrevne tog udskiftes med nye batteritog i 2025. Strategien indeholdt en estimeret årlig meromkostning på mellem 0,8 og 1,0 mio. kr. for de nye tog. Lokaltog A/S har siden godkendelsen af strategien erfaret, at markedet for batteritog, der passer til Nærumbanen, er meget begrænset. Derfor er der brug for et nyt økonomisk estimat, som giver et samlet overblik over økonomien og de tilpasninger af infrastrukturen, som vil være nødvendig for at få indsat nye tog på banen.

Efter Movias orientering af udvalget om forsinkelsen af anskaffelsen af nye batteritog, bad administrationen Movia om at udarbejde et notat i samarbejde med regionen, der rammesætter en samlet business case for nye tog til Nærumbanen (bilag 1). Notatet beskriver de elementer, som business casen skal belyse, og de leverancer, der forventes af Lokaltog A/S. Business casen udarbejdes med henblik på en fornyet politisk beslutning i regionsrådet. 

Det grundlæggende indhold i business casen er en belysning af økonomien forbundet med indkøb af nye tog og dertilhørende nødvendige følgeinvesteringer i Nærumbanen. Derudover redegøres der for de jernbanetekniske muligheder og begrænsninger, der findes på Nærumbanen, samt hvilke følgeinvesteringer der kan muliggøre forskellige tekniske løsninger. Dertil udarbejdes en risikoanalyse, der afdækker og beskriver risici af teknisk og økonomisk karakter.

Der skal undersøges to scenarier:

Markedet og udbuddet af el-tog er større end batteritog. Lokaltog A/S ønsker derfor, at inkludere begge typer, så scenarierne tilsammen giver et mere dækkende billede af mulighederne for emissionsfrie tog til Nærumbanen.

Lokaltog A/S foretager i februar en fornyet markedsdialog med togproducenter i EU, da markedet er under hastig udvikling, og tidligere markedsdialog har vist et meget begrænset marked for tog, der passer til Nærumbanen. Udvalget for trafik og regional udvikling får forlagt resultatet af markedsdialogen samt en generel status på arbejdet med business casen på udvalgsmødet i marts 2024.

Lokaltog A/S afleverer en samlet business case inklusive risikoanalyse til juni, med en forventet politisk behandling i august 2024.

Som bilag til notatet er der vedlagt et baggrundsnotat (bilag 2), der redegør for forløbet fra regionsrådets godkendelse af Movias og Lokaltog A/S’ materielstrategi om indkøb af nye tog til Nærumbanen den 18. maj 2021 og frem til årsskiftet 2023/2024.

KONSEKVENSER

Ved en tiltrædelse af indstillingen tages orientering om notat for en samlet business case for anskaffelsen af nye tog til Nærumbanen til efterretning med henblik på, at regionsrådet vil få et beslutningsoplæg til behandling i august 2024 om igangsættelse af udbud for udskiftning af tog på Nærumbanen. 

ØKONOMI

Ved en tiltrædelse af indstillingen beregner Lokaltog A/S økonomien forbundet med indkøb af nye tog og dertilhørende følgeinvesteringer i Nærumbanen. De økonomiske forudsætninger for beregningerne er beskrevet i notatet.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024. 

Udvalget vil i marts 2024 modtage en status på Lokaltogs markedsdialog. 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Birgitte Leolnar

JOURNALNUMMER

21017139

Bilag

Bilag 1: Notat vedr. proces for indkøb af togmateriel til Nærumbanen

Bilag 2: Baggrundsnotat vedr. indkøb af togmateriel til Nærumbanen

Bilag 3: TRU oplæg om materiel til Nærumbanen 5. feb. 2024

3. Beslutningssag: Effektiviseringsgevinster i Lokaltog A/S

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling at anbefale over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024: 

Anbefalet.

BAGGRUND

Region Hovedstaden har modtaget et høringsbrev fra Movia, som ønsker at indgå en tillægskontrakt med Lokaltog A/S med henblik på at opnå en årlig effektiviseringsgevinst fra 2025 på 10 mio. kr. fordelt ligeligt mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland. Effektiviseringen opnås blandt andet gennem en sammenlægning og flytning af Lokaltog A/S hovedkontor fra Ringsted til Høje Taastrup. Den nuværende placering blev besluttet i forbindelse med fusionen af de to regionale lokaltogsselskaber i 2015. 

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden har modtaget et høringsbrev fra Movia, som ønsker at indgå en tillægskontrakt med Lokaltog A/S. Movias administration vurderer, at der er mulighed for at opnå en årlig effektiviseringsgevinst fra 2025 på 10 mio. kr. fordelt ligeligt mellem de to regioner. Høringsbrev samt bilag er vedlagt som henholdsvis bilag 2 og 3 i denne sag.

Bidraget til effektiviseringen kommer fra tre overordnede kilder:

  1. Ejendoms- og arealsalg vil, udover en engangsindtægt i forbindelse med salg, medføre færre løbende omkostninger til vedligehold (1 mio. kr.) 
  2. Fortsat effektivisering af indkøb i Lokaltog A/S ved udbud i ind- og udland vil forventeligt medføre lavere indkøbsomkostninger som et resultat af bedre aftaler, garantier, mv. (3 mio. kr)
  3. Fortsat samling af særligt administrations- og udviklingsopgaver vil kunne sænke omkostningerne og samtidig sikre Lokaltog A/S de rette kompetencer og rekrutteringskraft i et marked med betydelig mangel på jernbanemæssige kompetencer i såvel Danmark, Sydsverige som Nordtyskland. (6 mio. kr.)

Movia oplyser, at det ligger inden for rammerne for Lokaltog A/S virke at gennemføre de to første punkter med henblik på at sikre en effektiv drift og udvikling. Til det tredje punkt knytter sig imidlertid en politisk beslutning, da det i forbindelse med regionernes godkendelse af fusionen af Lokaltog A/S i 2015 lå som udgangspunkt, at det nye hovedkontor skulle placeres i nærheden af Østbanen. Regionsrådet godkendte dette på møde den 14. april 2015. Efterfølgende blev det i Movias bestyrelse præciseret, at hovedkontoret skulle ligge i Region Sjælland, og lokationen i Ringsted blev besluttet.

