Godkendt.
Lartey Lawson (B) og Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Drøftet.
Udvalget ønsker at blive holdt ajour med digitalisering, der skaber mere tid til patienterne, herunder udrulningen af Min Sundhedsplatform. Udvalget ønsker at følge, hvordan systemet understøtter, at der bruges mindre tid på dokumentation.
Lartey Lawson (B) og Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.
Som led i fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets introduktion til velfærdsteknologi og medarbejderdreven innovation blev udvalget den 16. januar 2023 præsenteret for regionens strategi for tværgående innovation. Strategien har bl.a. fokus på, hvordan ny og kendt teknologi implementeres for at lette sundhedspersonalets arbejdsgange og frigive tid til patienterne (bilag 1). Med nærværende sag beskrives udvalgte digitaliseringstiltag, der ligeledes har fokus på at frigøre klinikertid og lette arbejdsgange.
I forbindelse med behandlingen af punktet vil Mette Harbo, konstitueret direktør for Center for IT og Medicoteknologi, deltage med et oplæg.
I Region Hovedstaden er digitalisering og it-løsninger centrale redskaber til at løse de udfordringer, som sundhedsvæsnet står over for nu og i de kommende år. Det gælder særligt manglen på arbejdskraft, og det stigende behov for behandling og -pleje, i takt med, at der bl.a. bliver flere ældre og kronikere.
Region Hovedstaden er generelt langt med digitaliseringsarbejdet, hvor bl.a. den elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, i dag er fuldt integreret i sundhedspersonalet hverdag. Det fremadrettede fokus for digitaliseringsarbejdet er derfor i højere grad at udnytte potentialerne i de eksisterende løsninger gennem styrket implementering og ibrugtagning på hospitalerne samtidig med, at udvikling af nye løsninger fokuseres på færre, men større områder.
Tilpassede kliniske arbejdsgange og mindre tid på dokumentation
Med digitale løsninger og automatiseringer kan der frigives en del af den tid, som klinikerne blandt andet bruger på dokumentation. Bl.a. arbejdes der tværfagligt med alle specialer for at få den bedst mulige brugergrænseflade, dvs. den opsætning af sundhedsplatformen, der passer bedst til de enkelte målgrupper. Udviklingen sker sammen med Sundhedsfaglige Råd samt lokal ledelse, der bidrager med bedste praksis. Den samlede indsats forventes bl.a. at bidrage med op til 30 % reduktion i sygeplejedokumentation.
Mere behandling i hjemmet – sparet tid og kapacitet samt øget patienttilfredshed
Med flere ældre og behandlingskrævende patienter i fremtiden, er Region Hovedstaden nødt til at tænke nyt i forhold til mødet med patienten. Gennem den digitale platform MinSP (Min Sundhedsplatform) rykker stadig mere behandling ud i hjemmet. Dette gælder fx gravide med komplikationer, som nu kan være ’indlagt’ 8 uger i hjemmet fremfor på hospitalet.
Hurtigere og bedre udredning gennem styrket billeddiagnostik
Mange patientforløb starter med en scanning, røntgen eller lignende. Derfor kan billeddiagnostikken udgøre en flaskehals i forhold til patientkøer og overholdelsen af udrednings- og behandlingsretten. De digitale potentialer på det billeddiagnostiske område er store. Eksempelvis har indførslen af kunstig intelligens (AI baseret teknologi) på mammografiområdet sparet op til 30 pct. af radiologernes tid ved brystkræftscreeninger, uden at det går udover kvaliteten. Endvidere arbejdes der med i 2022-23 at indføre et nyt billeddiagnostisk system, der bl.a. medfører bedre arbejdsbetingelser (fx i form af styrket billedkvalitet og driftsstabilitet), men også muliggør nye, bedre arbejdsgange.
Perspektiver og input fra drøftelsen indgår i det videre arbejde med digitaliseringstiltag, der skaber mere tid til patienterne i Region Hovedstaden.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 12. juni 2023.
