Forretningsudvalg - mødesager

Punkter på dagsordenen

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Forsøg med borgerforslag til regionsrådet
  3. Status for målopfyldelse af forløbstider i kræftpakker og overskridelser af bekendtgørelsen om maksimale ventetider
  4. Status for overholdelse af udredningsretten for somatik og psykiatri
  5. Kirurgisk aktivitet, ventetider og forbrug på privathospitaler
  6. Status for situationen med skimmelsvamp og scenarier for placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet
  7. Lukket punkt.
  8. Lukket punkt.
  9. 2. økonomirapport 2024
  10. Anden drøftelse af budgetinitiativer 2025-2028 inden for Forretningsudvalgets ressortområde
  11. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Bispebjerg
  12. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Hvidovre
  13. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Nordsjælland
  14. Tillæg til købsaftale Frederiksberg
  15. Udmøntning af "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" og "Aftale om bedre psykiatri"
  16. Forslag til mødeplan for forretningsudvalg og regionsråd for 2025
  17. Generel orientering fra ledelsen
  18. Eventuelt
  19. Underskriftsark

Medlemmer

1. Godkendelse af dagsorden

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Sagerne 6, 7, 8 og 14 samt meddelelse 6 var eftersendt.

Meddelelse 1 "Resultat af regionens kontrolarbejde i 2023" og  meddelelse 4 "Halvårlig status for Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, samfundsansvar og praktikpladser, juni 2024" blev drøftet.

Dagsordenen var herefter godkendt.

Der var modtaget afbud fra Carsten Scheibye (V).

Tormod Olsen (Ø) ankom kl. 10.08.

Mødet sluttede kl. 12.45..

2. Forsøg med borgerforslag til regionsrådet

INDSTILLING

Administrationen indstiller over for forretningsudvalget og regionsrådet:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Ikke anbefalet.

Forretningsudvalget er enige om at forslaget skal genfremsættes til oktober 2024, når økonomi, proces og tidsplan er yderligere afdækket.  

Carsten Scheibye (V) og Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

På regionrådsmødet den 30. januar 2024 blev der stillet et medlemsforslag af Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre vedrørende en fremtidig borgerforslags-ordning i Region Hovedstaden. 

Med sagen lægges der op til en realitetsbehandling af medlemsforslaget, herunder godkendelse af etableringen af ordningen på alle regionens opgaveområder som en forsøgsordning i resten af indeværende valgperiode, hvorefter ordningen vil blive evalueret. 

SAGSFREMSTILLING

I regionsrådet er der et generelt ønske om, at borgerne i Region Hovedstaden skal inddrages og høres i politiske beslutningsprocesser på regionens område. Region Hovedstaden har mange gode erfaringer med at inddrage borgerne i de politiske processer.  Medlemsforslaget lægger op til at åbne endnu mere op for den direkte inddragelse af borgernes ønsker og forslag til konkrete forbedringer eller løsninger på regionens opgaveområder. 

En ordning med borgerforslag kan være med til at styrke det regionale demokrati og legitimiteten af regionens beslutninger. Ved at inddrage borgerne i udviklingen af regionen er der mulighed for at få kreative forslag og anbefalinger til løsning af problemstillinger. Borgerforslagene giver mulighed for at borgere, som normalt ikke deltager i det politiske arbejde, kan søge indflydelse med konkrete initiativer og forslag. 

Forsøgsordning på regionens opgaveområder (sundhed og regional udvikling)

Det foreslås at borgerforslag etableres som forsøgsordning på regionens opgaveområder inden for sundhed og regional udvikling i 1 år.  Forsøgsordningen evalueres ved udgangen af indeværende valgperiode i forhold til, om det er en ordning, der skal fortsætte i den nye valgperiode. 

Udgifterne ved en 1-årig forsøgsordning på alle regionens opgaveområder vil omfatte indkøb af licens til digital platform for borgerforslag på ca. 360.000 kr.. Dertil anslås, at der skal bruges 1 administrativt årsværk til kommunikation, håndtering af borgerkontakt, screening af forslag, kampagner mv.

Regionen har allerede en kontrakt med en udbyder af en digital borgerplatform på det regionale område, (inkl. databehandler aftaler mv.). Platformen kan med en ny kontrakt og tilkøbsmulighed bruges til håndtering af borgerforslag for hele regionen. Ordningen forventes at kunne etableres i 4. kvartal 2024.

Evaluering 

Efter 1 år vil ordningen evalueres, hvor der tages stilling til, om den skal fortsætte i den nye valgperiode. Evalueringen sigter mod at opnå viden om, hvordan processen med borgerforslag er forløbet, hvilken værdi ordningen har skabt og hvilke erfaringer, som regionen tager med sig frem mod næste valgperiode. Her tænkes der bl.a. på ressourceforbruget ved kommunikation- og kampagneindsats, håndteringen og screeningen af henvendelser og kontakten med borgerne samt hvor mange borgerforslag, som reelt er nået til behandling hos regionsrådet. 

Platform til borgerforslag 

I forbindelse med budgetaftalen for 2023 blev det aftalt, at der på det regionale udviklingsområde skulle igangsættes et pilotprojekt med en digital platform i forbindelse med borgerinvolvering. 

Center for Regional Udvikling har siden januar 2023 brugt den digitale borgerinddragelsesplatform Citizenlab til information og kontakt med borgere i forbindelse med bl.a. opgaveudvalg på trafikområdet, borgersamlinger og ungeklimaråd. Platformen er også designet til at kunne behandle borgerforslag. Platformen bruges bl.a. af Københavns Kommune til at behandle deres borgerforslag og er samme platform, som Region Sjælland ønsker at bruge til deres kommende behandling af borgerforslag (bilag 1). Administrationen vurderer umiddelbart, at platformen vil være egnet til håndtering af borgerforslag i regionen. 

På platformen kan borgere udelukkende registrere sig via deres MitID. På denne måde verificeres det, at borgere er bosiddende i Region Hovedstaden og er over 18 år. Login med MitID sikrer desuden, at borgerne kun kan stemme én gang pr. forslag. Administrationen er klar over, at der er nogle borgere, som er fritaget Digital Post. Der vil her kigges på etablering af en alternativ løsning. 

Politisk behandling af borgerforslag 

Når borgere sender et forslag ind på platformen, vil det skulle igennem en screeningsproces hos administrationen, som vil tage stilling til, om forslaget er inden for regionens myndighedsområde, overholder dansk lovgivning, og om det på nogen måde er krænkende/stødende. Hvis forslaget opfylder betingelserne, vil forslagsstiller have 6 måneder til at indsamle det krævede antal støtter. På regionrådsmødet den 30. januar 2024 var der i regionsrådet opbakning til, at administrationen skulle arbejde videre med et forslag, der tog afsæt i, at der skulle være 1000 støtter, hvilket er svarende til 0,05% af regionens borgere. 

Borgerforslag, som har opnået det politisk besluttede antal støtter, vil løbende blive forelagt forretningsudvalget med administrationens bemærkninger. De forslag med flest støtter vil komme til behandling først. Forretningsudvalget beslutter det videre forløb for borgerforslaget, hvor f.eks. det kan sendes til regionsrådet, et stående udvalg til ydeligere behandling eller helt afvises.

Ressourcer

Ordningen om borgerforslag vil kræve administrative ressourcer, køb af licens og indsatser, der skal synliggøre muligheden for at stille borgerforslag. En koordineret og professionel kommunikations- og kampagneindsats er en forudsætning for at udbrede kendskabet om ordningen til borgerne og omverdenen. Det kan f.eks. være SoMe opslag, opdatering af hjemmeside, borgerkontakt, kampagne, kommunikationsindsats mm. 

Derudover kræver ordningen administrativ håndtering af selve borgerforslagene herunder borgerkontakt samt vurdering og screening af forslagenes relevans. 

Samlet estimerer administrationen, at planlægning og udførelse af kommunikations- og kampagneindsats samt håndtering af borgerforslag vil kræve 1 årsværk. Dertil kommer udgifter til køb af licens hos digital platform, afholdelse af udgifter til annoncer og afholdelse af events.

Erfaringer med borgerinddragelse i Region Hovedstaden 

Ved konstitueringen for indeværende valgperiode aftalte partierne at nedsætte 4 opgaveudvalg, hvor borgere deltager for at komme med viden og input til udviklingen af sundhedsvæsenet og det regionale udviklingsområde. Regionsrådet har i valgperioden haft opgaveudvalg om henholdsvis corona, en værdig sidste tid og trafikområdet. Regionsrådet behandler kommissorium for valgperiodens fjerde og sidste opgaveudvalg om kvindesygdomme på regionsrådsmøde. Det forventes at første møde for det sidste opgaveudvalg afholdes i september 2024. 

Regionen inddrager også borgerne ved borgersamlinger og borgermøder. Seneste borgersamling var Region Hovedstadens Borgersamling Bæredygtigt Forbrug, som forløb fra foråret 2022 til foråret 2023. Her formulerede 44 borgere, sammensat på tværs af befolkningen, anbefalinger for en fremtid med bæredygtigt forbrug til politikere i Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Frederiksberg, Rudersdal og Vejle Kommune. Dertil har Region Hovedstaden også afholdt flere borgermøder, hvor borgere er blevet inviteret til dialog om et særligt emne. Seneste borgermøde omhandlede forureningen på Collstropgrunden i Hillerød, som blev afholdt i december 2023. 

Borgerinddragelsen sker dertil ved, at regionsrådsformanden mødes med borgere i sin træffetid, borgere kan skrive til regionsrådsformanden og regionsrådsmedlemmerne, og det er muligt for alle borgere at stille mundtlige spørgsmål til regionsrådet i forbindelse med spørgetid på regionsrådsmøder. Dertil er det muligt for enkeltpersoner eller grupper at få foretræde for de stående udvalg og forretningsudvalget, såfremt det er inden for udvalgets ressortområde. Endelig har regionen løbende høringer, herunder høringsmøder. 

KONSEKVENSER

Såfremt sagen godkendes vil administrationen igangsætte en 1-årig forsøgsordning af borgerforslag, som kan træde i kraft i 4. kvartal 2024. Ordningen vil blive evalueret inden udgangen af valgperioden med henblik på at denne viden kan bruges til at kvalificere borgerinddragelse i kommende valgperiode. 

ØKONOMI

Ved en 1-årig forsøgsordning på alle regionens opgaveområder vil omkostningerne for licens af platformen til borgerforslag ligge på ca. 360.000 kr. Hertil vil en samlet kommunikationsindsats og håndtering af borgerforslag komme til at løbe op i ca. 1 årsværk i administrative udgifter. Hvis ordningen fortsætter efter det første års forsøg, vil omkostningerne for platformen herefter være ca. 280.000 om året. 

I første fase i 2024 vil finansieringen til etablering af borgerforslag (indkøb af platform) kunne finansieres af politikerkontoen. De administrative opgaver med fx forberedelse af kommunikation og dialog med platformsudbyder mv.dækkes i 2024 af den allerede afsatte ramme. I 2025 skal finansieringen (faste udgifter til platformen + administrative udgifter) findes i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2025 i september 2024. 

ÅrModtagerBeløbVarighedFinansiering
2024 Center for Politik og Kommunikation  360.000 kr. Engangsudgift Politikerkontoen
2025Center for Politik og Kommunikation880.000 kr. Fast udgift (såfremt ordningens videreføres) Budget 2025

 

KOMMUNIKATION

Ved tiltrædelse af indstillingen vil der blive udarbejdet en kommunikationsplan for borgerforslag og borgerinddragelse gennem borgerplatformen.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Marie Kruse / Christian Holm

JOURNALNUMMER

24033563

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Borgerforslag i Københavns Kommune og Region Sjælland (1)

3. Status for målopfyldelse af forløbstider i kræftpakker og overskridelser af bekendtgørelsen om maksimale ventetider

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

  1. at drøfte status for hospitalernes overholdelse af målopfyldelse af forløbstider i kræftpakker med afsæt i sagen
  2. at drøfte status på maksimale ventetider på kræftområdet, herunder overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Drøftet.

Carsten Scheibye (V) og Tormod Olsen (Ø) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forretningsudvalget forelægges med denne sag den månedlige status for regionens målopfyldelse vedrørende de anbefalede forløbstider i kræftpakkerne samt en status for overholdelsen af de maksimale ventetider. 

Målsætningen for andel af kræftpakkeforløb, som holder sig inden for de anbefalede standardforløbstider, udgør det overordnede regionale udviklingsmål, som er besluttet i forlængelse af regionsrådets arbejde med værdibaseret sundhed. I november 2020 vedtog forretningsudvalget, at 85 % af kræftpatienterne skal behandles inden for standardforløbstiderne i kræftpakkerne.   

SAGSFREMSTILLING

Gennem længere tid er udviklingen i forløbstiderne i kræftpakkerne blevet fulgt tæt både på politisk og administrativt niveau. Direktionerne på hospitalerne følger området tæt, og der arbejdes systematisk på at afhjælpe udfordringer, herunder sikre en optimal udnyttelse af kapaciteten med henblik på overholdelse af regionens målsætninger. Af denne sag fremgår der ikke tal for maj måned, da disse tal endnu ikke er klar. Der vil inden sommerferien blive sendt tal for maj måned til forretningsudvalget.  

Status på den samlede målopfyldelse for forløbstider i kræftpakkerne 
Forløbstiderne i kræftpakkerne er faglige anbefalinger til, hvor lang tid de enkelte dele af pakkeforløbet bør tage i et standardforløb. Da der er tale om standardforløb, vil der være mange forløb som afviger fra standarden pga. fx kompleksitet, individuelle forhold mv. Der er tale om faglige rettesnore og ikke lovbundne patientrettigheder, som eksempelvis de maksimale ventetider.

Der er i Region Hovedstaden fastsat et politisk mål om, at 85 % af patienterne i kræftpakkeforløb skal behandles inden for de anbefalede standardforløbstider i kræftpakkerne. I marts 2024 blev 81 % af patienterne behandlet inden for standardforløbstiderne i kræftpakkerne, mens målopfyldelse for april 2024 er 74 %. Seneste data for målopfyldelsen for forløbstiderne fremgår af vedlagte bilag 1, som er opdateret pr. 20. maj. Koncerndirektionen har truffet beslutning om, at sagerne kun skal indeholde data med hele måneder og dermed ikke foreløbige tal. 

Tabel 1: Målopfyldelse i kræftpakkerne for december 2023-april 2024. 

Maksimale ventetider på kræftområdet
Rigsrevisionen offentliggjorde deres beretning om overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter den 15. april 2024. På baggrund af Rigsrevisionens beretning har Region Hovedstaden lavet yderligere tiltag for at følge området for de maksimale ventetider. Ledelsen i regionen, politisk og administrativt har løbende fulgt særligt forløbstiderne i kræftpakkerne, og dette er nu suppleret med månedlige data for forløb omfattet af de maksimale ventetider. 

Beskrivelse af maksimale ventetider for januar til april 2024
I tabel 2 er en oversigt over maksimale ventetider for perioden januar til april 2024 for henholdsvis ventetid til udredning, initial behandling samt behandling efter initial behandling fordelt på patientforløb, der ligger inden for den maksimale ventetid på 14 dage samt på forsinkelsesårsager for de forløb, som ikke ligger inden for den maksimale ventetid.

Oversigten over de maksimale ventetider er tilpasset den nye nationale monitorering for maksimale ventetider på kræftområdet fra januar 2024. Oversigten indeholder tal fra januar til april 2024, da data er tilpasset den nye monitoreringsmodel. Der vil løbende blive tilføjet data fra flere måneder.

Det ses af oversigten, at størstedelen af de forløb, som ligger ud over den maksimale ventetid, skyldes hensyn til patientens helbred eller patientens eget ønske. Der er få forløb, hvor bekendtgørelsen ikke er overholdt. De forløb, hvor tidsfristen i den maksimale ventetid er overskredet, men hvor patienten er informeret om patientrettigheder og har accepteret den tilbudte tid (og hvor bekendtgørelsen dermed er overholdt), kan være udtryk for kapacitetsudfordringer. Hvis andelen er lav, skyldes det ofte uforudsete ting, som eksempelvis sygdom blandt det sundhedsfaglige personale, registreringsfejl og lignende. Hvis andelen er høj, kan det det skyldes mere systematiske kapacitetsudfordringer. 

Tabel 2: Oversigt over maksimale ventetider for januar til april 2024 (antal og pct.)

Brystkræft

På Herlev og Gentofte Hospital var der i april måned 6 forløb inden for brystkræft, hvor tidsfristerne for de maksimale ventetider til udredning start ikke er overholdt, men hvor patienten har accepteret en senere tid (registreret som bekendtgørelsen er overholdt, forsinkelsesårsag er ”patient informeret og accepteret”). Herlev og Gentofte Hospital oplyser, at der ikke har været ventetid til klinisk mammografi. Herlev og Gentofte Hospital har fundet, at der er tale om fejlregistreringer på patienter på brystkirurgisk afdeling, herunder forkert patientforløbsperiode og forsinkelsesårsag. Der er hovedsageligt tale om patienter, hvor de selv eller pårørende har ønsket en anden tid. 

Derudover var der 25 forløb inden for brystkræft, hvor tidsfristerne for de maksimale ventetider til initial behandling ikke er overholdt, men hvor patienten har accepteret en senere tid (registreret som bekendtgørelsen er overholdt, forsinkelsesårsag er ”patient informeret og accepteret”). Herlev og Gentofte Hospital oplyser, at årsagen til forsinkelserne skyldes, at ventetiden til operation i påsken steg pga. de mange helligdage. Kort efter påske faldt ventetiden igen. Desværre steg ventetiden i maj igen pga. helligdage. Der er og har været kontakt mellem alle afdelinger i landet både i regi af det nationale kræftsamarbejde og mere generelt via den tværregionale Specialenhed for behandling af livstruende sygdomme, men alle afdelinger er presset og det er sjældent, at et enkelt hospital har mulighed for at hjælpe øvrige hospitaler. Via Specialenheden er muligheden for en aftale med Södra Ävlsborgs Sjukhus (SÄS) i Borås og Sahlgrenska University Hospital i Gøteborg blevet undersøgt. Regionen har fået afslag på anmodningen bl.a. forårsaget af deres sygeplejestrejke og presset på hospitalerne. Herlev og Gentofte Hospital har arbejdet fokuseret på at tilvejebringe ekstra lejekapacitet, hvilket er lykkedes og ventetiden er nedbragt. Der har været tale om kortere overskridelser.

Prostatakræft

På Herlev og Gentofte Hospital var der i april måned 57 forløb inden for prostatakræft, hvor tidsfristerne for de maksimale ventetider til udredning start ikke er overholdt, men hvor patienten har accepteret en senere tid (registreret som bekendtgørelsen er overholdt, forsinkelsesårsag er ”patient informeret og accepteret”). Herlev og Gentofte Hospital oplyser, at årsagen til den forlængede ventetid skyldes mangel på lægekapacitet og dermed tider på de ambulante spor, specielt i forbindelse med påsken, hvor der blev oparbejdet en pukkel, som er taget med ind i april. Derudover har Herlev og Gentofte Hospital begrænset kapaciteten i aftenambulatorier og lukket disse kl. 18 mod tidligere kl. 20, hvilket har givet færre tider. Der har siden starten af 2024 været flere henvisninger af patienter med mistanke om prostatakræft, hvilket også har været med til at presse kapaciteten. Ventetiden er aktuelt igen inden for 14 dage. 