Vedlagte udkast til høringsbrev tilkendegiver en opbakning til indgåelse af tillægskontrakten og forholder sig til alle tre elementer i effektiviseringen, dog mest indgående til punkt 3, som indebærer en ophævelse af den tidligere indgåede aftale mellem regionerne (bilag 1). Vedrørende punkt 1 om ejendoms- og arealsalg bemærkes i svaret, at regionen ønsker, at der trods frasalg af ejendomme som f.eks. stationsbygninger, fortsat skal sikres fokus på passagerernes tryghed i relation til den kollektive trafik. Vedrørende punkt 2 om effektiviseringer af indkøb bemærkes, at regionen forventer, at Movia og Lokaltog løbende effektiviserer deres indkøb og indkøbsprocesser.

I forbindelse med fusionen i 2015 var det vurderingen, at der kunne rekrutteres tilstrækkelig med kvalificeret personale til Lokaltog A/S ved en placering af hovedkontoret i Ringsted. Lokaltog A/S vurderer dog, at arbejdsmarkedet har ændret sig, så denne vurdering ikke holder længere. Der er i dag en væsentlig mangel på specialiserede jernbanekompetencer, og Lokaltog A/S oplever i lighed med resten af jernbanebranchen både i Danmark og de omkringliggende lande, at det er vanskeligt at rekruttere. Derfor ønsker Lokaltog A/S at skabe de bedst mulige betingelser for at tilbyde attraktive arbejdsvilkår, herunder god tilgængelighed til den fysiske arbejdsplads. Dette vurderer Lokaltog A/S at kunne gøre med en lokation af hovedkontoret i Høje Taastrup. 

Region Hovedstaden har i de seneste år igangsat mange udviklingsopgaver, som Lokaltog A/S skal løse, bl.a. en omfattende fornyelsesplan for banerne, detailprojektering og udbud af etablering af vendespor ved Favrholm st. og proces for indkøb af nye tog til Nærumbanen. Dertil kommer ombygning af Hillerød Station, som også trækker på Lokaltogs medarbejderressourcer. Disse opgaver forudsætter et veldrevet selskab med de rette faglige kompetencer. Administrationen kan ikke vurdere, i hvor høj grad en flytning af hovedkontoret betyder, at Lokaltog A/S bedre kan tiltrække de nødvendige kompetencer. Administrationen er dog bekendt med, at rekruttering af specialister indenfor jernbaneområdet er en udfordring både nationalt og i vores nabolande. Det er derfor administrationens anbefaling, at ønsket fra Lokaltog A/S imødekommes. Dertil bemærkes det, at der udover forbedrede rekrutteringsmuligheder også forventes at kunne opnås en økonomisk gevinst som følge af bl.a. mindre husleje, mindre administration og færre udgifter til kørselsgodtgørelse og dobbelte arbejdspladser. 

Forud for fremsendelsen af høringsbrevet, har der den 15. december 2023 været afholdt møde mellem regionsrådsformændene i Region Hovedstaden og Region Sjælland og Movias bestyrelsesformand og administrerende direktør. Her har Region Sjælland lagt vægt på den oprindelige beslutning henset til et ønske om at fastholde kompetencer i geografien. I dag har 49,5 pct. af medarbejderne (fordelt på årsværk) arbejdssted i Region Sjælland, mens 50,5 pct. har arbejdssted i Region Hovedstaden. Movia oplyser, at fordelingen af medarbejdere i Lokaltog A/S også efter en flytning af hovedkontoret, vil fordele sig ligeligt mellem de to regioner. Movia bemærker dog, at der løbende sker ændringer i antal årsværk og placering af arbejdssteder, da de fleste arbejdsopgaver knytter sig direkte til driften. 

Ved godkendelse af det vedlagte udkast til høringssvar, bakker Region Hovedstaden op om en rimelig fordeling af medarbejderne på hver sin side af regionsgrænsen med respekt for, at effektiviteten og kvaliteten af Lokaltogs arbejde og ydelser fastholdes, og at Lokaltogs udvikling kan fortsætte (bilag 1).

På mødet mellem de to regionsrådsformænd og Movia blev et ønske om større gennemsigtighed i Lokaltog A/S, herunder en større regional indflydelse i bestyrelsen, tilkendegivet. Dette vil blive behandlet i Movias bestyrelse i løbet af første halvår 2024, og derefter vil anbefalingerne blive sendt i høring hos de to regioner.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af sagens indstilling, fremsendes Region Hovedstadens høringssvar til Movia (bilag 1). Den endelige beslutning om indgåelse af tillægskontrakt træffes i Movias bestyrelse på baggrund af bl.a. høringssvar fra Region Sjælland og Regions Hovedstaden.

ØKONOMI

En tiltrædelse af indstillingen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser. Den endelige beslutning om indgåelse af tillægskontrakt, og dermed realisering af en effektiviseringsgevinst, træffes i Movias bestyrelse på baggrund af bl.a. høringssvar fra Region Sjælland og Regions Hovedstaden.

Hvis effektiviseringsgevinsten realiseres som beskrevet i høringsbrevet fra Movia, vil Region Hovedstadens årlige tilskud til drift af lokalbanerne blive reduceret med 5 mio. kr. fra 2025 og frem. Dette vil dermed nedbringe regionens samlede tilskud til Movia, som afholdes under rammen til kollektiv trafik under det regionale udviklingsområde.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024, for forretningsudvalget den 5. marts 2024 og for regionsrådet den 12. marts 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke/Birgitte Leolnar

JOURNALNUMMER

24000149

Bilag

Bilag 1: Udkast Region H's høringssvar vedr. effektiviseringer i lokaltog

Bilag 2: Høringsbrev fra Movia om effektiviseringer i Lokaltog

Bilag 3: Bilag til høringsbrev vedr. effektiviseringer i Lokaltog

4. Beslutningssag - Udmøntning af midler fra rammeprogrammet Fremtidens Faglærte til publikationer om uddannelse i tal

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at udvalget for trafik og regional udvikling anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:

  1. at godkende brug af op til 0,8 mio. kr. af midler afsat til rammeprogrammerne Fremtidens Faglærte til udarbejdelse af tre uddannelsesanalyser i årene 2024-2026
  2. at godkende et særtema i uddannelsesanalysen i 2024, som omhandler erhvervsuddannelser, og danner vidensgrundlag for den videre indsats med erhvervsuddannelser i Region Hovedstaden

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024: 

Formanden satte indstillingen til afstemning.

For stemte: A (2), C (3), F (1), V (1), O (1), Ø (2), i alt 10

Imod stemte: B (1), i alt 1

Undlod stemte: 0, i alt 0

I alt 11

Indstillingen blev anbefalet.

