Godkendt.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Godkendt, idet udvalget prioriterede, at følgende 10 forslag kvalificeres yderligere inden udvalgets budgetdrøftelse den 21. juni 2023:
Derudover besluttede udvalget, at følgende budgetbesparende forslag: Nedbringelse af forbruget af tilskudsberettiget Ozempic i primærsektoren skal omskrives til et tekstforslag inden udvalgets budgetdrøftelse den 21. juni 2023.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte på mødet den 24. januar 2023 den overordnede tidsplan for budgetproces 2024-2027. Efterfølgende har forretningsudvalget på mødet den 7. marts 2023 fastlagt rammerne for de stående udvalgs deltagelse og bidrag til den kommende budgetproces.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har den 26. april 2023 haft en introsag om budgetprocessen i udvalget.
De stående udvalg anmodes om at bidrage til budgetprocessen for budget 2024-2027. I den forbindelse forventes udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen at drøfte bidrag til budgetprocessen på møderne i maj og juni. Herefter skal udvalget oversende maksimalt fem forslag til budgetinitiativer til den videre budgetforhandling. Initiativer, som er besparende, tæller dog ikke med i de fem, og kan således indstilles herudover. Initiativerne, som de enkelte udvalg sender videre til de reelle budgetforhandlinger, kan ikke anses som vedtagne i det kommende budget alene fordi, de stående udvalg har prioriteret dem.
På dette møde skal de indmeldte budgetinitiativer drøftes med henblik på at prioritere op til 10 forslag, som administrationen kan kvalificere frem mod 2. og sidste drøftelse den 21. juni 2023, hvor forslagene skal prioriteres ned til 5 forslag, som udvalget sender videre til budgetforhandlingerne i august/september. Inden anden og sidste drøftelse den 21. juni 2023 kan administrationen eventuelt være i dialog med forslagsstillere om udformning af budgetinitiativerne, såfremt der er behov for præciseringer eller tydeliggørelse af forslagets indhold og formål. Administrationen vil kontakte forslagsstiller, såfremt der er behov for præcisering af forslagene.
De fem initiativer bliver sammen med de øvrige udvalgs initiativer samlet i to kataloger - et for sundhedsområdet og et for regional udvikling. Katalogerne kommer i spil i forbindelse med selve budgetforhandlingerne i august, hvor der er fokus på prioritering af midlerne i regionens råderum.
Forretningsudvalget blev på møde den 11. april 2023 præsenteret for en foreløbig vurdering af rammerne for budget 2024. Den meget foreløbige vurdering af økonomien for 2024 viser, at der en ubalance på mellem 300 og 400 mio. kr. Tallene er meget usikre, da der først indgås økonomiaftale mellem regionerne og staten ultimo maj/juni, og da prognosen kun bygger på forbruget i de første par måneder af 2023.
Forslag til budgetinitiativer
Politiske forslag til budgetinitiativer inden for udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens ressortområde:
1. Forslag om at fremme at praktiserende børne- og ungdomspsykiatere samt voksenpsykiatere vil kunne udrede og diagnosticere flere patienter - stillet af Socialdemokratiet (A)
2. Afprøvning af satellitpraksis på Bornholm indenfor lungemedicin - stillet af Socialdemokratiet (A)
3. Helbredstjek til udsatte mænd, som sjældent går til læge - stillet af Socialdemokratiet (A)
4. Tidligere screeninger for tegn på endometriose - stillet af Socialdemokratiet (A)
5. Støtte til den Mobile Klinik til særligt udsatte borgere - stillet af Radikale Venstre (B)
6. Ernæringsindsats ved og efter udskrivelse - stillet af Radikale Venstre (B), Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
7. Nedbringelse af forbruget af tilskudsberettiget Ozempic i primærsektoren - stillet af Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
8. Medicingennemgang i almen praksis - stillet af Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
9. Genoptræningsplaner til tiden - stillet af Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
10. 1-3 nye speciallægekapaciteter - stillet af Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
11. Overvægtsbus - stillet af Det Konservative Folkeparti (C) og Dansk Folkeparti (O)
12. Lettere fra lægehenvisning til gratis psykologhjælp for unge - stillet af Socialistisk Folkeparti (F)
13 Røntgen, scanning og blodprøvetagning som mobilfunktion til sårbare/ældre patienter med behov for ledsagelse ifm. undersøgelser på sygehus - stillet af Socialistisk Folkeparti (F)
14. 72 timers behandlingsansvar for førstegangsfødende - stillet af Venstre (V)
15. Behandling af mennesker med tvangsoverspisning - stillet af Enhedslisten (Ø)
16. Styrkelse af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen - stillet af Enhedslisten (Ø)
17. Lettere adgang til psykologhjælp - stillet af udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og Dansk Folkeparti (A, B, C, F, O, V, Ø)
Som opfølgning på mødet vil administrationen kvalificere de op til 10 videresendte budgetinitiativer frem mod udvalgets 2. og sidste drøftelse den 21. juni 2023.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 23. maj 2023. Udvalget vil have anden og sidste drøftelse af budgetinitiativer den 21. juni 2023.