For at løse kapacitetsudfordringerne bliver der flyttet lægekapacitet fra operationsgangen til ambulatoriet i de tilfælde, hvor det har været muligt. Bookede lister gennemgås mhp. flytning af patienter fra læge til sygeplejer, i de tilfælde hvor det vurderes fagligt muligt, og rekruttering af læger øges.

Der gøres opmærksom på, at det i den nye vejledning fra Sundhedsstyrelsen om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme som blev offentliggjort den 11. april, fremgår at patienter henvist i filterfunktion ikke er omfattet af de maksimale ventetider. En filterfunktion er beskrevet som undersøgelser, der skal kvalificere grundlaget for henvisning til pakkeforløb. Derfor vurderer Herlev og Gentofte Hospital, at størstedelen af de 57 forløb inden for prostatakræft ikke har været omfattet af de maksimale ventetider. Størstedelen af patientgruppen burde have været registreret som udredningspatienter. Dette er under afklaring med de øvrige regioner, så der sikres ensartet praksis på tværs af regionerne. De tider, patienterne har modtaget, har været udover de 14 dage i maksimale ventetider, og har været overskredet med få dage.

Det videre arbejde 

Administrationen følger løbende udviklingen på alle kræftområderne med henblik på at monitorere, om der er områder, hvor der er systematiske og længerevarende kapacitetsudfordringer. Forretningsudvalget vil som hidtil få forelagt en månedlig sag med status på overholdelsen af forløbstider i kræftpakkerne og de maksimale ventetider. Administrationen følger desuden op på områderne, så snart der ses en indikation på udfordringer.

KONSEKVENSER

Der vil også fortsat være fokus på målopfyldelsen for standardforløbstiderne i kræftpakkerne samt overholdelse af bekendtgørelsen af de maksimale ventetider. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond / Nicoline Mie Tesch

JOURNALNUMMER

20024815

Bilag

Bilag 1: Målopfyldelse pakkeforløb for kræft

Bilag 2: Oversigt maksimale ventetider

4. Status for overholdelse af udredningsretten for somatik og psykiatri

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Drøftet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Overholdelse af udredningsretten er et regionalt udviklingsmål i Region Hovedstaden, som er besluttet i forlængelse af regionsrådets arbejde med værdibaseret sundhed. Forretningsudvalget vedtog i juni 2020 et delmål om, at 70 % af patienterne skal være udredt inden for 30 dage, og at udredningsretten skal være overholdt for 95 % af patienterne. 

Forretningsudvalget forelægges med denne sag den månedlige status for regionens overholdelse af udredningsretten for somatik og psykiatri.

SAGSFREMSTILLING

Udviklingen i regionens overholdelse af udredningsretten bliver fulgt tæt både på politisk og administrativt niveau. Direktionerne på hospitalerne følger området tæt, og der arbejdes systematisk på at afhjælpe udfordringer samt at sikre en optimal udnyttelse og tilpasning af kapaciteten. Derudover er der et særligt fokus på at robustgøre kapaciteten til operationsområdet, opgaveflytning mellem faggrupper og rekruttering og fastholdelse af personale. Dette fokus understøtter et målrettet og systematisk arbejde med at sikre, at patienter i Region Hovedstaden tilbydes hurtig udredning og behandling.  

Koncerndirektionen har truffet beslutning om, at sagerne kun skal indeholde data med hele måneder og dermed ikke foreløbige tal. Grundet lang proces for levering af bilag indeholder bilagene i denne sag dog fortsat tal fra den foreløbige måned. Fremadrettet fremgår kun hele måneder af bilag og af tekst.

Udviklingen i overholdelse af udredningsretten 
Af nedenstående tabel fremgår udviklingen i overholdelse af udredningsretten fra november 2023 til og med april 2024 sammenholdt med de politiske mål for udredningsretten. Det skal bemærkes, at der kan forekomme efterregistreringer, hvorfor data ikke er endelige. Af vedlagte bilag 1 fremgår, hvordan data fluktuerer over tid for overholdelse af udredningsretten. 

Overholdelse af udredningsretten sammenholdt med de politiske mål er som følgende: 

Tallene for udredningsretten for hhv. somatikken, voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien i april kommenteres nedenfor.  

Somatik
I april blev udredningsretten overholdt for 81 % af patienterne i somatikken, og 59 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage.

Voksenpsykiatri
I april blev udredningsretten overholdt for 98 % af patienterne i voksenpsykiatrien, og 92 % blev udredt inden for 30 dage.

Børne- og ungdomspsykiatrien
Der har gennem en længere årrække været en kraftig stigning i antallet af børn og unge, der bliver henvist til børne- og ungdomspsykiatrien i regionen. Antallet af henvisninger er fra 2014 og frem til nu mere end fordoblet. Stigningen i antallet af henvisninger forventes at fortsætte i de kommende år. Der henvises til vedlagte bilag 2 for oversigt over udviklingen i antal af henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien fordelt pr. måned i perioden januar 2021 til og med april 2024. Udsvinget i antallet af henvisninger pr. måned skyldes perioder med ferier og helligdage, særligt i sommerferieperioden.

Antallet af henvisninger stiger hurtigere end børne- og ungdomspsykiatriens mulighed for at tage patienter ind, hvilket har medført udfordringer i forhold til at overholde udrednings- og behandlingsretten. Det samme billede ses i resten af landet. I april 2024 blev udredningsretten overholdt for 11 % af patienterne, og 10 % af patienterne blev udredt inden for 30 dage. 

Den nye fællesregionale registreringspraksis for børne- og ungdomspsykiatrien blev implementeret i regionen den 18. december 2023. Som forventet betyder den nye registreringspraksis, at der nu ses et tydeligt fald i overholdelse af udredningsretten. Årsagen til, at faldet kommer løbende og forskudt fra december, er, at udredningsforløb først indgår i monitoreringen, når forløbet er afsluttet. Med den ændrede fortolkning og registreringspraksis sker dette derfor senere i patienternes forløb. Det er forventningen, at implementeringen af den nye registreringspraksis er fuldt indlejret i data for juni 2024, herefter vil niveauet for overholdelse af udredningsretten fremgå. Det er meget vanskeligt at vurdere, hvad det forventede niveau for overholdelse af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien vil være efter udløbet af juni måned. Det skyldes, at udviklingen i udredningsretten afhænger af mange forskellige forhold, der er svære at forudse (udvikling i antal henvisninger, henvisningsart, udredningskomplikationer mm.). For yderligere information henvises til bilag 3. 

For yderligere information henvises til psykiatriens oplæg på møde den 9. april 2024, hvor børne- og ungdomspsykiatriens arbejdet med kapacitet, flow og udredningsretten blev præsenteret. De registreringsændringer, der er implementeret, medfører en ændret registreringspraksis, men der sker ikke ændringer i det kliniske arbejde og dermed heller ikke i patienternes udredningsaktiviteter og behandlingstilbud. 

Indenrigs- og Sundhedsministeren har nedsat et bredt sammensat rådgivende udvalg, der skal være med til at gentænke patientrettighederne i børne- og ungdomspsykiatrien således, at de bedre understøtter gode patientforløb og afspejler et område, hvor udredning og behandling ofte foregår parallelt. Udvalgets overvejelser om patientrettigheder til børne- og ungepsykiatrien forelægges for ministeren sommeren 2024.

På møde i social- og psykiatriudvalget den 24. maj 2023 drøftede udvalget en analyse af, hvordan børne- og ungdomspsykiatrien kan fremtidssikres set i lyset af det stigende antal henvisninger, hvor udvalget tog orienteringen om igangsættelse af de første prioriterede indsatser i 2023 til efterretning. Udvalget bliver løbende orienteret om status på indsatserne og drøfter behov for igangsættelse af yderligere indsatser, der skal understøtte kapacitetstilpasning i børne- og ungdomspsykiatrien. Der er desuden igangsat et arbejde med at udarbejde en ny regional psykiatriplan, hvor de prioriterede indsatsområder er hhv. børn og unge samt svær psykisk sygdom.

Tilførsel af ressourcer til børne- og ungdomspsykiatrien

Regionsrådet modtog den 3. april 2024 en orientering om Regeringen, KL og Danske Regioners aftale om udmøntning, implementering og opfølgning på "Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022) og "Aftale om en bedre psykiatri" (2023). Med udmøntningsaftalen er der nu fastlagt den økonomiske fordeling af midler mellem regioner og kommuner.  Region Hovedstadens andel på 138 mio. kr. fordeler sig med 31 mio. kr. til udmøntning af initiativer i "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022), 66 mio. kr. til udmøntning af initiativer i "Aftale om bedre psykiatri" (2023), 16 mio. kr. til udmøntning af initiativer i ”Handlingsplan for forebyggelse af selvmord” og 25 mio. kr. til initiativer efter Fields, som allerede er udmøntet i 2023. Der forelægges sager om udmøntningen af midlerne på ekstraordinært møde i social- og psykiatriudvalget d. 4. juni 2024, i forretningsudvalget d. 11. juni 2024 og i regionsrådet d. 18. juni 2024.

Der er allokeret både egne midler og finanslovsmidler over tid til at øge kapaciteten inden for børne- og ungdomspsykiatrien. I budgetaftalen for 2023 er der afsat 30 mio. kr. i 2023 og 35 mio. kr. årligt fra 2024 og fremefter til at styrke den ambulante kapacitet inden for børne- og ungdomspsykiatrien. Den seneste budgetaftale fra 2024 fokuserer på internetbaserede psykologbehandlinger for børn, unge og deres forældre gennem Internetpsykiatri. Der er afsat 2 mio. kr. i 2024, stigende til 2,7 mio. kr. fra 2025 til dette formål. 

KONSEKVENSER

Hospitalerne fortsætter arbejdet med overholdelse af mål på udredningsområdet.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Nathalie Knudsen

JOURNALNUMMER

20024815

Bilag

Bilag 1: Bilag 1: Datapakke om udredning tom 19-05-24

Bilag 2: Bilag 2: Udvikling i antal henvisninger til BUP Region H fra januar 2021 til april 2024

Bilag 3: Bilag 3: Notat fra RHP om forventet niveau for overholdelse af udredningsretten

5. Kirurgisk aktivitet, ventetider og forbrug på privathospitaler

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Drøftet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forretningsudvalget har siden efteråret 2020 kvartalsvis fulgt status for afvikling af udskudt aktivitet grundet covid-19, sygeplejestrejken og manglende personale efter strejkens ophør. Fra januar 2024 ophørte opgørelsen af udskudt aktivitet og i stedet følges udvalgte indikatorer fra regeringens akutplan på sundhedsområdet. 

I forbindelse med regeringens akutplan er der en målsætning om ’normalisering af ventetid’ realiseres i slutningen af 2024. Området følges tæt med monitorering af udrednings- og behandlingsforløb, herunder ventetid for patienterne.

SAGSFREMSTILLING

Med denne sag gives en status på ventetid til kirurgisk behandling samt kirurgisk aktivitet på privathospitaler og regionens hospitaler. 

Overordnet er tendensen positiv med øget kirurgisk aktivitet i 2024 og en gradvis nedbringelse af ventetiden for patienterne. Akutmidlerne fra staten og midler fra 3. økonomirapport 2023 samt 1. økonomirapport 2024 har understøttet denne positive udvikling.

Status på ventetid til kirurgisk behandling samt kirurgisk aktivitet på privathospitaler og regionens hospitaler

Regeringen har med akutaftalen på sundhedsområdet udviklet en model til at følge, om regionerne kommer op på normalt produktionsniveau og får bragt ventelisterne ned. Forretningsudvalget følger udvalgte indikatorer fra den nationale monitorering, der har betydning for ventetid for planlagte operationer, frem til udgangen af 2024: 

Tendensen for de tre indikatorer er helt overordnet positiv. Den kirurgiske aktivitet på regionens hospitaler er stigende, mens ventetiden til operation viser en faldende tendens i 2023 sammenlignet med 2022. Status for de tre indikatorer fremgår nedenfor.

Kirurgisk aktivitet* 

*Data for kirurgisk aktivitet indeholder både patienter, der har fået egentlige operationer foretaget på en operationsgang og patienter, der har fået andre kirurgiske indgreb.

Offentlige operationer: Figuren nedenfor viser antallet af udførte operationer i regionen fra 2022-24. Antallet af udførte operationer i regionen er i de første fire måneder af 2024 steget med ca. 4.000 operationer sammenlignet med samme periode 2023. Der er en stigning inden for de alle de store operationsspecialer. På grund af tidlig påske i 2024 er der en nedgang i aktiviteten i marts, hvorimod der er en opgang i april. De to foregående år er påsken faldet i april. 

Kirurgisk aktivitet, Region Hovedstaden 2022-24 (antal udførte operationer)

Private operationer: Figuren nedenfor viser antallet af udførte operationer på privathospitaler for regionen 2022-24. Antallet af udførte operationer på privathospitaler for regionen er i de første fire måneder af 2024 faldet med ca. 2.500 operationer sammenlignet med samme periode 2023. Dette er fortsat ca. 3.500 operationer mere end samme periode i 2020 og 2.000 operationer mere end 2021. Det er inden for ortopædkirurgien og øjenområdet, at der bliver foretaget flest operationer på privathospitaler. Ud over operationsområdet henvises et stort antal patienter til diagnostiske undersøgelser. 

Kirurgisk aktivitet, privathospitaler for Region Hovedstaden 2022-24 (antal udførte operationer)

Figuren nedenfor viser regionens kirurgiske produktionsværdi (egne hospitaler) for 2022-24. Indikatoren viser, at der i de første fire måneder af 2024 er omtrent samme produktionsværdi som samme periode 2023 og 5,4 % større produktionsværdi sammenlignet med 2022. Det nationale mål i regeringens akutplan er 3 % højere produktionsværdi i 2023 sammenlignet med 2022. Dette mål er opnået.

Kirurgisk produktionsværdi, Region Hovedstaden 2022-24 (DRG-værdi)

Ventetid til kirurgisk behandling 

Figuren nedenfor viser den gennemsnitlige ventetid til kirurgisk behandling i dage. Den gennemsnitlige ventetid til kirurgisk behandling var i april 2024 59 dage. Det er et fald på 10 dage siden april 2023 og 16 dage siden april 2022. 

Gennemsnitlig ventetid til kirurgisk behandling, Region Hovedstaden 2022-24 (dage)

Det nationale mål i regeringens akutplan er, at ventetiden til somatisk behandling er 37 dage +/-2 dage. Region Hovedstaden havde i april 2024 gennemsnitligt 35 dages ventetid til behandling (se bilag 1). Det nationale mål er dermed opnået. Målsætningen er i maj måned blevet justeret fra 33 dage +/- 2 dage af indenrigs- og sundhedsministeriet pga. en fejl i opgørelsesgrundlaget.

 

Afvikling af ventelister og omlægning af aktivitet på hospitalerne

I regeringens akutplan er der en målsætning om, at ’normalisering af ventetid’ realiseres i slutningen af 2024. Der arbejdes på dette mål gennem øgning af egen aktivitet, brug af privathospitaler samt omlægning af regionens egen operationsaktivitet.

Statens akutmidler har siden 2022 finansieret tiltag for at skabe ekstra aktivitet på regionens egne hospitaler og betaling for øget forbrug på privathospitaler. Akutpuljen er aftalt på baggrund af stigende ventetider til udredning og behandling som følge af pandemi og sygeplejekonflikten. Regionsrådet har i tillæg til akutpuljen bevilget 40 mio. kr. i 3. økonomirapport 2023 med henblik på at nedbringeventelister. Regionsrådet har i forbindelse med 1. økonomirapport 2024 udmøntet 50 mio. kr. til afvikling af ventelister på de kirurgiske specialer for at forkorte ventelisterne. Heraf er 25 mio. kr. udmøntet til ortopædkirurgien, hvor der har været flest ventende. Der er i samme forbindelse afsat 3 mio. kr. til konservativ behandling (træning) i stedet for operation. Hospitalernes indmeldinger i forbindelse med 2.økonomirapport er, at afvikling af ekstra aktivitet bliver igangsat som planlagt.

Med 2. økonomirapport lægges op til at prioritere yderligere midler til at fortsætte den ekstraordinære operationsaktivitet for at komme godt i mål på hospitalerne.

Regionen arbejder løbende med, hvordan den private kapacitet kan supplere regionale tilbud bedst, så alle patienter sikres et hurtigt og sammenhængende behandlingstilbud. Ortopædkirurgien har i en årrække været det speciale, der står for det største forbrug på privathospitaler. Der er nedsat en taskforce, der blandt andet arbejder med at optimere arbejdsgange vedbrug af privathospitaler, og som ser på om den regionale kapacitet kan udnyttes bedre inden for specialet.

Omlægning af operationsaktivitet

Regionen har stort fokus på at udnytte ressourcerne på operationsområdet bedst muligt. Med de eksisterende ressourcer er der er behov for at tilrettelægge operationer på nye måder og udnytte kapaciteten anderledes. Det betyder, at målet ikke kun er at komme tilbage aktivitetsniveauet som før covid-19, men også at have forbedret og effektiviseret operationerne. Der kan nævnes flere spor, som hospitalerne arbejder med for at omlægge aktiviteten på operationsområdet:

Der er nationalt blevet udviklet en ny uddannelse af operationsassistenter, hvor social- og sundhedsassistenter på et kortere kursus kan blive opkvalificeret til at varetage visse opgaver i forbindelse med operationer. Der opstartes hold for dette i efteråret 2024. Region Hovedstaden har desuden løbende udvidet uddannelseskapaciteten til specialuddannelsen inden for anæstesisygeplejersker. 

KONSEKVENSER

Forretningsudvalget vil på møde i september 2024 få en ny status på udvalgte indikatorer fra regeringens akutplan. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024. 

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/ Jesper Myrup

JOURNALNUMMER

24014937

Bilag

Bilag 1: Datapakke - Regeringens akutpakke 22 maj

6. Status for situationen med skimmelsvamp og scenarier for placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

  1. at orientering om status for situationen med skimmelsvamp på Rigshospitalet tages til efterretning
  2. at orientering om status for risikoanalyse af patientsikkerheden ved scenarier for fysisk placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet tages til efterretning

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Oplæg fra mødet er vedlagt (bilag 4).

Taget til efterretning.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Der har i de seneste måneder været øget fokus på forekomsten af skimmelsvamp på Rigshospitalet, herunder af håndteringen af skimmelsvamp, forebyggende behandling og patientsikkerhed, især med fokus på den skimmelsvamp, der er lokaliseret til Rigshospitalets bygninger.

Den samlede udvikling følges tæt. Der er ligeledes et arbejde i gang vedr. hospitalets afsnit for Børn og Unge med Kræft- og Blodsygdomme, hvor der har været et udbrud med netop denne type svamp.

Det er Rigshospitalets vurdering, at det er sikkert for patienterne at være i afsnittet. Der er ikke flere patienter, der får eller bliver syge af skimmelsvampeinfektioner, end på andre tilsvarende afdelinger i resten af landet og i andre lande. Afdelingen har nogle af verdens bedste behandlingsresultater.

Internationalt set ligger Danmark iblandt de øverste 2,1 pct. i forhold til tilbagefald og 1 års overlevelse for de mest syge børnekræftpatienter. Rigshospitalet er det hospital, der behandler flest af disse patienter.