BAGGRUND

Administrationen præsenterer årligt publikationen Uddannelse i tal for udvalget med relevant uddannelsesstatistik for Region Hovedstaden. Udvalget for trafik og regional udvikling fik senest en status for uddannelse i tal den 25. april 2023. Erfaringer fra de andre regioner viser, at et uddybet datagrundlag dels er med til at afklare, hvor der særligt er udfordringer, og dels skaber et godt afsæt for konkrete samarbejder og indsatser. Derfor foreslår administrationen, at arbejdet med at lave rapporten i årene 2024-2026 udlægges til et eksternt konsulenthus. Administrationen foreslår, at der udmøntes samlet op til 0,8 mio. kr. afsat til rammeprogrammet Fremtidens Faglærte til udarbejdelse af tre rapporter.

Regionsrådet godkendte på deres møde d. 30. januar 2024 kommissoriet for det midlertidige politiske udvalg om erhvervsuddannelser. For at understøtte udvalgets arbejde, foreslår administrationen, at der i 2024 udarbejdes et særtema i rapporten om uddannelse i tal, som omhandler manglen på faglærte.

Regionsrådet afsatte i budget 2021 4,3 mio. kr. årligt i årene 2021-2024 til rammeprogrammet Fremtidens Faglærte. 

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden har i den regionale udviklingsstrategi fokus på at få flere kompetencer til den grønne omstilling og velfærdssektoren, herunder særligt faglærte kompetencer, som der er stor mangel på. Samtidigt er der i strategien også et fokus på uddannelsesdækningen, ligesom at regionen har en myndighedsopgave, der vedrører den geografiske placering af uddannelsesudbud og kapaciteten på det enkelte gymnasium.

For at sikre et datagrundlag for arbejdet med at udvikle indsatser på områderne, vil administrationen i samarbejde med eksterne få udarbejdet en rapport årligt de kommende tre år med de vigtigste data på området. Rapporten vil træde i stedet for den rapport om uddannelse i tal, som administrationen årligt har præsenteret for udvalget. Det foreslås endvidere, at rapporten har et årligt særtema inden for et aktuelt emne, som er relevant ift. fokusområderne i den regionale udviklingsstrategi.

Rapporterne skal understøtte administrationens arbejde med at udvikle effektfulde indsatser, fx for at øge rekrutteringen til erhvervsskolerne. Herudover vil rapporternes data om demografiske fremskrivninger og geografi understøtte regionens myndighedsopgave med uddannelsesdækning og kapacitet på de gymnasiale uddannelser. Rapporterne bliver offentliggjort på regionens hjemmeside, og vil blive brugt til at styrke samarbejdet med relevante aktører fx uddannelsesinstitutioner og kommuner.

Administrationen vurderer, at det er nødvendigt at udlægge opgaven til et eksternt konsulenthus, da rapporterne vil kræve særtræk fra fx Danmarks Statistik, som regionen ikke er i besiddelse af. Prisen er estimeret på baggrund af erfaringer fra andre regioner, og dækker udarbejdelsen af 3 rapporter. Se bilag 1 for eksempel på en lignende rapport fra Region Sjælland.

Rapporten vil omfatte en række data om regionens demografi og uddannelser opdelt i forskellige temaer, herunder:

a) Region Hovedstaden i tal: præsentation af demografien i regionen opdelt på bl.a. kommuner, alder, uddannelsesniveau og fremskrivning af årgangsstørrelserne blandt unge.

b) De unge i uddannelsessystemet: præsentation på tværs af uddannelsessystemet i regionen, herunder bl.a. andelen der gennemfører en ungdomsuddannelse, ansøgere til ungdomsuddannelserne, andel der vurderes uddannelsesparate, uddannelsesniveauet 10 år efter 9. klasse, unge der ikke er i job/uddannelse.

c) Gymnasiale uddannelser: nærmere præsentation af data for de gymnasiale uddannelser, bl.a. optagelseskapacitet og elevfordeling, frafald, overgang til kompetencegivende uddannelse.

d) Erhvervsuddannelser: nærmere præsentation af data for erhvervsuddannelserne, bl.a. tilgangen til grundforløb, overgangen til hovedforløb, frafald, lærepladssøgende.

e) Forberedende Grunduddannelse (FGU): nærmere præsentation af data for FGU, bl.a. tilgang, frafald, overgang til job/uddannelse, trivsel.

f) Særtemaer kan tilføjes rapporten. I 2024 foreslås det, at særtemaet vil omhandle behovet for faglærte kompetencer, der skal bruges til at løse den grønne omstilling samt faglærte kompetencer til velfærdssektoren. Fremtidige særtemaer kan f.eks. omhandle kapacitetsbehovet på gymnasiale uddannelser.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstilling udmøntes op til 0,8 mio. kr. til udarbejdelse af tre rapporter om uddannelse i tal og erhvervsuddannelser, og administrationen vil umiddelbart herefter igangsætte arbejdet med at udarbejde et udbud, så der kan indgås en rammeaftale med en relevant ekstern leverandør. 

ØKONOMI

Op til 0,8 mio. kr. af budgetmidler afsat til rammeprogrammet Fremtidens Faglærte på budgetaftalen for 2023, vil blive brugt til en rammeaftale med et konsulentbureau, som skal udarbejde rapporter om uddannelse i tal de kommende 3 år. Der vil i 2024 være et særtema om manglen på faglært arbejdskraft, som skal understøtte arbejdet i det midlertidige politiske udvalg om erhvervsskoler.

Bevillingstekniske konsekvenser:

IndstillingModtagerBeløb (mio.kr.)VarighedFinansiering
1.Center for regional udviklingOp til 0,8 mio. kr1 år0,8 mio. kr. fra Fremtidens Faglærte afsat i budgetaftale 2021

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling d. 5. februar 2024, forretningsudvalget d. 5. marts 2024 og regionsrådet 12. marts 2024.

En senere sag om uddannelse i tal forelægges det midlertidigt politiske udvalg om erhvervsuddannelser maj 2024 og udvalget for trafik og regional udvikling august 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Lise Lotte Toft

JOURNALNUMMER

24002658

Bilag

Bilag 1: uddannelsesanalyse-2023

5. Beslutningssag: Prioritering af indsatser under den regionale udviklingsstrategi - puljen for uddannelse 2024

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024:

Godkendt.

