Psykiatriudvalget beslutning den 10. januar 2017:
Psykiatriudvalget anbefaler, at administrationen søger puljemidler til:
A1) forebyggelse af selvmord,
A2) forsøg med medicinfrit afsnit i psykiatrien samt
A3) forløbsprogrammer for børne og unge med psykiske udfordringer herunder udbredelse og implementering i region og kommuner.
Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejdes beslutning den 10. januar 2017:
Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde anbefaler, at administrationen søger puljemidler til:
A3) Forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske udfordringer - samt udbredelse og implementering i regioner og kommuner
Sundhedsudvalgets beslutning den 10. januar 2017:
Sundhedsudvalget anbefaler, at administrationen søger puljemidler til:
A5) Opbygning af hospiceplads
A6) Forskning inden for cannabis
C1) National diabeteshandlingsplan (såfremt den vil kunne søges)
Forretningsudvalgets beslutning den 24. januar 2017:
Anbefalet.
Regionsrådets beslutning den 31. januar 2017:
Godkendt.
Marianne Stendel (A), Jens Mandrup (F), Niels Høiby (I) og Erik Sejersten (V) deltog ikke i sagens behandling.
Som stedfortrædere deltog Peter Kay Mortensen (A), Kirsten Sloth (F), Peter Lindegaard (I) og Lisbeth Dupont-Rosenvold (V).
Den 8. november 2016 indgik regeringen og satspuljepartierne aftale om satspuljen på sundheds- og ældreområdet for 2017-2020. Med aftalen afsættes der samlet 769,7 millioner kroner over en fireårig periode til tre overordnede indsatsområder:
- Kvalitet og sammenhæng i psykiatrien
- Styrket indsats for de svageste ældre (forbeholdt kommunerne, foreninger m.fl. og ikke regionerne)
- Sundhed – forebyggelse, rehabilitering og kvalitet
Som bilag er vedlagt den samlede satspuljeaftale på sundhedsområdet.
I denne sag præsenteres de puljer, som er relevante for regionerne og deres ressortområde inden for sundhed. Puljerne fordeler sig på følgende måde:
A: Puljer, hvor midler kan ansøges af regionerne via puljeopslag typisk fra Sundhedsstyrelsen. Virksomhederne er ansvarlige for at udarbejde ansøgninger og administrationen kvalificerer og indsender ansøgninger.
B: Puljer, hvor midler overføres til regionerne via bloktilskud efter sædvanlig fordelingsnøgle.
C: Puljer, hvor det endnu ikke er defineret, hvordan midler bliver udmøntet mellem de forskellige myndigheder.
De enkelte puljer uddybes og beskrives nærmere sammen med kriterier og frister for ansøgning i satspuljeopslag, der typisk kommer fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen slår løbende puljer op med omfattende ansøgningsmateriale. Administrationen er ikke bekendt med, hvornår puljerne slås op, og hvordan fristerne falder. Derfor er det vanskeligt at nå at behandle konkrete ansøgninger i henholdsvis de stående udvalg, forretningsudvalget og regionsrådet.
A: SATS-PULJER MED MULIGHED FOR ANSØGNING
A 1: Forebyggelse af selvmord (psykiatriudvalget)
Pulje: 21,8 mio. kr. Puljen kan søges af alle regioner, men der gives kun midler til pilotforsøg i én region. Der er ikke givet permanente midler.
Forskning viser, at der er øget risiko for selvmord den første uge efter udskrivning fra psykiatrien. Satspuljepartierne vil derfor gerne afprøve at forebygge selvmord ved, at personalet fra psykiatrien tager kontakt til udskrevne patienter inden for den første uge efter de er udskrevet. Der afsættes 21,8 mio.kr. til forsøg med ambulant kontakt fra psykiatrien til selvmordstruede patienter inden for en uge efter udskrivning. Ud af de 21,8 mio.kr. går 1 mio.kr. til evaluering, som forestås af Sundhedsstyrelsen.