Regionsrådet er løbende orienteret om sagen. Sagen blev senest behandlet på Forretningsudvalgets møde 9. april 2024. Seneste orientering fra Rigshospitalet fra 22. maj 2024 er vedlagt (bilag 1).

Forretningsudvalget orienteres med denne sag om status for situationen med skimmelsvamp, samt den igangværende risikoanalyse af patientsikkerheden ved scenarier for fysisk placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet. De overordnede scenarier er:

A) Blive i nuværende rammer i Sydfløjen med skimmelreducerende indsatser

B) Anden placering i Sydfløjen

C) Placering i anden bygning, Centralkomplekset

Den foreløbige analyse peger på A som det scenarie, der samlet set er mest sikkert for patienterne, i forhold til behandling af deres kræftsygdom og komplikationer til denne inkl. skimmelsvamp. I arbejdet med scenarierne arbejdes med en samlet vurdering af, hvordan den høje patientsikkerhed fastholdes.

En række børn har fået påvist skimmelsvamp af genotypen lokaliseret til Rigshospitalets bygninger i løbet af de seneste otte år, heraf har der været ét dødsfald, hvor skimmelsvampinfektion har været en fastslået faktor. I samme periode er flere hundrede patienter blevet behandlet med stadigt bedre overlevelsestal. Det handler således hele tiden om at sikre, at handlinger, der iværksættes for at minimere risiko ved skimmelsvamp, ikke øger den samlede risiko for patienterne.

Før risikoanalysen af scenarierne kan afsluttes og et beslutningsgrundlag for valg af fysisk placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet foreligger, udestår international rådgivning, svar på miljøprøver, udarbejdelse af rokadeplaner, flytteplanlægning og afdækning af forbedringsmuligheder i eksisterende rammer. Det bemærkes, at arbejdet med scenarier og med tiltag i eksisterende rammer er dynamisk og løbende tilpasses udvikling og ny viden.

På mødet vil vicedirektør Jannick Brennum og cheflæge på Afdelingen for Børn og Unge Eva Mosfeldt Jeppesen deltage for at give en uddybende status ift. udfordringerne med skimmelsvamp på Rigshospitalet. Professor Kjeld Schmiegelow deltager også ved mødet.

SAGSFREMSTILLING

Status for situationen med skimmelsvamp på Rigshospitalet

Patienter smittet med undertypen af aspergillus flavus lokaliseret til Rigshospitalets bygninger

Ved møde i Forretningsudvalget 9. april 2024 blev det oplyst, at i alt 22 patienter siden 2008 har fået påvist en skimmelsvamp af undertypen aspergillus flavus, som er lokaliseret til Rigshospitalet.

Dette tal har siden ændret sig:

Der er dermed samlet tale om 28 patienter. Der kan komme enkelte yderligere, fordi der pågår ekstra kvalitetskontrol af ældre data fra før 2022.

I tabellen nedenfor er vist det samlede antal patienter på Rigshospitalet med påvist skimmelsvampinfektion i perioden 2016 til 2024, heraf aspergillus flavus lokaliseret til Rigshospitalet.

Den største andel af de positive prøver med aspergillus flavus lokaliseret til Rigshospitalet stammer fra patienter med undertrykt immunforsvar, der har eller har haft forløb i hospitalets Sydfløj. Der ses aktuelt en stigning i det samlede antal sammenlignet med tidligere år.

I den følgende tabel ses, hvordan tilfældene med påvist aspergillus flavus af undertypen lokaliseret til Rigshospitalets bygninger, er fordelt på henholdsvis afsnit for Børn og Unge med Kræft- og Blodsygdomme og hospitalets øvrige afdelinger.

De nyeste tal viser en tendens til en stigning i antal patienter med påvist skimmelsvamp andre steder udenfor afsnit for Børn og Unge med Kræft- og Blodsygdomme. I 2024 er der set et tilfælde i Afdeling for Blodsygdomme, der er nabo til Afsnit for Børn og Unge med Kræft- og Blodsygdomme. Den eksisterende udbrudsgruppe er nu udvidet til også at omfatte dette afsnit. Derudover er set en positiv prøve hos en patient med cystisk fibrose, ligesom ved tidligere fund hos denne gruppe er patienten ikke blevet syg af den påviste aspergillus flavus. Endelig er der tre patienter, som har haft forløb flere forskellige steder på hospitalet, heraf har en været påvirket i mindre grad og har fået behandling for svampeinfektion, der er tale om en patient som er særlig sårbar for svampeinfektion. De to øvrige patienter har ikke været påvirkede. Rigshospitalet følger situationen tæt og følger løbende op, bl.a. med løbende vurderinger af målgruppe for og typen af forebyggende behandling.

Den eksisterende udbrudsgruppe i Afdeling for Børn og Unge er udvidet, så også Afdeling for Blodsygdomme indgår, da de to afdelinger behandler patienter med undertrykt immunforsvar i hospitalets Sydfløj. 

Patienterstatningssager

Rigshospitalet har kendskab til, at Patienterstatningen har modtaget i alt fem ansøgninger om erstatning fra patienter på grund af påvist skimmelsvamp. Der er truffet afgørelse i to af sagerne, én, hvor der var tale om den type aspergillus flavus, som er lokaliseret til Rigshospitalet og én, hvor der var tale om en anden type skimmelsvamp. I begge sager er der tildelt erstatning. I en af de verserende sager behandles en ældre sag, hvor det tidligere har været vurderet og oplyst at patienten var afdød, men af andre årsager end skimmelsvampinfektion. Det er fortsat vurderingen, men det kan ikke udelukkes, at der er sket en skade i forløbet på grund af skimmelsvamp. Den endelige vurdering foretages nu af Patienterstatningen.

Rigshospitalets information til patienter i forlængelse af afgørelsen fra Patienterstatningen er beskrevet i redegørelse fra 22. maj 2024 (bilag 1).

Resultater fra forårets arbejde i Task Force

Grundet behov for tæt koordinering på tværs af kliniske afdelinger og tværgående funktioner nedsatte Rigshospitalet i februar 2024 en Task Force, som skulle undersøge centrale aspekter vedrørende skimmelsvamp på Rigshospitalet.

Task Force blev afsluttet med et review fra eksterne eksperter af det oplæg til handleplan, som arbejdet havde resulteret i. Opsamling fra review vedlagt (bilag2).

Vigtige input fra reviewet var:

Ekstra miljøundersøgelser og etablering af Ekspertgruppe

I slutningen af februar og starten af marts blev der foretaget yderligere miljøundersøgelser på Rigshospitalets Afdeling for Børn og Unge i afsnittet på 5. sal i hospitalets Sydfløj, hvor det aktuelle udbrud med denne undertype af aspergillus flavus er lokaliseret. Formålet var at finde en sandsynlig kilde til udbruddet. Prøverne viste forekomst af svampesporer over normalen i støv mange steder i afdelingen jf. redegørelsen fra 22. maj 2024.

Det blev vurderet, at arbejdet med skimmelsvampsudfordringerne på Rigshospitalet kunne have gavn af fortsat tilknytning af eksterne skimmelsvampeeksperter. Der er derfor nedsat en ekspertgruppe forankret i Center for Ejendomme med deltagelse af lektor Birgitte Andersen, BUILD Aalborg Universitet (Kbh.) og civilingeniør Niels Trap, rådgivningsvirksomheden TRE Trap, Rose & Ekblad fra review-panelet, professor Maiken Cavling Arendrup, Statens Serum Institut, samt interne eksperter fra Rigshospitalet og Center for Ejendomme til at rådgive både udbrudsgruppen samt Center for Ejendomme og Rigshospitalet i arbejdet med skimmelsvampsudfordringerne bredt set.

Ekspertgruppen har bl.a. rådgivet om rengøring og ventilation samt prøvetagningsstrategi ift. scenariearbejdet, og den arbejder aktuelt med en handleplan for at finde kilde og anbefale løsninger til at fjerne eller reducere niveauet af skimmelsvampssporer. Dette arbejde forventes afsluttet i det tidlige efterår 2024.

Resultatet af miljøundersøgelserne viste behov for en ændret og intensiveret indsats for at forhindre skimmelsvamp på Afdeling for Børn og Unge, bl.a. fordi den skimmelsvamp, som er lokaliseret til Rigshospitalet, er ualmindelig i indeklimaet, den kan sprede sig over meget store arealer, producerer sporer i store mængder, som meget let kan spredes i luften, og den kan findes på vidt forskellige overflader, også mere tørre områder.

Denne nye viden har skærpet fokus på tiltag til inddæmning af skimmelsvampssporer bl.a. ved øget og ændret rengøring.

Status for scenarier for placering af børn i kræftbehandling

Børn i kræftbehandling
Kræft hos børn omfatter en lang række forskellige sygdomme, med en meget varierende prognose. Mange af patienterne indlægges med hyper-akutte tilstande, som er livstruende, og uden korrekt udredning og behandling, vil de dø indenfor dage og få uger.

Alvorlige skimmelsvampeinfektioner er en sjælden, men velkendt komplikation hos meget immunsvækkede patienter. Hermed er alle patienter, der som led i behandlingen får supprimeret deres immunforsvar, i større eller mindre grad i risikogruppe for at få en skimmelsvampinfektion. Erfaringsmæssigt er det primært patienter med blodkræftsygdomme, som får massiv immunsupprimerende behandling – herunder patienter, der behandles med knoglemarvstransplantation - der er i størst risiko for at få en svampeinfektion.

Derfor får de patienter, som er i størst risiko for at pådrage sig en skimmelsvampinfektion, forebyggende behandling (profylakse) i de perioder, hvor de er mest udsatte. Denne forebyggende behandling ændres løbende i takt med, at behandlingerne for kræftsygdommene udvikles og efter det miljø, patienterne befinder sig i. Hvis en patient har fået en påvist skimmelsvamp, undersøger man normalt ikke, hvorfra i miljøet patienten har pådraget sig infektionen, da der findes svampesporer overalt hvor man færdes, også på hospitalerne. Selvom patienterne får forebyggende behandling, vil der, overalt hvor man behandler kræftsyge børn, stadig være patienter, som får en skimmelsvampinfektion.

Overlevelsen for børn med blodkræft har været støt stigende gennem årtier, og disse patienter har generelt en god prognose for at overleve deres sygdom. Denne forbedring i overlevelsen skyldes en tiltagende intensiveret behandling med kemoterapi og en forbedret støttebehandling og højtspecialiseret pleje, som kan håndtere de mange bivirkninger, patienterne får til behandlingen. Hvis behandlingen var mindre intensiv, ville flere børn dø af deres kræftsygdom. En af konsekvenserne af den intensive behandling er en høj risiko for infektioner.

Rigshospitalet overvåger hyppighed og type af infektioner nøje, og gældende regler og standarder opdateres løbende, så det sikres, at behandlingen for blandt andet svampeinfektioner er tilpasset udviklingen.

Det blev primo 2023 fastslået, at patienter indlagt på Rigshospitalet (Blegdamsvej) er blevet smittet med skimmelsvamp af undertypen aspergillus flavus fra hospitalets bygninger. Oplysningerne fremkom via et forskningsprojekt på Statens Serum Institut, hvor man brugte en ny teknik til at bestemme genotypen af svampen.

De patienter, der har fået påvist skimmelsvamp lokaliseret til Rigshospitalets bygninger, har under deres indlæggelse på hospitalet fået forebyggende behandling mod skimmelsvamp efter gældende standard og viden. Der er således ikke tale om behandlingsfejl, men derimod om, at der er erhvervet ny viden om, hvorfra en svampespore kan stamme.

Risikoanalyse for børn i kræftbehandling

Rigshospitalet arbejder aktuelt med en risikoanalyse af patientsikkerheden ved forskellige scenarier for placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet i perioden frem til indflytning i Mary Elisabeth Hospital (MARYs).

I den foreløbige risikoanalyse af patientsikkerhed ved forskellige scenarier for placering af børn i behandling for kræft på Rigshospitalet, er tre grundscenarier vurderet med den nuværende viden. Scenarierne er i hovedtræk beskrevet nedenfor

A. Blive i nuværende rammer i Sydfløjen med skimmelreducerende indsatser

Uændret fysisk placering med nye tiltag til inddæmning af svampesporer og sikring af patienter i takt med at løsninger udformes og testes

B. Flytte til anden placering i Sydfløjen

De tre afsnit 5051, 5053 og 5054, hvor børnekræftpatienter behandles, flyttes til andre afsnit i umiddelbar nærhed i Sydfløjen, hvis disse afsnit er sikret fri for aspergillus flavus, og kan tilpasses kravene til den børneonkologiske behandling

C. Flytte til Centralkomplekset

En større rokade hvor hele Afdeling for Børn & Unge flyttes ”en bloc” inkl. støttefunktioner til Centralkomplekset, hvis dette afsnit er sikret fri for aspergillus flavus og kan tilpasses kravene til den børneonkologiske behandling

Den foreløbige risikoanalyse er opsummeret i den følgende tabel, analysen er vedlagt (bilag3)

Patientsikkerheden er vurderet god i scenariet, hvor afdelingen bliver i de nuværende rammer i Sydfløjen, med skimmereducerende indsatser, fordi der er ikke flere patienter, der får eller bliver syge af skimmelsvampeinfektioner, end på andre tilsvarende afdelinger nationalt og internationalt.

Mulighed for at flytte patienterne til andre lokaler på Rigshospitalet i de faser af deres behandling, hvor deres immunforsvar er mest sårbart, er også vurderet. Klinisk vurderes dette dog ikke sikkert for patienterne, idet de nødvendige specialkompetencer ikke vil kunne være til stede i tilstrækkeligt omfang og deres kræftbehandling kan derved ikke varetages med den nødvendige ekspertise.

Patientsikkerheden ved at flytte patienter til andre hospitaler er også vurderet. Da der er tale om højt specialiserede behandlinger, der kun foregår fire steder i Danmark (og for nogen kun i Århus og København), og hvor Rigshospitalet har langt den største andel af patienterne, vil dette scenarie medføre at de modtagende hospitaler vil skulle opbygge betydelig ny kapacitet, hvilket vil indebære de samme patientsikkerhedsrisici, som beskrives i scenarie C. Der arbejdes derfor ikke aktuelt videre med dette scenarie.

Den foreløbige risikoanalyse af patientsikkerheden ved forskellige scenarier for placering af børn i behandling for kræft på Rigshospitalet peger på scenarie A: ’Blive i nuværende rammer med svampereducerende tiltag’ som det scenarie, der er mest sikkert for patienterne i forhold til behandling af deres kræftsygdom og komplikationer til denne inkl. skimmelsvamp.

Det skal understreges, at der med al sandsynlighed vil forekomme skimmelsvampinfektioner hos patienterne, uanset hvor på Rigshospitalet de flyttes hen, men måske uden aspergillus flavus. En flytning, uanset hvortil, vil til gengæld omfatte alle patienter i afdelingens kræftbehandling og vil påvirke patientsikkerheden på en række patientsikkerhedskritiske parametre i varierende grad.

Yderligere initiativer før konsolideret beslutningsgrundlag foreligger

Før risikoanalysen af scenarierne kan afsluttes og en endelig beslutning om fysisk placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet kan træffes, udestår følgende:

International rådgivning: Der er taget initiativ til at indhente international rådgivning i forhold til mulige scenarier for placering af hospitalets børn i kræftbehandling fra en børneonkolog med særlig fokus på sårbare patientgrupper, udpeget af direktionen på Oslo University Hospital og en mikrobiolog med særlig fokus på hospitalshygiejne og håndtering af svampeinfektioner, udpeget af professor på Statens Serum Institut, Maiken Cavling Arendrup. Det forventes, at de internationale eksperter vil kunne rådgive om scenarierne i løbet af juni og august.

Miljøprøver: Efter rådgivning fra Ekspertgruppen og henset kapaciteten for prøvetagning og analyse hos leverandører (Dansk Miljøanalyse og Statens Serum Institut) tages der indledende stikprøver i 10 pct. af rummene i de afsnit, som indgår i scenarierne for placering af patienter. Prøvetagningen er begyndt. Fokus i denne forbindelse er på at identificere afsnit, der ikke huser skimmelsvamp af undertypen aspergillus flavus lokaliseret til Rigshospitalet, og som ikke har en høj belastning af skimmelsvamp generelt. Negative stikprøver skal følges op med uddybende prøver. Der tages samtidig ekstraprøver i afsnit for Børn og Unge med Kræft- og Blodsygdomme.

Der kan således blive tale om en potentielt længere prøvetagningsproces fra medio/slut juni til august ift. afklaring af skimmelstatus for arealer i spil i scenarie-arbejdet. 

Rokadeplaner: Til kvalificering af scenarie B og C skal præcise krav til arealer og specialfaciliteter for funktioner omfattet af rokader kortlægges med efterfølgende projektplanlægning. Dette vurderes at kunne foregå i juni og august måned. Efterfølgende skal der ske en vurdering af afledte bygningsarbejder, herunder tid og økonomi ved Center for Ejendomme. ift. den forudsatte projektafklaring vurderes bygningsafklaring fra Center for Ejendomme at kunne foregå fra september til oktober 2024.

Flytteplanlægning: Kvalificering af tid og ressourcer til at skabe patientsikre flyttescenarier til brug for beslutningsgrundlag for scenarierne B og C. Dette vurderes at kunne foregå i juni og august måned.

Samlet set forventes et konsolideret beslutningsgrundlag i oktober 2024.

Forbedringsindsats i eksisterende rammer: Arbejdet med tiltag for at reducere svampesporer i de berørte afsnit på 5. sal i Sydfløjen fortsætter. Aktuelt undersøges blandt andet muligheder for at Afdeling for Børn og Unge får mulighed for at råde over mere plads på etagen. Det vil give bedre vilkår for at opgradere kvaliteten af rummenes overflader og tæthed, så renhedsniveauet bedre kan vedligeholdes i den løbende rengøring uden at påvirke afdelingens kapacitet.   

Derudover integreres input fra Ekspertgruppen i det løbende arbejde med miljøprøver og løbende tiltag til forbedringer.

Sideløbende med færdiggørelsen af risikoanalysen på børnekræftområdet udarbejdes en risikoanalyse ift. skimmelsvamp og patientsikkerhed for øvrige særligt sårbare patienter på tværs af hospitalet.

KONSEKVENSER

Med sagen er forretningsudvalget orienteret om status for situationen med skimmelsvamp og scenarier for placering af børn i kræftbehandling på Rigshospitalet.

ØKONOMI

Der er afsat en ramme på 10 mio. kr. i ØR2. Pengene udmøntes til at udføre det scenarie, der besluttes.