De indstillede budgetinitiativer vil indgå i et samlet katalog, som der kan tages udgangspunkt i ved budgetforhandlingerne om budget 24, som foregår efter sommerferien.
Charlotte Hosbond / Helene Buch Jürs
22053831
Bilag 2: Afprøvning af satellitpraksis på Bornholm indenfor lungemedicin - stillet af A
Bilag 3: Helbredstjek til udsatte mænd, som sjældent går til læge - stillet af A
Bilag 4: Tidligere screeninger for tegn på endometriose - Stillet af A
Bilag 5: Støtte til den Mobile Klinik til særligt udsatte borgere - stillet af B
Bilag 6: Ernæringsindsats ved og efter udskrivelse - Stillet af B, C og O
Bilag 8: Medicingennemgang i almen praksis - stillet af C og O
Bilag 9: Genoptræningsplaner til tiden - stillet af C og O
Bilag 10: 1-3 nye speciallægekapaciteter - stillet af C og O
Bilag 11: Overvægtsbus - stillet af C og O
Bilag 12: Lettere fra lægehenvisning til gratis psykologhjælp for unge - stillet af F
Bilag 14: 72 timers behandlingsansvar for førstegangsfødende efter udskrivelse - stillet af V
Bilag 15: Behandling af mennesker med tvangsoverspisning - Stillet af Ø
Bilag 16: Styrkelse af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen - stillet af Ø
Bilag 17: Lettere adgang til psykologhjælp - stillet af A, B, C, O, F, V, Ø
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Drøftet.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Region Hovedstaden og de 29 kommuner i regionen skal inden 1. januar 2024 have indgået en sundhedsaftale for perioden 2024-2027. Sundhedssamarbejdsudvalget har nu udsendt vedlagte udkast til Sundhedsaftale 2024-2027 (bilag 1) i en bred høring.
Høringsudkastet tager afsæt i erfaringerne fra arbejdet med den nuværende sundhedsaftale og er udarbejdet gennem en proces, der har involveret de fem sundhedsklynger i regionen. Derudover har Sundhedssamarbejdsudvalget på et dialogmøde i januar 2023 drøftet ønsker til aftalen med repræsentanter fra patientforeninger og de faglige organisationer.
Sundhedsaftalen skal skabe gode fælles løsninger til gavn for de mange borgere, som i kortere eller længere tid har brug for hjælp fra kommuner, hospitaler og praktiserende læger. Borgerne i Region Hovedstaden skal møde et sundhedsvæsen, hvor sammenhæng, høj faglig kvalitet og nærhed er i fokus.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen er regionens politiske høringspart og skal derfor drøfte udkastet.
Sundhedsaftalen mellem regioner, kommuner og almen praksis beskriver fælles visioner, fokusområder samt principper for det tværsektorielle samarbejde om sundhed i regionen.
Aftalen udgør således den overordnede ramme for samarbejdet om sundhed mellem regionen, kommunerne og almen praksis. Aftalen udgør derfor også en fælles ramme for arbejdet i de fem sundhedsklynger i Region Hovedstaden.
Høringsudkastet
Forslaget til sundhedsaftalen for 2024-2027 tager i forhold til visioner og fokusområder afsæt i den tidligere sundhedsaftale for 2019-2023 ud fra en fælles forståelse om, at disse områder fortsat er omdrejningspunktet for at udvikle et sammenhængende sundhedsvæsen i regionen. Der har således på tværs af region, kommuner og almen praksis været stor enighed om at videreføre disse elementer i aftalen samt om de opdateringer, der er tilført i det foreliggende forslag til den kommende sundhedsaftale.