Mette Harbo /Anders Balling
22070610
Bilag 1: Udvikling af et bæredygtigt sundhedsvæsen - oplæg d. 16. januar FRU
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Godkendt.
Lartey Lawson (B) og Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.
Hvert af de stående udvalg skal godkende en mødeplan med dato og tidspunkter for møder i deres respektive udvalg. I denne sag fremgår administrationens forslag til fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets mødeplan for 2024.
Stående udvalg skal selv vedtage sin mødeplan, ifølge styrelsesloven. Det er dog hensigtsmæssigt, at udvalgets mødeplan tager hensyn til regionsrådets og de øvrige udvalgs mødeplanlægning.
Administrationen har derfor med baggrund i den mødeplan, som er vedtaget for regionsrådets og forretningsudvalgets møder, udarbejdet et forslag til mødeplan for fastholdelses- og rekrutteringsudvalget. Administrationen har i sit forslag til mødeplan desuden taget højde for de medlemmer, der sidder i mere end ét udvalg, samt at en sag normalt skal kunne behandles færdigt i udvalg, forretningsudvalg og regionsråd i løbet af en måned eller halvanden.
Mødeplanen indeholder møder frem til udgangen af 2024, og møder i fastholdelses- og rekrutteringsudvalget vil som udgangspunkt blive afholdt på Regionsgården i Hillerød.
Administrationen foreslår, at fastholdelses- og rekrutteringsudvalget i 2024 holder udvalgsmøder på følgende dage:
Det samlede udkast til en mødeplan for de stående udvalg fremgår af bilag 1.
Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget tiltræder indstillingen, er forslaget til udvalgets mødeplan for 2024 vedtaget.
Såfremt fastholdelses- og rekrutteringsudvalget tiltræder indstillingen, vil forslaget til udvalgets mødeplan for 2024 blive offentligt tilgængeligt på regionens hjemmeside.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 12. juni 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne
22001961
Bilag 1: Mødeplan for udvalgene 2024
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Udvalget prioriterede budgetinitiativerne:
5.1: Styrket central arbejdsmiljøindsats
5.2: Efteruddannelse og kompetenceudvikling.
5.7: Seniorer – regionens erfarne ressourcer.
5.9: Udenlandsk arbejdskraft
5.10: Videreførelse af Enhed for Klinisk Træning.
I forhold til budgetinitiativerne 5.1 og 5.9 ønskede udvalget en justering, som vil fremgå i budgetkataloget for sundhedsområdet.
Udvalget ønskede endvidere, at initiativ 5.8 om 4-dages arbejdsuge fremgår som tekstforslag i den videre budgetproces.
Lartey Lawson (B) og Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.
Forretningsudvalget godkendte på mødet den 24. januar 2023 den overordnede tidsplan for budgetproces 2024-2027. Efterfølgende har forretningsudvalget på mødet den 7. marts 2023 fastlagt rammerne for de stående udvalgs deltagelse og bidrag til den kommende budgetproces. Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget blev ved mødet den 24. april 2023 introduceret til budgetprocessen. Den 23. maj 2023 besluttede fastholdelses- og rekrutteringsudvalget at få kvalificeret 10 budgetinitiativer til behandlingen af nærværende sag (bilag 1-10). Udvalget skal ved behandlingen af dette punkt drøfte og beslutte, hvilke budgetinitiativer, som udvalget indstiller til budgetprocessen i august.
Fastholdelses- og rekrutteringsudvalget bidrager sammen med de øvrige stående udvalg til budgetprocessen for budget 2024-2027. Udvalget skal på dette møde blive enige om maksimalt fem forslag til budgetinitiativer, som indstilles til den videre budgetforhandling. Besparende initiativer tæller ikke med, og der er ingen begrænsning i antallet af dem.