KOMMUNIKATION

Rigshospitaler indbyder i juni 2024 til dialogmøder for henholdsvis patientforeninger, medarbejdere samt patienter og pårørende i Afdeling for Børn og Unge og Afdeling for Blodsygdomme.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget d. 11. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/ René Lynderyup Frank

JOURNALNUMMER

24010667

Bilag

Bilag 1: FU 11.6.24 BILAG 1 Orientering om skimmelsvamp 22.5.24

Bilag 2: FU 11.6.24 BILAG 2 Opsamling review taskforce

Bilag 3: FU 11.6.24 BILAG 3 Risikoanalyse af patientsikkerhed 5.6.24

Bilag 4: Oplæg - Skimmelsvamp - status og scenarier

7. Lukket punkt.

8. Lukket punkt.

9. 2. økonomirapport 2024

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler:

  1. at afsætte 40 mio. kr. til yderligere ventelisteafvikling. Midlerne afsættes i tillæg til tidligere udmøntning af akutmidler og finansieres af regionens budgetreserve.
  2. at afsætte 10 mio. kr. til indsatser i forhold til skimmelsvamp på Rigshospitalet. Midlerne afsættes i forlængelse af bevilling på 3 mio. kr. i forbindelse med 1. økonomirapport 2024 og finansieres af regionens budgetreserve.
  3. at afsætte 107 mio. kr. til indfrielse af leasinggæld. Indfrielsen finansieres af regionens samlede råderum og ventes at lette budget 2025 og frem med ca. 32 mio. kr. årligt.
  4. at afsætte 20 mio. kr. til indkøb af sterilinstrumenter. Indkøbet letter udgiftspresset i 2025 og finansieres af regionens samlede råderum.
  5. at afsætte 100 mio. kr. til fremrykning af medicinindkøb. Indkøbet gennemføres i forlængelse af lignende fremrykninger i tidligere år med henblik på lettelse af udgiftspresset i 2025 og finansieres af regionens samlede råderum.
  6. at koncerndirektionen bemyndiges til at fremrykke yderligere indkøb af medicin eller andre varer for op til ca. 100 mio. kr., hvis økonomien tillader det.
  7. at reservere 40 mio. kr. (engangsmidler) i 2024 fra de midler, der er afsat i 'Aftale om 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed', 'Aftale om bedre psykiatri' og ’Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg’, til følgende formål:
  8. at tilbageføre 5 mio. kr. vedr. ekstra ablationer på Herlev og Gentofte Hospital, idet hospitalet mod forventning ikke kan gennemføre den aftalte meraktivitet.
  9. at afsætte 2 mio. kr. til øget afvikling af ekstra ablationer på Rigshospitalet. Bevillingen finansieres af de tilbageførte midler jf. indstilling nr. 8.
  10. at afsætte at afsætte 3 mio. kr. til anvendelse i psykoterapeutisk ambulatorium under Region Hovedstadens Psykiatri til afvikling af ekstra pakkeforløb til bl.a. patienter med ADHD patienter og depressioner. Bevillingen finansieres af de tilbageførte midler jf. indstilling nr. 8.
  11. at 2. økonomirapport 2024, herunder bevillingsændringerne i kapitel 5, godkendes.

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Region Hovedstadens forventede årsresultat bliver fremlagt i økonomirapporterne fire gange om året. Samtidig søges om godkendelse af bevillingsændringer.

Centerdirektør i Center for Økonomi, Jens Buch Nielsen deltager under punktet.

SAGSFREMSTILLING

Region Hovedstaden arbejder med en række økonomiske udfordringer. Det gælder bl.a. udgifterne til tilskudsmedicin og praksisområdet generelt, hvor der i 2023 og også ved 1. ØR var væsentlige overskridelser af budgettet. Op til 2. økonomirapport har Novo annonceret prisnedsættelser på Ozempic ligesom Lægemiddelstyrelsen strammer reglerne for tilskud. På den baggrund reduceres den forventede budgetoverskridelse på praksisområdet til ca. 80 mio. kr. Den forventede overskridelse er opgjort inkl. tilførsel af den statslige håndsrækning på 109 mio. kr., som regionsrådet tidligere har prioriteret til praksisområdet inkl. tilskudsmedicin.

Regionens arbejde med afvikling af udskudt aktivitet fortsætter i 2024. Regeringens akutpulje, som finansierer meget af mer-indsatsen er imidlertid 150 mio. kr. lavere i 2024 end i 2023 og bortfalder helt i 2025. Det er derfor helt nødvendigt, at der fortsat afvikles udskudt aktivitet i højt tempo. Region Hovedstaden satte derfor ekstra 40 mio. kr. af til opgaven i 2023 og der er lagt op til yderligere 40 mio. kr. i forbindelse med denne økonomirapport. Der er en opmærksomhed på den samlede aktivitet og fokus på, at hospitalerne afvikler den udskudte aktivitet under hensyntagen til deres samlede økonomiske rammer. De sidste måneder i 2023 viste, at antallet af henvisninger til privat behandling er faldende, men det er endnu uklart om udgifterne kan reduceres i tilstrækkeligt omfang og hastighed.

2. økonomirapport 2024 viser et forventet mindreforbrug på ca. 208 mio. kr. ift. budgettet før nye politiske dispositioner. Prognosen består bl.a. forventet merforbrug vedr. praksisområdet og mindreforbrug som følge af fremrykkede medicinindkøb i 2023. m.v. Regionen har derudover en budgetreserve på 100 mio. kr., hvoraf 20 mio. kr. er disponeret vedr. psykologer på Rigshospitalet og brystkræft på Herlev og Gentofte Hospital samt skimmelsvamp på Rigshospitalet.

I forbindelse med økonomiaftalen for 2025 er det aftalt, at staten kompenserer regionerne for merudgifter til tilskudsmedicin i 2024. Dette er ikke indregnet i prognoserne i 2. økonomirapport, men administrationen vil fremlægge en sag på ekstraordinært forretningsudvalgsmøde d. 18. juni 2024 omkring dette.

Der er fortsat væsentlig usikkerhed i prognoserne, fordi de er baseret på kun ca. 3 måneders forbrug. Afvigelserne ift. budget er opsummeret i nedenstående tabel:

Tabellen viser, at prognosen er forbedret med 165 mio. kr. i forhold til 1. økonomirapport. Forbedringen skyldes altovervejende praksisområdet, som er påvirket af prisfald og ændrede tilskudsregler vedr. Ozempic. De største afvigelser på driftsprognosen er:

Prognosen er beskrevet nærmere i økonomirapporten.

 

Aktivitet og mellemregionale indtægter

Ved 2. økonomirapport har hospitalerne et aktivitetsbudget på 26,9 mia. i DRG-værdi. Prognosen for årsniveauet viser aktuelt en samlet mindreaktivitet på 1,2 mia. / 4,6 pct. i DRG-værdi i forhold til budgettet.

Status vedr. aktivitet er uddybet i økonomirapporten kapitel 6.

 

Anbefaling til dispositioner

På baggrund af bl.a. møde i budgetforligskredsen den 22. maj 2024 foreslås følgende dispositioner:

Hospitaler og psykiatri

Hospitalerne forventer at overholde deres budgetrammer. Der er dog væsentligt økonomisk pres i forhold til bl.a. personaleressourcer og pukkelafvikling m.v. Eventuelt mindreforbrug på hospitalerne indgår i overvejelserne omkring overførsel til 2025.

 

Opfølgning på udmøntning af resterende akutpulje for 2024

Forretningsudvalget besluttede d. 5. marts 2024 at udmønte 50 mio. kr. fra akutpuljen til hospitalerne til afvikling af ventelister på det kirurgiske område. Midlerne blev fordelt med 25 mio. kr. til ortopædkirurgi og 25 mio. kr. målrettet øvrige kirurgiske områder. Det er aftalt, at der følges op på hospitalernes indsats ved 2. og 3. økonomirapport.

Status ved 2. økonomirapport viser, at de aftalte indsatser overordnet skrider planmæssigt frem omend en del af projekterne kun er i opstartsfasen. Der forventes fuld realisering af den planlagte aktivitet.

Status er uddybet i bilag 2.

 

Social- og specialundervisningsområdet samt regional udvikling

Social- og specialundervisningsområdet forventes at overholde budgettet. Området hviler økonomisk i sig selv over tid, og er fuldt finansieret af kommunal takstbetaling.

På det regionale udviklingsområde forventes et merforbrug på ca. 12,8 mio. kr. Merforbruget er sammensat af et merforbrug på kollektiv trafik på 6,2 mio. kr., et merforbrug på øvrig regional udvikling på 3,6 mio. kr. og et merforbrug på 3,0 mio. kr. vedr. anlæg. Merforbruget vedr. tidsforskudte projekter finansieres af et tilsvarende mindreforbrug i 2023. De samlede driftsudgifter ligger under udgiftsloftet (-28 mio. kr.).

 

Finansiering fra stat og kommuner samt likviditet

En del af regionens finansiering er baseret på opfyldelse af de fire mål vedr. nærhedsfinansiering. Under nærhedsfinansiering udpeger staten fire konkrete mål, hvor der stilles krav om en positiv udvikling i forhold til tidligere år. Manglende målopfyldelse medfører reduktion i regionens finansiering. I 2020 til 2023 var ordningens økonomiske konsekvens suspenderet på grund af bl.a. COVID-19 og regionen var dermed sikret fuld finansiering. Det er for tidligt at vurdere regionens målopfyldelse i 2024.

Administrationen vurderer, at Region Hovedstaden opnår den budgetterede finansiering vedr. kommunal medfinansiering (kommunerne medfinansierer regionens udgifter baseret på antallet af indlagte borgere m.v.).

Administrationen følger regionens likviditet tæt. Opgørelsen af regionens kassebeholdning efter 2. kvartal 2024 er baseret på nedenstående nødvendige forudsætninger.

Regionens likviditet efter kassekreditreglen skønnes til godt 3,5 mia. kr. efter 2. kvartal 2024 og opfylder dermed budgetlovens krav på 1.9 mia. kr. (1.000 kr. pr. indbygger).

Regionens likvide beholdning ex. genbevillinger skønnes ved udgangen af 2. kvartal 2024 at udgøre ca. 1.8 mia. kr.

I regionens likvide beholdning indgår eksterne midler, der er øremærket specifikke formål, herunder særligt forskning. Dette beløb skønnes minimum at udgøre 2,3 mia. kr. ved udgangen af 2. kvartal 2024. Den reelle kassebeholdning, likvid beholdning fratrukket eksterne midler, skønnes derfor negativ med ca. 0,5 mia. kr. ved udgangen af 2. kvartal 2024.

 

Økonomiopfølgning til staten

Den standardiserede økonomiopfølgning, som bliver indberettet til staten efter udgangen af hvert kvartal, viser regionens forventede forbrug i forhold til regionens andel af de økonomiske rammer i økonomiaftalen (udgiftsloftet) for 2024.

Regionens aktuelle råderum ift. udgiftsloftet estimeres til ca. 60 mio. kr. Dette tal består dels af det forventede mindreforbrug på 208 mio. kr. (beskrevet ovenfor) , nye dispositioner svarende til i alt 227 mio. kr. samt forventede nettooverførsler på 80 mio. kr. fra drift og anlæg.

På investeringsområdet (eksklusive kvalitetsfondsprojekter) ventes udgifterne at ligge ca. 295 mio. kr. over det aftalte niveau for 2024. Ændringen i forhold til 1. økonomirapport skyldes primært ændrede forventninger vedr. udnyttelsen af anlægsreserven.

KONSEKVENSER

Godkendes indstillingens pkt. 1 udmøntes der i alt 40 mio. kr. til regionens hospitaler mhp. yderligere ventelisteafvikling. i 2024. Bevillingerne ledsages af et aktivitetskrav og finansieres af regionens budgetreserve.

Godkendes indstillingens pkt. 2 reserveres der i alt 10 mio. kr. til indsatser i forhold til skimmelsvamp på Rigshospitalet. Bevillingen finansieres af regionens budgetreserve.

Godkendes indstillingens pkt. 3 afsættes der 107 mio. kr. til indfrielse af leasinggæld med henblik på at lette udgiftspresset i budget 2025 og frem med ca. 32 mio. kr. årligt. Indfrielsen finansieres af regionens samlede råderum.

Godkendes indstillingens pkt. 4 afsættes der 20 mio. kr. til indkøb af sterilinstrumenter. Indkøbet letter udgiftspresset i 2025 og finansieres af regionens samlede råderum.

Godkendes indstillingens pkt. 5 afsættes der 100 mio. kr. til fremrykning af medicindkøb. Indkøbet letter udgiftspresset i 2025 og finansieres af regionens samlede råderum.

Godkendes indstillingens pkt. 6 får koncerndirektionen yderligere mandat til at fremrykke (medicin)indkøb for yderligere op til ca. 100 mio. kr., hvis det vurderes hensigtsmæssigt i forhold til regionens samlede økonomiske situation.

Godkendes indstillingens pkt. 7 reserveres 40 mio. kr. (engangsmidler) af de nye psykiatrimidler til etableringsudgifter og øvrige bygningsmæssige tilpasninger.

Godkendes indstillingens pkt. 8 tilbageføres 5 mio. kr. fra Herlev og Gentofte Hospital til regionens centrale konti.

Godkendes indstillingens pkt. 9 afsættes 2 mio. kr. til afvikling af ekstra ablationer på Rigshospitalet. Indstillingen finansieres af tilbageførslen i pkt. 8.

Godkendes indstillingens pkt. 10 afsættes 3 mio. kr. til afvikling af ekstra pakkeforløb i psykiatrien. Indstillingen finansieres af tilbageførslen i pkt. 8.

Godkendes indstillingens pkt. 11, tilpasses den økonomiske ramme for bevillingsområderne, så bevillingerne er afstemt med opgaveændringerne.

RISIKOVURDERING

Følgende risici skal fremhæves:

Tilskudsmedicin
Der er fortsat et væsentligt merforbrug vedr. tilskudsmedicin – særligt relateret til diabetesområdet og ADHD-området. Den aktuelle prognose forudsætter en vækst i 2024 på ca. 6 pct, men er meget følsom ift. kommende efterspørgsel, prisudvikling og eventuelle mangelsituationer. Regionen følger udviklingen vedr. eventuel ændring vedr. tilskudsreglerne for diabetesmedicin. Eventuelle ændringer på reglerne ventes tidligst at få effekt fra efteråret.

Privathospitaler
Akutpuljen i 2024 er ca. 150 mio. kr. lavere end i 2023. Det medfører et behov for, at hospitalerne reducerer deres udgifter til bl.a. privat behandling af patienter. Der er usikkerhed om opbremsningen af udgifterne kan gennemføres i nødvendigt omfang og hastighed.

Mellemregionale indtægter
Der er fortsat usikkerhed på området - bl.a. relateret til at regionens samlede aktivitet fortsat er lav i forhold til aktivitetsbudget og niveauet før pandemien.

ØKONOMI

Administrationen søger om en række bevillingsændringer, der er nærmere specificeret i kapitel 5.

Udover de tiltag, der er beskrevet under "Anbefaling til dispositioner" ovenfor,
drejer disse ændringer sig om teknisk betinget:

Initiativerne under "Anbefaling til dispositioner" indarbejdes teknisk i regionens bevillingssystem i forbindelse med 3. økonomirapport 2024.

Varige bevillingsændringer er anført med beløbet for både 2024 og 2025 i kapitel 5.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Jens Buch Nielsen / Lars Æbeløe-Knudsen

JOURNALNUMMER

24025374

Bilag

Bilag 1: 2. økonomirapport 2024

Bilag 2: 2. økonomirapport 2024 - Bilag 2 - Status på akutpuljemidler

Bilag 3: 2. økonomirapport 2024 - Bilag 3 - Midler til ventelisteafvikling

10. Anden drøftelse af budgetinitiativer 2025-2028 inden for Forretningsudvalgets ressortområde

INDSTILLING

Administrationen indstiller til forretningsudvalget:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Drøftet, idet følgende 5 budgetinitiativer 2025-2028 blev godkendt og går videre i budgetprocessen:

Budgetinitiativ 15 ændres til TEKSTFORSLAG og går dermed videre i budgetprocessen. 

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forretningsudvalget godkendte på mødet den 23. januar 2024 den overordnede tidsplan for budgetprocessen 2025-2028. Efterfølgende har Forretningsudvalget på mødet den 5. marts 2024 godkendt rammerne for drøftelse af budgetinitiativer i de stående udvalg. 

Forretningsudvalg har den 9. april haft en introsag om budgetprocessen i udvalget, og udvalget har den 7. maj prioriteret 10 forslag til budgetinitiativer, som administrationen har kvalificeret yderligere.

Chefkonsulent i Center for Økonomi, Tune Revsgaard Nielsen, deltager under sagens behandling.

SAGSFREMSTILLING

De stående udvalg anmodes om at bidrage til budgetprocessen for budget 2025-2028, og skal i den forbindelse drøfte og prioritere forslag til budgetinitiativer på møderne i maj og juni. Herefter skal udvalget oversende maksimalt  5 forslag til budgetinitiativer til den videre budgetforhandling. Initiativer, som er besparende samt teksstykker, tæller dog ikke med i de 5, og kan således indstilles herudover. Initiativerne, som de enkelte udvalg sender videre til de reelle budgetforhandlinger, kan ikke anses som vedtagne i det kommende budget alene fordi, de stående udvalg har prioriteret dem.

Forretningsudvalg drøftede budgetinitiativer første gang på mødet den 7. maj. Her videresendte udvalget budgetinitiativer til yderligere kvalificering. 

På dette møde skal de videresendte budgetinitiativer drøftes med henblik på at vælge op til 5 forslag, som udvalget sender videre til budgetforhandlingerne i august/september. 

De økonomiske rammer for regionens budgetlægning 2025-28 afhænger af økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. Økonomiaftalen bliver forelagt i juni måned. 

Forslag til budgetinitiativer
Administrationens forslag til budgetinitiativer inden for Forretningsudvalgets ressortområde:

Politiske forslag til budgetinitiativer inden for forretningsudvalgets ressortområde:

 

KONSEKVENSER

Administrationen vil efterfølgende samle udvalgenes budgetinitiativer i to kataloger, som vil indgå i budgetforhandlingerne i august.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges Forretningsudvalget den 11. juni. 

De 5 initiativer bliver sammen med de øvrige udvalgs initiativer samlet i to kataloger - et for sundhedsområdet og et for regional udvikling. Katalogerne kommer i spil i forbindelse med selve budgetforhandlingerne i august, hvor der er fokus på prioritering af midlerne i regionens råderum.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Jens Buch Nielsen/Tune Revsgaard Nielsen

JOURNALNUMMER

24024093

Bilag

Bilag 1: 5.1 Bedre styring af Region Hovedstadens største risici (Anne Ehrenreich (UFP)_FU)

Bilag 2: 5.2 AI på sundhedsområdet og i driften, (C, V og Anne Ehrenreich (UFP)_FU)

Bilag 3: 5.3 Rightsourcing af understøttende funktioner (ikke kliniske aktiviteter) (C_FU)

Bilag 4: 5.4 Resiliensen i Region Hovedstaden (B_FU)

Bilag 5: 5.5 Grøn patienttransport (B_FU)

Bilag 6: 5.6 Initiativer for at øge medarbejdernes tryghed (Ø_FU)

Bilag 7: 5.7 Etablering af tankanlæg til helikopter ved heliporten på Bornholms hospital (A_FU)

Bilag 8: 5.8 Buffer til partnerskabsaftalen mellem BBH og BOH_(A_FU)

Bilag 9: 5.9 Lighed i sundhed på Bornholm - hurtigere udredning (A_FU)

Bilag 10: 5.10 Øget sengekapacitet til rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade (Administrationen)

Bilag 11: 5.11 Patientvenlige afdelingsnavne (Administrationen)

Bilag 12: 5.12 Handleplan for nedbringelse af brugen af opioider i Region Hovedstaden (TEKSTFORSLAG) (A_FU)

Bilag 13: 5.13 Bygningskomprimering - BESPARENDE (C, Jesper Hammer (UFP)_FU)

Bilag 14: 5.14 Omgørelse af beslutning om siddende patienttransport - BESPARENDE (C_FU)

Bilag 15: 5.15 Frivillighedspolitik (SF_FU)

Bilag 16: 5.16 Strategi for allergi-området - TEKSTFORSLAG (C_FU)

11. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Bispebjerg

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet skal i henhold til retningslinjerne for kvalitetsfondsbyggerierne godkende kvartalsafrapportering for Nyt Hospital Bispebjerg, inden materialet bliver sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Rapporteringen giver status på udvikling i kvalitet, tid og økonomi for perioden 1. januar - 31. marts 2024. Væsentlige efterfølgende begivenheder frem til medio maj 2024 er også med i rapporteringen. 