BAGGRUND

Der er i Region Hovedstadens budgetaftale for 2024 afsat 3 mio. til puljen for uddannelse. Puljen skal understøtte arbejdet med realisering af den regionale udviklingsstrategi 2024, der er vedtaget af regionsrådet den 30. januar 2024. Med sagen forelægges administrationens forslag til prioritering af strategiens indsatser på uddannelsesområdet i 2024. Udvalget forventes i efteråret 2024 at få forelagt administrationens forslag til, hvordan puljen nærmere kan udmøntes i form af konkrete tiltag og projekter. 

Sagen indledes med oplæg fra David Meinke, direktør i Center for Regional Udvikling. 

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet har bedt udvalget for trafik og regional udvikling om at udmønte puljen for uddannelse på 3 mio. kr. i 2024. Udviklingsmidlerne skal ifølge budgetaftalen 2024 blandt andet understøtte samarbejde med uddannelsesinstitutioner, vidensinstitutioner, kommuner og andre relevante aktører i indsatser og projekter, som sikrer gode uddannelsesmuligheder og stærke kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.

I den regionale udviklingsstrategi 2024 "Fælles om bæredygtig udvikling i hovedstadsregionen" er der fastsat tre ambitioner frem mod 2035 inden for uddannelsesområdet. Målsætningerne kræver et kontinuerligt fokus samt stærke partnerskaber med interessenter og samarbejdspartnere, hvis målene skal nås.

I forlængelse af strategiens målsætninger har regionsrådet også vedtaget tre konkrete indsatsområder for 2024 og 2025, som også udgør afsættet for de projekter og tiltag, der kan bevilges under puljen for uddannelse: 

I bilag 1 fremgår mål, ambitioner og indsatsområder for uddannelse som et uddrag af den regionale udviklingsstrategi.  

Forslag til prioriteret indsats i 2024

Administrationen foreslår, at hele puljen for uddannelse i 2024 på 3 mio. kr. bruges på indsatsen om kompetencer til den grønne omstilling og til regionens velfærdstilbud. Indsatsområdet understøtter ambitionen i den regionale udviklingsstrategi om, at arbejdsmarkedet skal opleve reduceret mangel på arbejdskraft inden for det grønne område og velfærdsområdet.

Med forslaget lægges op til at udnytte, at regionsrådet den 30. januar 2024 har godkendt, at det midlertidige udvalg i 2024-2025 netop skal have et særskilt fokus på at få flere unge på erhvervsuddannelser. Det midlertidige udvalgs kommissorium lægger op til, at udvalget bidrager til at kvalificere projekter på erhvervsuddannelsesindsatsen forud for, at udvalget for trafik og regional udvikling skal tage stilling til den konkrete udmøntning af puljen til uddannelse. 

Med indsatsen ønsker regionen at løse udfordringen med manglende kompetencer til den grønne omstilling og velfærdssektoren. Særligt er der mangel på faglærte, og både rekruttering til erhvervsuddannelserne og fastholdelse på uddannelserne er en stor udfordring i forhold til at sikre nok uddannede faglærte. Samtidig stiller den grønne omstilling nye krav til erhvervsuddannelserne, og det kræver fornyede didaktiske forløb og kompetencer for underviserne.

Manglende faglærte i Region Hovedstaden er ikke en ny udfordring, og regionen har derfor også et solidt afsæt for det videre arbejde med bl.a. rammeprogrammet Fremtidens Faglærte, som rammesætter udfordringer og muligheder for området, samt gode erfaringer fra tidligere projekter.

Region Hovedstaden nedsatte i 2022 Fremtidens Kompetenceråd, som er sammensat af centrale aktører, der som helhed repræsenterer gymnasier, professionshøjskoler, universiteter, erhvervsskoler, elever, kommuner og arbejdsmarkedets parter. Rådet drøfter de vigtigste uddannelsespolitiske dagsordner i hovedstadsområdet, og kan rådgive regionsrådet om udmøntninger og udvikling af projekter. Der er grundlæggende stor opbakning til regionens mission om at samle parter om de vigtigste dagsordener.

Hvis erhvervsskoleområdet prioriteres med hele puljen i 2024, vil de to andre ambitioner i den regionale udviklingsstrategi, bred uddannelsesdækning og unge udenfor job og uddannelse, først kunne prioriteres de kommende år. Det er administrationens vurdering, at det grundet nuværende indsatser på områderne og behov for yderligere projektmodning, ikke er aktuelt med nye projekter på områderne i 2024.

For en beskrivelse af status på indsatsområderne, samt overblik over eksisterende projekter på områderne, se bilag 2.

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen godkender udvalget at puljen til uddannelse i 2024 prioriteres til indsatsen "kompetencer til den grønne omstilling og til regionens velfærdstilbud. Administrationen vil på baggrund af drøftelsen udarbejde et oplæg til konkrete projekter og tiltag, som det midlertidige udvalg "Flere på erhvervsuddannelser" er med til at kvalificere i foråret 2024.

Udvalget for trafik og regional udvikling vil i efteråret 2024 få forelagt beslutningsforslag til udmøntning af puljen for uddannelse på 3 mio. kr.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024. På baggrund af udvalgets drøftelse arbejder administrationen videre med at konkretisere indsatserne til konkrete projekter og tiltag, som forventes forelagt udvalget den 23. oktober 2024.

Fremtidens Kompetenceråd og det midlertidige udvalg for flere unge på erhvervsuddannelser vil blive inddraget i processen frem mod, at udvalget for trafik og regional udvikling skal tage stilling til dem konkrete udmøntning af puljen for uddannelse.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Lise Lotte Toft

JOURNALNUMMER

23054812

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Målsætninger og indsatsområder på uddannelsesområdet

Bilag 2: Bilag 2 - Status på indsatsområder på uddannelse

Bilag 3: TRU oplæg om den regionale udviklingsstrategi 2024

6. Drøftelsessag: Prioritering af indsatser under den regionale udviklingsstrategi - puljen for trafik og mobilitet 2024

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling, 

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024:

Drøftet.

BAGGRUND

Der er i Region Hovedstadens budgetaftale for 2024 afsat 3 mio. kr. i regionale udviklingsmidler til puljen for trafik og mobilitet. Puljen skal understøtte arbejdet med realisering af den regionale udviklingsstrategi, der er vedtaget af regionsrådet den 30. januar 2024. Med sagen forelægges administrationens forslag til prioritering af strategiens indsatser på trafik- og mobilitetsområdet. Udvalget forventes i maj 2024 at få forelagt administrationens forslag til, hvordan puljen nærmere kan udmøntes i form af konkrete tiltag og projekter. 

Sagen indledes med oplæg fra David Meinke, direktør i Center for Regional Udvikling. 