Initiativer, som fastholdelses- og rekrutteringsudvalget sender videre til budgetforhandlingerne i august/september kan ikke anses som vedtagne i det kommende budget alene fordi, udvalget har prioriteret dem.
De økonomiske rammer for regionens budgetlægning 2024-27 afhænger af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. Økonomiaftalen bliver forelagt i juni måned. Det forventes, at økonomiaftalen bliver stram.
De politiske forslag til budgetinitiativer inden for fastholdelses- og rekrutteringsudvalgets ressort fremgår nedenfor:
Administrationen vil efterfølgende samle udvalgenes budgetinitiativer til budgetforhandlingerne i august.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 12. juni 2023.
Op til fem initiativer bliver sammen med de øvrige udvalgs initiativer samlet i to kataloger - ét for sundhedsområdet og ét for regional udvikling. Katalogerne kommer i spil i forbindelse med selve budgetforhandlingerne i august, hvor der er fokus på prioritering af midlerne i regionens råderum.
Kirstine Vestergård Nielsen / Jon Rantzau Harne
22072521
Bilag 1: 5.1: En styrket central arbejdsmiljøindsats
Bilag 2: 5.2: Efteruddannelse og kompetenceudvikling
Bilag 4: 5.4: Studerende og nyuddannede
Bilag 5: 5.5: Opsparing af betalt orlov til ansatte
Bilag 6: 5.6: Branding jf. Det handler om arbejdsliv
Bilag 7: 5.7: Seniorer - regionens erfarne ressourcer
Bilag 8: 5.8: 4 dages arbejdsuge
Bilag 9: 5.9: Udenlandsk arbejdskraft
Bilag 10: 5.10: En videreførsel af Enhed for Klinisk Træning
Administrationen indstiller til fastholdelses- og rekrutteringsudvalget:
Taget til efterretning.
Lartey Lawson (B) og Turan Akbulut (C) deltog ikke i sagens behandling.
Der blev med Region Hovedstadens budgetaftale for 2023 afsat 3,3 millioner årligt i perioden fra 2023-2025 til Copenhagen Health Innovation.
Midlerne bevilges, så Copenhagen Health Innovation kan fortsætte deres aktiviteter og udbygge med nye initiativer, som understøtter rammerne for, at hospitalspraksis og uddannelse kan mødes og sikre, at de studerende bliver bedre rustet til at fortsætte den idérige indsats, når de træder ud på arbejdsmarkedet.
Siden 2016 har Copenhagen Health Innovation-arbejdet på at styrke hovedstadsregionens sundhedsinnovation og uddannelser. Copenhagen Health Innovation er Region Hovedstadens indsats for innovative uddannelsessamarbejder, der bygger bro mellem praksis og uddannelse. Gennem samarbejder med førende uddannelses- og videns-institutioner skaber og understøtter Copenhagen Health Innovation mødet mellem klinikere og ikke-sundhedsfaglige studerende i samarbejdet om løsninger til fremtidens sundhedssektor.
Copenhagen Health Innovation har i deres første fase fokuseret særligt på tre indsatser:
Copenhagen Health Innovations’s arbejde understøtter endvidere Region Hovedstadens kommende uddannelsesstrategi ”Det bedste sted at lære”, idet at der i Copenhagen Health Innovation Partnerskab arbejdes både praksisnært, helhedsorienteret og databaseret. Der fokuseres endvidere på at udvikle samarbejder med uddannelsesinstitutioner for bl.a. for at øge viden om og interesse for sundhedsuddannelserne fra faggrupper, der ikke normalvis ser i den retning.
Såfremt indstillingen følges, tager fastholdelses- og rekrutteringsudvalget sagen til efterretning.
Sagen forelægges fastholdelses- og rekrutteringsudvalget den 12. juni 2023.
Kirstine Vestergård Nielsen/ Charlotte Hess
23017856
Bilag 1: Indsatser 2023 - Copenhagen Health Innovation
Punkter til eventuelt.