Uddybning af økonomien i bilag til kvartalsrapporten (bilag 2) og den uafhængige risikovurdering (bilag 4) er vedlagt som fortrolige bilag af hensyn til regionens økonomiske interesser.

SAGSFREMSTILLING

Regionsrådet gav den 12. marts 2023 (fortrolig mødesag) administrationen mandat til at kunne eksekvere en exit af totalentreprisekontrakten, såfremt administrationen kunne konstatere, at Rizzani de Eccher (RdE) ikke opfylder de aftalte milepæle pr. den 11. marts 2024. Projektet har den 15. marts 2024 eksekveret mandatet ved at sende et brev til RdE med oplysning om, at regionen ophæver kontrakten om totalentreprisen på byggeriet.

Den politiske følgegruppe blev på møde den 4. april 2024 orienteret om aktuel status på situationen efter ophævelsen.

Projektet vil i den kommende tid vurdere, hvordan Akuthusprojektet mest hensigtsmæssigt kan gennemføres under hensyntagen til tid, økonomi og kvalitet, idet der må forventes ikke ubetydelige merudgifter og tidsforskydninger af projektet under de nuværende forudsætninger.  

Tidsplan og fremdrift

Økonomi og risiko

Kvalitet

Eksterne vurderinger af kvartalsrapporten

Revisionens erklæring
Kvartalsrapporteringen for perioden 1. januar 2024 til 31. marts 2024 er efter revisionens opfattelse, i alle væsentlige henseender, udarbejdet i overensstemmelse med regnskabsbestemmelserne. Revisionen har ikke fundet forhold, som kan give anledning til kritik af kvartalsrapportens beskrivelse af projektets fremdrift, resterende forbrug samt risici knyttet til projekternes fremdrift og færdiggørelse. Revisionen fremhæver de økonomiske risici, der også fremgår af kvartalsrapporten, der kan få betydning for projektet, og henleder opmærksomheden på Det Tredje Øjes (DTØ's) risikovurdering.

Den uafhængige risikovurdering fra "Det Tredje Øje" (DTØ)
DTØ har identificeret en række anbefalinger og opmærksomheds­punkter, som bør indgå i projektets fremadrettede risikoarbejde, og som vil indgå i DTØ´s kommende risikovurderinger.

DTØ vurderer samlet set, jf. 1. kvartalsrapport 2024, at de samlede reserver fortsat ikke er tilstrækkelige til at håndtere de aktuelle og estimerede økonomiske risici for kvalitetsfondsprojektet ved udgangen af 1. kvartal 2024 i henhold til projektets risikovurdering og risikolog. Det prognosticeres i det fortrolige bilag 2 i 1. kvartalsrapport 2024 at det samlede slutforbrug vil blive markant højere end det styrende budget for projektet. Der er således en forøget risiko for at det samlede projekt ikke kan gennemføres inden for projektets styrende budget. 

Administrationens og DTØ's vurderinger og de tilhørende anbefalinger og opmærksomhedspunkter stemmer overens.

KONSEKVENSER

Hvis indstillingen tiltrædes, bliver den godkendte kvartalsrapport, med tilhørende bilag, sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

RISIKOVURDERING

Administrationen følger udviklingen i projektets tidsplaner, økonomi og kvalitet tæt. Administrationen holder løbende hospitalsbyggestyregruppen, den politiske følgegruppe, forretningsudvalget og regionsrådet orienteret om byggeprojektets udvikling.

Det er administrationens vurdering, i lighed med seneste kvartalsrapportering, at der er meget stort pres på både tidsplanen og det styrende budget for Nyt Hospital Bispebjerg. Projektet har indarbejdet de identificerede udfordringer i projektets risikolog og i kvartalsrapporten, samt tilhørende fortrolige bilag på baggrund af kendte forhold ultimo 1. kvartal 2024 samt væsentlige efterfølgende forhold frem til primo maj 2024. 

Administrationen er i fortsættelse af ovennævnte stærkt bekymret for opgørelsen af de forventede omkostninger til byggeriet i efteråret 2024. Udover det foreløbigt estimerede skøn over meromkostninger, som fremgår af fortroligt bilag 2, så er det erfaringen fra andre større hospitalsbyggerier både i Region Hovedstaden og i andre regioner, at

Det nævnte omtales nærmere i mødesagens fortrolige bilag 2 og 4.

KOMMUNIKATION

Den politiske følgegruppe blev på møde den 4. april 2024 orienteret om aktuel status på projektet efter ophævelsen af kontrakten med RdE. Her blev der også orienteret om de processer, som igangsættes i den næste tid for at sikre fremdrift og finansiering. 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet (ISM) meddelte den 4. juli 2023, at Nyt Hospital Bispebjerg er kommet under skærpet tilsyn. Der har senest været afholdt møde med ISM om dette senest den 2. maj 2024. Endvidere holdes ISM løbende orienteret om væsentlige forhold omkring byggeriet, herunder om byggeriets fremdrift, økonomi og kvalitet. 

Frederiksberg Kommune er orienteret om, at den forsinkede fremdrift med Nyt Hospital Bispebjerg kan få tidsmæssige konsekvenser i forhold til den aftalte fraflytning fra Frederiksberg matriklen. Redegørelse herom behandles i særskilt mødesag til forretningsudvalget. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver Andersen / Mads Christian Nørgaard

JOURNALNUMMER

24023018

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Kvartalsrapport, 1. kvartal 2024

Bilag 3: Bilag 3 - Revisorerklæring, 1. kvartal 2024

Bilag 5: Bilag 5 - Luftfoto, Nyt Hospital Bispebjerg, marts 2024

12. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Hvidovre

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet skal i henhold til retningslinjerne for kvalitetsfondsbyggerierne godkende kvartalsafrapportering for Nyt Hospital Hvidovre, inden materialet bliver sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Rapporteringen giver status på udvikling i kvalitet, tid og økonomi i perioden 1. januar – 31. marts 2024.

Uddybning af økonomien (bilag 2) og den uafhængige risikovurdering (bilag 4) er vedlagt som fortrolige bilag af hensyn til regionens økonomiske interesser.

SAGSFREMSTILLING

Status for Nyt Hospital Hvidovre i overskrifter

Den politiske følgegruppe orienteres løbende om projektets status. Senest blev følgegruppen orienteret d. 23. april 2024 i forbindelse med et møde i følgegruppen, som blev afsluttet med en rundvisning i det nye center A. På mødet blev blandt andet orienteret om status for aflevering af byggeriet, tidsplanen for ibrugtagningsarbejdet og status på forligsforhandlinger.

Der har været fin fremdrift på byggeriet i 1. kvartal 2024, og alle væsentlige kontraktlige arbejdere blev afsluttet ultimo marts 2024. Herefter er det kun planlagte udskudte arbejder såsom test og akkreditering der mangler udførelse. Det blev gennemført AB92-aflevering primo april 2024, som er det tidspunkt hvor entreprenørerne afslutter deres arbejde, og juridisk overdrager byggeriet til bygherre. Efter AB92-afleveringen er der nu en periode, hvor der udføres afhjælpning af fejl og mangler, der primært består af mindre visuelle ting.

Center for Ejendomme (CEJ) er løbende i dialog med Hvidovre Kommune i forhold til ibrugtagningstilladelser. Der er en konstruktiv dialog med kommunen, samt Hovedstadens Beredskab, og alle tilladelser herunder godkendelse af brandforhold forventes at være på plads i henhold til tidsplanen.

Den 25. januar 2024 blev der afholdt syn og skøn vedrørende rørsamlingerne, der var årsag til vandskaden i marts 2023, og derudover verserer en syn og skøn sag vedrørende ventilationsanlægget, som er en del af sagen mod totalrådgiver. Der er ikke kommet nogen konklusioner endnu, og i begge sager er det formanden for syn og skøn der bestemmer, hvad næste skridt skal være. Ingen af sagerne forventes at få betydning for projektets tid eller økonomi.

Regionen arbejder fortsat på, at få regionens omkostninger til vandskaden dækket af forsikringsselskaberne eller Bravida. For at undgå yderligere vandskader er der monteret et lækagestopanlæg der lukker for vandet ved unormalt forbrugsmønster.  

Forliget med de entreprenører, der har stævnet regionen, blev forhandlet endeligt på plads i slutningen af januar 2024. Forliget er inden for den bevilligede ramme på 60 mio. kr., og er gensidigt underskrevet af alle relevante parter.

Her følger de væsentligste pointer og seneste udvikling. 

Økonomi: 

Tidsplan:

Risikovurdering:

Kvalitet:

Eksterne vurderinger af kvartalsrapporteringen

Revisionens erklæring
Kvartalsrapporteringen for perioden 1. januar til 31. marts 2024 er efter revisionens opfattelse, i alle væsentlige henseender, udarbejdet i overensstemmelse med regnskabsbestemmelserne. Revisionen har ikke fundet forhold, der kan give anledning til kritik.

På grundlag af det udførte arbejde og det opnåede bevis er revisionen ikke blevet bekendt med forhold, der giver grund til at mene, at regionens beskrivelse af projektets fremdrift, herunder forventet resterende forbrug ikke i alle væsentlige henseender er opgjort på et rimeligt grundlag.

Den uafhængige risikovurdering fra "Det Tredje Øje" (DTØ)
DTØ har identificeret en række anbefalinger og opmærksomheds­punkter, som bør indgå i projektets fremadrettede risikoarbejde, og som vil indgå i DTØ´s kommende risikovurderinger.

DTØ nævner bl.a., at alle forhold, der kan få indflydelse på fremdrift og ibrugtagning, fortsat prioriteres højt i projektet og ajourføres løbende i tidsplanen, hertil at der sikres rettidig opfølgning på fejl og mangler i forbindelse med AB92-aflevering. Herunder at projektet skal være opmærksom på at en for stram tidsplan for ibrugtagning kan udgøre en betydelig risiko.

Administrationens og DTØ's vurderinger og de tilhørende anbefalinger og opmærksomhedspunkter stemmer overens.

KONSEKVENSER

Hvis sagen tiltrædes, bliver den godkendte kvartalsrapport, med tilhørende bilag, sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

RISIKOVURDERING

Projektorganisationen arbejder fokuseret på at sikre den nødvendige fremdrift i byggeriet. Projektorganisationen har lagt en robust tidsplan for at ekstraarbejder og opretning af fejl og mangler bliver gennemført forud for, at hospitalet starter deres egentlige træning efter sommerferien.

På trods af Indenrigs- og Sundhedsministeriets accept af et nyt styrende budget for projektet, vurderer administrationen, at der forsat er stor usikkerhed forbundet med voldgiftssagen mod totalrådgiver samt udgifterne forbundet med vandskaden – dels omfanget og dels det forsikringsmæssige dækningsansvar.

Det konstateres, at projektorganisationen arbejder målrettet på at minimere det forventede merforbrug så meget som muligt.

Administrationen følger udviklingen i tidsplaner, økonomi, kvalitet og samarbejdet med byggeledelsen på projektet tæt. Administrationen vil løbende holde hospitalsbyggestyregruppen, den politiske følgegruppe, forretningsudvalget og regionsrådet orienteret om byggeprojektets udvikling.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver Andersen / Mads Christian Nørgaard

JOURNALNUMMER

24024734

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Kvartalsrapport 1. kvartal 2024

Bilag 3: Bilag 3 - Revisorerklæring Nyt Hospital Hvidovre 1. kvartal 2024

Bilag 5: Bilag 5 - Luftfoto Nyt Hospital Hvidovre

13. 1. kvartalsrapport 2024, Nyt Hospital Nordsjælland

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler: 

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Regionsrådet skal i henhold til retningslinjerne for kvalitetsfondsbyggerierne godkende kvartalsrapportering for Nyt Hospital Nordsjælland, inden materialet bliver sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Rapporteringen giver status på udvikling i kvalitet, tid og økonomi for perioden 1. januar 2024 - 31. marts 2024. Væsentlige efterfølgende begivenheder frem til, at mødesagen bliver forelagt, er også medtaget i rapporteringen.

Den uafhængige risikovurdering (bilag 4) og økonomistatus (bilag 2) er vedlagt som fortrolige bilag af hensyn til regionens økonomiske interesser. 

SAGSFREMSTILLING

Her følger væsentligste opmærksomhedspunkter og seneste udvikling. For yderligere uddybning henvises til kvartalsrapporten og det fortrolige bilag. Den politiske følgegruppe er senest orienteret om projektet på møde den 6. juni 2024.

Økonomi og risikovurdering:

Tidsplan:

Kvalitet:

Eksterne vurderinger af kvartalsrapporteringen
Revisionens erklæring
Revisionen har ikke fundet forhold, som giver anledning til kritik af kvartalsrapportens beskrivelse af projektets fremdrift, resterende forbrug samt risici knyttet til projektets fremdrift og færdiggørelse. Revisionen fremhæver Indenrigs- og Sundhedsministeriets accept 1. juli 2023 af en udvidelse af det styrende budget for projektet, herunder den udestående afklaring af korrekt pl-regulering af lånerammen.

Den uafhængige risikovurdering fra "Det Tredje Øje" (DTØ)
Overordnet er det DTØ’s vurdering, at projektorganisationens risikorapportering i al væsentlighed giver et dækkende billede af projektets risikoprofil på rapporteringstidspunktet – baseret på de materialer DTØ har haft til rådighed. DTØ noterer sig, jf. prognosen for 1. kvartal 2024, at projektet i det mest sandsynlige scenarie vil blive færdiggjort med et merforbrug i forhold til det styrende budget inklusiv den aktuelle manko ifm. låneanmodningen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som fortsat ikke er endeligt afklaret. DTØ noterer sig ligeledes, at der aktuelt arbejdes på en budgetgennemgang med henblik på en efterfølgende budgetjustering grundet forøgede omkostninger til en række poster i projektet. På denne baggrund er der, efter DTØ´s vurdering, derfor en væsentlig usikkerhed i projektets økonomiske situation. 

I forlængelse af vurderingen har DTØ opstillet en række anbefalinger og opmærksomhedspunkter, som administrationen og projektorganisationen vil følge op på i 2. kvartal 2024. 

KONSEKVENSER

Hvis sagen tiltrædes, bliver den godkendte kvartalsrapport med tilhørende bilag sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

RISIKOVURDERING

Administrationen vurderer at der forsat er en væsentlig usikkerhed forbundet med den endelige omkostning til projektets gennemførelse. Prognosen for forventet slutregnskab afhænger af mange faktorer, hvoraf udfordringen med divergensen mellem det regionale anlægs pris- og lønindeks og byggeomkostningsindekset står uden for regionens kontrol. Dertil kommer usikkerheden ved for eksempel priserne på IT og medicoteknisk udstyr og ikke mindst den komplekse ibrugtagningsfase. Erfaringen fra regionens øvrige byggerier viser, at denne fase er forbundet med ikke uvæsentlige omkostninger, som kan presse prognosen i den forkerte retning. Administrationen følger derfor fortsat udviklingen i forbruget og prognosen for forventet slutregnskab for projektet. Det konstateres, at projektorganisationen arbejder målrettet på at minimere det forventede merforbrug så meget som muligt, og at hospitalsbyggestyregruppen for byggeriet følger udviklingen tæt. 

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver Andersen / Mads Nørgaard

JOURNALNUMMER

24029640

Bilag

Bilag 1: 1. kvartalsrapport 2024 Nyt Hospital Nordsjælland

Bilag 3: Revisorerklæring

14. Tillæg til købsaftale Frederiksberg

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler at godkende:

  1. at hensigtserklæringen underskrives af regionsrådsformanden med henblik på, at den kan udgøre grundlaget for udarbejdelse af et tillæg til købsaftalen fra 2021, 
  2. at regionsrådsformanden derudover bemyndiges til at underskrive tillægget til købsaftalen og i den forbindelse bemyndiges til at acceptere mindre betydende ændringer til vilkårene i hensigtserklæringen, der måtte blive behov for i forbindelse med den endelige udformning af tillægget til købsaftalen, og
  3. at de bevillingsmæssige beslutninger vedrørende den afledte økonomi i de kommende år træffes ved budgetteringen for 2025 - 28.

Sagen blev forelagt som en fortrolig sag. Fortroligheden er pr. 4. juli 2024 ophævet, idet aftalen nu er underskrevet. Bilaget er stadig fortroligt af hensyn til regionens økonomiske interesser.

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Forsinkelsen i Nyt Hospital Bispebjerg betyder, at det ikke er muligt for regionen at overdrage Frederiksberg Hospital til Frederiksberg Kommune til den med købsaftalen fra 2021 aftalte termin, som er senest 1. januar 2028. Der foreligger nu en fælles hensigtserklæring om vilkårene for et tillæg til købsaftalen, hvor overdragelsen udskydes, idet der til gengæld sker en tidlig overdragelse i en første og mindre etape, der ikke er berørt af forsinkelsen af Nyt Hospital Bispebjerg.

Hensigtserklæringen, der også omfatter andre forhold, er endelig afklaret på et møde den 26. april 2024 mellem regionsrådsformanden og borgmester Michael Vindfeldt, og der lægges med sagen op til beslutning om erklæringens elementer med henblik på, at formanden senere kan underskrive et egentligt tillæg til købsaftalen. 

Sagen forelægges som fortrolig sag af hensyn til regionens forhandlingsposition over for Frederiksberg Kommune.

SAGSFREMSTILLING

Indledning

Efter købsaftalen med Frederiksberg Kommune fra juni 2021 skal den somatiske del af Frederiksberg Hospital overdrages samlet til Frederiksberg Kommune senest med udgangen af 2027. Den somatiske del er benævnt ”Del 1” i købsaftalen.

Den resterende, psykiatriske del (”Del 2”) har regionen ikke på nuværende tidspunkt truffet beslutning om at sælge. 

Del 1 og Del 2 er vist i figuren.

Forsinkelsen i nybyggeriet (Nyt Hospital Bispebjerg) betyder, at fristen for overdragelse af Del 1 ikke længere er mulig at overholde.

Center for Ejendomme har derfor ultimo 2023 taget kontakt til Frederiksberg Kommune, og der er med det vedlagte udkast til hensigtserklæring ”Håndtering af forsinket fraflytning fra Frederiksberg Hospital” opnået administrativ enighed om, hvad der bør være vilkårene for en udskydelse af fristerne i købsaftalen. 

Hensigtserklæringens hovedelementer gennemgås i det følgende.

Der er fastsat vilkår for et senere salg af Del 2 i købsaftalen, men Del 2 vil efter ibrugtagning af Ny Psykiatri Bispebjerg fortsat skulle rumme fire sengeafsnit med støttefunktioner og ambulatorier og forskning under PC København. Del 2 kan derfor kun sælges til kommunen, hvis det kan blive økonomisk muligt at opføre et erstatningsbyggeri på Bispebjerg, hvor der kun er plads til det, hvis Nordstjerneprojektet gennemføres først, så børne- og ungdomspsykiatriens sengepladser kan flyttes til Glostrup.