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet har bedt udvalget for trafik og regional udvikling udmønte puljen for trafik og mobilitet på 3 mio. kr. i 2024.  Midlerne skal ifølge budgetaftalen for 2024 bl.a. sikre god mobilitet, stærk kollektiv transport og bedre forhold for cyklister på tværs af regionen. Det skal bl.a. ske i samarbejde med trafikselskaberne, kommuner og private aktører, og med fokus på anbefalingerne fra Opgaveudvalg for rejsen med bus, tog og cykler i Region Hovedstaden.

Målsætninger og indsatsområder 

I den regionale udviklingsstrategi 2024 "Fælles om bæredygtig udvikling i hovedstadsregionen" er der fastsat fem ambitioner frem mod 2035 inden for trafik og mobilitet. Målsætningerne kræver et kontinuerligt fokus samt stærke partnerskaber med interessenter og samarbejdspartnere, hvis målene skal nås. I bilag 1 fremgår mål og ambitioner for trafik- og mobilitetsområdet som uddrag af den regionale udviklingsstrategi. 

I forlængelse af strategiens målsætninger har regionsrådet også vedtaget seks konkrete indsatsområder for 2024 og 2025, der skal flytte regionen nærmere målsætningerne, og som derfor også udgør afsættet for udmøntningen af udvalgspuljen: 

 

Behov for prioritering af indsatserne i 2024

Det er administrationens vurdering, at der bør laves en prioritering mellem strategiens indsatser i 2024. Administrationen foreslår, at der prioriteres med baggrund i de igangværende tiltag og projekter under de seks indsatsområder. Derudover lægges der op til, at prioritering sker ud fra allerede besluttede politiske tiltag på trafik- og mobilitetsområdet og anbefalingerne fra Opgaveudvalget for rejsen med bus, tog og cykler i Region Hovedstaden.

På trafik- og mobilitetsområdet gennemfører regionen allerede i dag en lang række initiativer, der understøtter målsætninger og indsatsområder i udviklingsstrategien. Det sker blandet gennem vores myndighedsområde med trafikbestilling samt via en række allerede finansierede initiativer indenfor de øvrige indsatsområder. Indenfor indsatsen bekæmpelse af trafikstøj forsætter projekt- og netværkssamarbejdet med Silent City ind i 2025. Indenfor indsatsen om grøn regional kollektiv trafik er arbejdet med at omstille busser og lokaltog i fuld gang, hvor de sidste dieselbusser vil være udfaset senest i 2028. Inden for indsatsen omstilling af den tunge trafik forsætter arbejdet i regi af klimaalliancen, godsnetværket samt EU-projektet om en europæisk hydrogen-korridor. Indenfor indsatsen om fælles viden om fremtidige behov for mobilitetsløsninger er arbejdet med den fælles analyse med KKR og Københavns Kommune godt i gang, og forventes afsluttet ultimo 2024. Administrationen vurderer, at de allerede igangsatte initiativer indenfor indsatsområderne bidrager til at understøtte realisering af den regionale udviklingsstrategi i 2024. Se bilag 2 for kort status på de forskellige indsatser. 

Forslag til prioriterede indsatser 2024

Administrationen foreslår, at midlerne i 2024 prioriteres til indsatsen for hurtigere og mere attraktiv kollektiv transport samt at der i udmøntningen fokuseres på cykelområdet i indsatsen for sammenhængen mellem transportformer og gode skift. Der vil i 2024 forsat være fokus på de igangsatte aktiviteter under alle seks indsatser, herunder også på at modne og udvikle tiltag der fokuserer særligt på de unges transport. De to indsatser uddybes nedenfor.

1. Hurtigere og mere attraktiv kollektiv transport
Indsatsområdet understøtter ambitionen om, at 2/3-dele af alle ture skal ske med den kollektive trafik, på cykel eller til fods. 

Der er stor forskel på udbuddet af kollektiv trafik og på borgernes transportvaner på tværs af den geografiske region. Regionen sikrer med lokalbanerne og de regionale busser et kollektiv tilbud i hele regionen. Samtidig investerer regionen med hovedstadens letbane, Favrholm St., renoveringer af lokalbanerne og en række fremkommelighedstiltag i udbygningen og attraktiviteten af den kollektive transport. Regionen står på dette område stærkt på en række succesfulde indsatser, herunder analyser af tilgængelighed til alle regionens hospitalerne, fremkommelighedskatalog og tilhørende tiltag for regionale busser, bred udrulning af god digital trafikinformation. 

Administrationen anbefaler, at der udvikles nye tiltag, der styrker den kollektive transports attraktivitet. Det er med udgangspunkt i regionens trafikansvar, erfaringer fra tidligere udviklingsprojekter og anbefalinger fra regionens borgere gennem Opgaveudvalget for kollektiv trafik.  Udfordringen er presserende, og der er stor national bevågenhed på området. Derfor anbefaler administrationen, at området prioriteres i 2024.

For at sikre det bedste udgangspunkt for den regionale bustrafik fremadrettet, kan indsatsen blandt andet indeholde et større ”serviceeftersyn” af det regionale busnet, så busnettet understøtter, at flere vælger den kollektive trafik. Analysen kan undersøge om busserne kører, hvor der er flest potentielle passagerer, om de stopper de rigtige steder, kører på de rigtige tider af døgnet og lign. med henblik på at lave prioriteringer i den regionale trafikbestilling. Der bør også være dialog med kommunerne om samspillet mellem det regionale og det kommunale busnet og evt. en kortlægning af stoppesteder og knudepunkter med behov for opgraderinger. 

Det er administrationens vurdering, at indsatsen kan bidrage til flere direkte forbindelser og mere effektive og attraktive buslinjer. Dermed vil borgerne opleve mere konkurrencedygtig kollektiv trafik som et bedre alternativ til bilkøen. 
 

2. Sammenhængen mellem transportformer og gode skift
Indsatsområdet understøtter ambitionen om 20% flere cykelture i 2030 samt om at 2/3-dele af alle ture skal ske med det kollektiv, på cykel eller til fods. 

Administrationen anbefaler, at der under dette indsatsområde arbejdes videre med de igangværende aktiviteter i 2024, samt at udmøntningen af midler i 2024 fokuseres på aktivt at fremme cykelområdet. Det skal bl.a. ske ved aktivt at indgå i arbejdet med ”Deklarationen om øget samarbejde for at fremme cykling i Danmark”, der understøtter et fælles fokus på cykling på tværs af en lang række offentlige og private aktører. Udfordringen er bl.a., at selv om cykling står stærk centralt i København og på Frederiksberg, ser vi ikke samme tendens i den øvrige geografi, hvor cyklisme er nedadgående. Regionen har gennem en årrække succesfuldt støttet arbejdet for at fremme cyklisme. Dette er sket både gennem Supercykelstisekretariatet, analyser, Det regionale cykelregnskab og samlede puljeansøgninger til cykelparkering ved den kollektive trafik.