Region Hovedstaden har ekspertise på dette område. Forskningsenheden på Psykiatrisk Center København har i mange år forsket i selvmord og psykiatrisk lidelse, er stifter af Danish Research Institute for Suicide Prevention og vil kunne byde ind med en model for evaluering af projektet.
A 2: Forsøg med medicinfrit afsnit i psykiatrien (psykiatriudvalget)
Pulje: 11 mio.kr. Alle regioner kan søge puljen, hvorefter der udvælges én region udfra ansøgningerne. Der er ikke givet permanente midler.
Midlerne afsættes til at afprøve metoder til behandling af mennesker med psykiske lidelser, herunder metoder, der kan nedbringe medicinforbruget i psykiatrien. Der oprettes en forsøgsordning med et medicinfrit afsnit til mennesker med psykiske lidelser, som en del af et eksisterende psykiatrisk afsnit. I stedet for medicin skal afsnittet tilbyde andre former for terapi og aktiviteter. Det er forudsætningen, at patienter der har behov for medicin, fx i en periode, flyttes til afsnit, hvor der kan anvendes medicinsk behandling.
A 3: Forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske udfordringer - samt udbredelse og implementering i regioner og kommuner (psykiatriudvalget + udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde)
Pulje: 37,5 mio.kr. Midlerne er ikke permanente. Midler til udvikling af forløbsprogrammerne i 2017 gives til Sundhedsstyrelsen. De efterfølgende midler (2018-2020) kan søges af samtlige regioner og forventes fordelt til alle regioner med henblik på udbredelse.
Midlerne skal gå til en mere sammenhængende indsats og bedst mulig udredning og behandling med det formål at forebygge behov for medicinsk behandling. Forløbsprogrammerne skal beskrive rammer for indsatsen på tværs af kommune og region, herunder ansvars- og opgavefordeling samt procedurer for samarbejde, koordinering og kommunikation, samt implementering og opfølgning. Der gives satspuljemidler til forløbsprogrammer for børn og unge med opmærksomhedsforstyrrelser, angst, spiseforstyrrelse, selvskadende adfærd mv..
Forløbsprogrammerne skal understøtte de tiltag, der allerede er iværksat på området i kommuner og regioner
Midlerne fordeler sig med 3,0 mio.kr. i 2017 til udviklingen af tre forløbsprogrammer i regi af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med relevante parter samt 1,0 mio.kr. til en evaluering af forløbsprogrammerne. Derudover afsættes der 33,5 mio.kr. i 2018-2020 til en pulje til udbredelse og implementering af forløbsprogrammerne, hvor regioner og kommuner kan søge fra.
Administrationen anbefaler, at Region Hovedstaden søger om midler fra de ovenstående tre puljer på psykiatriområdet.
A 4: Videreførelse af sociolance-projektet (udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde)
Partierne bag satspuljeaftalen ønsker at sikre videreførsel af sociolancen i et år, således at projektet kan fortsætte indtil der er gennemført en evaluering. Den eksisterende bevilling fra satspuljen udløber 1. april 2017, og evalueringen forventes at foreligge ved udgangen af juni 2017.
Sociolancen modtager derfor en bevilling på 4 mio. kr. til fortsættelse indtil 1. april 2018, hvorefter der skal tages beslutning om fortsættelse af projektet af de projektansvarlige, som er Københavns Kommune, Københavns Brandvæsen og Region Hovedstaden. Sundheds- og Ældreministeriet har anmodet om en ansøgning inden udgangen af 2016, og Region Hovedstaden har den 22. december 2016 fremsendt en ansøgning og bilagt opdateret projektbeskrivelse med budget og samarbejdsaftale mellem parterne (Københavns Kommunes Socialforvaltning, Hovedstadens Beredskab og Den Præhospitale Virksomhed - Akutberedskabet.
A 5: Hospicepladser (sundhedsudvalget)
Der er afsat 5 mio. kr. hvert år til opbygning af hospicepladser i dele af landet, hvor en region fx vurderer, at der er behov for yderligere kapacitet som følge af lang afstand til hospiceplads. Midlerne er permanente og udmøntes efter ansøgning fra region i samarbejde med relevant selvejende institution.