En ny og mindre første etape i den samlede plan
Med hensigtserklæringen vil et område (”Etape 1” af Del 1, jf. figuren herunder) i den vestlige ende af matriklen blive frigjort og overdraget lang tid forud for resten af Del 1, så kommunen kan komme i gang med byudviklingen i området og opnå erfaringer i forhold til tilrettelæggelse af en hensigtsmæssig udviklings- og salgsproces for den samlede matrikel. Det er også i regionens interesse at mindske arealanvendelsen, hvor det er muligt. 

Etape 1 overdrages medio 2027. Det er muligt, fordi de fleste af områdets funktioner enten skal til Ny Psykiatri Bispebjerg (der ikke er forsinket) eller til en placering på Frederiksberg inden for Del 2 i arealer, der fraflyttes med ibrugtagning af Ny Psykiatri Bispebjerg. 

Med den foreliggende tidsplan ibrugtages Ny Psykiatri Bispebjerg i april 2026, hvor i alt fem psykiatriske sengeafsnit med støttefunktioner flytter fra Frederiksberg til Bispebjerg, mens de resterende fire afsnit forbliver på Frederiksberg. Herefter har regionen 14 måneder til at rømme Etape 1 frem til medio 2027. De 14 måneder er afsat til klargøring og ombygning inden for Del 2, så de psykiatriske funktioner i Etape 1, der ikke skal flytte til Bispebjerg, kan indplaceres varigt i Del 2.

Disse arbejder skal regionen under alle omstændigheder gennemføre som led i den samlede fraflytning af matriklen. Det er konsekvensen af hensigtserklæringen, at de ikke kan udskydes parallelt med udskydelsen af Nyt Hospital Bispebjerg. Der skal disponeres ca. 8 mio. kr. til formålet, som bør afsættes ligeligt i 2026 og 2027. Øvrige etableringsudgifter som led i fraflytningen kan udskydes til efter færdiggørelsen af Nyt Hospital Bispebjerg. 

Som direkte konsekvens af hensigtserklæringen i forhold til Etape 1 vil der i øvrigt i 2026 og 2027 skulle disponeres ekstra ca. 3-4 mio. kr. til interim flytning af affaldsgård m.v. forud for overdragelsen af Etape 1, idet funktionerne er nødt til at flytte fra Etape 1 til anden placering på matriklen frem mod den endelige fraflytning af Del 1.

Hvis Ny Psykiatri Bispebjerg som forventet følger tidsplanen, vil der med de nævnte 14 måneder være god tid til at rømme arealet. Det er i øvrigt en mulighed i hensigtserklæringen, at regionen kan udskyde Etape 1 med yderligere op til 8 måneder, hvis der sker en forsinkelse af Ny Psykiatri Bispebjerg. Det betyder, at der samlet er 22 måneder fra den aktuelt planlagte ibrugtagning af Ny Psykiatri Bispebjerg til området på Frederiksberg skal være rømmet. Selv hvis tidsplanen for Ny Psykiatri Bispebjerg skulle blive forsinket helt op til ca. 20 måneder, vil det være muligt med midlertidige flytninger af de tilbageværende funktioner i Etape 1 at rømme området uden nye ombygninger og dermed inden for de 22 måneder. Det er vurderingen, at regionen vil kunne overholde disse tidsfrister. Skulle det alligevel ikke blive tilfældet, er der med hensigtserklæringen åbnet op for, at kommunen kan videreføre et eventuelt erstatningskrav som følge af forsinkelsen fra tredje part, dvs. køber af arealet, til regionen. 

Den resterende del af Del 1 overdrages senere, når de somatiske funktioner kan fraflytte. Tidspunktet for ”Ny Overtagelsesdag-Del 1” kan først fastlægges, når der foreligger ny tidsplan med kommende entreprenør(er) for Nyt Hospital Bispebjerg, dvs. sidst i 2025.

Efter hensigtserklæringen undersøger parterne dog efterfølgende, om det er muligt og hensigtsmæssigt, at en eller flere bygninger indgår i yderligere en etape 2 af Del 1, som Frederiksberg Kommune kan overtage før den endelige dato for Ny Overtagelsesdag-Del 1. 

Det kan i øvrigt oplyses, at de fleste af de tilbageværende funktioner i Del 1 vil skulle indplaceres i bygninger på Bispebjerg, der frigøres, når nuværende funktioner flytter til Nyt Hospital Bispebjerg.

Projektøkonomi til klargøring og ombygning til disse formål er indarbejdet i regionens investeringsplan, idet udgifterne skal budgetteres, så funktionerne kan fraflytte i overensstemmelse med den tidsplan, der kan fastlægges sidst i 2025 for Nyt Hospital Bispebjerg. 
 

Bygning 44
I købsaftalen fra 2021 er bygning 44 (lige under teksten i figuren ovenfor) omfattet af Del 2, der kun sælges til kommunen, hvis regionen beslutter at sælge psykiatrien under ét.

Det indgår i hensigtserklæringen, at Frederiksberg Kommune køber bygning 44 allerede i 2027, dvs. bygningen "flytter" fra Del 2 til Del 1 (Etape 1). Til gengæld fremrykkes kommunens betaling af købesum for bygningen (14 mio. kr.).

Begge parter har ønsket dette.

Frederiksberg Kommune har ønsket ændringen, fordi det sammenhængende område i Etape 1 bliver større og dermed mere gunstigt i salgsøjemed.

Region Hovedstadens Psykiatri og Psykiatrisk Center København ønsker en samling af to psykoterapeutiske ambulatorier, der i dag både bor i Nannasgade og på Frederiksberg Hospital. Det er ikke muligt at få plads til en samling af de to ambulatorier på Frederiksberg Hospital, dvs. i Del 2 inkl. bygning 44. 

Der lægges med hensigtserklæringen til grund, at dette ønske imødekommes, da det vil give driftsmæssige fordele og et potentiale for bedre kvalitet i opgavevaretagelsen. Arealet i bygning 44 svarer netop til det areal, der ville være behov for, hvis Frederiksberg-ambulatoriet skulle forblive på hospitalsgrunden. En samling af de to psykoterapeutiske ambulatorier et andet sted vil derfor føre til, at bygning 44 kan sælges til Frederiksberg Kommune. 

Der kan blive behov for enten at udvide lejemålet i Nannasgade (hvis det er muligt) eller erstatte det med et nyt og større lejemål i området. Det er i øvrigt vurderingen, at arealet ved en samling vil kunne reduceres betydeligt i forhold til de arealer, som ambulatorierne råder over i dag på de to lokationer.  


Gravearbejder til forsyningsnet
Frederiksberg Kommune gives med hensigtserklæringen adgang til at indlede gravearbejder til det kommende forsyningsnet, både i det område der udgør Etape 1 og i resten af Del 1. Det er en fordel for kommunen i forhold til en efterfølgende hurtigere salgsproces for de forskellige områder af grunden. Der skal tages behørigt hensyn til hospitalsdriften, herunder P-forhold.


Betalingsplan
Når regionen modtager købesummen for Del 1, skal den anvendes til at indfri regionens låntagning til Nyt Hospital Bispebjerg. Købesummen betales efter købsaftalen i seks lige store rater over en periode på seks år. Første rate betales to år efter overtagelsesdagen for Del 1. Købesummen for Del 1 vil udgøre 585 mio. kr., hvis regionen beholder psykiatriens bygninger i Del 2.

Hertil kommer de 14 mio. kr. for bygning 44, der betales samtidig med overdragelsen af Etape 1, dvs. 1. juli 2027.

Da overtagelsesdagen (Ny Overtagelsesdag-Del 1) som konsekvens af udskydelsen af Nyt Hospital Bispebjerg udskydes til senere, udskydes ratebetalingen for de 585 mio. kr. tilsvarende.

Kommunen har fordel af at kunne vente med at påbegynde betaling af købesummens rater, herunder også i den situation, hvor kun en mindre del af ejendommen (Etape 1) kan sælges videre, fordi regionen ikke kan fraflytte.

Det er i sagens natur en ulempe for regionen i forhold til renteudgifter, at optagne lån til Nyt Hospital Bispebjerg først kan nedbringes med salgsprovenuet senere som en følge af forsinkelsen af byggeriet.
 

Midlertidig aktivering af området
Frederiksberg Kommune har stor interesse i at komme hurtigt i gang med byomdannelsen på hospitalsgrunden og ønsker at igangsætte midlertidige aktiviteter.

Til det formål er i forbindelse med hensigtserklæringen identificeret bygning 20 i den østlige ende af matriklen. I bygning 20 har hospitalet i dag kardiologisk ambulatorium. Men da hospitalet samtidig har driftsmæssig fordel ved at samle funktionen med andre kardiologiske ambulatoriefunktioner på matriklen, kan bygningen rømmes, og det vil derfor kunne lade sig gøre hurtigt at overdrage bygningen til kommunen. Der udløses en mindre etableringsudgift på op til 2 mio. kr., som kan sammenholdes med de driftsmæssige fordele for hospitalet ved samlingen.

Efter hensigtserklæringen får kommunen vederlagsfri brugsret til bygning 20, og vil enten selv igangsætte kulturelle aktiviteter eller overlade bygningen til en egnet ekstern aktør.

Det samme gælder et tidligere kapel, der i dag er ubenyttet.

Kommunen har også planer om at påbegynde anlæg af den planlagte park ved bygning 20, 21 og 22 og får med hensigtserklæringen adgang hertil.
 

Kommunale lejemål og brugsret til yderligere arealer
Kommunen har i dag lejet sig ind i et forholdsvis stort areal til døgnrehabilitering, hjemmepleje og en sygeplejeklinik. Det indgår i hensigtserklæringen, at kommunen ikke betaler husleje efter udgangen af 2027, som var den oprindelige seneste overtagelsesdag. Der er tale om et forholdsvist stort beløb (7-8 mio. kr. pr. år), som det ikke vil være rimeligt at fastholde kommunens betaling af, når overdragelsen af ejendommen er udskudt.

Der igangsættes i øvrigt en mæglervurdering af, om lejeniveauet er markedskonformt.

Derudover gives kommunen adgang til vederlagsfrit at benytte to sengeafsnit i bygning 10 (hvor døgnrehabiliteringen også er placeret), som i dag benyttes af psykiatrien, og som fraflytter i foråret 2026, når Ny Psykiatri Bispebjerg er klar til ibrugtagning.
 

Øvrige bemærkninger til hensigtserklæringen
Aftalen kan generelt betragtes som en fordel for regionen, fordi overdragelsen af hospitalsgrunden til kommunen udskydes til et tidspunkt, hvor regionens funktioner har mulighed for at fraflytte. Hvis der ikke havde været mulighed for at nå til enighed om vilkårene for dette, ville regionen have været nødt til at overdrage ejendommen til kommunen med udgangen af 2027 "med beboere", hvorved kommunen som udgangspunkt ville være berettiget til at opkræve huslejebetaling på markedsvilkår. 

Det kan tilføjes, at kommunen og regionen har sammenfaldende interesser i, at kommunen får gode muligheder for at udvikle den del af ejendommen, der vil skulle sælges til boliger m.m., så der kan opnås høje salgspriser, herunder fx muligheden for at komme i gang med en mindre etape (inkl. bygning 44), muligheden for i hensigtsmæssig proces at anlægge forsyningsnet samt muligheden for midlertidig aktivering af området.  I det omfang disse aktiviteter kan føre til, at salgspriserne bliver højere end forudsat, vil kommunen og regionen med købsaftalen fra 2021 få henholdsvis 30% og 70 % af gevinsten, idet regionen får sin andel af beløbet i efterregulering i forhold til den aftalte købesum. Ender salgspriserne med at blive lavere, indebærer efterreguleringen i købsaftalen, at tabet altovervejende bæres af Frederiksberg Kommune.

Det er på den baggrund vurderingen, at hensigtserklæringen samlet set er fordelagtig som konsekvens af forsinkelsen af nybyggeriet på Bispebjerg. 

KONSEKVENSER

Med beslutningen om hensigtserklæringen gives et klart grundlag for, at der kan udarbejdes et tillæg til købsaftalen fra 2021, der tager højde for udskydelsen af Nyt Hospital Bispebjerg. 

RISIKOVURDERING

Det er overordentlig sandsynligt, at regionen med hensyn til fraflytning af Etape 1 kan leve op til den i hensigtserklæringen omfattede tidsplan, og regionen vil dermed ikke påtage sig nogen nævneværdig risiko i den forbindelse. 

Da hensigtserklæringen er forholdsvis detaljeret og eksplicit, er det i øvrigt ikke vurderingen, at der kan opstå tvivl om fortolkning, når hensigtserklæringen skal omsættes til et egentligt tillæg til købsaftalen fra 2021. 

ØKONOMI

Der træffes ikke bevillingsmæssige beslutninger, men hensigtserklæringen danner rammen for en endelig beslutning om vilkårene i et tillæg til købsaftalen, der kan underskrives af regionsrådsformanden. De afledte økonomiske konsekvenser vedrører:

Der har hidtil været afsat i alt 50 mio. kr. (2023-prisniveau) i regionens investeringsplan til istandsættelse og indretning af bygninger i Del 2-området, dvs. psykiatrien. Da psykoterapeutisk ambulatorium nu vil skulle placeres andetsteds, reduceres udgifterne til istandsættelse og ombygning med ca. 14 mio. kr. til 36 mio. kr. Der vil til gengæld kunne være en etableringsudgift som led i samling af de to ambulatorier, der afklares senere. 

Af de nævnte 36 mio. kr. vil ca. 8 mio. kr. skulle disponeres i 2026 og 2027 i forbindelse med Etape 1, mens de resterende 28 mio. kr. kan udskydes til 2028/2029 eller senere afhængig af datoen for den endelige overdragelse af Del 1.

Det kan tilføjes, at der vil være en øget renteudgift for regionen, når ratebetalingerne af købesummen fra kommunen med den udskudte overdragelse af Del 1 ikke igangsættes i 2030. Ratebetalingen vil først blive indledt to år efter den endelige overdragelse af Del 1. 

Det er desuden vurderingen, at der vil være behov for, at der for Center for Ejendommes vedkommende så snart som muligt skal budgetteres med et forøget udgiftsniveau på 3 mio. kr. årligt vedrørende bygningsvedligehold (levetidsforlængelse) frem mod overdragelsen af Etape 1 til Frederiksberg Kommune, hvor niveauet på grund af arealreduktionen kan reduceres igen med 0,8 mio. kr. Det er desuden vurderingen, at der i løbet af den fortsatte driftsperiode vil blive et behov for at gennemføre oprettende tiltag. 

Der vil bevillingsmæssigt skulle tages højde for ovenstående poster ved budgetteringen for 2025-2028. 

KOMMUNIKATION

Der tilrettelægges en særskilt kommunikationsindsats efter aftale med Frederiksberg Kommune, når hensigtserklæringen er underskrevet af begge parter.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Anne Skriver Andersen / Søren Helsted

JOURNALNUMMER

21041012

15. Udmøntning af "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" og "Aftale om bedre psykiatri"

INDSTILLING

Social- og psykiatriudvalget anbefaler over for forretningsudvalget og regionsrådet:

  1. at tage udmøntningsaftale om "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" og "Aftale om bedre psykiatri" til efterretning.
  2. at tage orientering om, at de allerede afsatte 24,8 mio. kr. (2024 P/L) disponeres til finansiering af Fields-/Task Force initiativerne til efterretning. 
  3. at godkende, at der reserveres 40 mio. kr. (engangsmidler) i 2024 fra de midler, der er afsat i 'Aftale om 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed', 'Aftale om bedre psykiatri' og ’Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg’, til følgende formål:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.
 

Social- og psykiatriudvalgets beslutning den 4. juni 2024:

  1. Anbefalet.
  2. Anbefalet. 
  3. Anbefalet, idet udvalget noterer sig, at der ikke vil kunne opnås fuldt afløb for midlerne grundet delårseffekten. På den baggrund finder udvalget, at den foreslåede anvendelse er et godt alternativ.

Maria Gudme (A) og Stinus Lindgreen (B) deltog ikke under sagens behandling. 

BAGGRUND

Regionsrådet modtog den 3. april 2024 en orientering om Regeringen, KL og Danske Regioners aftale om udmøntning, implementering og opfølgning på "Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022) og "Aftale om en bedre psykiatri" (2023). Foruden beskrivelse af udmøntning og fordeling af midler indeholder aftalen også en ny målsætning for nedbringelse af brugen af tvang i psykiatrien. Med udmøntningsaftalen er der nu fastlagt den økonomiske fordeling af midler mellem regioner og kommuner. En række af initiativerne lægger sig tæt op ad de to prioriterede områder i Region Hovedstadens kommende regionale psykiatriplan.

Af sagen fremgår en beskrivelse af udmøntningsaftalens indsatsområder og fordelingen af midler til de respektive områder. Der er dog fortsat en række initiativer i Aftale om en bedre psykiatri som forudsætter færdiggørelse af faglige arbejder eller politisk forhandling, førend fordelingen af midler mellem regioner og kommuner til implementering og drift kan fastlægges. Da udmøntningen først finder sted midtvejs i året, vil ikke alle midler kunne anvendes i 2024. 

SAGSFREMSTILLING

For et samlet overordnet finansielt overblik over det markante løft i psykiatrien fra 2020 til 2030 henvises indledningsvis til bilag 2.

National og regional udmøntning af "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" og "Aftale om bedre psykiatri"

Samlet udmøntes på landsplan 727 mio. kr. i 2024, 667 mio. kr. i 2025 og 673 mio. kr. fra 2026 og frem jf. tabel 2. Med aftalen om handlingsplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg fra 12. april 2024 udmøntes på landsplan yderligere 56 mio. kr. i 2024 og 72 mio. kr. fra 2025.

Tabel 1: Udmøntningsaftalen,  2024 P/L mio. kr.

Mio. kr. 2024 -pl

2024

2025

2026

2027

Varigt

Udmøntningsaftale 

727

667

673

673

673

Handlingsplan for forebyggelse af selvmord

56

72

72

72

72

Regionernes andel

446

419

420

420

420

Region Hovedstadens andel

138

130

130

130

130

Tidligere varig udmøntning efter Fields

-25

-25

-25

-25

-25

I alt Region Hovedstaden

113

105

105

105

105

Kilde: Indenrigs- og sundhedsministeriet, dato: 22-03-2024 samt Handlingsplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg fra 12. april 2024

Region Hovedstadens andel på 138 mio. kr. til Region Hovedstaden i 2024 fordeler sig med 31 mio. kr. til udmøntning af initiativer i "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022), 66 mio. kr. til udmøntning af initiativer i "Aftale om bedre psykiatri"(2023), 16 mio.kr. til udmøntning af initiativer i ”Handlingsplan for forebyggelse af selvmord” og 25 mio. kr. til initiativer efter Fields som allerede er udmøntet i 2023. Siden der er tale om tre aftaler, vil nedenstående fordeling af midler være opdelt efter hvilken af de tre aftaler, der er tale om.

1. Udmøntning af "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022) regionalt 
I udmøntningsaftalen udmøntes følgende initiativer fra "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed":

Tabel 2: Udmøntningsaftalen 10- årsplan 3. april, 2024 P/L mio. kr.