Administrationen anbefaler at afsætte midler til at bygge videre på de tidligere nævnte udviklingsprojekter. Ved at rykke sammen på tværs af regionerne og eksterne aktører har vi tidligere vist, at vi kan rykke på den nationale dagsorden. Indsatsen kan bl.a. fokusere på at samle aktørerne på nationalt plan om en fælles indsats og handlingsplan for at nå cykeldeklerationens mål. Derudover kan indsatsen indeholde udviklingstiltag angående fremme af elcykler, herunder analyser af infrastrukturens parathed til elcykler.  
Det skal samlet set bidrage til øget cyklisme (og elcyklisme) i større dele af regionen, bedre samarbejde imellem offentlige og private aktører omkring cykelfremme samt større viden om og flere forebyggende tiltag for at undgå trafikulykker på cykel.
 

Behov for yderligere indsatser fra 2025 for at nå i mål  

De to foreslåede indsatser udgør sammen med de igangværende indsatser og øvrige aktiviteter i 2024 et godt fundament for arbejdet med realisering af den regionale udviklingsstrategi i 2024. Imidlertid forudsætter realisering af målsætningerne i strategien på den lidt længere bane, at der også afsættes midler i årene 2025 og frem. Det er nødvendigt, hvis regionen skal kunne udvikle projekter og tiltag, der understøtter den fortsatte udvikling på mobilitetsområdet. Her vil yderligere finansiering blandt andet kunne modne projekter og tiltag, som følger op og bygger videre på igangværende aktiviteter indenfor alle indsatsområder.

KONSEKVENSER

Administrationen vil på baggrund af drøftelsen arbejde videre med at omsætte indsatserne til konkrete projekter og tiltag. Undervejs i arbejdet vil administrationen bl.a. gå i dialog med trafikselskaber, kommuner og relevante aktører om udviklingen af konkrete tiltag. 

Udvalget forventes at skulle tage stilling til udmøntningen af puljen for trafik og mobilitet på mødet den 16. maj 2024.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024. Det forventes, at administrationen præsenterer forslag til tiltag og projekter indenfor de prioriterede indsatsområder på udvalgsmødet den 16. maj 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke / Birgitte Leolnar

JOURNALNUMMER

23054812

 

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Målsætninger og indsatsområder på trafik- og mobilitetsområdet

Bilag 2: Status på indsatsområder på mobilitet

Bilag 3: TRU oplæg om den regionale udviklingsstrategi 2024

7. Orienteringssag: Kortlægning af trafikulykker igennem flere data og mere viden

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024:

Taget til efterretning. 

BAGGRUND

Regionsrådet afsatte 2 mio. kr. på budgetaftalen for 2022 til to formål, hhv. at forbedre mulighederne for at kunne medbringe cykler i busserne, cykel-kombinationsrejser, og kortlægge farlige og mangelfulde strækninger for cyklister, cykeluheldsdata.

Udvalget for trafik og regional udvikling blev den 30. august 2022 orienteret om, at administrationen igangsatte et pilotprojekt for 0,8 mio. kr. til at forbedre datagrundlaget for trafikulykker med henblik på bedre kortlægning af farlige steder i trafikken og forebyggelse af trafikulykker, og med særlig fokus på data og viden om cyklisters trafiksikkerhed (bilag 1).

Denne udvalgssag giver status for dén del, som handler om at forbedre datagrundlaget for trafikulykker, særligt cyklister.

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden har i den regionale udviklingsstrategi 2024 sat som mål, at flere skal cykle i regionen, og øget sikkerhed og tryghed i trafikken kan få flere borgere til vælge cyklen til. Ifølge Region Hovedstadens cykelregnskab er den årlige sundhedsgevinst ved cyklisme 7,8 mia. kroner, og de mange cyklede kilometer fører til 1,1 mio. færre sygedage om året.  

Regionsrådet afsatte i budgetaftalen for 2022 midler til at kortlægge farlige strækninger for regionens cykelinfrastruktur, og administrationen igangsatte på den baggrund et pilotprojekt om at indsamle, stedfæste og analysere nye data om trafikulykker (uddybende beskrivelse er vedlagt i bilag 2). Formålet med pilotprojektet er at bidrage til øget cyklisme igennem øget trafiksikkerhed for cyklister. Vej- og trafiksikkerhedsmyndigheder får gennem de nye data et konkret kendskab til, hvor der helt præcist i vejinfrastrukturen er en overrepræsentation af ulykker og kan gå ud og lave forebyggende tiltag, og flere borgere vil have lyst til at cykle, hvis og hvor de føler sig sikre og trygge i trafikken.

Data og viden til pilotprojektet indhentes i forbindelse med, at der har været en borgerkontakt til en af regionens akutmodtagelser eller lægevagten. Der er cirka 1.000 borgerkontakter som følge af trafikulykker om måneden. Pilotprojektet blev igangsat ultimo 2022 og vil inden for nuværende plan fortsætte frem til primo 2024.

Pilotprojektet for indsamling af data for trafikulykker
Region Hovedstaden er i pilotprojektet i gang med at udvikle en model til at høste og dele de nye data fra registreringer på akutmodtagelserne med kommuner og andre relevante myndigheder, så disse data kan indgå i den forebyggende indsats. Formelt er det godkendt af Sundhedsdatastyrelsen som et forskningsforsøg. Aktuelt samler kun politiet data ind om trafikulykker, hovedsageligt fra bilulykker.

Konkret har administrationen og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital siden 2022 samarbejdet om at udvikle og teste en model for dataindsamling fra hospitalers akutmodtagelser og lægevagten. Der indsamles data fra Landspatientregisteret (Sundhedsdatastyrelen) og fra de tilskadekommendes selvevalueringer via e-Boks. Metoden er inspireret og videreudviklet ud fra tidligere forsøg på skadestuer i Syddanmark og Nordjylland. Den indsamlede data fra akutmodtagelserne skal som noget nyt kobles sammen med viden fra andre relevante registre og databaser, såfremt forsøget forlænges. 

Forud for pilotprojektet og undervejs har administrationen været i bred dialog med især kommuner, videninstitututioner og politikredse. Fra dialogen har administrationen fået indtryk af, at der fra begge sider er stor interesse for at få adgang til de nye data fra akutmodtagelserne samt mere viden. De har peget på, at den bedste måde at blive bedre til at kortlægge farlige steder for cyklister på vejene på, ville være at gøre trafikulykkesdata fra hospitalerne tilgængelige for myndigheder, som arbejder med at forbedre sikkerheden omkring vejinfrastruktur.

Som det er i dag, så bliver trafiksikkerhedsforbedringer primært baseret på politiets ulykkesdata, som er stedfæstede og kvalitetssikrede. Politiets ulykkesdata udgør imidlertid en mindre del af alle trafikulykker. Kommunerne har peget på, at hvis de fremover ville kunne få adgang til data fra hospitalernes akutmodtagelser, så ville det være et brugbart supplement til, hvad de har adgang til i dag fra politiet. Det vil gøre dem bedre stillet i deres arbejde med trafiksikkerhed. Med de nye data fra akutmodtagelserne opnår de kendskab til flere og andre typer trafikulykker. De nye data indeholder især oplysninger om cykelulykker (ca. 65%) og kommer relativt hurtigt ind. 

Aktuelt er Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i gang med at evaluere og videreudvikle på data og metode for dataindsamling af data fra akutmodtagelserne. Dataindsamlingen startede april 2023, og der er gennemført tre runder, hvilket er nok til at vurdere, om indsamlingen giver merværdi, herunder om de nye data ser ud til at udgøre et godt supplement til de eksisterende data fra politiets registreringer. Evalueringen fra de tre indsamlingsrunder viser, at de nye data bidrager med flere data og ny viden og er brugbare i forebyggelsesindsatsen, som et supplement til de eksisterende data fra politiets registreringer. Kommuner og politi, som administrationen har været i dialog med, har bekræftet denne vurdering.

Foreløbige resultater fremgår af bilag 3. 

Videre proces og dialog
Administrationen og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse skønner, at der er behov for en yderligere bevilling på minimum 1,2 mio. kroner til og med 2025, såfremt indsamlingen skal drives videre og de foreløbige resultater skal konsolideres og forberedes til drift. Midlerne går således kun til at udvikle et forslag til driftsløsningen, ikke til at drifte løsningen. Med et budget på 1,2 mio. kroner opnås fortsat dataindsamling og behandling i en to-årig periode. Administrationen er i dialog med KKR Hovedstaden om kommunal medfinansiering af den videre udvikling. Kommunerne er sammen med politikredsene allerede inviteret ind som sparringspartner med at få udviklet et forslag til en permanent driftsløsning for datadeling. Sparringen med kommunerne og politi skal sikre brugbare resultater fra et kommunalt synspunkt og fra politiets side.

Der er dialog med en række eksterne interessenter, herunder interesseorganisationer og statslige myndigheder. Andre interne og eksterne finansieringsmuligheder undersøges af administrationen i 2024, eksempel statslige puljer og private fonde.

Forventet brugsværdi
Fordele ved dataindsamlingen er at man hurtigere vil kunne se effekter af indsatser, da flere ulykker registreret i samme område, end hvad der hidtil har været muligt. Undersøgelsens resultater kan bl.a. bruges af hovedstadskommuner, politiet og Region Hovedstaden til at kortlægge fysiske steder og typer af trafikinfrastruktur, der er forbundet med høje ulykkesfrekvenser, med henblik på at sætte forebyggende ind mod trafikulykker. Undersøgelsen vil endvidere på sigt, når datagrundlaget er tilstrækkeligt stort, kunne benyttes til at undersøge, hvordan forhold hos trafikanterne kan have været medvirkende faktorer til ulykkerne, og hvordan disse faktorer påvirker efterfølgende konsekvenser af ulykkerne. Hvis muligt, identificeres grupper af særligt sårbare trafikanter, hvilket vil muliggøre målrettede indsatser hos myndighederne.

Udbredelse af løsningen 
Når driftsløsningen først er klar, så vil det være nemt at skalere den til hele landet, og Region Hovedstaden har derfor også indledt dialog med de øvrige regioner. Administrationen er i gang med at lave et overslag over, hvad forskellige modeller til en driftsløsning vil kræve og koste for kommunerne, og hvordan man kunne organisere og håndtere en driftsløsning. Administrationen har særlig dialog med forskere fra Aalborg Universitet, som også arbejder med emnet sammen med kommuner i Nordjylland

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen tager udvalget orienteringen om status for dataindsamling af trafikulykker i Region Hovedstaden til efterretning.

POLITISK BEHANDLING

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke/Birgitte Leolnar

JOURNALNUMMER

22005920

Bilag

Bilag 1: Mødebeslutning - TRU den 30. august 2022

Bilag 2: Uddybet beskrivelse af Region Hovedstadens dataindsamling vedrørende trafikulykker

Bilag 3: Afrapportering fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse

Bilag 4: TRU Oplæg Trafikulykker 5. feb 2024

8. Beslutningssag: Endeligt program for studietur til Hamborg 2024 for udvalget for trafik og regional udvikling

INDSTILLING

Administrationen indstiller til udvalget for trafik og regional udvikling:

POLITISK BEHANDLING

Udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 5. februar 2024:

Godkendt.

BAGGRUND

Administrationen har på baggrund af udvalget for trafik og regional udviklings beslutning den 8. februar 2023 om programudkast og budgetoverslag for udvalgets studietur til Hamborg den 28.feb.-1. marts 2024 udarbejdet et endeligt program, der præsenteres i denne sag.

SAGSFREMSTILLING

Som en del af de udvalgenes arbejdsplaner i valgperioden indgår muligheden for at hente inspiration og viden i udlandet til politikudvikling af regionens opgaveløsning. Rammerne for udvalgenes studieture er godkendt på regionsrådets møde den 21. juni 2022. 

Udvalget for trafik og regional udvikling har besluttet at tage på studietur til Hamborg i Tyskland, hvor der vil være mulighed for at få viden om og input til nye løsninger på, hvordan byer kan tilpasse sig borgens behov for mobilitet.

Fagligt program

Onsdag den 28. februar 2024:

Torsdag den 29. februar 2024:

Fredag den 1. marts 2024:

 

Programmet kan læses i bilag 1, hvor der tages forbehold for ændringer i tidsplan. Administrationen vil rundsende praktiske rejseinformationer og evt. yderligere baggrund som forberedelse af studieturens faglige program forud for afrejsen. 