Administrationen vurderer umiddelbart at Region Hovedstaden har tilstrækkelig hospicekapacitet. Det vurderes endvidere, at Region Hovedstaden får vanskeligt ved at argumentere for lang afstand til hospicepladser i regionen i forhold til nogle af de andre regioner.
A 6: Etablering af forsøgsordning med medicinsk cannabis (sundhedsudvalget)
Satspuljepartierne er enige om at afsætte 21,8 mio. kr. i perioden 2017-2020 til etablering af en forsøgsordning med medicinsk cannabis - primært til staten. Herunder afsættes i 2018 en forskningspulje på 5,0 mio. kr. Midlerne er ikke permanente.
Administrationen er bekendt med, at der i de faglige miljøer er en vis skepsis overfor medicinsk brug af cannabis, og at dette skyldes manglende sundhedsfaglig viden om brug af cannabis i forhold til fx bivirkninger, og hvordan det virker sammen med andre lægemidler.
B: SATS-PULJER, HVOR MIDLERNE OVERFØRES TIL REGIONERNE VIA BLOKTILSKUD
B 1: Videreførelse af de regionale selvmordscentre (psykiatriudvalget)
Satspuljepartierne ønsker en udbygning af de regionale centre til selvmordsforebyggelse, der er et behandlingstilbud til personer der har overvejet eller forsøgt selvmord. Der afsættes 7,8 mio.kr. til en pulje til udbygning af de regionale centre til selvmordsforebyggelse. Med en udbygning vil centrene kunne udbrede indsatsen overfor selvmordstruede. Dette antages at blive udmøntet via bloktilskuddet og ikke via ansøgninger.
B 2: Screening af livmoderhalskræft for ældre og udsatte grupper (sundhedsudvalget)
Satspuljepartierne ønsker at sikre alle kvinder, som er født før 1948, et engangstilbud om test for HPV (Humant Papilloma Virus). Det skal reducere den aldersmæssige ulighed, som er opstået på grund af en trinvis implementering af HPV-testen. Der afsættes 25 mio. kr. i perioden 2017-2020 til screening for livmoderhalskræft hos ældre og udsatte grupper. Midlerne overføres til regionernes bloktilskud.
B 3: En værdig og god palliativ indsats for kræftpatienter (udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde + sundhedsudvalget)
Satspuljepartierne ønsker at øge kvaliteten i den basale palliative indsats. Det skal bl.a. ske ved at styrke sammenhængen i den palliative indsats på tværs af kommunerne og hospitalerne. Der afsættes i alt 80 mio. kr. i perioden 2017-2020 til at styrke den basale palliative indsats. Midlerne overføres til kommunerne og det er kun en mindre del, som forventes overført til regionernes bloktilskud efter nærmere drøftelse mellem kommuner og regioner.
B 4: Tilbud til unge med kræft (sundhedsudvalget)
Satspuljepartierne ønsker at forbedre forholdene for unge kræftpatienter ved udbrede initiativer som fælles opholdsrum, ungepaneler, ungekoordinatorer og ungevenlige stuer samt initiativer med fokus på livskvalitet og inddragelse af unge indlagte. Der afsættes i alt 25 mio. kr. i perioden 2017-2020. Midlerne overføres til regionernes bloktilskud.
C: SATS-PULJER, HVOR UDMØNTNING AF MIDLER ENDNU IKKE ER DEFINERET
C 1: National diabeteshandlingsplan (udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde + sundhedsudvalget)
Der afsættes ialt 65 mio. kr. til en national diabeteshandleplan. Formålet er bl.a. at forebygge sygdommen, at mindske ulighed i behandlingen, at sygdommen opdages tidligere og at forbedre livskvaliteten for mennesker med diabetes.
Handleplanen forventes at være færdig mhp. aftale i 2. halvdel af 2017. Således skal midlerne til at understøtte de konkrete indsatser i handleplanen udmøntes i 2018 og frem. Det vides derfor endnu ikke, hvordan midlerne skal udmøntes til henholdsvis regioner, kommuner og praksissektoren.