Mio. kr. 2024-pl

2024

2025

2026

2027

Varigt

1a: Lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel og psykiske symptomer

3,6

3,6

3,6

3,6

3,6

1b: Implementering af forløbsbeskrivelser for voksne og børn og unge med psykoselidelser*

8,4

8,4

8,6

8,6

8,6

1c: Botilbudsteams

18,7

19,0

19,0

19,0

19,0

1d: Kvalitetsgrupper* *

0,4

0,4

0,4

 

 

I alt til Region Hovedstaden

30,7

31,0

31,2

31,2

31,2

Kilde: Indenrigs- og sundhedsministeriet , dato: 22-03-2024, *24,8 mio. kr. (2024 P/L) til initiativer efter Fields er udmøntet og indgår ikke ,* *er udmøntet og indgår ikke i den samlede sum 

Gennemgang af initiativer i "Aftale om 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed" (2022)

Initiativ 1a. ”Lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel og psykiske symptomer”
Region Hovedstadens andel er 3,6 mio. kr. Midlerne tilføres Børne- og Ungdomspsykiatrien med henblik på at kunne understøtte kommunerne i etablering og drift af lettilgængelige tilbud. Det er endnu ikke afklaret, hvilke opgaver Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center skal varetage i relation til det nye tilbud i kommunerne. En stor del af opgaven vil sandsynligvis blive løst inden for rammerne af det nuværende STIME arbejde. 

Initiativ 1b. ”Implementering af forløbsbeskrivelser for voksne og børn og unge med psykoselidelser”
Region Hovedstadens andel er i størrelsesordenen 33 mio. kr. årligt, hvoraf de 24,8 mio.kr. allerede i 2023 blev disponeret til opfølgende indsatser efter hændelsen i Field´s primært til F-ACT og OPUS. De resterende mere end 8 mio.kr. vil blive disponeret til styrkelse af ambulante funktioner. Disse resterende midler planlægges anvendt til mindre udvidelser – bl.a. 2 mio. kr. til OPUS på Psykiatrisk Center Nordsjælland og til F-ACT på Psykiatrisk Center Bornholm, og ca. 3,7 mio. kr. til udgifter relateret til sygeplejersker på specialuddannelse. De sidste ca. 2 mio. kr. afventer endelig afklaring.

Initiativ 1c. ”Botilbudsteams”
Region Hovedstadens andel er 19 mio. kr. årligt. Midlerne disponeres til styrket behandling af botilbudspatienter med fokus på samarbejdet mellem botilbud, botilbudsteams og sengeafsnit. Midlerne planlægges anvendt på at udbygge de eksisterende botilbudsteams. Midlerne planlægges anvendt til at udbrede tilbuddet til flere botilbud end de respektive botilbudsteams dækker i dag og til at styrke indsatsen i den eksisterende botilbudsbetjening. Vicedirektør Lone Bjørklund og projektleder Anne Holm Sørgaard fra Region Hovedstadens Psykiatri og direktør Katrine Ring fra Københavns Kommune orienterede på møde i social- og psykiatriudvalget den 19. marts 2024 om Region Hovedstadens Psykiatris igangværende arbejde med at styrke indsatsen gennem et intensivt F-ACT-inspireret samarbejde mellem botilbuddenes personale og Region Hovedstadens Psykiatris botilbudsteams. Dette projekt er en stor succes, og en del af midlerne planlægges anvendt til implementeringen af dette F-ACT inspirerede samarbejde på alle botilbud over en 3-4-årig periode. Endelig planlægges midlerne anvendt til at styrke Børne- og Ungdomspsykiatrisk Centers døgninstitutionsteam, så det kan dække flere institutioner. Dette er en indsats, der er forslået i rapporten ”Fremtidssikring af børne- og ungdomspsykiatrien”.

Initiativ 1d. ”Kvalitetsgrupper”
Midlerne er udmøntet til regionerne og er blevet disponeret. Region Hovedstadens andel på 0,4 mio. kr. er ligesom de øvrige regioners andel anvendt til finansieringen af drift af de Multidisciplinære Psykiatri Grupper (DMPG'er). DMPG´erne udarbejder kliniske retningslinjer mhp. at styrke forskning og videndeling i psykiatrien med det formål at øge kvaliteten i behandlingen af mennesker med psykiske lidelser.

En mere uddybende beskrivelse af de fire initiativer fremgår af bilag 1.

2. Aftale om udmøntning af aftale om en bedre psykiatri (2023) regionalt 
I udmøntningsaftalen udmøntes følgende initiativer fra "Aftale om bedre psykiatri" fra 2023:

Tabel 3: Udmøntningsaftalen bedre psykiatri 3. april, 2024 P/L mio. kr.

Mio. kr. 2024-pl

2024

2025

2026

2027

Varigt

2a: Styrket digitalt behandlingstilbud 

3,0

3,0

3,0

3,0

3,0

2b: Tryghedspakke for medarbejdere i psykiatrien (disponeret)

15,6

0

0

0

0

2c: Højere kvalitet i indsatsen til børn og unge med autisme*

10,9

6,2

6,2

6,2

6,2

2d: Hurtig opstart af behandling i børne- og ungdomspsykiatrien

15,7

18,7

18,7

18,7

18,7

2e: Opfølgning efter endt forløb i børne- og ungdomspsykiatrien

6,1

9,4

9,4

9,4

9,4

2f: Styrket hjælp til mennesker med spiseforstyrrelser, herunder også med selvskadende adfærd

9,4

9,4

9,4

9,4

9,4

2g: Nedbringelse af tvang

5,1

5,2

5,6

5,6

5,6

I alt til Region Hovedstaden

65,8

51,9

52,3

52,3

52,3

Kilde: Indenrigs- og sundhedsministeriet, dato: 22-03-2024

Gennemgang af initiativer i "Aftale om udmøntning af aftale om en bedre psykiatri" (2023)

Initiativ 2a. ”Styrket digitalt behandlingstilbud”
Der er afsat 3 mio. kr. årligt til Region Hovedstadens Psykiatri. VIRTU Research Group er en forskningsenhed, der gennemfører kliniske forsøg med behandling af patienter med forskellige og alvorlige psykiatriske diagnoser. Midlerne udmøntes ved direkte tilskud til Region Hovedstadens Psykiatri til at drive VIRTU, herunder at lave forsøg med VR på flere centre.

Initiativ 2b. ”Tryghedspakke til medarbejdere i psykiatrien”
Der udmøntes 15,6 mio. kr. til Region Hovedstaden i 2024. Midlerne er disponeret til initiativer ifm. den politiske behandling af handleplan om styrket sikkerhed og tryghed på Regionsrådsmødet den 12. marts 2024.

Initiativ 2c. ”Højere kvalitet i indsatsen til børn og unge med autisme”
Region Hovedstadens andel er 10,9 mio. kr. i 2024 og 6,2 mio. i 2025 og frem. Midlerne tilføres Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center til udredning og behandling af børn og unge med autisme. Der er yderligere afsat 40 mio. kr. årligt fra 2025, som først vil blive fordelt mellem kommuner og regioner efter færdiggørelse af selve forløbsbeskrivelsen. 

Initiativ 2d. ”Hurtig opstart af behandling i børne- og ungdomspsykiatrien”
Region Hovedstadens andel af de afsatte midler er 15,7 mio. kr. i 2024 og 18,7 mio. kr. i 2025 og frem. Midlerne tilføres Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center med henblik på at understøtte hurtigere opstart af behandling, fx ved indsatser, hvor man igangsætter behandling og udredning samtidig. Der afventes færdiggørelse arbejde i regi af Sundhedsstyrelsen før det kan konkretiseres nærmere, hvordan midlerne forventes anvendt.

Region Hovedstadens Psykiatri vil afsætte 2,1 mio.kr. af bevillingen til finansiering af kapacitetsudvidelser i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Centers nye ambulatorier på Sydvestvej. Grundlæggende skal midlerne bruges til at styrke udredning- og behandlingskapaciteten. 

Initiativ 2e. ”Opfølgning efter endt forløb i børne- ungdomspsykiatrien”
Region Hovedstadens andel er 6,1 mio. kr. i 2024 og 9,4 mio. kr. årligt i 2025 og frem. Midlerne gives til kapacitetsopbygning i børne- og ungdomspsykiatrien. Ca. 6 mio. kr. årligt planlægges anvendt til l at styrke F-ACT for unge, hvilket er i overensstemmelse med forslag i rapporten "Fremtidssikring af børne- og ungdomspsykiatrien". De øvrige midler forventes anvendt til anden kapacitetsopbygning.

Initiativ 2f. ”Styrket hjælp til mennesker med spiseforstyrrelser”
Region Hovedstadens andel er 9,4 mio. kr. årligt. Midlerne gives til at øge kvaliteten i behandlingen, udbygning af kapaciteten og nedbringelse af ventetider og tilbagefald. Midlerne forventes udmøntet i efteråret 2024. Der pågår på nuværende tidspunkt et arbejde mhp. at afklare, hvordan midlerne bedt anvendes. Der er bl.a. overvejelser om at anvende en del midlerne til at styrke indsatsen i forhold til selvskade, som er et stort problem.

Initiativ 2g. "Mindre tvang i psykiatrien"
Region Hovedstadens andel af de afsatte midler til "Mindre tvang i psykiatrien" er 5,1 mio. kr. i 2024 stigende til 5,6 mio. kr. årligt i 2027 og frem. Midlerne afsættes dels til at ansætte forebyggelsesinstruktører på sengeafsnit (jf. handleplanen for sikkerhed og tryghed) og at muliggøre at flere psykiatriske sygeplejersker tilbydes specialuddannelsen i psykiatrisk og børne- og ungdomspsykiatrisk sygepleje. Det vil forbedre det generelle kompetenceniveau for sygeplejersker, øge den faglige kvalitet og dermed bidrage til tiltrækning og tilknytning af medarbejdere. Dette er centralt for at kunne leve op til målsætningen om at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. 

3. Aftale om udmøntning af Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg (2024) regionalt 

Der blev den 12. april 2024 indgået en bred politisk aftale mellem regeringen og alle Folketingets partier om en handlingsplan, som en del af "Aftale om En bedre psykiatri" der skal styrke forebyggelsen af selvmord og selvmordsforsøg. Med aftalen styrkes forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg i Danmark. Initiativerne i planen skal bidrage til den nødvendige kapacitet og de rette værktøjer, så der langt bedre kan tages hånd om mennesker med risiko for selvmodshandlinger. Det gælder ikke mindst børn og unge og deres pårørende og særligt udsatte grupper fx ældre.

Region Hovedstadens andel af de afsatte midler forventes at udgøre hhv. 16,3 mio. kr. i 2024 og 21,8 mio. kr. fra 2025.

I udmøntningsaftalen udmøntes følgende initiativer fra "Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg" fra 2024:

Tabel 4: Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg 12. april, 2024 P/L mio. kr.

Mio. kr. 2024 PL

2024 

2025

2026

2027

Varigt

3a. Kapacitetsløft og ensretning af de selvmordsforebyggende klinikker

5,1

6,8

6,8

6,8

6,8

3b. Bedre opfølgning til mennesker i risiko for selvmordshandlinger

4,7

6,2

6,2

6,2

6,2

3c. Udbredelse af kriseplaner på sundheds- og socialområdet

1,2

1,6

1,6

1,6

1,6

3d. Udbredelse af peers i den regionale behandlingspsykiatri

1,7

2,2

2,2

2,2

2,2

3e. Styrket praksisnær forskning af det selvmordsforebyggende arbejde og forbedret datagrundlag

3,7

5,0

5,0

5,0

5,0

Aftale om Handlingsplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg i alt

16,3

21,8

21,8

21,8

21,8

Kilde: Indenrigs- og sundhedsministeriet ” Handlingsplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg” Dato: 12-04-2024

En mere uddybende beskrivelse af initiativer fremgår ligeledes i bilag 1.
 

4. Aftaler der fortsat afventer færdiggørelse 

En række initiativer i Aftale om en bedre psykiatri forudsætter fortsat færdiggørelse af faglige arbejder eller politisk forhandling, førend fordelingen af midler mellem regioner og kommuner til implementering og drift kan fastlægges.

Der er i regi af Sundhedsstyrelsen med regionerne igangsat et fagligt arbejde med henblik på at udvikle en model for en ny national psykiatrisk akuttelefon. Med "Aftale om en bedre psykiatri" afsættes 3,0 mio. kr. i 2024, 113,3 mio. kr. i 2025, 150,0 mio. kr. i 2026 og 150,6 mio. kr. i 2027 til oprettelse af en national psykiatrisk akuttelefon og styrkelse af akutte psykiatriske behandlingstilbud. Heraf er afsat 150 mio. kr. i varige midler. 

Udover nævnte initiativ afventes det endelige resultat af det faglige arbejde på følgende i 2024:

KONSEKVENSER

Center for Økonomi udmønter midlerne fra udmøntningsaftalen i henhold til regionsrådets beslutning. Der vil ske politisk opfølgning på midlerne i social- og psykiatriudvalget i forbindelse med den årlige budgetopfølgning.

ØKONOMI

Administrationen vurderer, at de midler, som Region Hovedstaden modtager ved midtvejsregulering i juni er 138 mio. kr.  Heraf er som nævnt 25 mio. kr. reserveret til Region Hovedstaden til den udestående finansiering til initiativer efter Fields. Fra 2025 udmøntes 105 mio. kr. varigt.

Det er også administrationens vurdering, at Region Hovedstadens Psykiatri vil være begrænset i deres mulighed for at anvende hele beløbet på 113 mio. kr. i 2024, da udmøntningen finder sted midtvejs i året. Initiativ 2b: ”Tryghedspakke til medarbejdere i psykiatrien” er fuldt ud disponeret (15,6 mio. kr.) på regionrådsmøde den 12. marts. Region Hovedstadens Psykiatri igangsætter hurtigst muligt resterende initiativer med henblik på at igangsætte rekrutteringen før sommerferien. For hovedparten af initiativerne vil det først være muligt at få et økonomisk afløb efter sommerferien, hvorfor Region Hovedstadens Psykiatri har svært ved at bruge alle midlerne i år og derfor forventer et mindreforbrug på initiativerne i størrelsesordenen 40 mio. kr. 

Derfor foreslår administrationen at Social- og psykiatriudvalget godkender at midler afsat i 'Aftale om 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed', 'Aftale om bedre psykiatri' og ’Handleplan for styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg’, udmøntes således, at 40 mio. kr. reserveres som engangsmidler i 2024 til bygningsmæssige tilpasninger, alarmer og øvrige engangsudgifter i Region Hovedstadens Psykiatri mhp. forbedret sikkerhed og/eller øget bygningskapacitet.

Tabel 5: Engangsudgifter i 2024 

Udgiftsposter i 2024 Estimat (mio. kr.)
Udbedring af 8 haver i Udsigten9,0
Etableringsudgifter ved flytning af De Særlige Pladser8,0
Etableringsudgifter ifm. flytning af ambulatorier til lejemål på Sydvestvej9,0
Etableringsudgifter ifm. flytning af ambulatorier til lejemål på Lygten9,4
Øvrige bygningsmæssige tilpasninger, alarmer og engangsudgifter4,6
Sum af foreløbige udgiftsposter40,0

 

Administrationen i Region Hovedstaden afventer derudover resultatet af de kommende udmøntningsaftaler som nævnt i kapitel 4 i Aftale om bedre Psykiatri, som nationalt må ligge i omegnen af 100 mio. kr. i 2024.    

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges social- og psykiatriudvalget ekstraordinært den 4. juni 2024, forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Charlotte Hosbond/Jens Buch Nielsen 

JOURNALNUMMER

19086936

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 Orientering om udmøntningen

Bilag 2: Bilag 2 Et overblik over finansieringen fra 2020 til 2030

Bilag 3: Bilag 3 Udmøntningsaftale

Bilag 4: Bilag 4 Partnerskabsaftale

Bilag 5: Bilag 5 Orientering om udmøntningsaftale til regionsrådet

16. Forslag til mødeplan for forretningsudvalg og regionsråd for 2025

INDSTILLING

Administrationen indstiller, at forretningsudvalget over for regionsrådet anbefaler:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Anbefalet.

Carsten Scheibye (V) deltog ikke i sagens behandling.

BAGGRUND

Af hensyn til mødeaktiviteter i både interne og eksterne politiske mødefora er det hensigtsmæssigt allerede nu at udarbejde en mødeplan for 2025 for forretningsudvalget og regionsrådet.

SAGSFREMSTILLING

Mødeplanen for 2025 (bilag 1) er lagt under hensyntagen til vinterferie i uge 7 og 8 samt efterårsferie i uge 42, som friholdes for ordinære møder i forretningsudvalg og regionsråd. Juli måned er også friholdt for politiske møder, ligesom der i 2025 ikke holdes møde i forretningsudvalget og reginosrådet i november måned, hvor der er regionalvalg.

Forretningsudvalgets møder afholdes tirsdage kl. 10.00 - 14.00 og regionsrådets møder afholdes tirsdage kl. 17.00 på regionsgården i Hillerød.

Behandlingen af budgettet har særlige frister, som skal overholdes. Med første behandling på forretningsudvalgets møde tirsdag den 26. august og i regionsrådet på møde tirsdag den 2. september og anden behandling i forretningsudvalget den 23. september og i regionsrådet den 30. september vil kravet i bekendtgørelsen om regionernes budget og regnskabsvæsen, hvor det fremgår, at der skal være tre uger imellem 1. og 2. behandling, være opfyldt. Budgettet skal være vedtaget senest den 1. oktober 2025.

Når de ordinære møder i forretningsudvalget og regionsrådet er fastlagt, kan mødeplanen herefter danne baggrund for planlægning af møder i de stående udvalg samt for planlægning af seminarer for forretningsudvalget og regionsrådet.

Af bilaget fremgår derfor også forslag for mødedatoer til udvalgene og tentative budgetseminarer mv. for at give det samlede overblik. Det er dog udvalgene selv, der skal fastsætte deres mødeplan på de kommende udvalgsmøder.

KONSEKVENSER

Møder i forretningsudvalget og regionsrådet danner baggrund for øvrige møder i de politiske udvalg i regionen, ligesom planlægning af mange andre møder er afhængige af mødetidspunkter for forretningsudvalg og regionsråd.

KOMMUNIKATION

Mødeplanen offentliggøres på hjemmesiden og relevante parter vil blive orienteret direkte.

POLITISK BESLUTNINGSPROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024 og regionsrådet den 18. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING OG KONTAKTPERSON

Marie Kruse / Vera Qvistgaard

JOURNALNUMMER

24036786

Bilag

Bilag 1: UDKAST - MØDEPLAN 2025 for FU og RR samt stående udvalg

17. Generel orientering fra ledelsen

INDSTILLING

Administrationen indstiller:

POLITISK BEHANDLING

Forretningsudvalgets beslutning den 11. juni 2024:

Det blev taget til efterretning, at der blev orienteret om Mary Elizabeth Hospital og om status vedrørende nye operationsstuer til Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet. 

Sagsfremstilling

Koncerndirektionen vil på mødet orientere om aktuelle emner.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

KOMMUNIKATION

Ingen særskilt kommunikationsindsats planlagt.

TIDSPLAN OG VIDERE PROCES

Sagen forelægges forretningsudvalget den 11. juni 2024.