KONSEKVENSER

Ved tiltrædelse af indstillingen godkender udvalget for trafik og regional udvikling det endelige program for udvalgets studietur til Hamborg. Administrationen vil umiddelbart inden afrejse fremsende praktiske informationer om baggrundsmateriale som forberedelse til studieturens faglige program.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges udvalget for trafik og regional udvikling den 5. februar 2024.

Efter studieturen vil regionsrådet blive forelagt en afrapportering.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

David Meinke/Iben Fibiger

JOURNALNUMMER

22072271

Bilag

Bilag 1: Program for TRUs studietur til Hamborg 2024

9. Eventuelt

10. Underskriftsark

Udvalget for trafik og regional udvikling - meddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelse - Status på mobilitetsanalysen for hovedstadsområdet
  2. Meddelelse - Danske Regioners udspil om campus

Medlemmer

1. Meddelelse - Status på mobilitetsanalysen for hovedstadsområdet

Udvalget besluttede på mødet den 10. januar 2023 at udmønte 1 mio. kr. til udarbejdelse af en mobilitetsanalyse for hovedstadsområdet. Det overordnede formål med mobilitetsanalysen er at kortlægge mulighederne for, hvordan og med hvilke greb trængslen og den samlede CO2-udledning fra vejtrafikken i hovedstadsområdet kan reduceres, samt mulighederne for at fremme kollektiv transport og aktiv transport (cykel og gang), samt mulighederne for at reducere støj og luftforurening. 

Mobilitetsanalysen bliver gennemført i et tæt samarbejde mellem Københavns Kommune, KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden. Arbejdet bliver fuldt af en politisk styregruppe bestående af regionsrådsformanden, Teknik- og Miljøborgmesteren fra København samt KKR formandsskabet.

Administrationen giver her en status på arbejdet;

I september 2023 blev der indgået kontrakt med et rådgiverkonsortium bestående af Artelia, Uban Creators og EY. Rådgiverkonsortiet skal gennemfører trafikberegningerne og i øvrigt bistå med afholdelse af workshops, udarbejdelse af  indsatskatalog m.v. 

Alle kommuner i regionen har udpeget en kontaktperson og den 14. november 2023 blev der afholdt et informationsmøde for kommunerne. På mødet blev visionen og planen for arbejdet med mobilitetsanalysen gennemgået og kommunerne havde mulighed for at stille spørgsmål. Repræsentanter for 27 kommuner deltog i mødet. For at få et godt billede af kommunernes mål  og planer på mobilitetsområdet er der gennemført en kortlægning af kommunernes planer og politikker på mobilitetsområdet. 

For at kvalificere analysen i forhold til den kollektive trafik er der 11. januar afholdt møde med trafikselskaberne; Movia, DSB og Metroselskabet om deres data og analyser samt planer for de kommende år. 

Den 7. februar er alle 29 kommuner inviteret til workshop. Her vil fagfolk fra kommunerne få forelagt de første resultaterne af beregningern og få mulighed for at komme med input om greb og løsninger, der kan arbejdes videre med i analysearbejdet.

Udvalget vil blive orienteret om de første resultater af beregningerne, herunder workshoppen den 7. februar på mødet den 24.april, hvor der også vil blive mulighed for at drøfte mulighed for at drøfte mulige greb og løsninger.

Journalnummer

22068435

2. Meddelelse - Danske Regioners udspil om campus

Danske Regioner offentliggjorde d. 11. oktober 2023 et samlet udspil om campus. Udspillet er lavet på baggrund af indspil fra regionerne, og rammesætter muligheder og barrierer for at danne campusmiljøer, hvor flere uddannelsesudbud ligger på samme lokation.

Af udspillet fremgår det bl.a., at samplacering af flere uddannelsesudbud kan være en måde at understøtte gode uddannelsesmiljøer i områder, hvor der er udfordringer med at rekruttere elever, eller hvor det på anden måde kan være relevant at styrke uddannelsesdækningen. 

Danske Regioner anbefaler derfor:

- At barrierer for at etablere campus fjernes og erstattes med incitamenter, herunder bl.a. økonomiske barrierer for samarbejde og fusioner mellem uddannelsesinstitutioner, barrierer for fælles undervisning, barrierer for at institutioner kan eje og dele bygninger og faciliteter, og organisatoriske barrierer i forhold til bestyrelsessammensætninger

- At dialogen om campus og samarbejde mellem uddannelser styrkes, bl.a. ved at regionerne tager initiativ til at afsøge mulighederne og starter dialogen med uddannelserne om etablering af campus, at centralistiske løsninger i forhold til placering af ungdomsuddannelser undgås, og at erhvervsskoler og gymnasier forpligtes til at afsøge mulighederne for at indgå i campus eller andre former for samarbejde.

- At fællesskaber på tværs skal være en del af alle campus, bl.a. ved at etablere indsatser og sociale aktiviteter som skal skabe og vedligeholde gode uddannelsesmiljøer og fællesskaber på tværs, og at der gives et ekstra og øremærket tilskud til bl.a. sociale aktiviteter udenfor undervisningen, som skal motivere ungdomsuddannelser til at indgå forpligtende samarbejder.

Campus i Region Hovedstaden

Regionen har allerede et godt samarbejde med institutionerne i forbindelse med den myndighedsopgave, der vedrører den geografiske placering af uddannelsesudbud og kapaciteten på det enkelte gymnasium. Samtidigt er der et strategisk fokus på attraktive uddannelser i den regionale udviklingsstrategi. Administrationen vurderer, at der er grundlag for at se på mulighederne for campus i områder i Region Hovedstaden, hvor der enten er et udfordret elevgrundlag, eller hvor der af andre årsager er behov for at styrke uddannelsesdækningen. Der er allerede gjort forskellige erfaringer med campus i regionen, bl.a. i Frederikssund, Albertslund og Lyngby. Administrationen vil bruge den kommende tid på dialog med uddannelsesinstitutionerne om både erfaringer og muligheder for campus. Det er desuden oplagt at drøfte campus i både gymnasiesamarbejderne, det nye midlertidige udvalg om erhvervsuddannelser og i Fremtidens Kompetenceråd.

Det kan på et senere tidspunkt blive aktuelt at yde økonomisk støtte til pilotprojekter om campusdannelser i relevante områder. Dette kan bl.a. løses gennem midler afsat til den regionale udviklingsstrategi eller gennem den europæiske socialfond plus. 

Journalnummer

24001565