Under overskriften "Sammen om sundhed" foreslås følgende fire visioner:
En række centrale elementer fra den nuværende aftale er derfor fastholdt, men forslaget til den nye sundhedsaftale er på baggrund af input fra blandt sundhedsklynger, patientforeninger og faglige organisationer opdateret, så den afspejler aktuelle potentialer og udfordringer for videreudvikling af det tværsektorielle samarbejde om sundhed i regionen. Herunder er forebyggelsesperspektivet skrevet frem under aftalens tre fokusområder:
I forslaget til den nye sundhedsaftale er der desuden et særligt fokus på at sikre et klart borgerperspektiv gennem hele aftalen, og det fælles populationsansvar er skrevet ind som en overordnet ramme for samarbejdet. Herudover er det blandt andet fremhævet, at behov for optimering af den samlede ressourceanvendelse ikke kun handler om begrænsede økonomiske ressourcer, men i høj grad også om mangel på personale.
Forslaget til sundhedsaftalen er holdt på et overordnet niveau for at skabe en robust ramme for den løbende konkrete udfoldelse og implementering af aftalen hen over de fire år, som aftalen dækker. Forslaget indeholder derfor ikke konkrete forslag til nye, specifikke indsatser. Hensigten er, at disse indsatser løbende skal kunne iværksættes inden for den ramme, som sundhedsaftalen skaber, enten i sundhedsklyngerne - for at imødekomme lokale behov - eller på regionsniveau.
Det bemærkes, at Sundhedsstyrelsens endelige vejledning om sundhedsklynger, sundhedssamarbejdsudvalg og sundhedsaftaler endnu ikke foreligger. Forventningen er dog, at det vedlagte høringsudkast vil leve op til de formelle krav, som kommer til at indgå i vejledningen.
Sundhedsaftalen er udsendt i bred høring frem til 9. juni 2023 jf. vedlagte høringsliste (bilag 3). Det endelige forslag til Sundhedsaftale 2024-2027 forventes godkendt i Sundhedssamarbejdsudvalget d. 13. oktober 2023. Derefter skal aftalen inden årets udgang godkendes af Regionsrådet og i kommunalbestyrelserne i alle 29 kommuner.
Sagen forelægges Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 23. maj 2023.
I regionen forventes den endelige godkendelse af sundhedsaftale 2024-2027 at ske på Regionsrådets møde den 14. november 2023.
Charlotte Hosbond /Nina Clasen
23024833
Bilag 1: Høringsbrev_sundhedsaftale 2024-2027
Bilag 2: Høringsudkast til Sundhedsaftale 2024 -2027(1)
Bilag 3: Høringsliste sundhedsaftale 2024-2027
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Som led i den samlede regionale sundhedsplanlægning udarbejdes der praksisplaner for alle behandlergrupper i praksissektoren undtagen tandlæger. Jf. styrelsesvedtægterne, som blev besluttet af regionsrådet d. 7. december 2021, har udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen ansvaret for opfølgning på mål og politikker indenfor praksisplanlægning. På den baggrund forelægges udvalget hermed status for implementering af praksisplaner i 2022 til orientering.
I henhold til sundhedsloven og gældende overenskomster for praksissektoren indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og de faglige organisationer skal der udarbejdes regionale praksisplaner for alle behandlergrupper i praksissektoren. Praksisplanerne skal bidrage til at sikre, at praksissektoren udvikles i overensstemmelse med den øvrige regionale sundhedsplanlægning.
Praksisplanerne udarbejdes som hovedregel én gang pr. valgperiode og sætter retning og mål for tilrettelæggelsen af kapacitet, herunder kapacitetsdækning og tilgængelighed, samt samarbejde og kvalitetsudvikling for det pågældende praksisområde. Der udarbejdes praksisplaner for almen praksis, speciallægepraksis, fysioterapipraksis, kiropraktorpraksis, psykologpraksis og fodterapipraksis. Der udarbejdes ikke praksisplaner på tandlægeområdet, da der i de gældende overenskomster på området ikke er bestemmelser vedr. praksisplanlægning.
Regionen udarbejder praksisplanerne i samarbejde med de enkelte behandlergrupper i regi af de regionale samarbejdsudvalg på nær praksisplan for almen praksis, der er udarbejdet i regi af praksisplanudvalget. Der er nedsat administrative implementeringsgrupper for alle praksisområder med henblik på at sikre implementeringen af målsætninger og anbefalinger i praksisplanen.
Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forelægges hermed en samlet årlig status for implementering af planer for praksissektoren i 2022.
Oversigt over gældende praksisplaner
Almen praksis | Praksisplan godkendt den 17. december 2021 og trådt i kraft umiddelbart herefter. |
Speciallægepraksis | Aktuel praksisplan gældende fra 2019. Ny praksisplan behandles i RR 16. maj 2023 og forventes at træde i kraft 1. juli 2023. |
Fysioterapi | Ny praksisplan er godkendt i RR 21. juni 2022. Godkendelse i regionens 29 kommuner er afsluttet d. 1. december 2022. Planen er trådt i kraft umiddelbart herefter og afløser Praksisplan for fysioterapi 2015-2019. |
Fodterapi | Ny praksisplan er godkendt i RR 13. december 2022 og gældende pr. 1. januar 2023. Planen afløser Praksisplan for fodterapi 2017-2020. |
Kiropraktik | Ny praksisplan er godkendt i RR 13. december 2022 og gældende pr. 1. januar 2023. Planen afløser praksisplan for kiropraktik 2017-2020 |
Psykologhjælp | Aktuel praksisplan gældende fra januar 2018. Ny praksisplan vil blive udarbejdet i 2023. |
Som det fremgår af skemaet ovenfor, er der godkendt nye praksisplaner på de fire praksisområder speciallægehjælp, fysioterapi, fodterapi og kiropraktik. På disse områder har der derfor i 2022 og starten af 2023 i høj grad været fokus på udarbejdelse af praksisplaner samt konkretisering af indsatser og implementeringsplaner. Herudover er der arbejdet med videreførelse og afslutning af en række indsatser under de foregående praksisplaner.
Praksisplanerne er bygget op om de tre temaer:
1. Kapacitet og tilgængelighed
2. Samarbejde og sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen
3. Kvalitetsudvikling
Kvalitetsudviklingen i praksissektoren understøttes i høj grad gennem gennem praksiskonsulentordningen, hvor praktiserende behandlere agerer bindeled mellem region og praksis, samt driver kliniknære udviklingsprojekter og arrangerer temadage mv. For almen praksis er kvalitetsudviklingen dog forankret i KAP-H og for speciallægehjælp varetages kvalitetsudvikling i den nationale Enhed for kvalitet i speciallægepraksis. For både almen praksis og speciallægepraksis er kvalitetsudvikling således ikke primært forankret i praksisplanerne.
I bilag 1 er de enkelte indsatser der er gennemført på tværs af praksisområderne, siden udvalget sidst blev forelagt en status i maj 2022 kort beskrevet. Nedenfor følger et kort resumé af bilag1 der oplister de væsentligste indsatser der er arbejdet med i 2022 og primo 2023.
Implementering af indsatser vedr. kapacitet og tilgængelighed
Implementering af indsatser til sikring af sammenhæng med det øvrige sundhedsvæsen
Implementering af indsatser vedr. kvalitetsudvikling i praksis
Der udarbejdes i regi af Samarbejdsudvalgene implementeringsplaner for arbejdet med de fire nyligt vedtagne praksisplaner indenfor fysioterapi, fodterapi, kiropraktik og speciallægehjælp, herunder konkretisering af indsatser under de forskellige målsætninger, samt tidsmæssig prioritering. Implementeringen af praksisplanerne i praksissektoren følges i samarbejdsudvalgene og sundhedssamarbejdsudvalget (almen praksis). Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forelægges en status for implementeringsarbejdet igen i foråret 2024. Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen vil desuden blive orienteret, såfremt der inden næste afrapportering er behov for en politisk drøftelse vedrørende implementering af praksisplanindsatser.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen d. 23. maj 2023.
Charlotte Hosbond / Tine Eja Bonke
23023091
Bilag 1: Bilag status for implementering af praksisplaner
Administrationen indstiller til udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen:
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Der er på udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsens møder et fast punkt, hvor administrationen orienterer om aktuelle sager.
Administrationen orienterer om aktuelle sager, der vedrører udvalgets opgaveområde.
Såfremt udvalget ønsker behandling af en sag, vil administrationen gå videre med sagen.
Sagen forelægges udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen den 23. maj 2023.
Charlotte Hosbond / Helene Buch Jürs
22053831
Intet at bemærke.
Kristine Kryger (B), Sadek Al-Amood (F) og Helene Forsberg-Madsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen forelagde d. 23. marts 2023 Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen en orienteringssag om Region Hovedstadens støtte til CheckPoints tilbud om test for klamydia og gonorré blandt mænd, der har sex med mænd, samt mænd og kvinder i alderen 15-29 år. Udvalget efterspurgte i denne forbindelse en meddelelse om hvilke tilbud, der er til de af regionens borgere, der ønsker at blive testet for en kønssygdom.
Der findes en række tilbud om test for klamydia og gonorré både i det offentlige sundhedssystem og i private interesseorganisationer. Nedenstående giver et overblik over de tilbud, administrationen har kendskab til:
23025763