DIREKTØRPÅTEGNING

Jens Gordon Clausen

Journalnummer

24000708

18. Eventuelt

19. Underskriftsark

Forretningsudvalg - formandsmeddelelser

Punkter på dagsordenen

  1. Meddelelse - Resultat af regionens kontrolarbejde i 2023
  2. Meddelelse - Halvårlig status, Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, juni 2024
  3. Meddelelse - Halvårlig status, Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier finansieret af regionale midler og/eller fonde, juni 2024
  4. Meddelelse - Halvårlig status for Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, samfundsansvar og praktikpladser, juni 2024
  5. Meddelelse - Revisionsudbud for Region Hovedstaden
  6. Meddelelse - Forlængelse af aftale med Danske Bank
  7. Meddelelse - Forskningsbevilling fra Innovationsfonden
  8. Meddelelse - Dom vedrørende adgang til vegansk kost på hospitaler
  9. Aktuelle Orienteringer:
  10. Konferencer mv.:

Medlemmer

1. Meddelelse - Resultat af regionens kontrolarbejde i 2023

Forretningsudvalget gives hermed en status vedr. omfang og resultat af regionens kontrolarbejde i 2023 på praksisområdet. De midler, som regionen inddriver grundet fejlafregning i praksissektoren, tilbageføres til praksisbudgettet. Kontrollen vedrører både før- og efterkontrol af ydernes afregning. For nærmere uddybning se venligst bilag. 

Efterkontrollen vedrører den kontrol, som regionen igangsætter ud fra en risiko-og væsentlighedsbetragtning. Med udgangspunkt i dette har der i 2023 været et særligt fokus på almen praksis.

Regionen udfører derudover kontrolopfølgning jf. de gældende overenskomster på praksisområdet. Dette indebærer bl.a. højestegrænseopfølgning på overenskomstområderne (fraset psykologområdet), omsætningslofter på fysioterapi- og fodterapiområdet.

Resultat af kontrolarbejdet i 2023

Den overenskomstbestemte kontrolopfølging har resulteret i, at 1.387.530,73 kr. er blevet tilbageført til praksisbudgettet.  

Derudover har regionen igangsat og færdigbehandlet 1.184 kontrolsager vedr. individuelle ydere, som har resulteret i tilbagebetaling til regionen på i alt 19.134.486 kr. 

Samlet set er der tilbageført 20.522.017 kr. til praksisbudgettet. 

Nedenfor ses udviklingen fra 2021 til 2023. 

Årstal Beløb
202320.522.017 kr. 
20229.056.188 kr. 
20214.616.578 kr. 

 

Forbedret før- og efterkontrol 

Regionen har i samarbejde med de øvrige regioner gennemgået valideringen i førkontrollen inden for psykologområdet og ørelæger, plastikkirurgi og psykiatri. Derudover er alle lokalaftaler på almenområdet og speciallægeområdet blevet gennemgået for at sikre opsætning af korrekte valideringer.

I forhold til efterkontrollen er regionen i 2023 lykkedes med følgende:

Fokus i 2024 

I 2024 er der fokus på følgende områder i almen praksis:

Derudover arbejdes med kontrolindsatser på de øvrige overenskomstområder samt tandlægeområdet. 

Journalnummer

24023383

Bilag

Bilag 1: Resultat af regionens kontrolarbejdet i 2023

2. Meddelelse - Halvårlig status, Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, juni 2024

Region Hovedstaden gennemfører i disse år en række større hospitalsbyggerier. Regionsrådet orienteres halvårligt om status på projekterne ved opdaterede faktaark og tidslinjer om byggerierne. De igangværende byggerier forventes at blive taget i brug de kommende år.

Opdaterede faktaark pr. juni 2024 for alle regionens større hospitalsbyggerier og tilhørende opdaterede faseopdelte tidslinjer fremgår af følgende bilag: 

Endvidere er vedhæftet følgende notat:

Faktaark (bilag 1) og Faseopdelte tidslinjer (bilag 2) kommer på regionens hjemmeside ultimo juni 2024. Derudover fremgår yderligere information om status med større hospitalsbyggerier, som er regions- og/eller fondsfinansierede i særskilt formandsmeddelelse, juni 2024. Endelig er der yderligere information om regionens store hospitalsbyggerier på hjemmesiden: https://www.regionh.dk/Sundhed/Hospitaler/Hospitalsbyggerier/

I årene 2020-2023 er følgende hospitalsbyggerier taget i brug:

Journalnummer

24023038

Bilag

Bilag 1: Bilagt 1 - Faktaark om Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, juni 2024

Bilag 2: Bilag 2 - Tidslinjer, større hospitalsbyggerier, Region Hovedstaden, juni 2024

Bilag 3: Bilag 3 - Møder i politiske følgegrupper, juni 2024

3. Meddelelse - Halvårlig status, Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier finansieret af regionale midler og/eller fonde, juni 2024

Region Hovedstaden bygger frem mod 2029 nye hospitaler for mere end 25 mia. kr. Denne formandsmeddelelse giver en overordnet halvårlig statusorientering for de større hospitalsbyggerier i regionen, som ikke er omfattet af kvartalsrapportering til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Disse byggerier er finansieret af regionale midler og/eller fondsmidler.

Det fremgår af byggeprojekternes styringsmanualer, at forretningsudvalg og regionsråd to gange årligt skal orienteres om status for de store hospitalsbyggerier. Seneste orientering skete med formandsmeddelelse i december 2023. 

Der er to igangværende byggerier, som er regionalt og/eller fondsfinansierede:

Herudover er der et byggeri, som tidligere var i planlægningsfasen, men selve byggeprojektet er udskudt og der er planlagt en ombygning i 2025-2027:

I vedhæftede bilag 1 fremgår nærmere beskrivelse af status for igangværende og planlagte byggerier, som er finansieret af Region Hovedstaden og/eller fonde. Her indgår status på fremdrift og de udfordringer, som både nu og fremadrettet kan påvirke byggerierne.  

Økonomiske prognose for Ny Psykiatri Bispebjerg og Mary Elizabeths Hospital i løbende priser, opgjort pr. 31. marts 2024 indgår som fortroligt bilag 2 og 3.  

Administrationen vurderer følgende vedrørende de to igangværende byggerier (Ny Psykiatri Bispebjerg og Mary Elizabeths Hospital):

Journalnummer

24023038

Bilag

Bilag 1: Bilag 1 - Statusark om Region Hovedstadens større regions- og/eller fondsfinansierede hospitalsbyggerier, juni 2024

4. Meddelelse - Halvårlig status for Region Hovedstadens større hospitalsbyggerier, samfundsansvar og praktikpladser, juni 2024

Regionsrådet besluttede den 17. juni 2014, at der halvårligt skal rapporteres til forretningsudvalget og regionsrådet om regionens arbejde med byggeriernes samfundsansvar, som primært sker gennem arbejde med de sociale klausuler. Her indgår følgende:

Seneste rapportering var ved formandsmeddelelse på mødet i forretningsudvalget 5. december 2023 og Regionsrådsmødet 12. december 2023.  

Rapportering sker i vedhæftede bilag 1: Samfundsansvar, sociale klausuler og praktikpladser, juni 2024.

Opgørelse fra juni 2024 viser, at der samlet har været gennemført praktikpladser svarende til 314 årsværk (fuldtidsstilling i et år). Heraf er de 193 årsværk i afsluttede byggerier. I de igangværende byggerier er der et samlet krav på 134 årsværk og her er de 120 årsværk gennemført.  

Journalnummer

24023038

Bilag

Bilag 1: Samfundsansvar, arbejdsklausuler og praktikpladser, Region Hovedstaden, juni 2024

5. Meddelelse - Revisionsudbud for Region Hovedstaden

BDO har været ekstern revisor for Region Hovedstaden siden 2013. Den nuværende kontrakt med BDO vedrørende revision udløber med udgangen af 2024, og der er ikke mulighed for at forlænge den eksisterende kontrakt yderligere. Region Hovedstaden skal derfor i offentligt EU-udbud med revisionsopgaven, da den samlede udgift vurderes at ligge over grænsen, der kræver, at revisionsydelser sendes i EU-udbud.

Revisionsopgaven omfatter lovpligtig finansiel revision samt lovpligtig forvaltningsrevision. Hovedvægten i EU-udbuddet lægges på den lovpligtige revision, men derudover vil der i udbuddet indgå en option på udvidet forvaltningsrevision. Den udvidede forvaltningsrevision vil dog ikke indgå som en del af tilbudssummen, da det giver regionen mulighed for at optimere anvendelsen af forvaltningsrevisionsanalyser. Der vil i kravspecifikationen blive lagt vægt på, at det skal være muligt at foretage en specifik sammenligning af de ydelser, der er indeholdt i tilbudssummen. 

Revisionsopgaven omfatter alle regnskaber og regnskabsområder, der hører under Region Hovedstaden, herunder også regnskaber for selvejende institutioner, legater, fonde, eksterne forskningsmidler, kvalitetsfondsbyggerier og lignende projekter samt eventuelle fælles virksomheder, for hvilke regionen har indgået overenskomst eller varetager kasse- og regnskabsfunktionen. Herudover skal der være mulighed for, at regionens hospitaler, virksomheder og koncerncentre kan tilkøbe revisionsrelaterede ydelser og rådgivning inden for kontrakten. 

Region Hovedstaden udbyder revisionsopgaven for en 4-årig periode fra 1. januar 2025 til 31. december 2028 med en option på forlængelse i yderligere 2 år. Det svarer til den nuværende kontrakt, og er i overensstemmelse med praksis i de øvrige regioner. 

Administrationens anbefaling om valg af revisor vil i overensstemmelse med styrelseslovens §42 stk. 1 blive forelagt forretningsudvalget og regionsrådet i 2. halvår 2024 med henblik på godkendelse. Anbefalingen om valg af revisor vil ske ud fra en vurdering af det økonomisk mest fordelagtige tilbud, hvor der vil blive lagt vægt på både kvalitet og pris. Det er de samme kriterier, der blev vægtet ved seneste udbud af revisionsopgaven.

Journalnummer

24032852

6. Meddelelse - Forlængelse af aftale med Danske Bank

Ved udgangen af september 2024 meddeler administrationen Danske Bank, at Region Hovedstaden ønsker at fortsætte samarbejdet i yderligere 12 måneder frem til udgangen af 2025.

Forretningsudvalget godkendte den 7. maj 2019 udbuddet vedrørende almindelige bankforretninger, hvor valget efterfølgende faldt på Danske Bank jf. meddelelse på mødet i forretningsudvalget den 8. oktober 2019.

Aftalen var 4-årig med mulighed for forlængelse 2 x 12 måneder. Den 4-årige periode udløb den 31. december 2023 og blev i september 2023 forlænget i første omgang med 12 måneder. Regionen forlænger aftalen i endnu 12 måneder til udgangen af 2025. Dette vil blive meddelt Danske Bank i september 2024.

I forbindelse med forlængelsen på 12 måneder i september 2023 blev der spurgt indtil om:

Administrationen besvarede ovenstående spørgsmål den 15. september 2023 i en efterfølgende orientering til forretningsudvalget. Administrationen har primo juni 2024 været i kontakt med Danske Bank, der oplyser, at der ikke er ændringer til de svar, der blev givet i 2023.

Administrationen vurderer samlet set, at det er fordelagtigt at udnytte optionen. Det skyldes dels, at Danske Bank fortsat opfylder de krav, Region Hovedstaden har til sin hovedbankforbindelse. Krav som ganske få banker har mulighed for at opfylde. Samtidigt er det administrationens vurdering, at de øvrige vilkår i aftalen herunder renterne er fornuftige at fortsætte med.

Endelig vil udnyttelse af optionen betyde, at regionen undgår at bruge et anseligt antal timer på den administrative proces, det er at foretage et bankudbud og evt. et efterfølgende bankskifte.

Journalnummer

23051794

7. Meddelelse - Forskningsbevilling fra Innovationsfonden

Innovationsfonden har bevilget i alt 24,3 mio. kr. til et forskningsprojekt med titlen 'ImmunoModulatory Potential of Adipose tissue-derived stromal Cell Therapy' (IMPACT). Projektet er forankret ved Kardiologisk Stamcellecenter (CSCC) i Hjertecentret på Rigshospitalet, og er et samarbejdsprojekt med partnerne Cell2Cure ApS (C2C) og Institut for Immunologi og Mikrobiologi (ISIM) på Københavns Universitet.

CSCC har udviklet et stamcelleprodukt ud fra fedtvæv fra frivillige raske donorer til behandling af vævsskader ved forskellige sygdomme, samt etableret solid knowhow og teknologi til brug indenfor kvalitetssikring og kvalitetsanalyse af stamcellerne. C2C er en lille spinout-virksomhed fra CSCC, Rigshospitalet, der har en eksklusiv licensaftale med Rigshospitalet til kommercialisering af produktet, og fremstiller celler til det kliniske fase I/I studie, der indgår i IMPACT projektet, hvor ca. 82 patienter der lider af non-iskæmisk hjertesygdom vil blive inkluderet i et nationalt multicenterstudie mellem Rigshospitalet, Herlev, Hvidovre og Bispebjerg.

Projektet fokuserer mod en dybere forståelse af de underliggende mekanismer af stamcellerne og udforskningen af ​​uudnyttet potentiale. Tidligere undersøgelser og offentliggjorte resultater fremhæver forskellige reaktioner på celleterapi, hvor nogle patienter oplever positive resultater, mens andre udviser begrænsede effekter. I IMPACT-projektet er målet omhyggeligt at granske detaljer på tværs af hele spektret, omfattende information fra fremstillingsprocessen af celleproduktet, in vitro-eksperimenter, effektivitetsresultater og patientspecifikke materialer. Ved at kæde data sammen for celleproduktet og dets virkninger, sigtes der mod at flytte det primære fokus fra aspekter af cellefremstilling til forbedring af det terapeutiske potentiale. Dermed er IMPACT-projektet et afgørende skridt i retning af at forfine og optimere celleterapi for at forbedre patientresultater.

Få at nå i mål er der brug for at opbygge endnu mere viden, og det vil man søge at opnå strategisk ved at sikre omfattende prøver gennem hele celleterapiprocessens livscyklus – fra det indledende vævsdonorstadium, gennem celleopformering i fremstillingsfasen, til det endelige celleprodukt og endda videre til materiale indsamlet fra patienten. Denne omfattende tilgang giver mulighed for at få uvurderlig indsigt i den indviklede dynamik, hvilket giver en holistisk forståelse af de faktorer, der påvirker den terapeutiske effekt.

Denne ambitiøse bestræbelse er muliggjort gennem et robust partnerskab, der er indgået mellem CSCC, produktionsenheden C2C, og de værdsatte akademiske samarbejdspartnere fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi (ISIM) på Københavns Universitet. Dette stærke samarbejde danner rygraden i forskningen, og letter udvekslingen af ​​ekspertise, ressourcer og data, der er afgørende for at forstå celleterapiresponser hos patienterne. Ved at højne denne kollektive viden, sigtes der mod at undersøge kompleksiteterne i celleterapi og bane vejen for målrettede interventioner, og i sidste ende optimere resultaterne for patienter involveret i IMPACT-projektet.

Projektet løber over 5 år fra 1. juni 2024 til 31. maj 2029 og udover de fra Innovationsfonden bevilgede 24,3 mio. kr. indgår der en egenfinansiering i projektet på i alt 8,1 mio. kr. (svarende til 25%), således at de samlede udgifter beløber sig til i alt 32,4 mio. kr. 

Journalnummer

24032998

8. Meddelelse - Dom vedrørende adgang til vegansk kost på hospitaler

Hillerød Ret har den 23. maj 2024 frifundet Region Hovedstaden i en retssag anlagt af Dansk Vegetarisk Forening på vegne af en borger, som forlangte en godtgørelse, fordi hun efter hendes mening ikke i tilstrækkeligt omfang blev tilbudt vegansk mad i forbindelse med et fødselsforløb og en indlæggelse relateret til graviditeten.

Sagen er omtalt på Hillerød Rets hjemmeside på følgende måde:

Sagen drejede sig om, hvorvidt en indlagt kvindes menneskerettigheder var blevet krænket i forbindelse med to kortvarige indlæggelser i marts og oktober/november 2020 på Hvidovre Hospital, Region Hovedstaden. Kvinden havde gjort gældende, at hendes veganske overbevisning er beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 9, og at hun var blevet udsat for forskelsbehandling i strid med konventionens artikel 14 ved ikke at få tilbudt tilstrækkelig vegansk kost under indlæggelserne.

Dansk Vegetarisk Forening havde som mandatar for kvinden nedlagt påstand om, at Region Hovedstaden skulle betale en godtgørelse på 25.000 kr. til kvinden samt procesrenter.

Region Hovedstaden havde nedlagt påstand om frifindelse.

Retten lagde efter bevisførelsen til grund, at Hvidovre Hospital vederlagsfrit kunne tilbyde kvinden vegansk mad under hendes indlæggelser. Kvinden havde mulighed for selv at medbringe mad eller via pårørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet. Hun havde endvidere mulighed for at købe vegansk mad i en butik, der var beliggende på hospitalets område. Kvinden havde således efter rettens opfattelse ikke under sine indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning.

Retten anførte blandt andet, at Hvidovre Hospitals primære opgave er at behandle og pleje et stort antal borgere, og fandt, at der ikke var sket en krænkelse efter EMRK’s artikel 14 sammenholdt med artikel 9.

Retten bemærkede, at det forhold, at udbuddet af vegansk mad på hospitalet ikke var lige så stort og varieret som udbuddet af mad til patienter, der ikke levede efter vegansk overbevisning, under de givne omstændigheder ikke i sig selv kunne føre til, at der forelå en krænkelse efter EMRK’s artikel 14.

Herefter tog retten Region Hovedstadens påstand om frifindelse til følge.

Dansk Vegetarisk Forening har besluttet at anke sagen til landsretten (kilde: DR og Berlingske, d. 27. maj 2024).

Kortlægning af kosttilbud til veganere på regionens hospitaler med henblik på senere politisk behandling

Byretten har med den afsagte dom slået fast, at niveauet for kvaliteten af vegansk mad i regionens kosttilbud ikke skal fastsættes af domstolene. Derimod må niveauet fastsættes via lokale ledelsesmæssige beslutninger og under demokratisk kontrol og politisk indflydelse via Regionsrådet.

Regionens hospitaler har et overordnet ansvar for at servere en mad, der er forsvarlig ernæringsmæssigt, når det handler om syge og sårbare mennesker. Derfor har Region Hovedstaden skrevet til Sundhedsstyrelsen og efterspurgt opdaterede nationale retningslinjer for vegansk kost til syge mennesker (Bilag 1). Regionen afventer fortsat svar på henvendelsen.

På regionsrådsmødet i april rejste Dansk Vegetarisk Forening i spørgetiden en række spørgsmål til regionsrådsformanden vedr. vegansk kost og gav eksempler på kosttilbud, som var utilstrækkelige. Regionsrådsformanden tilkendegav på mødet, at området skal kortlægges og drøftes nærmere. I afventning af nationale retningslinjer og til brug for en politisk drøftelse i regionsrådet, igangsætter administrationen derfor en kortlægning af hvilke kosttilbud til veganere, der allerede findes på regionens hospitaler.

Regionsrådet vil få forelagt en sag om spørgsmålet om vegansk kost på regionens hospitaler i andet halvår af 2024.

Journalnummer

24028821

Bilag

Bilag 1: CSU brev 06052024

9. Aktuelle Orienteringer:

Regionsrådet har efter seneste udsendelse af dagsorden til forretningsudvalget modtaget følgende orienteringer:

 

JOURNALNUMMER

24000052

10. Konferencer mv.: